Yhteystiedot:

Käyntiosoite:
Hupisaarten kaupunginpuisto

Postiosoite:
Alakööki/Ainolan päiväkoti
Koulukatu 1
90100 Oulu

p. 044 703 5391
alakooki.vaka(at)ouka.fi

Lastentarhanopettajat:

Raija Saloranta
raija.saloranta@ouka.fi

Hannele Makkonen
hannele.makkonen@ouka.fi

Hanna Tuomala
hanna.tuomala@ouka.fi

ALAKÖÖKI

Piparkakkutalo

Alakööki on Oulun kaupungin varhaiskasvatuksen kestävän kehityksen- ja kulttuurikasvatuksen kehittämisyksikkö joka toimii päiväkotien oppimisympäristön laajentajana. Toiminta on alkanut vuonna 2004. 

Alaköökin tehtävänä on

 • suunnitella ja toteuttaa kokemuksellista ja elämyksellistä toimintaa varhaiskasvatusyksiköille luonnossa, päiväkodeissa ja kulttuurilaitoksissa
 • kehittää  ja tukea varhaiskasvatuksen kestävän kehityksen toimintaa sekä kulttuurikasvatusta

Alaköökin kivijalaka on

 • kaupungin varhaiskasvatus- ja esiopetussuunnitelmat
 • kaupungin ympäristöohjelma
 • oululaisuus

Alaköökin toimintaa on mm.

 • Hupisaarten kaupunginpuistossa
 • Timosenkosken luontokoulun retkeilyalueella
 • Pohjois-Pohjanmaan museossa
 • Oulun taidemuseossa
 • Oulun kaupunginteatterissa
 • Oulun kaupunginkirjastossa
 • päiväkodeissa
 • päiväkotien lähimetsissä ja -puistoissa

Varhaiskasvatusyksiköille

Metsätontun seikkailu Huutilammella

13.8. - 30.8.2018 klo 9.15 - 12.00 ja 12.00 - 14.45

Vanhaa Metsätonttua harmittaa, sillä ihmiset eivät arvosta hänen työtään. He katkovat puiden oksia, tallaavat sieniä, roskittavat... Nyt hän on saanut tarpeekseen ja suunnittelee muuttoa kaupunkiin. Tuo lapsiryhmäsi Huutilammen maastoon Korvensuoralle tekemään Metsätontun töitä ja kertomaan hänelle, kuinka tärkeä luonnon ystävä hän on.

Seikkailu on tarkoitettu 3-6-vuotiaille lapsille. Mukaan mahtuu kerrallaan yksi ryhmä (n. 20 - 25 lasta). Polku kiertää Huutilammen ja suon ympäri (1.6 km). Matkan varrella on Metsätontun elämään sekä luonnonsuojeluun ja metsän virkistyskäyttöön liittyviä toimintapisteitä. Seikkailu etenee pienissä n. 8 lapsen ryhmissä oman aikuisen kanssa, joten mukana tulee olla vähintään kolme vastuuhenkilöä.

Seikkailuun on varattu aikaa 2 tuntia 45 minuuttia, jonka aikana lapset kiertävät polun, syövät hiukan eväitä (ei makkaran paistoa) ja voivat leikkiä.

Ilmoittautuminen Alaköökiin viimeistään ma 11.6. sähköpostitse alakooki.vaka@ouka.fi. Ilmoita lasten lukumäärä. Tiedotamme mukaan mahtuneet ja tarkemmat ohjeet retkestä torstaina 14.6.2018.

 

Suomalaista käsityöperinnettä 3. - 21.9. aamupäivisin

Miten matot on kudottu ja kankaaseen saatu väri? Voiko ketjusilmukan tehdä metsässä?

Päiväkodin lähimetsään saapuva Alaköökin toimintapolku etenee Oona-oravan tarinoiden siivittämänä. Polun varrella on viisi kädentaitoja, kulttuuriperinnettä ja kestävää kehitystä sisältävää käsityöaiheista toimintapistettä. Olisiko tässä alkupamaus pidemmällekin kädentaitoprojektille?

Toimintapolku kierretään pienryhmissä (max. 12 lasta) päiväkodin omien aikuisten kanssa ja on tarkoitettu 3-6-vuotiaille. Ensimmäinen lapsiryhmä lähtee liikkeelle klo 9.00, seuraava klo 9.15 jne. 15 minuutin välein ja viimeinen ryhmä klo 10.30. Polun kiertämiseen menee yhdellä ryhmällä n. 30 - 60 min. riippuen polun pituudesta, lasten iästä ja toimintapisteillä vietetystä ajasta.

Polun ehtii kiertämään seitsemän pienryhmää. Ilmoittautuminen alakooki.vaka@ouka.fi viimeistään ke 22.8. Ilmoita osallistuvien pienryhmien lukumäärä. Tiedotamme kiertueaikataulun sähköpostitse to 23.8.

 

Puistoseikkailu Hupisaarilla 10. - 21.9. (ei pe 14. ja ke 19.9.)
klo 9.15 - 10.45 ja klo 12.30 - 14.00

Hupisaarilla luonto on valmistautumassa talveen; linnut valmistelevat muuttoa, muurahaiset kömpivät pesän pohjalle, eläimet vaihtavat turkkinsa talviseksi ja puut säilövät lehtivihreän seuraavaa kesää varten.

Kaikki vaikuttaa olevan puistossa hyvin syksyn näkökulmasta, mutta jokin huolestuttaa Hupisaarten Helemeä. hän odottaa teitä auttamaan pulmansa ratkaisussa. Tiedossa on liikkumista, leikkimistä ja yhdessä toimimista sekä tiedonjyväsiä syksyisestä luonnosta.

Ennen ja jälkeen seikkailun voitte halutessanne jatkaa leikkimistä puistossa ja syödä eväitä. Makkaranpaistomahdollisuus, kun tuo omat polttopuut.

Mukaan seikkailuun mahtuu yksi 5-6-vuotiaiden päiväkotiryhmä kerrallaan. Ilmoittautumiset alakooki.vaka@ouka.fi viimeistään ma 27.8. Ilmoita lasten lukumäärä. Tiedotamme mukaan mahtuneiden aikataulun ti 28.8.

 

 

 

Toimintaa perheille - Luontosunnuntait 2018

Koko perheen retkeilytapahtuma Luontosunnuntai 2018 sunnuntaisin klo 12.00 - 15.00


 

2.9. Partiotaidot tutuksi

(Huutilammella, Tukkasotkatien varressa). Mitä partiossa oikein tehdään? Tulkaa opiskelemaan partiotaitoja yhdessä partiolaisten kanssa. Rastit ovat sudenpentujen aktiviteetteja ja suunnattu 7-10 -vuotiaille. Rastiradalle (1,5 km) voi lähteä klo 12-14 Huutilammen nuotiopaikalta. Järjestää: oululaiset partiolaiset.
 

9.9. Taiteilua 

(Timosenkosken luontokoululla, Timosenkoskentie 44). Timosenkosken luontokoulun pihapiirissä pääsette harjoittelemaan kädentaitoa sekä musisoimaan ja maalailemaan luonnonantimilla klo 12-15. Järjestää: Timosenkosken luontokoulu.
 

16.9. Metsäneläinten liikuntapolku

(Huutilammella, Tukkasotkatien varressa). Liikuntapolun (1,5 km) varrella voi tutustua metsän eläimiin, aistia luontoa ja liikkua koko perheellä yhdessä. Toiminta sopii parhaiten 3-8-vuotiaille. Liikuntapolulle voi lähteä Huutilammen nuotiopaikalta klo 12-14 välisenä aikana. Järjestää: Varhaiskasvatuksen Alakööki
 

23.9. Metsän asukit pulassa!

(Huutilammella, Tukkasotkatien varressa). huomio! Metsän asukit tarvitsevat erityisesti lasten apua, he joutuivat syysmyrskyn armoille ja Mörrimöykyn kohteeksi! Tulettehan auttamaan meitä arvoesineidemme etsinnöissä, olisimme ikionnellisia! Apuanne kaivaten: Metsän asukit. Voitte lähteä auttamaan metsän asukkaita klo 12-14 Huutilammen nuotiopaikalta. Järjestää: Talvikankaan nuorisotalo.
 

30.9. Suunnistamaan!

(Timosenkosken luontokoululla, Timosenkoskentie 44) Perheen pienimmille leimausrata luontokoulun pihapiirissä ja isommille karttaretki, jossa rastien hakua klo 12 - 15. Järjestää: Koskelankylän Riento.
 

7.10. Ulos koko perheellä! 

(Timosenkosken luontokoululla, Timosenkoskentie 44). Ulkopuuhaa koko perheelle luontokoulun pihapiirissä klo 12 - 15. Järjestää: Oulujoen seurakunta.
 

TERVETULOA KOKO PERHEELLÄ!
Ota oma muki mukaan mehua varten. Nuotiopaikalla voi paistaa omia makkaroita ja syödä eväitä.

Toiminnan kuvausta

 

TOIMINTAA LUONNOSSA

Huutilammen metsäseikkailut

Elokuussa on perinteinen Huutilammen metsäseikkailu Timosenkosken luontokoulun maastossa. Polun varrella autetaan metsätonttua tai peikkoa metsän ongelmissa ja samalla tutustutaan metsäluontoon. Seikkailut ovat sadunhohtoisia, toiminnallisia ja liikunnallisia sisältäen pienille lapsille sopivia tiedonjyväsiä. 

Hupisaarten Helemi

Hupisaarten Helemi on Alaköökin ympärillä olevan kaupunginpuiston hyvä hengetär. Hän on helmi, oikea puiston aarre, sillä hän on eläinten, kasvien, kivien ja veden ystävä. Syksyisin Helemi johdattaa lapset Hupisaarille havainnoimaan, tutkimaan ja aistimaan luontoa ja samalla ratkaisemaan Helemen pieniä ongelmia.  Ainolan puistossa voi nähdä myös Roska-Roopen.

Tiernapolku 

Tiernapoika-aiheinen toiminnallinen polku päiväkotien lähimaastossa. Polun varrella tutustutaan oululaiseen jouluperinteeseen kuuluvaan Tiernapoika-näytelmään ja sen hahmoihin.

Joulupolku 

Taavi ja Tiiti -tonttujen toiminnallinen ja elämyksellinen joulupolku päiväkotien lähimetsissä.

Metsän eläinten talvi 

Talvinen toimintapolku päiväkotien lähiympäristöissä. Polun varrella tutustutaan siihen miten talvi vaikuttaa metsän eläinten elämään.

Yrtti-Myrtti -noidan pääsiäisseikkailu 

Yrttimyrtti

Yrtti-Myrtti -noita lentää luudallaan Kyöpelinvuorelle viettämään pääsiäistä muiden noitien kanssa. Nimensä mukaisesti hän pitää paljon kaikenlaisista kasveista. Matkallaan hän pysähtyy ihailemaan ja aistimaan kasvihuoneen tunnelmaa ja kasveja. Samalla hän järjestää kasveihin liittyvää toimintaa päiväkotiryhmille. 

Kevään korvalla 

Toukokuussa puistoluonto herää: linnut laulavat, lehdet ovat hiirenkorvalla, hyönteiset pörräävät ja sorsapoikueet taapertavat uteliaana pitkin polkuja. Luontoretkellä päiväkotiryhmä havannoi kevään merkkejä liikkuen, leikkien ja tutkien.

Vaakunaseikkailu 

Oulun kaupungin vaakunassa on linna ja lohi. Vaakunan historiaan perehdyttävä opastettu seikkailu alkaa Linnansaaresta, etenee Pohjois-Pohjanmaan museon kautta Hupisaarille ja kalaportaille. Tarina kertoo 1600-luvun OUlusta ja vaakunan synnystä. Seikkailussa etsitään vaakunan kadonneita palasia, tutustutaan linnan historiaan ja silloiseen lohenkalastukseen ja nykyisiin kalaportaisiin.

Linturetki 

Touko- ja kesäkuussa on toiminnallinen opastettu linturetki Hupisaarilla. Retkellä tutustutaan linnun elämään leikkien, tutkien ja itse kokeillen.
 

TOIMINTAA PÄIVÄKODEISSA

Jätejengin uusi iloinen elämä 

Nukketeatteriesitys kertoo hyötyjätteiden kierrätyksestä.

Ville Varis ja rojupöhö 

Nukketeatteriesitys kertoo turhasta kuluttamisesta.

Metsän rytinät ja räminät 

Nukketeatteriesitys kertoo luonnonsuojelusta.
 

TOIMINTAA KULTTUURILAITOKSISSA
 

Pohjois-Pohjanmaan Museo

 • Purjelaivojen aikaan
  Opastettu kierros merenkulkuosastolla, jossa tutustutaan tarinoiden siivittämänä ja näyttelyesineistön avulla oululaiseen merenkulun historiaan.
   
 • Elettiinpä ennen Oulussa
  Opastettu museokierros, jossa tutustutaan vanhaan maalais- ja kaupunkilaiselämään Hildasta ja Pietarista kertovien tarinoiden ja näyttelyesineistön avulla.
   

Oulu Taidemuseo

 • Taidetta ja toimintaa
  Toiminnalliset opastuskierrokset liittyen ajankohtaisiin näyttelyihin.


Oulun Kaupunginkirjasto

 • Kirjastoseikkailu eskareille
  Pääkirjaston lastenosastolla etsitään kadonnutta kirjastokorttia tutustuen mm. loru-, satu-, kuva- ja tietokirjoihin.


Oulun Kaupunginteatteri

 • Teatterin tilat tutuksi eskareille
  Opastettu tutustumiskierros eskareille teatterin tiloihin ja toimintaan eläytyen ajankohtaiseen lasten näytelmään.

Kulttuuri

Varhaiskasvatuksen kulttuurikasvatuksen Kulttuurikapsäkki-työryhmä

 • toimii kulttuurikasvatuksen tukijana, asiantuntijana, kehittäjänä ja keskustelun ylläpitäjänä
 • suunnittelee vuosittaisen kulttuurikasvatuksen yhteisen teeman ja siihen liittyvät aloitus- ja loppujuhlat
 • suunnittelee koulutuksia varhaiskasvatuksen henkilöstölle

Työryhmän muodostavat varhaiskasvatuksen palvelupäällikkö, kulttuurituottaja, lastentarhanopettajia ja alaköökiläiset.

Alakööki

 • toimii Kulttuurikapsäkki-työryhmän "työrukkasena" ja kokoonkutsujana
 • järjestää koulutuksia ja muita tilaisuuksia varhaiskasvatushenkilöstölle
 • ylläpitää päiväkotien kulttuurivastaavien sähköpostilistaa ja lähettää sille tiedotteita ja vinkkejä
 • toimii varhaiskasvatuksen edustajan Kulttuuritiimi-työryhmässä, jossa on edustettuna Oulun kaupungin seitsemän kulttuurilaitosta, taiteen perusopetuksen yksikkö, opetus- ja nuorisotoimi
 • organisoi ideoimansa päiväkotien ja kulttuurilaitosten välisen kulttuurikummitoiminnan
   

Oulun varhaiskasvatuksen kulttuuriteemavuosi syksy 2018 - kevät 2020

Varhaiskasvatuksen kulttuuriteema lukuvuosille 2018-2020 on Mää Oulusa! Tämän kulttuuriteeman kaksivuotiskauden aikana otetaan lasten kanssa selvää siitä mitä on oululaisuus. Oululaisuuteen on tarkoitus perehtyä monipuolisesti ja tarkkoja kuntarajoja piirtämättä. Nostetaan rohkeasti esiin niin alueen kulttuuriperinne, taiteilijat, tapahtumat kuin oululaisuutta ilmentävät paikat.

Päiväkodeissa hyödynnetään kulttuurikasvatusopasta ja taideaineita  arkipäiväntoiminnoissa teemaan liittyen. Lasten tulee päästä tasavertaisesti ja monipuolisesti nauttimaan omakohtaisista kokemuksista taiteen, kulttuurin ja leikin parissa.

Oulun kaupungin varhaiskasvatuksen kulttuuriopas (pdf)

Kestävä kehitys

Varhaiskasvatuksen kestävän kehityksen Reppu-työryhmä

 • toimii kestävän kehityksen kasvatuksen tukijana, asiantuntijana, kehittäjänä ja keskustelun ylläpitäjänä
 • suunnittelee koulutuksia varhaiskasvatuksen henkilöstölle.

Työryhmä on suunnitellut Päivähoidon kestävän kehityksen toimintaohjelman 2006.

Työryhmän muodostavat varhaiskasvatuksen palvelujohtaja, lastentarhanopettajia ja alaköökiläiset. Alakööki toimii työryhmän "työrukkasena" ja kokoonkutsujana.

Kestävä kehitys


Alakööki

 • toimii Reppu-työryhmän "työrukkasena" ja kokoonkutsujana
 • järjestää koulutuksia ja muita tilaisuuksia varhaiskasvatushenkilöstölle
 • ylläpitää päiväkotien kestävän kehityksen yhdyshenkilöiden sähköpostilistaa ja lähettää sille kuukausittain tiedotteita ja vinkkejä
 • toimii varhaiskasvatuksen edustajana Sivistys- ja kulttuuripalveluiden keke-tiimissä, Oulun Maailmankoulun työryhmässä, Pohjois-Pohjanmaan ympäristökasvatuksen yhteistyöryhmässä
 • toimii alueellisena Suomen ympäristökasvatuksen seuran Vihreä lippu-edistäjänä päiväkodeille
 • kuuluu Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liittoon

Vihreä lippu

Alakööki toimii Suomen Ympäristökasvatusseuran alueellisena Vihreä lippu –edistäjänä varhaiskasvatusyksiköille.

Vihreä Lippu 

Suomen ympäristökasvatuksen seura

Liikunta

Jokaiseen päiväkotiin on nimetty liikuntavastaava, joka toimii liikunnan yhdyshenkilönä varhaiskasvatuksen liikuntakoordinaattorin ja henkilökunnan välillä. Lisäksi liikuntavastaava toimii innostajana ja liikunta-aktiviteetin ylläpitäjänä omassa päiväkodissaan.

Varhaiskasvatuksen liikuntaa koordinoi liikuntakoordinaattori, joka toimii liikunnan asiantuntijana, tsemppaajana ja koordinaattorina. Oulun varhaiskasvatus on mukana Varhaiskasvatuksen valtakunnallisessa liikkumis- ja hyvinvointiohjelman kehittämistyössä.

Yhteystiedot: Tarja Kuusisto, liikuntakoordinaattori, tarja.kuusisto@ouka.fi p. 050 341 2857

Sijainti kartalla: Alaköökin sijainti kartalla