Kevään 2013 Kansainvälisyyskurssi

Lukuvuoden 2012 – 2013 kansainvälisyyskurssi suuntautui 12.5. – 18.5.2013 venäläiseen ystävyyskaupunkiin Kronstadtiin ja maailmanperintökohteeseen Pietariin. Kurssille osallistui 19 opiskelijaa ja kurssin valvojina toimivat Juha-Matti Laakko ja Timo Soini.

Kronstadtissa vierailimme ystävyyskoulussa 423 ja tapasimme koulun oppilaita. Koulussa pelasimme traditioon kuuluvan Suomi-Venäjä -sählyturnauksen. Perinteisesti Suomi on sen aina voittanut ja niin kävi nytkin. Osallistuimme oppitunneille, ja neljä opiskelijaa piti taitavasti englannin tunnin alaluokkien oppilaille. Lisäksi ohjelmaan kuului englanniksi tehty ryhmätyö yhdessä venäläisten opiskelijoiden kanssa.

Keskiviikkona 15.5. siirryimme Pietariin. Pääsimme käymään maailman suurimpiin kuuluvassa taidemuseossa Eremitaasissa. Sen kokoelmat, esineet ja huoneet tekivät kurssilaisiin suuren vaikutuksen. Baletti on monena vuotena kuulunut kurssin ohjelmaan. Niin nytkin. Näimme Tshaikovskin loisteliaan baletin "Prinsessa Ruusunen". Mihailovin ooppera- ja balettiteatterissa.

Tänä vuonna kurssin ohjelmassa oli myös "Suomi-osa". Vierailimme Suurella Tallikadulla sijaitsevassa Suomi-talossa. Siellä toimivat sekä Suomalais-Venäläinen kauppakamari että Pietarin suomalainen koulu. Kauppakamarin edustaja kertoi maittemme välisestä kaupankäynnistä ja liike-elämästä yleensä. Oli myös "eksoottista" olla aivan tavallisessa suomalaisessa peruskoulussa keskellä miljoonakaupunkia Pietaria. Koulun oululainen rehtori kertoi kiinnostavasti oppilaitoksen toiminnasta.

Mukava illalla tehty joki- ja kanavaristeily näytti Pietarin uudesta perspektiivistä. Ryhmä kävi myös Jänissaarella. Tähän saareen Pietari Suuri perusti kaupungin vuonna 1703. Nyt siellä on Pietari-Paavalin linnoitus. Tulomatkalla Suomeen ryhmä pysähtyi Viipurissa.

Yhteenvetona voi todeta, että matka oli hyvin onnistunut ja antoisa. Moni opiskelija tarkastelee matkan jälkeen Venäjää ja Pietaria uusin silmin. Varainkeräämisessä lehtori Tomi Jokivirta oli avainasemassa.

Juha-Matti Laakko ja Timo Soini