Valovoimainen Oulu

< Takaisin

Virastomestari Aleksi on aikamoinen joka paikan höylä

On aamupäivä Pateniemen yläkoululla, kun virastomestari Aleksi Aarnio jakaa aamupostin. Hetken päästä hän kuljettaa kotitalousluokkaan tarvittavat ruuat, jotta nuoret pääsevät kokkaamaan. Myöhemmin päivällä on tiedossa tiimipalaveri ja iltapäivällä pientä kalusteiden korjausta. Aleksilla eivät työt lopu, mutta eivätpä ole päivätkään samanlaisia.

"Tämän työn paras puoli on juuri vaihtelevuus. Koskaan ei tiedä, mitä tulee päivän aikana tehtäväksi, ja sen takia tässä ammatissa pitää itsekin koko ajan kehittyä", hän toteaa.

Aleksi viihtyy työssään, ja se näkyy kaikille ja koituu koko koulun hyväksi. Hän itse toteaa antavansa tukipalveluja, auttavansa taustalla, jotta muu talon henkilökunta voi tehdä työnsä parhaalla mahdollisella tavalla. Pelkäksi taustahenkilöksi Aleksia tuskin kukaan muu kuin hän itse voi väittää, niin tärkeä hän on koko kouluyhteisölle. Varsinkin niille 8-luokkalaisille oppilaille, jotka olivat erikseen käyneet sanomassa, miten turvallinen olo on olla koulussa, kun Aleksi puuttuu myös kiusaamistapauksiin.

Monesta talosta kokemusta


28-vuotias Aleksi on koulutukseltaan datanomi, ja kaupungille hän tuli aluksi työharjoitteluun kaupungintalolle 2011 vuodenvaihteessa. Sen jälkeen avautui iltakäytön valvojan paikka kansainvälisellä koululla, jossa hän myös opiskeli virastomestarin tutkinnon oppisopimuskoulutuksella. Sen jälkeen on töitä riittänyt, ja tutuksi ovat tulleet monet kaupungin työpisteet kuten Oulu10, kaupungintalo, ympäristötalo, pääkirjasto  sekä monet koulut. Oulunsalo-talolla hän työskenteli viitisen vuotta.

"Laajasti olen tehnyt töitä ja nähnyt toimipaikkoja, mikään työ ei ole enää tuntematonta. Lisäksi olen saanut tavata useita ihmisiä, joten olen tuttu kasvo lähes joka talossa, johon menen", hän naurahtaa.

Pateniemen koululla Aleksi on työskennellyt vuodesta 2016, josta sai vakituisen paikan ja viihtyy erinomaisesti. Nykyisin Aleksi on myös pohjoisen tiimin tiimikoordinaattori ja kouluttaa itsekin parhaillaan työssä oppijaa.

"Olen tykännyt kehittämistyöstä tiimikoordinaattorina ja toivon, että saan tehdä sitä enemmänkin tulevaisuudessa. Meillä on huippuporukka ja teemme paljon yhdessä töitä. Esimerkiksi joskus saatamme avustaa toisiamme ison tilaisuuden jälkeen, jotta tuolit saadaan nopeammin paikoilleen."

Tärkeät yhteistyökumppanit


Virastomestarin työhön Oulun teknisen liikelaitoksen virastomestari- ja turvallisuuspalveluissa kuuluu tärkeänä osana myös turvallisuus ja kulunvalvonta, ja nykyisin tämä puoli työstä korostuu. On tärkeää tietää, ketkä talossa liikkuvat ja millä asialla.

"Pyrimme näkyvään läsnäoloon ja tervehdimme kaikki taloon tulijat heti aulassa."

Lisäksi virastomestarille kuuluvat monenlaiset tekniset vastuut kuten kopiokoneet, av-laitteet ja Aleksille luontaisesti myös tietokoneet. Hän voi koulutuksensa avulla olla isona apuna myös tietotekniikan opettajalle. Muutoinkin yhteistyö koulun muun henkilökunnan kanssa on tärkeää, ja yhteistyökumppaneita on niin monta, ettei Aleksi edes ehdi kaikkia luettelemaan. Koulun johto on tietysti tärkein.

Vapaa-ajallaan Aleksi viettää aikaa perheensä kanssa, johon kuuluu vaimo ja pieni poika. Toista isänpäivää vietettiin tänä vuonna. Lisäksi Aleksi maastopyöräilee ja juoksee.

Pateniemessä Aleksin työtehtävät ulottuvat myös alakoulun puolelle, ja kerran hänen tultuaan alakoulun portista, oli joku oppilaista hämmästellyt, mitä hän siellä tekee. Aleksi oli todennut, että töitä on sielläkin. Siihen oli seiskaluokkalainen todennut, että taidatkin olla sellainen joka paikan höylä. Ja Aleksi oli itsekin samaa mieltä.

"Minä teen työtäni, jotta kaikilla olisi mukava käydä koulua".

Jakolinkki