Hartaan­­selän­­rannan alueen muistot ja tarinat

Asuntomessutoimistossa käynnistettiin toukokuussa 2021 hanke, jonka tavoitteena oli kerätä talteen Hartaanselänrannan alueella elämäänsä viettäneiden asukkaiden, työntekijöiden ja vierailijoiden muistoja ja tarinoita. 

Kevään ja kesän aikana tavoitettiin yli 30 haastateltavaa ja kerättiin kiinnostavaa ja monipuolista aineistoa aina sota-ajoista nykypäivään. Haastattelujen pääpainotus oli oululaisten lapsuuden muistoissa ja kokemuksissa sodan aikaan ja sen jälkeen 50–70-luvuilla: alueen huvilaelämästä ja teollisuustoiminnasta, koulunkäynnistä sekä sota-ajan vuorovaikutuksesta alueella majaa pitävien saksalaisten kanssa. 

Lue haastateltavien tarinoita, jotka on koottu Katariina Vuoren ja Anni Koskelan yhteenvetojen ja haastatteluaineiston pohjalta.

Muistoja lapsuuden kesistä Hartaanselän rannoilta ja Hietasaaren tanssilavalla

Muistoja Vaakunakylän yhteisöllisestä parakkiasumisesta

Muistoja Hietasaaren ja Toppilansaaren huvilaelämästä

Vaakunakylä sota-aikana

Muistoja alueen monipuolisesta teollisuushistoriasta

Muistitietoa kerättiin haastatteluiden avulla 3.5.-10.11.2021 välillä  asuntomessutoimistossa kesätyöntekijöinä toimineiden Katariina Vuoren ja Anni Koskelan toimesta. Haastattelujen tavoitteita kuvattiin tuleville osallistujille seuraavasti:

Onko alueella ollut jotain sellaista toimintaa, tapahtumia, ryhmiä tai asukkaita, jotka muistat omasta lapsuudestasi ja nuoruudestasi? Hauskoja sattumuksia, suosikkipaikkojasi, leikkejä, tukinuittoa tai vaikka kalajuttuja? Olitko talkoolaisena Hietasaaren tanssilavalla järjestämässä ohjelmaa tai rakentamassa Hietasaarensiltaa, mitä tapahtui Vaakunakylässä, tiedätkö missä on Merenkävijöiden Maja, olitko töissä Oulun kaupungin Varikolla ja kävit Villa Lipporannan kauniissa toimistossa?

Mies katsoo kameraan uittotuömaalla seisten

Tukkien ja pöllien erottelua Hartaanrannan erottelutyömaalla 1950-luvulla. KUVA: Tuovi Nousiainen / Edvard Pääskylän kokoelma / Lusto (Uiton talon rakennushistoriaselvitys)