Oulun kaupungin uutiset ja tiedotteet

< Takaisin

Työtä maahanmuuttajien parissa on tehty Oulussa 30 vuotta

Oulun kaupungin maahanmuuttajapalvelut täyttää tänä syksynä 30 vuotta. Ensimmäiset pakolaistaustaiset maahanmuuttajat Oulussa olivat vietnamilaisia kiintiöpakolaisia. Heitä tuli Ouluun vuosina 1989-1990 joitakin kymmeniä.

”Kolmekymmentä vuotta sitten lähdettiin tyhjästä. Pakolaistaustainen maahanmuutto oli koko Suomelle aivan uusi asia”, kertoo Oulun kaupungin maahanmuuttajapalveluiden palveluesimies Anu Holappa. ”Nyt Oulussa on jo 30 vuotta tehty pitkäjänteistä sosiaalityötä kiintiöpakolaisten ja myönteisen oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden kanssa.”

Arjen ohjausta

Maahanmuuttajapalvelujen tehtäviin kuuluu muun muassa asumisen ja arjen ohjaus sekä tavoista, lainsäädännöstä, etuuksista ja viranomaisasioinnista kertominen. 

Asiakkaaksi tullaan joko kiintiöpakolaisina suoraan pakolaisleireiltä, tai vastaanottokeskuksista, kun turvapaikanhakija on saanut oleskeluluvan. ”Maahanmuuttajapalveluiden asiakkaat ovat kuntalaisia, siis oululaisia”, muistuttaa Holappa.

Tällä hetkellä maahanmuuttajapalveluiden asiakkaana on Oulussa noin 450 perhekuntaa, yhteensä yli 700 asiakasta.

Ymmärrystä lähtökohdista

Uusia asiakkaita tulee viikoittain ja he edustavat noin kahtakymmentä eri kansalaisuutta.

”Pakolaisuus ei välttämättä tarkoita, että on esimerkiksi köyhä tai kouluttamaton. Joukossa saattaa olla luku- ja kirjoitustaidottomia, mutta myös ministereitä ja juristeja”, Holappa mainitsee.

Maahanmuuttajapalveluissa työskentelee Oulussa parikymmentä ammattilaista. Asiakkaiden moninaisuus vaatii työntekijöiltä ammattitaitoa ja joustavuutta sekä ymmärrystä lähtökohdista.

”Keskeneräisyyttä pitää sietää”, Holappa lisää. ”Kotouttamisaika on kolme vuotta, ja sinä aikana ei tule valmista. Se on ilahduttavinta, kun asiakas tulee vastaan kaupungilla ja kertoo, että on päässyt eteenpäin. On vakituinen työpaikka ja perhe on tullut Suomeen. Ihminen on päässyt tavoitteeseen, joka sekavassa alussa näytti kaukaiselta.”

Jakolinkki

Katso ajankohtaista tietoa koronaviruksesta Oulussa ja toimintaohjeet osoitteessa www.ouka.fi/korona

Ilmoitukset ja kuulutukset

Oulun kaupungin ilmoitukset ja kuulutukset liitteineen voi lukea osoitteessa ouka.fi/kuulutukset

Suosittelemme

Päätöksenteon uusimmat kokousasiakirjat

Suorat lähetykset valtuuston kokouksista