Lukuvuosi 2010 - 2011

VIERAILU YSTÄVYYSLUKIOSSA CESIKSESSÄ 26.4. - 1.5.2011

Lukiomme opiskelijat Saija Hanhela, Laura Hautala, Jonna Nokela, Eveliina Nurro ja Petra Pudas sekä kieltenopettaja Merja Lappalainen saivat tilaisuuden tutustua lähes viikon ajan Haukiputaan ystävyyskaupunkiin Cesikseen Latviassa. Matka alkoi varhain tiistaiaamuna Oulun lentokentältä, josta lensimme Air Balticilla Riikaan ja sieltä autolla ystävyyslukiollemme, jossa tapasimme latvialaisten perheidemme opiskelijat sekä opettajan. Opiskelijat olivat viestitelleet toisilleen jo ennen matkaa, joten tuntui kuin he olisivat jo tunteneet toisensa.

Varsinainen kouluun tutustuminen alkoi keskiviikkona, jolloin opiskelijamme olivat oppitunneilla mukana esitellen Suomea ja Haukipudasta, koulusysteemiämme ja arkeamme. He opettivat myös suomea latvialaisille, jotka vuorostaan opettivat tavallisia fraaseja latviaksi. Koulussa on 40 minuutin oppitunnit, ja koululounas on maksullinen. Monet käyvätkin syömässä lähikahvilassa. Torstaina oli erityispäivä, sillä lukiossa järjestettiin tiedeprojektien esittely, jossa useampien lukioiden opiskelijat kisailivat eri alojen taituruudesta. Allekirjoittaneella oli erityistehtävä, sillä sain valita yhden palkinnon saajista englanninkielisen puheen pitäjien joukosta. Opiskelijoille, jotka eivät osallistuneet projekteihin, oli omat kisat – pojille voimailukisat ja tytöille aerobickilpailut. 

Perjantaina osa lukion opiskelijoista osallistui maanlaajuiseen siivoustalkoopäivään. Opiskelijamme kävivät viikon aikana tutustumassa Cesiksen kaupunkiin ja sen lähiympäristöön, mm. Valmieraan ja Siguldaan, latvialaisten ystäviensä kanssa. Seudulla on paljon mielenkiintoisia kohteita. Lauantaina oli perhepäivä, jolloin opiskelijoillamme oli hyvin vaihtelevaa ohjelmaa, mm. tutustumista laama- ja kamelipuistoon.

Opiskelijamme viettivät paljon aikaa paikallisten kanssa, ja tällainen matka onkin kulttuurivaihtoa parhaimmillaan. Pääset näkemään läheltä ihmisten arkea. Monta kokemusta rikkaampana matkasimme sunnuntaina Riikaan, jossa kävimme valtavassa ostoskeskuksessa tekemässä vielä viimeiset ostokset sekä lopuksi tutustuimme Riian vanhaan kaupunkiin. Lentokentällä olivat sitten vuorossa haikeat jäähyväiset, mutta pian taas tavataan, sillä uudet ystävämme tulevat vastavierailulle Haukiputaalle ensi lukuvuoden alussa.

Merja Lappalainen