Opinto-ohjaus

Jatko-opinnot

Lukion yksi tehtävä on valmistaa nuorta jatko-opintoihin. Työpaikkoja ei nyky-yhteiskunnassa käytännössä tarjoudu ilman jonkinlaista ammattiin johtavaa koulutusta. Useimmat haukiputaalaisista lukiolaisista hakevat jatko-opintoihin heti ylioppilaskirjoitusten jälkeen tai ns. välivuoden vietettyään. 

Useimmiten opiskelijoidemme haut kohdistuvat suomalaiseen yliopistoon tai ammattikorkeakouluun, mutta kannattaa pohtia myös ammatillisten oppilaitosten yo-linjoja, jotka tarjoavat hyviä vaihtoehtoja etenkin nopeasti työelämään haluaville. Samoin kannattaa huomioida, että pääsääntöisesti opiskelupaikka irtoaa huomattavasti helpommin pienempien kaupunkien korkeakouluista kuin suurten kasvukeskusten oppilaitoksista. Vastaavaa eroa opetuksen laadussa ei ole. Ulkomailla on tarjolla valtavasti eritasoista korkeakoulutusta, joskin siitä pitää tavallisesti varautua myös maksamaan.

Voit hakea lukion jälkeen samana vuonna eri oppilaitoksiin, mutta voit vastaanottaa vain yhden opiskelupaikan lukukaudessa. On myös syytä muistaa, että mikäli päättää olla kokonaan hakematta syksyn AMK-yhteishaussa, menettää samalla oikeutensa työmarkkinatukeen työttömänä ollessaan.

Opiskelupaikkaa voi myös hakea ja pyytää sen jälkeen lykkäystä.Näin opiskelupaikka odottaa sinua mahdollisen välivuoden ajan.

Pohtiessasi jatko-opintoja voit turvautua seuraaviin sivustoihin:

Opintopolku
Ammatillinen koulutus

Teknillisten alojen yhteisvalinta

Kauppatieteellisen alan yhteisvalinta

Tietoa opettajakoulutuksen pääsykoevalinnasta

Oppisopimus

Kansanopistot

Tietoa koulutusvaihtoehdoista

Maailmalle