Lukuvuosi 2009 - 2010

Vierailu Cesiksen ystävyyskoulun 20-vuotisjuhlassa 21. – 23.5.2010

Haukiputaan lukio on tehnyt säännöllistä yhteistyötä opiskelijavaihtojen ja jossain määrin myös opettajavaihtojen kautta Latvian Cesiksessä sijaitsevan Draudziga Aicinajuma Cesu Valsts Gimnazijan kanssa vuodesta 1993 alkaen. Pienehkö joukko Haukiputaan lukion opiskelijoita on vuosittain ollut 1 – 2 viikon ajan Cesiksen lukion opiskelijoiden vieraina, ja vastaava ryhmä Cesiksen opiskelijoita on vieraillut Haukiputaalla asuen samojen lukiolaisten perheissä. Vierailun ohjelmat on suunniteltu huolellisesti yhdessä opiskelijoiden kanssa, ja ne ovat kauttaaltaan olleet monipuolisia ja tasokkaita.

Kun Cesiksen lukio täyttää tänä vuonna 20 vuotta, Haukiputaan lukio lähetti rehtorin, apulaisrehtori Sonja Ruuskasen sekä alusta alkaen yhteistyössä mukana olleen lehtori Leena Ahokkaan osallistumaan kevään juhlaan; koulu juhlii merkkivuotta vielä syksyllä lukuvuoden alkaessa. Itselleni matka oli erittäin antoisa ja valaiseva, sillä vierailin lukiossa nyt vasta ensi kertaa, kun taas Sonjalle ja Leenalle koulu ja sen ihmiset olivat hyvinkin tuttuja ystäviä. Matkamme sujui hyvin lähes suoralla Baltic Airin lennolla Riikaan, jossa lukion ATK- vastaava Aigars Punculis oli vastassa ja vei meidät vajaan sadan kilometrin päässä sijaitsevaan Cesikseen.

Tulimme lukiolle keskelle heidän "penkinpainajaisiaan", sillä viimeisen vuosiasteen opiskelijat lopettivat Latviassa koulutyön vasta nyt ja aloittavat heidän yo-kokeensa, joiden tulokset he saavat kesäkuun puolivälissä. Aurinkoisella koulunpihalla järjestetty tilaisuus oli meidän penkkareistamme poiketen rauhallinen ja juhlava: kesäisiin kevätjuhla-asuihin pukeutuneita abeja palkittiin ja he palkitsivat opettajiaan kukkaisin, ja kaikki lauloivat yhdessä kansanlauluja ja me-henkeä kohottavia lauluja. Pilkkeestä opiskelijoiden silmissä oli helppo nähdä, että koulun ulkoisesti vaatimattomissa puitteissa oli tehty erinomaista työtä. Tilaisuuden juonsi opiskelijoiden kanssa ympäri vuoden työskentelevä lukion kuraattori.

Varsinainen juhla järjestettiin illalla kaupungin musiikkitalolla järjestettynä konserttina. Vaikka se kesti puheineen ja ilman taukoa yli 2,5 tuntia, sitä jaksoi latvian kieltä ymmärtämätönkin kuunnella yllättävän hyvin. Syynä oli varmasti musiikkiesitysten korkea taso sekä opiskelijoiden lähes uskomattoman varma ja ilmeikäs esiintyminen. Erityisesti jäi mieleen lukion 30-henkinen kuoro, joka aikoi osallistua myös Riiassa syksyllä järjestettävään kansalliseen kuorokilpailuun, sekä yksinlaulua esittänyt ihanan lämminääninen lukiolaistyttö, joka toimi myös esilaulajana konsertin lopussa opettajien ja opiskelijoiden yhdessä laulamassa kansanlaulussa "Pie Dievina gari galdi".

Lauantaina Leena ja minä tutustuimme vararehtori Laima Perkonen opastamana Siguldan keskiaikaiseen Turaidan linnaan, kun taas Sonja vietti päivän matematiikan opettaja Inese Bozen kanssa Ligatnessa. Iltaa vietimme yhdessä Inesen ja hänen perheensä vieraina, ja isäntämme saattelivat meidät rehtori Dace Egliten johdolla bussiasemalle sunnuntaina puolen päivän aikaan, jolloin alkoi paluumatkamme kotikonnuille, ensin Riikaan ja sieltä Turun kautta Ouluun.

Kullervo Leinonen