Lisää sivun otsikko

UNESCO ASPnet TOIMINTA 2013 - 2014

Haukiputaan lukio on ASP-koulu, kansainväliseen UNESCO-verkostoon kuuluva oppilaitos. Verkostoon kuuluminen edellyttää UNESCOn periaatteiden (mm. ihmisoikeudet, kansainvälisyyskasvatus, maailmanperintö- ja ympäristökasvatus) näkyväksi tekemistä.

Pohjois-Suomen UNESCO-koulujen Polaris-verkosto kokoontui lukuvuoden aikana kolme kertaa kaksipäiväiseen kokous- ja koulutustilaisuuteen. Lokakuussa 2013 kokoonnuimme Haukiputaalla lukiolla ja Meriniemessä. Tammikuun 2014 kokoontumiseen Torniossa osallistuivat Erja Väisänen, Jukka Vihermaa ja Anja Moilanen. Tapaamisessa kuulimme mm. Haaparannan koulukuulumisia ja suunnittelimme tulevia yhteisiä tapahtumia. Toukokuussa 2014 pidimme kokouksen Kempeleessä ja Sanginjoella. Kaksipäiväiseen tapahtumaan osallistuivat Jukka Vihermaa, Heidi Savikuja ja Anja Moilanen. Työstimme projektin Wiki-sivustoa ja suunnittelimme tulevan syksyn yhteisiä tapahtumia ja tapaamista.

Syyslukukaudella opettaja Jukka Vihermaa osallistui Helsingissä ja Tallinnassa pidettyyn Suomen UNESCO-koulujen kokoukseen ja koulutukseen.

Yhteistyö tansanialaisen koulun kanssa on kuluneena lukuvuotena keskittynyt opettajien ja yhteyshenkilöiden väliseen yhteydenpitoon. Lisäksi Joensuussa asuva tansanialainen Elikana Ngogo vieraili uuden lukion vihkiäisjuhlassa ja oppitunneilla puhumassa.

Kulttuurien tuntemus oli kuluneen lukuvuoden painotusalue. UNESCO-teemoja pidettiin yllä usealla teemapäivällä ja tempauksella, oppiaineiden kursseilla ja KAN-ryhmän matkalla Kööpenhaminaan. 5.9.13 vietettiin Pohjois-Suomen Unesco-koulujen ideoimaa yhteistä Unesco-päivää ensimmäistä kertaa mm. t-paidan tuunauskilpailun muodossa. Marraskuussa vietettiin Lapsen oikeuksien päivää (20.11.13) sekä saimme vieraita koko koulun tilaisuuteen Walter ry:stä (22.11.13). Yhdenvertaisuuspäivän 17.4.14 koko koulun tapahtumassa mm. vieraili edustaja Suomen Punaisesta Rististä, ja kansainvälisyyskurssin opiskelijat esittelivät UNESCO ASP-verkoston ja oman koulumme UNESCO-toimintaa ensimmäisen vuoden opiskelijoille.

Oppitunneilla on käynyt muiden kulttuurien edustajia. Japanilainen Naoko Tsugami piti ensimmäisen vuoden opiskelijoiden englannin ryhmälle tunnin Japanin koulujärjestelmästä. Itävaltalainen Melitta Fekete vieraili 1. vuoden opiskelijoiden pitkän saksan tunneilla ja englannin tunnilla.

eTwinning-AVAUS: Viiden maan yhteistyöprojekti DIG_IT käynnistyi pienimuotoisesti omien koulujen ja asuinalueiden esittelyllä keväällä 2014. Mukana ovat Haukiputaan lukion lisäksi koulut Ruotsista, Belgiasta, Virosta ja Ranskasta. Toiminta jatkuu ja laajenee syyslukukaudella 2014.

Anja Moilanen ja Jukka Vihermaa