Äidinkieli

ÄI16 Lukion kirjallisuusdiplomi

Lukion kirjallisuusdiplomin tavoitteena on tutustuttaa opiskelija monipuolisesti kirjallisuuden maailmaan, perehdyttää kirjallisuuden eri lajeihin, kartuttaa yleissivistystä, auttaa ymmärtämään kirjallisuuden merkitystä ja kasvattaa kansalliseen ja kansainväliseen kulttuuriin. Tavoitteena on myös ylläpitää kirjallisuusharrastusta. Diplomin suorittaminen on vapaaehtoista ja sen voi suorittaa omassa tahdissaan lukio-opintojen aikana.

Lukion kirjallisuusdiplomiin luetaan 16 kirjaa. Kaksi teoksista voi kuunnella joko äänikirjana tai katsella elokuvana. Kirjoja voi valita luettavaksi kirjallisuusdiplomilistalta. Mikäli haluat lukea jonkin kirjan listan ulkopuolelta, sovi siitä opettajan kanssa.

Kirjallisuusdiplomin suoritustapa sovitaan opettajan kanssa. Suoritus voi tapahtua vapaamuotoisesti keskustelemalla tai tekemällä tehtäviä. Jokaisen teoksen erillinen testaaminen ei ole tarpeellista, vaan testaaminen voi tapahtua esimerkiksi 3-6 teoksen erissä. Tällöinkin opettaja voi halutessaan kysyä vain yhdestä tai muutamasta teoksesta.

Oulun lukioilla kirjallisuusdiplomin suorittaminen on koulukohtainen syventävä kurssi koodilla ÄI16. Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä (S). Kirjallisuusdiplomin suorittaneet huomioidaan diplomilla, joka jaetaan lukuvuoden päättöjuhlassa.

 

Kirjalista:

https://www.ouka.fi/documents/1958741/2965688/Kirjallisuusdiplomi_lukion+kirjalista_2018.pdf/db3980f1-08e3-4c40-b693-10b4db33a252