Yhteystiedot:

Käyntiosoite:
Hupisaarten kaupunginpuisto

Postiosoite:
Alakööki/Ainolan päiväkoti
Koulukatu 1
90100 Oulu

p. 044 703 5391
alakooki.vaka(at)ouka.fi

Lastentarhanopettajat:

Raija Saloranta
raija.saloranta@ouka.fi

Hannele Makkonen
hannele.makkonen@ouka.fi

Hanna Tuomala
hanna.tuomala@ouka.fi

ALAKÖÖKI

Piparkakkutalo

Alakööki on Oulun kaupungin varhaiskasvatuksen kestävän kehityksen- ja kulttuurikasvatuksen kehittämisyksikkö joka toimii päiväkotien oppimisympäristön laajentajana. Toiminta on alkanut vuonna 2004. 

Alaköökin tehtävänä on

 • suunnitella ja toteuttaa kokemuksellista ja elämyksellistä toimintaa varhaiskasvatusyksiköille luonnossa, päiväkodeissa ja kulttuurilaitoksissa
 • kehittää  ja tukea varhaiskasvatuksen kestävän kehityksen toimintaa sekä kulttuurikasvatusta

Alaköökin kivijalaka on

 • kaupungin varhaiskasvatus- ja esiopetussuunnitelmat
 • kaupungin ympäristöohjelma
 • oululaisuus

Alaköökin toimintaa on mm.

 • Hupisaarten kaupunginpuistossa
 • Timosenkosken luontokoulun retkeilyalueella
 • Pohjois-Pohjanmaan museossa
 • Oulun taidemuseossa
 • Oulun kaupunginteatterissa
 • Oulun kaupunginkirjastossa
 • päiväkodeissa
 • päiväkotien lähimetsissä ja -puistoissa

Varhaiskasvatusyksiköille

Ötökkärunopolku päiväkotien lähimaastoon

28.5. - 12.6.2019 aamupäivisin.

Toiminnallinen luontorunopolku on tarkoitettu yli 3-vuotiaille taapertajille. Viiteen ötökkärunoon liittyy leikkiä, luonnontuntemusta ja tutkimista. Polun kiertämiseen menee yhdellä ryhmällä n. 30 - 45 min riippuen polun pituudesta, lasten iästä ja kiinnostuksesta toimintapisteillä sekä muusta luonnon havainnoinnista.

Alaköökiläiset laittavat päivittäin luontopolun yhden päiväkodin lähimaastoon ja sen ehtii kiertämään seitsemän päiväkotiryhmää. Ensimmäinen lapsiryhmä lähtee liikkeelle oman aikuisen kanssa klo 9.00, seuraava klo 9.15 jne. 15 minuutin välein.

Pienet päiväkodit, tehkääpä yhteistyötä lähipäiväkotien ja perhepäivähoitajien kanssa, jotta saatte liikkeelle vähintään neljä pienryhmää. Miettikää minkä päiväkodin läheisyyteen sopisi parhaiten viisi toimintapistettä. Tunnelman ja ryhmän toimintarauhan säilymiseksi toimintapisteiden välimatkat saisivat olla riittävän pitkät. 

Ilmoittautuminen sikun koulututkalenterissa viimeistään pe 17.5.2019. Ilmoita osallistuvien lapsiryhmien lukumäärä sekä montako lasta olisi ryhmässä. Tiedotamme kiertueaikataulun sähköpostitse ma 20.5.2019. Koulutuskalenterin viesti, saat paikan, tarkoittaa vain ilmoittautumisen onnistumista.


Kansanperinteen taruhahmot tutuksi -toimintapolku päiväkotien lähimaastoon

3.-12.6.2019 aamupäivisin.

Maahiset asuvat maan alla ja menninkäiset tykkäävät kiiltävästä. Hiidet pitävät juhlia ja metelöivät kovasti. peikoilla on hännät ja risaiset vaatteet ja keijuilla keveät siivet. Näihin taruhahmoihin tutustutaan toimintapolulla, jonka alaköökiläiset laittavat päivittäin yhden päiväkodin lähimaastoon. Polun ehtii aamupäivän aikana kiertämään seitsemän päiväkotiryhmää.

Ensimmäinen lapsiryhmä lähtee omien aikuisten kanssa liikkeelle klo 9.00, seuraava klo 9.15 jne. 15 minuutin välein ja viimeinen ryhmä klo 10.30. Polun kiertämiseen menee yhdellä ryhmällä n. 30 min - 1h riippuen polun pituudesta, lasten iästä ja toimintapisteillä vietetystä ajasta.

Toiminta soveltuu parhaiten yli 4-vuotiaille.

Pienet päiväkodi, tehkääpä yhteistyötä lähipäiväkotien ja perhepäivähoitajien kanssa, jotta saatte liikkeelle vähintään neljä pienryhmää. Miettikää minkä päiväkodin läheisyyteen sopisi parhaiten viisi toimintapistettä. Tunnelman ja ryhmän toimintarauhan säilymiseksi välimatkat saisivat olla riittävän pitkät.

Ilmoittautuminen Sikun koulutuskalenterissa viimeistään pe 17.5. Ilmoita osallistuvien lapsiryhmien lukumäärä sekä montako lasta olisi ryhmässä. Tiedotamme kiertueaikataulun sähköpostitse ma 20.5.2019. Koulutuskalenterin viesti, saat paikan, tarkoittaa vain ilmoittautumisen onnistumista.

 

Metsätontun seikkailu Huutilammella

12.8. - 30.8.2019 klo 9.15-12.00 ja klo 12.00 - 14.45

Vanhaa metsätonttua harmittaa sillä ihmiset eivät arvosta hänen työtään. He katkovat puiden oksia, tallaavat sieniä, roskittavat... nyt hän on saanut tarpeekseen ja suunnittelee muuttoa kaupunkiin.

tuo lapsiryhmäsi Huutilammen maastoon heikinharjuun tekemään Metsätontun töitä ja kertomaan hänelle kuinka tärkeä luonnon ystävä hän on.

Seikkailu on tarkoitettu 3-6-vuotiaille lapsille. Mukaan mahtuu kerrallaan yksi ryhmä (n. 20 - 25 lasta). Polku kiertää Huutilammen ja suon ympäri (1.6 km). Matkan varrella on Metsätontun elämään sekä luonnonsuojeluun ja metsän virkistyskäyttöön liittyviä toimintapisteitä. Seikkailu etenee pienissä n. 7 lapsen ryhmissä oman aikuisen kanssa, joten mukana tulee olla vähintään kolme vastuuhenkilöä.

Seikkailuun on varattu aikaa 2 tuntia 45 minuuttia, jonka aikana lapset kiertävät polun, syövät hiukan eväitä (ei makkaran paistoa) ja voivat leikkiä.

Ilmoittautuminen Sikun koulutuskalenteriin viimeistään ti 11.6.2019. Tiedotamme mukaan mahtuneet to 13.6.2019.

 

Toimintaa perheille

Tällä hetkellä ei tapahtumia perheille.

 

Toiminnan kuvausta

 

TOIMINTAA LUONNOSSA

Huutilammen metsäseikkailut

Elokuussa on perinteinen Huutilammen metsäseikkailu Timosenkosken luontokoulun maastossa. Polun varrella autetaan metsätonttua tai peikkoa metsän ongelmissa ja samalla tutustutaan metsäluontoon. Seikkailut ovat sadunhohtoisia, toiminnallisia ja liikunnallisia sisältäen pienille lapsille sopivia tiedonjyväsiä. 

Hupisaarten Helemi

Hupisaarten Helemi on Alaköökin ympärillä olevan kaupunginpuiston hyvä hengetär. Hän on helmi, oikea puiston aarre, sillä hän on eläinten, kasvien, kivien ja veden ystävä. Syksyisin Helemi johdattaa lapset Hupisaarille havainnoimaan, tutkimaan ja aistimaan luontoa ja samalla ratkaisemaan Helemen pieniä ongelmia.  Ainolan puistossa voi nähdä myös Roska-Roopen.

Tiernapolku 

Tiernapoika-aiheinen toiminnallinen polku päiväkotien lähimaastossa. Polun varrella tutustutaan oululaiseen jouluperinteeseen kuuluvaan Tiernapoika-näytelmään ja sen hahmoihin.

Joulupolku 

Taavi ja Tiiti -tonttujen toiminnallinen ja elämyksellinen joulupolku päiväkotien lähimetsissä.

Metsän eläinten talvi 

Talvinen toimintapolku päiväkotien lähiympäristöissä. Polun varrella tutustutaan siihen miten talvi vaikuttaa metsän eläinten elämään.

Yrtti-Myrtti -noidan pääsiäisseikkailu 

Yrttimyrtti

Yrtti-Myrtti -noita lentää luudallaan Kyöpelinvuorelle viettämään pääsiäistä muiden noitien kanssa. Nimensä mukaisesti hän pitää paljon kaikenlaisista kasveista. Matkallaan hän pysähtyy ihailemaan ja aistimaan kasvihuoneen tunnelmaa ja kasveja. Samalla hän järjestää kasveihin liittyvää toimintaa päiväkotiryhmille. 

Kevään korvalla 

Toukokuussa puistoluonto herää: linnut laulavat, lehdet ovat hiirenkorvalla, hyönteiset pörräävät ja sorsapoikueet taapertavat uteliaana pitkin polkuja. Luontoretkellä päiväkotiryhmä havannoi kevään merkkejä liikkuen, leikkien ja tutkien.

Vaakunaseikkailu 

Oulun kaupungin vaakunassa on linna ja lohi. Vaakunan historiaan perehdyttävä opastettu seikkailu alkaa Linnansaaresta, etenee Pohjois-Pohjanmaan museon kautta Hupisaarille ja kalaportaille. Tarina kertoo 1600-luvun OUlusta ja vaakunan synnystä. Seikkailussa etsitään vaakunan kadonneita palasia, tutustutaan linnan historiaan ja silloiseen lohenkalastukseen ja nykyisiin kalaportaisiin.

Linturetki 

Touko- ja kesäkuussa on toiminnallinen opastettu linturetki Hupisaarilla. Retkellä tutustutaan linnun elämään leikkien, tutkien ja itse kokeillen.
 

TOIMINTAA PÄIVÄKODEISSA

Jätejengin uusi iloinen elämä 

Nukketeatteriesitys kertoo hyötyjätteiden kierrätyksestä.

Ville Varis ja rojupöhö 

Nukketeatteriesitys kertoo turhasta kuluttamisesta.

Metsän rytinät ja räminät 

Nukketeatteriesitys kertoo luonnonsuojelusta.
 

TOIMINTAA KULTTUURILAITOKSISSA
 

Pohjois-Pohjanmaan Museo

 • Purjelaivojen aikaan
  Opastettu kierros merenkulkuosastolla, jossa tutustutaan tarinoiden siivittämänä ja näyttelyesineistön avulla oululaiseen merenkulun historiaan.
   
 • Elettiinpä ennen Oulussa
  Opastettu museokierros, jossa tutustutaan vanhaan maalais- ja kaupunkilaiselämään Hildasta ja Pietarista kertovien tarinoiden ja näyttelyesineistön avulla.
   

Oulu Taidemuseo

 • Taidetta ja toimintaa
  Toiminnalliset opastuskierrokset liittyen ajankohtaisiin näyttelyihin.


Oulun Kaupunginkirjasto

 • Kirjastoseikkailu eskareille
  Pääkirjaston lastenosastolla etsitään kadonnutta kirjastokorttia tutustuen mm. loru-, satu-, kuva- ja tietokirjoihin.


Oulun Kaupunginteatteri

 • Teatterin tilat tutuksi eskareille
  Opastettu tutustumiskierros eskareille teatterin tiloihin ja toimintaan eläytyen ajankohtaiseen lasten näytelmään.

Kulttuuri

Varhaiskasvatuksen kulttuurikasvatuksen Kulttuurikapsäkki-työryhmä

 • toimii kulttuurikasvatuksen tukijana, asiantuntijana, kehittäjänä ja keskustelun ylläpitäjänä
 • suunnittelee vuosittaisen kulttuurikasvatuksen yhteisen teeman ja siihen liittyvät aloitus- ja loppujuhlat
 • suunnittelee koulutuksia varhaiskasvatuksen henkilöstölle

Työryhmän muodostavat varhaiskasvatuksen palvelupäällikkö, kulttuurituottaja, lastentarhanopettajia ja alaköökiläiset.

Alakööki

 • toimii Kulttuurikapsäkki-työryhmän "työrukkasena" ja kokoonkutsujana
 • järjestää koulutuksia ja muita tilaisuuksia varhaiskasvatushenkilöstölle
 • ylläpitää päiväkotien kulttuurivastaavien sähköpostilistaa ja lähettää sille tiedotteita ja vinkkejä
 • toimii varhaiskasvatuksen edustajan Kulttuuritiimi-työryhmässä, jossa on edustettuna Oulun kaupungin seitsemän kulttuurilaitosta, taiteen perusopetuksen yksikkö, opetus- ja nuorisotoimi
 • organisoi ideoimansa päiväkotien ja kulttuurilaitosten välisen kulttuurikummitoiminnan
   

Oulun varhaiskasvatuksen kulttuuriteemavuosi syksy 2018 - kevät 2020

Varhaiskasvatuksen kulttuuriteema lukuvuosille 2018-2020 on Mää Oulusa! Tämän kulttuuriteeman kaksivuotiskauden aikana otetaan lasten kanssa selvää siitä mitä on oululaisuus. Oululaisuuteen on tarkoitus perehtyä monipuolisesti ja tarkkoja kuntarajoja piirtämättä. Nostetaan rohkeasti esiin niin alueen kulttuuriperinne, taiteilijat, tapahtumat kuin oululaisuutta ilmentävät paikat.

Päiväkodeissa hyödynnetään kulttuurikasvatusopasta ja taideaineita  arkipäiväntoiminnoissa teemaan liittyen. Lasten tulee päästä tasavertaisesti ja monipuolisesti nauttimaan omakohtaisista kokemuksista taiteen, kulttuurin ja leikin parissa.

Mää Oulusa - kulttuuriteemavuoden vinkkivihko

Oulun kaupungin varhaiskasvatuksen kulttuuriopas (pdf)

Kestävä kehitys

Varhaiskasvatuksen kestävän kehityksen Reppu-työryhmä

 • toimii kestävän kehityksen kasvatuksen tukijana, asiantuntijana, kehittäjänä ja keskustelun ylläpitäjänä
 • suunnittelee koulutuksia varhaiskasvatuksen henkilöstölle.

Työryhmä on suunnitellut Päivähoidon kestävän kehityksen toimintaohjelman 2006.

Työryhmän muodostavat varhaiskasvatuksen palvelujohtaja, lastentarhanopettajia ja alaköökiläiset. Alakööki toimii työryhmän "työrukkasena" ja kokoonkutsujana.

Kestävä kehitys


Alakööki

 • toimii Reppu-työryhmän "työrukkasena" ja kokoonkutsujana
 • järjestää koulutuksia ja muita tilaisuuksia varhaiskasvatushenkilöstölle
 • ylläpitää päiväkotien kestävän kehityksen yhdyshenkilöiden sähköpostilistaa ja lähettää sille kuukausittain tiedotteita ja vinkkejä
 • toimii varhaiskasvatuksen edustajana Sivistys- ja kulttuuripalveluiden keke-tiimissä, Oulun Maailmankoulun työryhmässä, Pohjois-Pohjanmaan ympäristökasvatuksen yhteistyöryhmässä
 • toimii alueellisena Suomen ympäristökasvatuksen seuran Vihreä lippu-edistäjänä päiväkodeille
 • kuuluu Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liittoon

Vihreä lippu

Alakööki toimii Suomen Ympäristökasvatusseuran alueellisena Vihreä lippu –edistäjänä varhaiskasvatusyksiköille.

Vihreä Lippu 

Suomen ympäristökasvatuksen seura

Liikunta

Jokaiseen päiväkotiin on nimetty liikuntavastaava, joka toimii liikunnan yhdyshenkilönä varhaiskasvatuksen liikuntakoordinaattorin ja henkilökunnan välillä. Lisäksi liikuntavastaava toimii innostajana ja liikunta-aktiviteetin ylläpitäjänä omassa päiväkodissaan.

Varhaiskasvatuksen liikuntaa koordinoi liikuntakoordinaattori, joka toimii liikunnan asiantuntijana, tsemppaajana ja koordinaattorina. Oulun varhaiskasvatus on mukana Varhaiskasvatuksen valtakunnallisessa liikkumis- ja hyvinvointiohjelman kehittämistyössä.

Yhteystiedot: Tarja Kuusisto, liikuntakoordinaattori, tarja.kuusisto@ouka.fi p. 050 341 2857

Sijainti kartalla: Alaköökin sijainti kartalla