Tutustu Hartaansillan kilpailutöihin
Hartaansillan suunnittelukilpailun osallistumisaika päättyi 30.9.2021. Alle on koottu havainnekuvat, kuvaukset ja esittelyplanssit kahdeksasta kilpailuun määräajassa osallistuneesta työstä aakkosjärjestyksessä: Legato, Loisto, Mainingit, Ruoko, Seilinki, Siivenkantama, Särmäneula ja Taitos. Kilpailun voittajatöiden osalta esittelyssä kuvataan myös kilpailuun osallistuneet työryhmät.
Kilpailun voittajaksi valittiin tuomariston yksimielisellä päätöksellä insinööritoimisto Pontek Oy:n laatima kilpailutyö nimeltään Siivenkantama. Työryhmään kuuluivat Pontek Oy:n lisäksi arkkitehtitoimisto Ylitys Oy, maisema-arkkitehtitoimisto Maanlumo Oy, valaistussuunnittelusta vastannut VALOA design Oy sekä geotekniikasta vastannut insinööritoimisto Profund Oy. Lisäksi kilpailussa myönnettiin kaksi kunniamainintaa WSP Finland Oy:n kilpailutyölle Seilinki ja Sitowise Oy:n kilpailutyölle Mainingit.
Tulokset julkistettiin 18.11.2021 järjestettävässä tiedotustilaisuudessa, joka löytyy kaupungin YouTube-kanavalta. Yhteenveto kilpailun arviointikriteereistä ja ehdotuskohtainen arviointi löytyy kilpailun arvostelupöytäkirjasta (PDF, 3.6 MB).
Hartaansillan kilpailun voittajaksi valittiin Siivenkantama. Kuva: Insinööritoimisto Pontek Oy
Siltakonsepti LEGATO on kaarisilta, jonka kantavana rakenteena toimii kaari ja köysillä ripustettu kaareva päällysrakenne. Sillan kannen leveys kasvaa hienovaraisesti päistään keskustaa kohden. Tällä saadaan rakenteellista vaakasuunnan lisäjäykkyyttä pääaukossa ja samalla kannelle syntyy tilaa pysähtyä. Silta luo suiston eri puolia yhdistävän ja alueen identiteettiä korostavan kokemuksellisen veden ylityspaikan sitoen Hartaanselän visuaalisesti osaksi Oulun kaupunkikuvaa sekä alueen tulevat asukkaat osaksi Hartaanselän yhteisöä. Kaari yhdistää rannan puolet toisiinsa sitoen ne dynaamisesti yhteen. Silta näkyy maamerkkinä Kuusisaareen ja Pikisaareen sekä torin rantaan korostaen uutta asuinaluetta mielenkiintoisena kaupunginosana. Sillan valaistus on muunneltava ja elämyksellinen, palvellen sillan käyttötarkoitusta kulkuväylänä, visuaalisesti kiinnostavana maamerkkinä kaukonäkymässä ja miellyttävänä ylityskokemuksena. Valaistuksessa huomioidaan liikenteen turvaamisen ohella häiriövalon minimoiminen.
Loisto-vinoköysisilta koostuu 40 m korkeasta keskipylonista, joka kannattelee 170 m pitkää kantta yksitasoisten vinoköysien avulla. Sillan keskellä sijaitsee amfiteatteri, joka monipuolistaa julkisen tilan tarjontaa Hartaanselän alueella. Kansirakenne ja pyloni ovat vähäeleisiä ja osoittavat suomalaisen funktionaalisen suunnittelun perinteitä. Loisto yhdistää suistoalueen itä- ja länsirannat, Hartaanrannan ja Vaakunakylän. Silta tulee olemaan yhdistävä solmukohta kahden rannan välillä ja näkymään kauas ympäröivään laakeaan suistomaisemaan. Loisto tuo ihmiset merellisen Oulun tunnelmaan. Laaja Hartaanselän vesipeili kehystää ja hallitsee ympäröivää näkymää. Silta näkyy suosituilta virkistysreiteiltä korostaen rakentuvan ja vetovoimaisen kaupungin identiteettiä. Suunnitelmalle keskeistä on luonnonmukainen maisemointi ja kiertotalouden hyödyntäminen koko rakentamisprosessin aikana.
Mainingit johdattavat kulkijan rannalta toiselle, muodostaen näyttävän kokonaisuuden, jonka varrella voi nauttia luonnonkauniista Hartaanselän vesipeilistä. Puiset kaaret nousevat selkeästi esiin maisemasta ja korostavat siltayhteyttä, joka tarjoaa vaihtelevia ja miellyttäviä näkymiä ympäristöön. Rakenne ei nouse ympäröivää rakennuskantaa ylemmäksi ollen siten enemmän osa kaupunkirakennetta kuin siitä erillinen yksittäinen yksityiskohta suurmaisemassa. Sillan kannen pintarakenne on luonnonkiveä, joka jatkaa puun ohella sillan luonnonmukaista materiaalimaailmaa. Keskellä siltaa, kaarien laaksossa, on pääkulkuväylältä alaslaskettu näköalapaikka, joka tarjoaa pysähdyspaikan, alueen oleskeluun sekä hyvän paikan tarkastella vesistön maisemia. Massiivisten, yhdistettyjen liimapuurakenteiden käyttö sillassa on toteutettu poikkeuksellisella ja innovatiivisella tavalla, jota ei missään tunnetussa siltakohteessa ole aiemmin tehty.
Perehdy tarkemmin Maininkien planssikuviin (PDF, 3822 KB)
Maininkien työryhmä
Suunnittelijat
- Sitowise Oy: Ari Savolainen, Suvi Saastamoinen, Jussi Luokkakallio, Pirkka Hartikainen, Hannu-Pekka Lundgred, Tero Forssell, Eero Puurunen, Anssi Mäkinen, Leonardo Soria Hernàndez
- IB-Miebach: Frank Miebach, Lukas Osterloff
Avustajat
Sitowise Oy: Anselmi Moisander, Olli Risku, Andrea Esquivel Velàzquez, Katri Leukku
IM Miebach: Konrad Kronenberg, Marten Boettger
Hoikka siltakansi kaartuu Hartaansalmen yli tukeutuen ruokomaisiin välitukiin. Rantaa pitkin kulkija alittaa sillan ja jää istumaan portaikolle. Laskevan auringon valo pilkottaa palkin ja kansilaatan välistä. Pyöräilijä pysähtyy sillan levennykselle ja jää katselemaan auringonlaskua. Auringon laskiessa kannen yläpuolelle nouseviin paalujen rakomaisiin viiltoihin syttyvät keltaisen oranssina himmeästi hohtavat valot. Kaiteen valo valaisee kannen ja lenkkeilijä ylittää sillan. Ruoko on siltaehdotus, jossa vinossa olevat teräksiset välituet tukevat kaarevaa jännitettyä betonipalkkia. Sillan kansi hoikkenee kohti rantoja ja siltarakenne onkin pyritty pitämään mahdollisimman sirona, jotta suurmaisemassa korostuisivat vain rantaruovikosta muotonsa saaneet, cortenpäällysteiset välituet. Silta on pyritty sovittamaan ympäristöönsä mahdollisimman vähän ympäristöä muokaten.
Silta on teräsrakenteinen vinoköysisilta. Ehdotuksessa on pyritty luomaan paikkaan sopiva, elegantti siltaratkaisu, josta muodostuu tunnistettava maamerkki. Kaupunkikuvassa näkyvimpiä elementtejä ovat veteen sijoittuva pyloni ja viuhkamaiset vinoköydet. Siron pylonin veistoksellinen muotoilu ja sen kallistaminen luovat dynaamisen vaikutelman. Pimeään aikaan näyttävyyttä luo sillan erityinen valaistusratkaisu, joka korostaa vinoköysiä, pylonia ja kannen alareunaa. Ehdotuksessa käytetty vinoköysien sijoittelu kannen sisäreunalla avaa käyttäjille maiseman Hartaanselän suuntaan ilman näköesteitä koko sillan pituudella. Vaakunanrannan puoleiselle ranta-alueelle sijoitettu aukio- ja porrasalue tarjoaa luontevan tilan yhteisölliseen kanssakäymiseen. Sillan rakentaminen toteutetaan siten, että uhanalainen lietetatar säilyy. Sillan teräsrakenteet ovat fossiilivapaata terästä ja betonin sideaineena käytetään teollisuuden sivutuotteita sementin sijaan.
Perehdy tarkemmin Seilingin planssikuviin (PDF, 3649 KB)
Seilingin työryhmä
Pääsuunnittelijat: WSP Finland Oy
- Pekka Pulkkinen
- Sami Niemelä
Siltasuunnittelijat: WSP Finland Oy
- Juha Ahlfors, Erik Eriksson, Niklas Gordin, Esko Järvenpää, Miika Koljonen, Jussi Pinola, Olli Perälä, Antti Silvennoinen, Juho-Pekka Tiiro, Lasse Törmänen
Arkkitehtuuri ja havainnekuvat: WSP Finland Oy
- Tuomas Vuorinen
Valaistussuunnittelu: WSP Finland Oy
- Mia Erlin
Geotekninen suunnittelija: WSP Finland Oy
- Teuvo Holappa
Liikennesuunnittelu: WSP Finland Oy
- Jouni Ikäheimo
Väyläsuunnittelu: WSP Finland Oy
- Hannu Jokela
Graafinen suunnittelu: WSP Finland Oy
- Ari Kujala
Siltaestetiikka ja kaupunkikuva: Arkkitehtitoimisto Jussi Tervaoja
- Jussi Tervaoja
Siivenkantama on kaksijänteinen teräksinen kaarisilta, joka luo Oulujoen suistomaisemaan kevyen lintumaisen hahmon tunnusmerkiksi Hartaanselänrannan uudelle asuinalueelle. 170-metrinen kevyen liikenteen silta yhdistää alueen vastakkaiset rannat toisiinsa vaalien paikan luontoarvoja. Siltarakenteen muoto kallistettuine kaarinen on sovitettu matalapiirteiseen maisemaan. Sillan ali avautuu laajoja esteettömiä näkymiä uudelta asuinalueelta Hartaanselälle, Natura-alueelle ja keskustaan. Ainut välituki sijoittuu salmen keskivaiheille väistäen lintujen suosiman matalikon ja uhanalaisen lietetattaren esiintymät. Sillan kulkuväylä kaartelee hienovaraisesti tarjoten vaihtelevia näkymiä, ja sillan kaaret muodostavat porttimaisen aiheen Hartaanrannan ja Vaakunakylän välille. Kansi levenee sillan ulkokaarteissa, jolloin maiseman äärelle syntyy luontevia pysähtymispaikkoja kauko- ja lähinäkymien tarkkailuun.
Perehdy tarkemmin Siivenkantaman planssikuviin (PDF, 4431 KB)
Siivenkantaman työryhmä:
Pääsuunnittelija: Insinööritoimisto Pontek
- DI Juhani Hyvönen
Rakennesuunnittelu: Insinööritoimisto Pontek Oy
- DI Juhani Hyvönen
- Tkt Antti Hanhijärvi
- DI Esa Paavola
- suunnitteluavustaja Tanja Wilska
Arkkitehtisuunnittelu: Ylitys Oy
- arkkitehti SAFA, FM Hanna Hyvönen
- arkkitehti Teo Tammivuori
Geotekninen asiantuntija: Profund Oy
- DI Jaakko Heikkilä
Valaistussuunnittelu: VALOA Design Oy
- Valaistussuunnittelija Roope Siiroinen
- Valaistussuunnittelija Tuula Koistinen
- Valaistussuunnittelija Pauliina Blomström
Maisemasuunnittelu
- Maisema-arkkitehti Krista Muurinen
- Maisema-arkkitehti Teresa Rönkä
- Maisema-arkkitehti Rolf Autio
- Maisema-arkkitehti Reeta Pellinen
- Maisema-arkkitehti Annalinda Paakkolanvaara
Särmäneulan arkkitehtonisena tavoitteena on detaljeiltaan pelkistetty arkkityyppinen perushahmo, ”less is more”. Yksiaineiseen ilmeeseen pyrkivän muotoilun teemana ovat särmikkäät linjat, jotka tuovat kontrastia ja dialogia paikan hienon luonnonympäristön kanssa. Särmämuotoilulla siltakannen reunan sirous korostuu ja neulamainen pyloni tekee sillasta keveän joka suunasta katsottuna. Perusidean minimalismi tukee kestävän kehityksen ja vähäisen hiilijalanjäljen tavoitteita: sirot ja yksinkertaiset rakenteet saadaan aikaan vähillä materiaaleilla. Sillan neulamainen kokonaishahmo on maiseman kiintopiste rantoja kiertävälle kevyen liikenteelle. Toisaalta neula on merkkinä myös lahteen tulevalle veneliikenteelle. Vinoköysiratkaisulla saadaan saaren rantaan väljä tila veneilylle. Vinoköysin tuettu ”ensimmäinen loikka” päättyy visuaaliseen solmukohtaan, johon on sijoitettu levennykset pysähtymistä ja maiseman ihailua varten.
Taitos ohjaa kulkijan Hartaanselän yli kiehtovasti kääntyillen, tarjoten erilaisia näkymiä vesistömaisemaan ja rannoille. Sillan taitoksissa on levennykset, jotka tarjoavat kulkijoille luontevat paikat pysähtymiseen ja maisemien ihailuun. Taitoksen päärakennusmateriaalina on puu, joka on lämmin ja luo rannoille sekä sen ympäristöön luonnollisen yhteyden. Lähirannoilta nähtynä sillan alapuolinen massiivipuupalkisto on näyttävä rakenne, joka on näillä jännemitoilla ja muodoilla poikkeuksellinen kokonaisuus. Valaistuna sillan alapinnan muoto korostuu kauemmaksikin. Alapuolinen kannatinrakenne ei korosta siltaa liikaa suhteessa ympäröivään kaupunkirakenteeseen vaan muodostaa suurmaisemassa harmonisen kokonaisuuden.
Perehdy tarkemmin Taitoksen planssikuviin (PDF, 3824 KB)
Syksyistä näkymää suunnitteilla olevan Hartaansillan maisemista. Kuva: Martu Väisänen


Legato


Loisto


Mainingit


Särmäneula


Seilinki


Siivenkantama


Taitos

