Budapest keväällä 2015

Kansainvälisyyskurssin matka suuntautui Budapestiin 2. – 9.5.2015. Matka oli erittäin onnistunut ja säät suosivat meitä. Ryhmämme muodostui 29 opiskelijasta sekä kahdesta opettajasta, Sonjasta ja Jukasta, jotka osoittautuivat matkan aikana rautaisiksi lärfie-ammattilaisiksi. Lähdimme matkaan Oulunsalon lentokentältä lauantaiaamuna klo 6. Matkalla Helsingistä Budapestiin koneemme teki u-käännöksen mutta muuten matka sujui mutkitta. Perillä Budapestissä majoituimme Interflat youth hosteliin ja suuntasimme kohti ravintola Rakochzi grillházaa. Noutopöydästä santsatessamme saimme heti alkuun kokea unkarilaisen ruuan tuhtiuden. Tuli syötyä koko rahan edestä! Ruokailun jälkeen lähdimme kävelylle ja teimme yleiskatsauksen kaupunkiin.

 
Toinen matkapäivä oli reissumme kylmin ja sateisin päivä, mikä vaikutti hieman mielialaan eikä aamupala läheisessä ravintolassa miellyttänyt ketään. Kävimme katsomassa antiikin ajan raunioita ja niiden vieressä olevaa museota Obudan puolella. Tämän jälkeen, 1,5 tuntia ruokia odotettuamme, ruokailimme livemusiikista nauttien. Palattuamme hostellille Sonja piti opettajien huoneen parvella pitkämatikkalaisille oppitunnin logaritmista. Laskeminen sujui n. 40 asteen lämpöisessä huoneessa mukavasti. Vapaa-ajan suurin osa ryhmästämme vietti läheisessä ostoskeskus West Endissä, johon upposi kaiken ylimääräisen ajan lisäksi lukuisia forintteja. Illalla kävimme vielä yhdessä ratikka-ajelulla.

Kolmantena päivänä lähdimme kohti Gellert-vuorta ja Citadellaa, jonne Jukankin ryhmä löysi perille pienen mutkan jälkeen. Vuoren upeat maisemat ja lämmin sää nostivat hymyn kaikkien huulille ja tuota hymyä monet hyödynsivät huipulla otetuissa matkakuvissa. Ruokailu hoidettiin omatoimisesti ja monet maistoivat ensi kertaa unkarilaista käsintehtyä jäätelöä, jota söimme reissun aikana pallokaupalla. Mahat täynnä jatkoimme kohti Budan vanhaa kaupunkia ja sen nähtävyyksiä. Budanlinna, Matiaksen kirkko ja Kalastajalinnake tuskin jättivät ketään kylmäksi. Veneajelu Tonavalla huipensi päivän ohjelman.

 

Neljäntenä päivänä meidän piti olla ajoissa lähdössä matkaan. Suuntasimme nimittäin Suomen maaperälle. Emme takaisin kotiin, vaan vierailulle Suomen suurlähetystöön. Saimme paljon tietoa sekä suurlähetystön toiminnasta että Unkarista. Suurlähetystöstä lähdimme käymään kauppahallissa, jossa myyntikojut notkuivat paprikoita, makkaroita, hedelmiä ja turistikrääsää. Monet tuliaisostokset saatiin tehtyä. Ruokailun jälkeen menimme kansallismuseoon, joka tarjosi kattavan kierroksen unkarin historiaan ja kierroksesta suoriutuneille oivat portaat auringonottoa varten. Tämän jälkeen oli vuorossa matikkaa puistossa ja vapaa-aikaa.

Viidennen matkapäivän ohjelmassa olivat Budan kukkulat, jonne siirryimme hieman erikoisemmilla paikallisliikenteen kulkuvälineillä, hammasratasjunalla ja lasten rautatietä pitkin. Loppumatkan huipulle kävelimme paahtavan kuumassa säässä, mutta oli se sen arvoista sillä palkintona oli tuolihissimatka alas. Matkan aikana saimme ihastella paikallista luontoa ja henkeäsalpaavan kauniita maisemia. Ruokatauon jälkeen lähdimme katsomaan pyhän Tapanin basilikaa ja myöhemmin illalla kaikki halukkaat lähtivät vierailulle maanalaisena sairaalana toimineeseen Hospital in the Rockiin.

Kuudennen päivän aamu alkoi ruhtinaallisesti kun saimme uudeksi aamupalapaikaksemme Radisson Blu hotellin. Tämän jälkeen lähdimme Tonavan keskellä sijaitsevalle Margitin saarelle nauttimaan sen puistoista ja kauniista kesäpäivästä. Toiset ottivat aurinkoa ja ihastelivat suihkulähteen vesishow'ta, toiset taas vuokrasivat poljettavat kulkuvälineet ja kiertelivät puistoa. Rauhaisan aamupäivän jälkeen suuntasimme syömään Trofea grill Restaurantin buffetpöytään ja juhlistimme ryhmämme synttärisankareita pöytään kannetulla kakulla. Ruuan jälkeen oli vuorossa vaikuttava Terror Haaz eli museo, jossa esiteltiin Unkarin vaiheita natsien miehityksen ja sen jälkeisen kommunistivallan alla. Loppuiltaan mahtui vielä matikkaa ja shoppailua.

    

Seitsemäntenä päivänä eli viimeisenä kokonaisena päivänämme Budapestissa kävimme katsomassa Sankarten aukiota sekä Vajdahunyadin linnaa. Linnan pihalla nautimme katusoittajan taianomaisesta musiikista tai kuten Jukka asian ilmaisi: pallogrillin soitosta. Sieltä matkamme jatkui kylpylään, jossa lilluimme monta tuntia rentoutumassa ja eri altaita kierrellen. Monet saivat väriä pintaansa, joko rusketusta tai palaneen punaista. Kylpylän jälkeen kävelimme pitkin Andrassy ut katua, joka on Unescon maailmanperintökohde. Tämän jälkeen oli pari tuntia vapaata aikaa tehdä viimeiset ostokset ja laittautua valmiiksi illalliselle. Illallinen pidettiin Sir Lancelot nimisessä keskiaikaisessa ravintolassa. Viikon tiiviin yhdessä olon jälkeen sotkuinen käsin syöminen ei ujostuttanut ja upea keskiaikainen ohjelma kruunasi illan. Saimme nauttia vatsa- ja tulitanssi- sekä miekkailuesityksistä ja saipa yksi ryhmäläisistämme kuulla serenadinkin pöydällä seisten. Illallisen jälkeen tehtiin vielä jäähyväiskävely Tonavan rannalla kaupungin loistaessa iltavalistuksessaan.

Kahdeksantena ja viimeisenä päivänä söimme aamiaisen Sonjan ja Jukan huoneessa jonka jälkeen lähdimme kohti lentokenttää. Lentokentällä tuhlattiin vielä viimeiset forintit ennen paluuta koto-Suomeen. Helsingin kautta matkasimme Oulunsalon lentokentälle, jossa meitä odotti Suomen sateinen ja kylmä sää. Kuitenkin paluu kotiin ja omaan sänkyyn lämmitti jokaisen mieltä. Matka oli upea kokemus. Oikein iso kosomoo eli kiitos Sonjalle ja Jukalle sekä kaikille matkalla mukana olleille!

 

  Elina Sassi ja Anna-Reetta Hyytinen