Yhteystiedot:

Käyntiosoite:
Hupisaarten kaupunginpuisto

Postiosoite:
Alakööki/Ainolan päiväkoti
Koulukatu 1
90100 Oulu

p. 044 703 5391
alakooki.vaka(at)ouka.fi

Varhaiskasvatuksen opettajat:

Raija Saloranta
raija.saloranta@ouka.fi

Hanna Tuomala
hanna.tuomala@ouka.fi

ALAKÖÖKI

Piparkakkutalo

Alakööki on Oulun kaupungin varhaiskasvatuksen kestävän kehityksen- ja kulttuurikasvatuksen kehittämisyksikkö, joka toimii päiväkotien oppimisympäristön laajentajana. Toiminta on alkanut vuonna 2004. 

Alaköökin tehtävänä on

 • suunnitella ja toteuttaa kokemuksellista ja elämyksellistä toimintaa varhaiskasvatusyksiköille luonnossa, päiväkodeissa ja kulttuurilaitoksissa
 • kehittää  ja tukea varhaiskasvatuksen kestävän kehityksen toimintaa sekä kulttuurikasvatusta.

Alaköökin kivijalakoja ovat

 • kaupungin varhaiskasvatus- ja esiopetussuunnitelmat
 • kaupungin ympäristöohjelma
 • oululaisuus.

Alaköökin toimintaa on mm.

 • Hupisaarten kaupunginpuistossa
 • Timosenkosken luontokoulun retkeilyalueella
 • Pohjois-Pohjanmaan museossa
 • Oulun taidemuseossa
 • Oulun kaupunginteatterissa
 • Oulun kaupunginkirjastossa
 • päiväkodeissa
 • päiväkotien lähimetsissä ja -puistoissa.

Varhaiskasvatusyksiköille

Jätejengin uusi iloinen elämä -nukketeatteriesitys

kiertää päiväkodeissa aamupäivisin 4. - 13.2.2020.

Esityksen aiheena on kierrätys ja siinä esiintyvät mm. Paavo Paperi, Matti Maitopurkki, Pertti Peltipurkki ja Pipsa Biojäte.

Esitys kestää n. 20 - 25 min. Ikäsuositus yli 3-vuotiaille. Ilmoittautuminen Sikun koulutuskalenterissa viimeistään pe 17.1.2020. Ilmoitamme mukaan mahtuneet ma 20.1.2020.

Kaupungin kakarat Pohjois-Pohjanmaan museossa

Opastettu näyttelykierros 5-6-vuotiaille 18.-28.2.2020 klo 9.30 - n.10.15 ja klo 12.00 - n. 12.45

Tulkaa kuuntelemaan, katselemaan ja kokemaan leikkien millaista elämä oli ennen vanhaan. Alaköökiläiset kertovat kuvien ja näyttelyesineistön avulla tarinaa kolmesta lapsesta, jotka viettivät lapsuuttaan Oulussa 140 vuotta sitten.

Pietari asui kaupungin laitamilla maalaistalossa peltojen keskellä. Hildan koto oli kaupungintalon vieressä komeassa puutalossa ja Aukustin perheellä oli pieni mökki Kakaravaaralla.

Tutustumme ensin 1. ja 2. kerroksessa Pietarin ja Hildan koteihin kahteen pienryhmään jakautuneena ja lopuksi yhdessä alakerrassa Aukustin Kakaravaaraan. Ohjattu osuus kestää n. 45 min, jonka jälkeen jäätte ryhmän kanssa vapaasti leikkimään ja kokemaan entisajan elämää Kakaravaara -näyttelyn tiloihin. Varaathan aikaa myös leikeille aikatauluttaessasi vierailua. Toiminta on tarkoitettu yhdelle päiväkotiryhmälle kerrallaan.

Ilmoittautumiset Siku:n koulutuskalenteriin viimeistään ke 29.1.2020. Ilmoita osallistuvien lasten lukumäärä. Tiedotamme mukaan mahtuneet to 30.1.2020. 

Toiminta tukee varhaiskasvatuksen kulttuuriteemavuotta Mää Oulusa sekä kulttuurista kestävän kehityksen kasvatusta.


Kuva Reijo "Reepe" Hukkanen

Metsän eläinten talvi päiväkotien lähimaastossa 20.1. - 31.1.2020

Minkä eläimen jälkiä voi nähdä talvella ja löytääkö jänis ruokaa? Mm. näihin asioihin pääsette tutustumaan polun varrella, jossa on kuusi eläinten talvehtimiseen liittyvää toimintapistettä. Toiminta sopii parhaiten yli 3-vuotiaille.

metsän eläinten talvipolku saapuu päiväkodin lähimetsään. Sen ehtii kiertämään seitsemän ryhmää aamupäivän aikana (kuitenkin vähintään neljä ryhmää). Lapsiryhmät lähtevät polulle klo 9.00 alkaen 15 minuutin välein oman ryhmän aikuisten kanssa. Tehkää yhteistyötä lähipäiväkotien ja perhepäivähoitajien kanssa.

Ilmoittautuminen Sikun koulutuskalenterissa viimeistään to 9.1.2020. Ilmoita osallistuvien lapsiryhmien ja lasten lukumäärä. Tiedotamme kiertueaikataulun sähköpostitse pe 10.1.

Huom! Koulutuskalenterin viesti "sait paikan" tarkoittaa vain ilmoittautumisen onnistumista.

 

Toimintaa perheille

Perinteinen Hupisaarten Joulupolku lauantaina 14.12.2019 klo 14.00-18.00. Polku alkaa Hupisaarten keskusleikkipuistosta. Ulkotulet ja lyhdyt johdattelevat polulla eteenpäin. Matkan varrella on jouluisia asetelmia, tonttujumppaa, jouluinen porokepparikisa, tonttujen taitojen harjoittelua, tonttujen villasukkalotto ja jouluponi. Jouluista tunnelmaa Pohjois-Pohjanmaan museossa, vapaa pääsy 14.00-18.00. Tontun tarkkailutehtävä taidemuseossa, vapaa pääsy klo 14.00-18.00 ja taidemuseon tapapihalla jää- ja lumitaidetyöpaja (säävaraus). Joulun tunnelmaa on myös kirjastoautossa, oma kirjastokortti mukaan. Hupisaarten kesäteatterilla on Tiernapoikaesitys klo 15.00, 16.00 ja 17.00 sekä Joulujäniksen jupinoita klo 15.30, 16,30 ja 17.30. Grillipaikalla on tulet, omat makkarat mukaan. Tapahtuma on maksuton. Tervetuloa! Tapahtuman järjestää Oulun kaupungin kestävän kehityksen ja kulttuurikasvatuksen kehittämisyksikkö Alakööki.

Toiminnan kuvausta

 

TOIMINTAA LUONNOSSA

Huutilammen metsäseikkailut

Elokuussa on perinteinen Huutilammen metsäseikkailu Timosenkosken luontokoulun maastossa. Polun varrella autetaan metsätonttua tai peikkoa metsän ongelmissa ja samalla tutustutaan metsäluontoon. Seikkailut ovat sadunhohtoisia, toiminnallisia ja liikunnallisia sisältäen pienille lapsille sopivia tiedonjyväsiä. 

Hupisaarten Helemi

Hupisaarten Helemi on Alaköökin ympärillä olevan kaupunginpuiston hyvä hengetär. Hän on helmi, oikea puiston aarre, sillä hän on eläinten, kasvien, kivien ja veden ystävä. Syksyisin Helemi johdattaa lapset Hupisaarille havainnoimaan, tutkimaan ja aistimaan luontoa ja samalla ratkaisemaan Helemen pieniä ongelmia.  Ainolan puistossa voi nähdä myös Roska-Roopen.

Tiernapolku 

Tiernapoika-aiheinen toiminnallinen polku päiväkotien lähimaastossa. Polun varrella tutustutaan oululaiseen jouluperinteeseen kuuluvaan Tiernapoika-näytelmään ja sen hahmoihin.

Joulupolku 

Taavi ja Tiiti -tonttujen toiminnallinen ja elämyksellinen joulupolku päiväkotien lähimetsissä.

Metsän eläinten talvi 

Talvinen toimintapolku päiväkotien lähiympäristöissä. Polun varrella tutustutaan siihen miten talvi vaikuttaa metsän eläinten elämään.

Yrtti-Myrtti -noidan pääsiäisseikkailu 

Yrttimyrtti

Yrtti-Myrtti -noita lentää luudallaan Kyöpelinvuorelle viettämään pääsiäistä muiden noitien kanssa. Nimensä mukaisesti hän pitää paljon kaikenlaisista kasveista. Matkallaan hän pysähtyy ihailemaan ja aistimaan kasvihuoneen tunnelmaa ja kasveja. Samalla hän järjestää kasveihin liittyvää toimintaa päiväkotiryhmille. 

Kevään korvalla 

Toukokuussa puistoluonto herää: linnut laulavat, lehdet ovat hiirenkorvalla, hyönteiset pörräävät ja sorsapoikueet taapertavat uteliaana pitkin polkuja. Luontoretkellä päiväkotiryhmä havannoi kevään merkkejä liikkuen, leikkien ja tutkien.

Vaakunaseikkailu 

Oulun kaupungin vaakunassa on linna ja lohi. Vaakunan historiaan perehdyttävä opastettu seikkailu alkaa Linnansaaresta, etenee Pohjois-Pohjanmaan museon kautta Hupisaarille ja kalaportaille. Tarina kertoo 1600-luvun OUlusta ja vaakunan synnystä. Seikkailussa etsitään vaakunan kadonneita palasia, tutustutaan linnan historiaan ja silloiseen lohenkalastukseen ja nykyisiin kalaportaisiin.

Linturetki 

Touko- ja kesäkuussa on toiminnallinen opastettu linturetki Hupisaarilla. Retkellä tutustutaan linnun elämään leikkien, tutkien ja itse kokeillen.
 

TOIMINTAA PÄIVÄKODEISSA

Jätejengin uusi iloinen elämä 

Nukketeatteriesitys kertoo hyötyjätteiden kierrätyksestä.

Ville Varis ja rojupöhö 

Nukketeatteriesitys kertoo turhasta kuluttamisesta.

Metsän rytinät ja räminät 

Nukketeatteriesitys kertoo luonnonsuojelusta.
 

TOIMINTAA KULTTUURILAITOKSISSA
 

Pohjois-Pohjanmaan Museo

 • Purjelaivojen aikaan
  Opastettu kierros merenkulkuosastolla, jossa tutustutaan tarinoiden siivittämänä ja näyttelyesineistön avulla oululaiseen merenkulun historiaan.
   
 • Elettiinpä ennen Oulussa
  Opastettu museokierros, jossa tutustutaan vanhaan maalais- ja kaupunkilaiselämään Hildasta ja Pietarista kertovien tarinoiden ja näyttelyesineistön avulla.
   

Oulu Taidemuseo

 • Taidetta ja toimintaa
  Toiminnalliset opastuskierrokset liittyen ajankohtaisiin näyttelyihin.


Oulun Kaupunginkirjasto

 • Kirjastoseikkailu eskareille
  Pääkirjaston lastenosastolla etsitään kadonnutta kirjastokorttia tutustuen mm. loru-, satu-, kuva- ja tietokirjoihin.


Oulun Kaupunginteatteri

 • Teatterin tilat tutuksi eskareille
  Opastettu tutustumiskierros eskareille teatterin tiloihin ja toimintaan eläytyen ajankohtaiseen lasten näytelmään.

Kulttuuri

Varhaiskasvatuksen kulttuurikasvatuksen Kulttuurikapsäkki-työryhmä

 • toimii kulttuurikasvatuksen tukijana, asiantuntijana, kehittäjänä ja keskustelun ylläpitäjänä
 • suunnittelee vuosittaisen kulttuurikasvatuksen yhteisen teeman ja siihen liittyvät aloitus- ja loppujuhlat
 • suunnittelee koulutuksia varhaiskasvatuksen henkilöstölle

Työryhmän muodostavat varhaiskasvatuksen palvelupäällikkö, kulttuurituottaja, lastentarhanopettajia ja alaköökiläiset.

Alakööki

 • toimii Kulttuurikapsäkki-työryhmän "työrukkasena" ja kokoonkutsujana
 • järjestää koulutuksia ja muita tilaisuuksia varhaiskasvatushenkilöstölle
 • ylläpitää päiväkotien kulttuurivastaavien sähköpostilistaa ja lähettää sille tiedotteita ja vinkkejä
 • toimii varhaiskasvatuksen edustajan Kulttuuritiimi-työryhmässä, jossa on edustettuna Oulun kaupungin seitsemän kulttuurilaitosta, taiteen perusopetuksen yksikkö, opetus- ja nuorisotoimi
 • organisoi ideoimansa päiväkotien ja kulttuurilaitosten välisen kulttuurikummitoiminnan
   

Oulun varhaiskasvatuksen kulttuuriteemavuosi syksy 2019 - kevät 2020

Varhaiskasvatuksen kulttuuriteema lukuvuosille 2018-2020 on Mää Oulusa! Tämän kulttuuriteeman kaksivuotiskauden aikana otetaan lasten kanssa selvää siitä mitä on oululaisuus. Oululaisuuteen on tarkoitus perehtyä monipuolisesti ja tarkkoja kuntarajoja piirtämättä. Nostetaan rohkeasti esiin niin alueen kulttuuriperinne, taiteilijat, tapahtumat kuin oululaisuutta ilmentävät paikat.

Päiväkodeissa hyödynnetään kulttuurikasvatusopasta ja taideaineita  arkipäiväntoiminnoissa teemaan liittyen. Lasten tulee päästä tasavertaisesti ja monipuolisesti nauttimaan omakohtaisista kokemuksista taiteen, kulttuurin ja leikin parissa.

Mää Oulusa - kulttuuriteemavuoden vinkkivihko syksy 2019 - kevät 2020

Oulun kaupungin varhaiskasvatuksen kulttuuriopas (pdf)

Kestävä kehitys

Varhaiskasvatuksen kestävän kehityksen Reppu-työryhmä

 • toimii kestävän kehityksen kasvatuksen tukijana, asiantuntijana, kehittäjänä ja keskustelun ylläpitäjänä
 • suunnittelee koulutuksia varhaiskasvatuksen henkilöstölle.

Työryhmän muodostavat varhaiskasvatuksen palvelujohtaja, lastentarhanopettajia ja alaköökiläiset. Alakööki toimii työryhmän "työrukkasena" ja kokoonkutsujana.

Kestävä kehitys


Alakööki

 • järjestää koulutuksia ja muita tilaisuuksia varhaiskasvatushenkilöstölle
 • ylläpitää päiväkotien kestävän kehityksen yhdyshenkilöiden sähköpostilistaa ja lähettää sille kuukausittain tiedotteita ja vinkkejä
 • toimii varhaiskasvatuksen edustajana Sivistys- ja kulttuuripalveluiden keke-tiimissä, Pohjois-Pohjanmaan ympäristökasvatuksen yhteistyöryhmässä

Vihreä lippu

Alakööki toimii Suomen Ympäristökasvatusseuran alueellisena Vihreä lippu –edistäjänä varhaiskasvatusyksiköille.

Vihreä lippu -logo

Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto

Alakööki kuuluu Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liiton LYKE-verkostoon ja on yksi sen toimipisteistä.

Lyke-verkoston logo

 

Liikunta

Jokaiseen päiväkotiin on nimetty liikuntavastaava, joka toimii liikunnan yhdyshenkilönä varhaiskasvatuksen liikuntakoordinaattorin ja henkilökunnan välillä. Lisäksi liikuntavastaava toimii innostajana ja liikunta-aktiviteetin ylläpitäjänä omassa päiväkodissaan.

Varhaiskasvatuksen liikuntaa koordinoi liikuntakoordinaattori, joka toimii liikunnan asiantuntijana, tsemppaajana ja koordinaattorina. Oulun varhaiskasvatus on mukana Varhaiskasvatuksen valtakunnallisessa liikkumis- ja hyvinvointiohjelman kehittämistyössä.

Yhteystiedot: Tarja Kuusisto, liikuntakoordinaattori, tarja.kuusisto@ouka.fi p. 050 341 2857

Sijainti kartalla: Alaköökin sijainti kartalla