Lisää sivun otsikko
DIG_IT –projektin matka Karlskronaan Ruotsiin 10. – 16.4.2016
Matkamme alkaessa Oulun lentokentältä tunnelma oli varsin hilpeä ja jännittynyt. Pari opiskelijaa purki jännitystään pianoon, jolloin kahviossa kaikui rentouttavaa musiikkia. Lentomatka Helsinkiin oli joillekin ihan ensimmäinen. Seuraava lentomme oli Kööpenhaminaan. Kööpenhaminan lentokentällä odotimme kaikessa rauhassa junaa, joka veisi meidät Karlskronaan. Junan lähtemiseen piti olla vielä reilusti aikaa mutta kuitenkin opettajat tavaroineen kaikkineen sinkosivat kohti liukuportaita samalla huutaen, että junan lähtemiseen oli enää kolme minuuttia. Äkkiä matkalaukut kainaloon ja junalle! Kukaan ei jäänyt kyydistä pois.
Karlskronassa opiskelijoista huokuva jännitys oli niin selkeää, että sen melkein kykeni leikkaamaan veitsellä. Automatkat isäntäperheiden koteihin sujuivat kuitenkin varsin rennoissa merkeissä. Muutamat asuivat vähän kauempana Karlskronasta, Ronnebyssä, osa keskustassa, mutta kaikki kävivät samaa Kulttuurikoulua.
Seuraavana aamuna meidät toivotettiin tervetulleiksi ja saimme mukaamme ohjelman, aikataulut sekä nimilaput. Tervetulosession jälkeen kuuntelimme musiikkiesityksiä. Sitten pääsimme isäntiemme kanssa kiertämään Karlskronaa. Kävimme paikallisessa jäätelöbaarissa syömässä jäätelötötteröt. Annokset olivat huikean kokoisia ja maku niin hyvä, että sitä jäi kaiholla muistelemaan. Jäätelöiden jälkeen menimme jalkapatikoimalla kohti Karlshamnia, jossa sijaitsi näköalapaikka ja kotieläinpuisto, Vämöparken.
Tiistaina saimme valita, menimmekö ohjelmointityöpajaan vai olimmeko isäntiemme seurassa oppituntien aikana. Kulttuurikoulun oppilailla oli omat laulu-, soitto-, maalaus- ja draamatuntinsa, joita sai halutessa seurata. Vierailimme myös Aspön saarella, jossa kävimme katsomassa keskiaikaista linnoitusta. Sen jälkeen kävimme erään naisen luona, joka oli syntynyt Suomessa. Hänen luonaan söimme korvapuustit, minkä jälkeen paistattelimme hetken auringonpaisteessa.
Keskiviikkona saimme tilaisuuden vierailla museossa, jossa kerrottiin paikallishistoriasta sekä ihmisten arjesta ennen. Teimme myös kiertokävelyn kaupungilla katselemassa entisiä rantaviivoja sekä historiallisia rakennuksia. Karlskrona on todella sievä kaupunki, ja vanhoja rakennuksia on paljon jäljellä. Iltapäivällä vierailimme kiinnostavassa merimuseossa, jossa esiteltiin merenkulkua perinteisin menetelmin ja sukellusveneiden historiaa. Merenkulkupuolella oli mm. vanhojen laivojen keulakuvia, pienoismalleja, aseita sekä vanhoja sukelluslaitteita. Sukellusvenepuolella oli kaksi täysikokoista sukellusvenettä, joista toinen oli liioittelematta pienen kerrostalon kokoinen.
Torstaina maalasimme koulun seinälle mieleenpainuvimmat hetkemme sekä rakensimme linnunpönttöjä. Ruokailun jälkeen pääsimme vierailemaan laivastotukikohdassa, jossa ei saanut ottaa kuvia. Siellä pääsimme näkemään perinteistä köydenvalmistusta sekä katselemaan hienoa isoa rakennusta, jossa säilytettiin veneitä.
Perjantaina söimme illalla koululla eräänlaisen juhla-aterian sekä saimme nähdä ohjelmointiporukan tuottamat lautapelit, joista äänestimme parhaimman. Voittajapelistä tehdään projektin kuluessa digitaalinen versiokin. Tämän jälkeen järjestettiin pienet pirskeet. Lauantaiaamuna junamme lähti asemalta ja itkun säestämänä jätimme Karlskronan taaksemme.
Katja Päkkilä ja Iida Meriläinen