Oulun kaupungin uutiset ja tiedotteet

< Takaisin

Oulun kaupunginteatteri juhlistaa 100-vuotiasta Suomea – Oopperan Neljäntienristeys kantaesitys 13.1.2017

Musiikkikaupunki Oulussa 100-vuotiaan Suomen juhliminen aloitetaan kaupunginteatterissa Heta Haanperän ohjaamalla oopperalla Neljäntienristeys, joka saa kantaesityksensä suurella näyttämöllä 13.1.2017. Kyseessä on koko Suomen ensimmäinen ensi-ilta juhlavuonna.

Neljäntienristeys perustuu kuusamolaissyntyisen Tommi Kinnusen samannimiseen esikoisromaaniin. Kirja nimettiin vuonna 2014 Finlandia-ehdokkaaksi, ja se voitti ensimmäisen Vuoden kirja -palkinnon sekä Kirjakauppaliiton Kiitos kirjasta -mitalin vuonna 2015. Libreton on kirjoittanut palkittu kirjailija, kääntäjä ja dramaturgi Sami Parkkinen. Orkesterina oopperassa on EU-alueen pohjoisin sinfoniaorkesteri, upea Oulu Sinfonia, jonka historia ulottuu vuoteen 1937. Myös oululaisen oopperan historia on pitkä; paikallisin voimin on tuotettu kymmeniä tasokkaita oopperoita, joiden ketjuun tämä itsenäisyyden juhlavuoden maailman kantaesitys saa kunnian liittyä. Orkesterin kapellimestarina on maineikas Erkki Lasonpalo

Oopperan on säveltänyt kansainvälisesti tunnettu ja useita palkintoja saanut Tapio Tuomela, joka kommentoi teosta: Neljäntienristeyksen sävelmateriaalin pohjalla on minulle läheinen modernistinen eetos, mutta alkuteoksesta löytyvät vihjeet suorastaan velvoittivat käyttämään myös kansanmusiikkia, hengellistä musiikkia ja iskelmää. 

Neljäntienristeys on neljän elämän risteys, jossa kohtaavat kolme naista ja yksi mies. Tapahtumien näyttämönä on kolmen sukupolven Suomi, joka ensin vaurastuu ja rakentaa, sitten sotii ja menettää, mutta lopulta rakentaa uudelleen ja taas vaurastuu. Kuva tarkentuu Kuusamoon, pohjoiseen rajapitäjään, jossa elämää säätelevät pienen paikkakunnan käyttäytymisnormit. Siellä rakennetaan, sieltä joudutaan evakkoon, sinne palataan ja paetaan. 

Oopperan päärooleissa solisteina esiintyy nimekäs kolmikko; Jenny Carlstedt (Lahja), Virpi Räisänen (Maria) ja Gabriel Suovanen (Onni). Muissa rooleissa ovat Aili Heikkilä, Tuomas Heikkilä, Fanny Hellström, Pentti Korhonen, Iida Lehtonen, Mikko Leskelä, Rami Mattila, Virva Puumala, Timo Reinikka, Aki Saarela, Anna Saaritsa, Tilda Santapakka, Janne Sihvo, Jukka Tallgren, Asta Tikkanen ja Elsa Voima. Esityksessä on mukana myös kolme lasta: Aurora Nousiainen, Sini Peltokorpi ja Iiro Similä

Neljäntienristeyksen suunnittelusta vastaavat Oulun kaupunginteatterin ammattilaiset; lavastus on Kalle Nurmisen käsialaa, puvut suunnittelee Pasi Räbinä ja valot luo Jukka Kyllönen. Oopperan korrepetiittorina toimi Markus Vaara ja kuoroa harjoitutti Soile Isokoski.

Oopperan esityksiä on ainoastaan kymmenen 13.1. – 11.2.2017. 

HUOM! Kirjailija Tommi Kinnunen vierailee Oulun pääkirjaston Pakkalan salissa kantaesityksen kunniaksi perjantaina 13.1. klo 17. Paikalla ovat myös oopperan säveltäjä Tapio Tuomela ja ohjaaja Heta Haanperä. Tekijöiden kanssa keskustellaan muun muassa siitä, miten Kinnusen romaani taipui oopperaksi. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Ooppera on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Se tuotetaan yhteistyössä Oulu Sinfonian, Oulun Ooppera ry:n, Oulun ammattikorkeakoulun ja Oulun konservatorion kanssa. Taiteen edistämiskeskus tukee oopperaa.

Jakolinkki

Katso ajankohtaista tietoa koronaviruksesta Oulussa ja toimintaohjeet osoitteessa www.ouka.fi/korona

Ilmoitukset ja kuulutukset

Oulun kaupungin ilmoitukset ja kuulutukset liitteineen voi lukea osoitteessa ouka.fi/kuulutukset

Suosittelemme

Päätöksenteon uusimmat kokousasiakirjat

Suorat lähetykset valtuuston kokouksista