Yhteystiedot:
Käyntiosoite:
Hupisaarten kaupunginpuisto
Postiosoite:
Alakööki/Ainolan päiväkoti
Koulukatu 1
90100 Oulu
alakooki.vaka(at)ouka.fi
Varhaiskasvatuksen opettajat:
Tarja Mankinen p. 040 480 9278
tarja.mankinen@ouka.fi
Hanna Tuomala p. 040 575 5353
hanna.tuomala@ouka.fi
ALAKÖÖKI
Alakööki on Oulun kaupungin varhaiskasvatuksen kestävän kehityksen- ja kulttuurikasvatuksen kehittämisyksikkö, joka toimii päiväkotien oppimisympäristön laajentajana. Toiminta on alkanut vuonna 2004.
Alaköökin tehtävänä on
- suunnitella ja toteuttaa kokemuksellista ja elämyksellistä toimintaa varhaiskasvatusyksiköille luonnossa, päiväkodeissa ja kulttuurilaitoksissa
- kehittää ja tukea varhaiskasvatuksen kestävän kehityksen toimintaa sekä kulttuurikasvatusta.
Alaköökin kivijalakoja ovat
- kaupungin varhaiskasvatus- ja esiopetussuunnitelmat
- kaupungin ympäristöohjelma
- oululaisuus.
Alaköökin toimintaa on mm.
- Hupisaarten kaupunginpuistossa
- Timosenkosken luontokoulun retkeilyalueella
- Pohjois-Pohjanmaan museossa
- Oulun taidemuseossa
- Oulun kaupunginteatterissa
- Oulun kaupunginkirjastossa
- päiväkodeissa
- päiväkotien lähimetsissä ja -puistoissa.
Tulkaa mukaan Toivon Agenda 2030 -tapahtumaan Kakarakeskiviikkoon Hupisaarten kaupunkipuistoon 24.5.2023 klo 9.30 - 11.00
Ohjelmassa:
klo 9.30 - 10.00 Soivan Siilin konsertti kesäteatterilla
Soivan Siilin mukana tutustutaan rauhantekijä Marttiin ja Hupisaarten taimeneen, tuotetaan bioenergiaa matomoottorilla, kuunnellaan puiden orkesteria ja kutsutaan Kaikki Mukaan Leikkiin.
Konsertin aluksi kaikille tarjotaan mehua ja keksejä, ottakaa omat mukit mukaan. Mahdolliset omat retkieväät syödään klo 11.00 jälknee.
klo 10.00 - 11.00 Hupisaarten leikkipuiston ja Alaköökin ympäristössä mukavaa yhteistä tekemistä yhteisellä maapallolla
Saatat tavata Soivan Siilin jukeboxin, jolta voit toivoa Soivan Siilin laulun. Tehdään yhdessä ekotekoja ja paljon muuta mukavaa.
Ilmoittautuminen tapahtuu Sikun koulutuskalenterin kautta. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen sulkeutuu to 20.4. Tiedotamme mukaan mahtuneet sähköpostitse ke 26.4.
Kun ilmoittaudut, kirjoita lisätietoihin osallistutteko vain Soivan Siilin konserttiin klo 9.30-10.00 tai sekää Soivan Siilin konserttiin ja toiminnalliseen osuuteen Hupisaarilla klo 9.30-11.00. Lisää tieto lasten ja aikuisten lukumäärästä. Tieto tarvitaan, jotta osaamme varata kaikille istumapaikat. Tarkista myös, että mukana on päiväkodin nimi ja yhteyshenkilön puh.nro.
Tulkaa mukaan, nyt alkaa tapahtua hyviä juttuja!
Terveisin Alaköökin Tarja ja Hanna, Repputyöryhmä ja koko järjestäjäporukka
TOIVON JA KESTÄVYYDEN SUURTAPAHTUMA 24.-24.5.2023
Lisää tietoa löydät: Toivon Agenda (supervoimia.fi)
Agenda 2030 tavoitteet läheisiksi – toiminnallisesti ja vaikuttavasti, hauskasti ja näkyvästi lapsille ja nuorilla ja kasvatusalan ammattilaisille
ympäri Suomea ja virtuaalisesti. Agenda 2030 tavoitteet läheisiksi – toiminnallisesti ja vaikuttavasti, hauskasti ja näkyvästi
lapsille ja nuorilla ja kasvatusalan ammattilaisille ympäri Suomea ja virtuaalisesti.
Mikä on Agenda 2030: Agenda 20230 on Pariisin ilmastosopimuksen ohella ehkä ihmiskunnan tärkeimpiä asiakirjoja. Agendan tavoitteiden päämääränä on tehdä maailmasta parempi paikka meille kaikille, tämä on meidän kaikkien Agenda. YK-Liitto
Kun käsittelette aihetta lasten kanssa, lisätietoa löytyy mm.:
- Agenda2030 -toimintaohjelma - Kestävä kehitys (kestavakehitys.fi) Agendan tavoitteiden kuvat ja lyhyet selitykset, kuvaa klikkaamalla saat näkyviin pitemmän selityksen
- Toivon Agenda 2030 – YK:n kestävän kehityksen tavoitteet - YouTube Videolla oululaisen Kellon koulun oppilaat kertovat, mitä YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030 tavoitteet heidän mielestään tarkoittavat. Video on kuvattu 2021.
TOIVON TEKIJÄT
Toivon Agenda-tapahtuman järjestävät Oulun kaupunki (Sivistys- ja kulttuuripalvelut), Opetushallitus, Pohjois-Suomen ja Itä-Suomen aluehallintovirastot, useat Suomen kaupungit ja kunnat, Oulun yliopisto, UnescoASPNet-kouluverkosto sekä muut koulut ympäri Suomea JA SINÄ! Tapahtuma on osa Supervoimia.fi-tapahtumasivustoa. #toivonagenda #supervoimia
Yrtti-Myrtti -noidan vanhat viisaudet ja uudet opit
28.3.-6.4.2023 klo 9.30-10.30 ja klo 12.30-13.30
Kevättuuli kuljettaa Yrtti-Myrtti -noidan jälleen Ainolan puiston kasvihuoneelle. Matkalla noitien pääsiäiskokoukseen Kyöpelinvuorelle häntä kutkuttaa taikoa kevätaurinkoon uusia kukkia ja voisipa vanhoistak vaivoistakin yrittää yrttien avulla eroon. Yrtti-Myrtin noitakaveritskin ovat tulossa kasvihuoneelle keväthommiin.
Tulkaa tutustumaan kasvien salaisuuksiin Kyöpelinvuoren oppien mukaiseti tutkien, taikoen ja tarkastellen. Oppimisympäristönä kasvihuoneen vihreys, kosteus ja kukkivat kukat tähän vuodenaikaan ovat lapsille ainutlaatuinen kokemus.
Toiminta on tarkoitettu 5-6-vuotiaille. Mukaan mahtuu kerrallaan yksi päiväkotiryhmä (n. 21 lasta). Päiväkotiryhmänne jaetaan toimimaan kolmeen pienryhmään omien aikuisten kanssa.
Ilmoittautuminen Sikun koulutuskalenterissa viimeistään to 16.3. Ilmoitathan yhteyshenkilön puhelinnumeron, päiväkodin nimen sekä lasten lukumäärän. Tiedotamme mukaan mahtuneet pe 17.3.
Vasu: "Luonto sekä pihat, leikkipuistot ja muut rakennetut ympäristöt ovat myös varhaiskasvatuksen oppimisympäristöjä. Ne tarjoavat kokemuksia, materiaaleja ja monipuolisia mahdollisuuksia leikkiin ja tutkimiseen. Niitä hyödynnetään liikunta- ja luontoelämysten ja oppimisen paikkoina."
Teatteri tilat tutuksi eskareille
13.-17.3 sekä 24.3. ja 27.3.
17.-19.4. sekä 2.5. ja 5.5.2023 klo 9.00-10.15.
Mitä tarvitaan teatteriesitykseen?
Siihen tarvitaan näyttämö, tekniikkaa, kulissit, tavaroita rekvisiitaksi, esiintymisasut jne. Sitten tarvitaan kampaaja, meikkaaja ja mitä kaikkea muuta sitä teatterissa onkaan?
Nyt on eskareilla mahdollisuus tulla tutustumaan Oulun Teatterin ihmeelliseen maailmaan alaköökiläisten opastamana. Pääsemme kurkistamaan mm. näyttämön taakse, kampaamoon ja lavasteverstaaseen. Kuljemme teatterin tiloissa jakaantuneena kahteen pienryhmään.
Ilmoittautuminen Sikun koulutuskalenteriin viimeistään pe. 24.2.2023. Ilmoita osallistuvien lasten lukumäärä. Tiedotamme mukaan mahtuneet sähköpostitse ma 27.2.2023
Elettiinpä Ennen Oulussa
Pohjois-Pohjanmaan museossa opastettu näyttelykierros 5-6-vuotiaille.
15.-16.2. ja 1.-3.3.2023 klo 9.00-10.15 ja 12.00-13.15
Kuva: Reijo "Reepe" Hukkanen
Tulkaa kuuntelemaan ja katselemaan millaista elämä oli ennen vanhaan. Pohjois-Pohjanmaan museo Ainolan puistossa on avoinna enää vuoden 2023 loppuun saakka.
Alaköökiläiset kertovat kuvien ja näyttelyesineistön avullla tarinaa Pietarista ja Hildasta, jotka viettivät lapsuuttaan noin 100 vuotta sitten Oulun seudulla. Pietari asui maalaistalossa keskellä viljapeltoja ja Hilda kaupungissa Tuomiokirkon lähistöllä.
Toimintaan voi osallistua maksimissaan noin 28 lasta kerrallaan. Museokierroksen ajaksi ryhmä voidaan jakaa/jaetaan kahteen pienryhmään.
Ilmoittautumiset koulutuskalenteriin viimeistään pe 3.2.2023. Ilmoitathan lasten lukumäärän. Tiedotamme aikataulun sähköpostitse ma. 6.2.2023. Mahdolliset peruuntumiset tai myöhästymiset ilmoitetaan alakooki.vaka@ouka.fi tai Tarja p. 040 480 9278, Hanna p. 040 575 5353.
Vasu 3.1. Toimintakulttuurin kehittämistä ohjaavat periaatteet Oulussa: Kulttuurikasvatuksen tehtävänä on myös tutustuttaa lapsia eri taiteenaloihin ja kulttuuriperintöön. Se antaa mahdollisuuksia kulttuurisiin elämyksiin ja taiteelliseen toimintaan sekä laadukkaaseen lastenkulttuuriin.
Vasu 4.45 Minä ja meidän yhteisömme Oulun varhaiskasvatuksessa: Perehtymällä menneeseen kasvatetaan juuret tulevaisuuteen. Historiallis-yhteiskunnallisissa sisällöissä tutustutaan lähiympäristöön ja kotiseuden historiallisiin kohteisiin ja kulttuuriperinteisiin, jotka näin saavat aikaulottuvuuden ja uusia merkityksiä. Vierailut oman alueen museoihin, ulkoilu- ja virkistysalueille sekä erilaisiin lähitapahtumiin siirtävät kulttuuriperintöä lapsille.
Hupisaarten Joulupolku kutsuu perheet jouluiseen ja toiminnalliseen tapahtumaan lauantaina 10.12.2022 klo 14-18.
Maksuton Joulupolku alkaa Hupisaarten leikkipuistosta. Ulkotulet ja lyhdyt johdattelevat polulla eteenpäin.
Matkan varrella on:
- Joulumuorin puuropata
- Tonttu tunteilee
- Joulukepparit
- KAMU-leijonan joululenkki
- Kaverikoirat klo 14-15.30
- Tonttutaitoja
- Tontun tavarat hukassa kasvihuoneella
- Joulupolulla Joulujäniksen jorinoita
- kirjastoauto museon pihalla, oma kirjastokortti mukaan
- Sekä lisäksi Hupisaarten kesäteatterilla on Tiernapoika-esitys klo 14.30, 15.30 ja 16.30 (perinteinen lakkikeräys)
- Pohjois-Pohjanmaan museossa on jouluista askartelua - vapaa pääsy
- Grillipaikalla on tulet, joten omat makkarat mukaan
Joulupolun järjestää varhaiskasvatuksen kehittämisyksikkö Alakööki.
Tapahtumassa ovat mukana myös Oulun kaupungilta pääkirjasto, Pohjois-Pohjanmaan museo, Timosenkosken luontokoulu, Heikinharjun Luontokoto ja Oulun Infra sekä Kahvila Kiikku, Madekosken Tiernat, MLL:n Pohjois-Pohjanmaan piiri, Oulun ensi- ja turvakoti ry, Oulun 4H-yhdistys ry, Oulun Voimisteluseura ry, Kelopojat ry, Suomen luonnonsuojeluliiton Oulun yhdistys, Oulun seudun kaverikoirat ja Plan Oulu.
TOIMINTAA LUONNOSSA
Huutilammen metsäseikkailut
Elokuussa on perinteinen Huutilammen metsäseikkailu Timosenkosken luontokoulun maastossa. Polun varrella autetaan metsätonttua tai peikkoa metsän ongelmissa ja samalla tutustutaan metsäluontoon. Seikkailut ovat sadunhohtoisia, toiminnallisia ja liikunnallisia sisältäen pienille lapsille sopivia tiedonjyväsiä.
Hupisaarten Helemi
Hupisaarten Helemi on Alaköökin ympärillä olevan kaupunginpuiston hyvä hengetär. Hän on helmi, oikea puiston aarre, sillä hän on eläinten, kasvien, kivien ja veden ystävä. Syksyisin Helemi johdattaa lapset Hupisaarille havainnoimaan, tutkimaan ja aistimaan luontoa ja samalla ratkaisemaan Helemen pieniä ongelmia. Ainolan puistossa voi nähdä myös Roska-Roopen.
Tiernapolku
Tiernapoika-aiheinen toiminnallinen polku päiväkotien lähimaastossa. Polun varrella tutustutaan oululaiseen jouluperinteeseen kuuluvaan Tiernapoika-näytelmään ja sen hahmoihin.
Joulupolku
Taavi ja Tiiti -tonttujen toiminnallinen ja elämyksellinen joulupolku päiväkotien lähimetsissä.
Metsän eläinten talvi
Talvinen toimintapolku päiväkotien lähiympäristöissä. Polun varrella tutustutaan siihen miten talvi vaikuttaa metsän eläinten elämään.
Yrtti-Myrtti -noidan pääsiäisseikkailu
Yrtti-Myrtti -noita lentää luudallaan Kyöpelinvuorelle viettämään pääsiäistä muiden noitien kanssa. Nimensä mukaisesti hän pitää paljon kaikenlaisista kasveista. Matkallaan hän pysähtyy ihailemaan ja aistimaan kasvihuoneen tunnelmaa ja kasveja. Samalla hän järjestää kasveihin liittyvää toimintaa päiväkotiryhmille.
Kevään korvalla
Toukokuussa puistoluonto herää: linnut laulavat, lehdet ovat hiirenkorvalla, hyönteiset pörräävät ja sorsapoikueet taapertavat uteliaana pitkin polkuja. Luontoretkellä päiväkotiryhmä havannoi kevään merkkejä liikkuen, leikkien ja tutkien.
Vaakunaseikkailu
Oulun kaupungin vaakunassa on linna ja lohi. Vaakunan historiaan perehdyttävä opastettu seikkailu alkaa Linnansaaresta, etenee Pohjois-Pohjanmaan museon kautta Hupisaarille ja kalaportaille. Tarina kertoo 1600-luvun OUlusta ja vaakunan synnystä. Seikkailussa etsitään vaakunan kadonneita palasia, tutustutaan linnan historiaan ja silloiseen lohenkalastukseen ja nykyisiin kalaportaisiin.
Linturetki
Touko- ja kesäkuussa on toiminnallinen opastettu linturetki Hupisaarilla. Retkellä tutustutaan linnun elämään leikkien, tutkien ja itse kokeillen.
TOIMINTAA PÄIVÄKODEISSA
Jätejengin uusi iloinen elämä
Nukketeatteriesitys kertoo hyötyjätteiden kierrätyksestä.
Ville Varis ja rojupöhö
Nukketeatteriesitys kertoo turhasta kuluttamisesta.
Metsän rytinät ja räminät
Nukketeatteriesitys kertoo luonnonsuojelusta.
TOIMINTAA KULTTUURILAITOKSISSA
Pohjois-Pohjanmaan Museo
- Purjelaivojen aikaan
Opastettu kierros merenkulkuosastolla, jossa tutustutaan tarinoiden siivittämänä ja näyttelyesineistön avulla oululaiseen merenkulun historiaan.
- Elettiinpä ennen Oulussa
Opastettu museokierros, jossa tutustutaan vanhaan maalais- ja kaupunkilaiselämään Hildasta ja Pietarista kertovien tarinoiden ja näyttelyesineistön avulla.
Oulu Taidemuseo
- Taidetta ja toimintaa
Toiminnalliset opastuskierrokset liittyen ajankohtaisiin näyttelyihin.
Oulun Kaupunginkirjasto
- Kirjastoseikkailu eskareille
Pääkirjaston lastenosastolla etsitään kadonnutta kirjastokorttia tutustuen mm. loru-, satu-, kuva- ja tietokirjoihin.
Oulun Kaupunginteatteri
- Teatterin tilat tutuksi eskareille
Opastettu tutustumiskierros eskareille teatterin tiloihin ja toimintaan eläytyen ajankohtaiseen lasten näytelmään.
Varhaiskasvatuksen kulttuurikasvatuksen Kulttuurikapsäkki-työryhmä
- toimii kulttuurikasvatuksen tukijana, asiantuntijana, kehittäjänä ja keskustelun ylläpitäjänä
- suunnittelee vuosittaisen kulttuurikasvatuksen yhteisen teeman ja siihen liittyvät aloitus- ja loppujuhlat
- suunnittelee koulutuksia varhaiskasvatuksen henkilöstölle
Työryhmän muodostavat kulttuurituottaja, yliopisto-opettaja, kahdeksan varhaiskasvatuksen opettajaa ja alaköökiläiset.
Alakööki
- toimii Kulttuurikapsäkki-työryhmän "työrukkasena" ja kokoonkutsujana
- järjestää koulutuksia ja muita tilaisuuksia varhaiskasvatushenkilöstölle
- ylläpitää päiväkotien kulttuurivastaavien sähköpostilistaa ja lähettää sille tiedotteita ja vinkkejä
- toimii varhaiskasvatuksen edustajan Kulttuuritiimi-työryhmässä, jossa on edustettuna Oulun kaupungin seitsemän kulttuurilaitosta, taiteen perusopetuksen yksikkö, opetus- ja nuorisotoimi
- organisoi ideoimansa päiväkotien ja kulttuurilaitosten välisen kulttuurikummitoiminnan
Oulun varhaiskasvatuksen kulttuuriteemavuosi Luovasti luonnossa ja yhdessä ympäristössä, syksy 2022-kevät 2024
Varhaiskasvatuksen kehittämisen ja arvioinnin painopisteenä on vuosina 2022-2024 hyvinvointi, tunne- ja vuorovaikutustaidot sekä osallisuus. Taiteella on tutkitusti suuri rooli hyvinvoinnin ja osallisuuden lisäämisessä. Taiteen lähtökohtana on herättää tunteita. Kulttuurikasvatuksen keinoin voimme varhaiskasvatus- ja esiopetusikäisten kanssa työskennellä lasten tunne- ja vuorovaikutustaitoja sekä osallisuutta vahvistaen. Taide ei anna suoria ja yksiselitteisiä vastauksia, mutta sen avulla voi ilmaista, käsitellä je kertoa kokemuksistaan ja tunteistaan. Kuten taide myös tunteet ovat moniulotteisia ja monimutkaisia.
Päiväkodeissa hyödynnetään kulttuurikasvatusopasta ja taideaineita arkipäivän toiminnoissa teemaan liittyen. Lasten tulee päästä tasavertaisesti ja monipuolisesti nauttimaan omakaohtaisista kokemuksista taiteen, kulttuurin ja leikin parissa.
Varhaiskasvatuksen kestävän kehityksen Reppu-työryhmä
- toimii kestävän kehityksen kasvatuksen tukijana, asiantuntijana, kehittäjänä ja keskustelun ylläpitäjänä
- suunnittelee koulutuksia varhaiskasvatuksen henkilöstölle.
Työryhmän muodostavat kahdeksan varhaiskasvatuksen opettajaa ja alaköökiläiset. Alakööki toimii työryhmän "työrukkasena" ja kokoonkutsujana.
Yk:n Agenda 2030 tavoitteet ja Vasu kohtaavat -vihkosen tarkoituksena on syventää henkilöstön tietoisuutta kestävän tulevaisuuden kasvatuksen merkityksestä.
Kestävän arkipäivän osa-alueet -juliste (pdf)
Alakööki
- järjestää koulutuksia ja muita tilaisuuksia varhaiskasvatushenkilöstölle
- ylläpitää päiväkotien kestävän kehityksen yhdyshenkilöiden sähköpostilistaa ja lähettää sille kuukausittain tiedotteita ja vinkkejä
- toimii varhaiskasvatuksen edustajana Sivistys- ja kulttuuripalveluiden keke-tiimissä, Pohjois-Pohjanmaan ympäristökasvatuksen yhteistyöryhmässä
Vihreä lippu
Alakööki toimii FEE Suomen alueellisena Vihreä lippu –edistäjänä varhaiskasvatusyksiköille.
Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto
Alakööki kuuluu Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liiton LYKE-verkostoon ja on yksi sen toimipisteistä.
Jokaiseen päiväkotiin on nimetty liikuntavastaava, joka toimii liikunnan yhdyshenkilönä varhaiskasvatuksen liikuntakoordinaattorin ja henkilökunnan välillä. Lisäksi liikuntavastaava toimii innostajana ja liikunta-aktiviteetin ylläpitäjänä omassa päiväkodissaan.
Varhaiskasvatuksen liikuntaa koordinoi liikuntakoordinaattori, joka toimii liikunnan asiantuntijana, tsemppaajana ja koordinaattorina. Oulun varhaiskasvatus on mukana Varhaiskasvatuksen valtakunnallisessa liikkumis- ja hyvinvointiohjelman kehittämistyössä.
Yhteystiedot: Tarja Kuusisto, liikuntakoordinaattori, tarja.kuusisto@ouka.fi p. 050 341 2857
Sijainti kartalla: Alaköökin sijainti kartalla