Lukuvuosi 2010 - 2011
KANSAINVÄLISYYSKASVATUS
Haukiputaan lukion kummikouluyhteistyö Oulun yliopiston kansainvälisen opettaja-koulutuksen kanssa jatkui myös tänä vuonna. Australiasta, Costa Ricasta, Indonesiasta, Italiasta, Tansaniasta ja USA:sta saapuneet vaihto-opiskelijat esittelivät omaa kieltään ja kulttuuriaan koulumme opiskelijoille vieraiden kielten ja psykologian oppitunneilla noin kahtenakymmenenä päivänä lukuvuoden aikana. Lisäksi costaricalainen Daniel Herrera osallistui viikon kestävälle vaelluskurssille Kuusamoon yhdessä 2. vuosikurssin opiskelijoiden kanssa.
Keväällä 2011 koulumme järjesti Global Me -kansainvälisyyskasvatuskurssin yhdessä AIESEC Suomen kanssa. Opettajina kurssilla toimivat Jenny Liang Kiinasta, Nadia Aguernez Kreikasta ja Jorge Gomez Kolumbiasta. Kurssin teemoina olivat kulttuurienvälinen kommunikointi, kulttuurierot, rasismi, globaalit kriisit, YK:n vuosituhattavoitteet, ihmisoikeudet, lasten oikeudet ja kestävä kehitys. Global Me -kurssilla ollut opiskelijamme Tiia Enckell kuvailee kokemuksiaan kansainvälisyyskasvatuksesta seuraavasti:
Global Me -kurssi oli mahtava tilaisuus parantaa omia englanninkielen taitojaan sekä oppia ymmärtämään muita kulttuureja ja globaaleja ongelmia. Alussa se totta kai vähän jännitti, mutta jo ensimmäisen 10 minuutin aikana huomasin, kuinka rennolla meiningillä Global Me -kurssilla ollaan. Opettajia oli kolme, Kiinasta, Kolumbiasta sekä Kreikasta. He olivat todella mukavia sekä rentoja ja painottivat heti ensimmäisellä tunnilla, että englanti ei ole kenenkään oma äidinkieli, joten lausumiseen ja kielioppiin ei tarvitse takertua. Käskivät puhua vaan menemään, tämän jälkeen ei enää jännittänyt.
Tunneilla käytiin läpi muun muassa kulttuurienvälistä viestintää, naisten ja lasten oikeuksia, kolmannen maailman ongelmia, väestönkasvua, ihmisoikeuksia sekä kestävää kehitystä. Oli todella mahtavaa oppia tuntemaan muiden maiden käytäntöjä sekä kulttuurieroja. Muutenkin näistä asioista oppiminen ei tuntunut niinkään opiskelulta tai työltä, sillä tylsien kirjojen sekä värittömien PowerPointien sijasta opimme näistä asioista erilaisten videoiden, pelien ja roolileikkien avulla. Aluksi ajatus roolileikeistä kummastutti, mutta jo ensimmäisen aikana opettajien oma innostuneisuus sekä omistautuneisuus saivat meidät kaikki yhtälailla innostuneina mukaan. Voisin sanoa että kaikki löysivät sisäisen lapsensa hetkittäin!:) Todella hauskaa oli.
Mieleeni jäi myös Kiinasta tulleen opettajan, Jennin, näyttämä video You-Tubesta. Tunnin aiheena oli kierrätys, johon Jenni ole etsinyt meille videon suomalaisesta pullonpalautusjärjestelmästä. Videossa mies palautti pulloja ja palautusautomaatin toisella puolella oli elämäänsä kyllästyneen näköinen mies joka tupakka suussaan löi kaulimella sinne tulevat tölkit ja nakkasi koriin. Videon jälkeen Jenni kysyi että näinkö hommat täällä pelaa? Kaikki saivat hyvät naurut! Selitimme Jennille asian ja hetki oli kyllä mieleenpainuva, sillä tästä tajusimme että he eivät sinänsä tienneet mitään Suomesta. Todella mukavaa oli jakaa asioita ja vertailla keskenään opettajien synnyinmaita sekä Suomea.
Global Me -kurssi todella aukaisi silmäni. Oli avartavaa oppia muiden maiden kulttuureista keskustelemalla ja kyselemällä. Tähän ei mitkään Wikipediat pysty. Oikeastaan kurssi oli kulttuurishokki. Opettajien kanssa pidän vieläkin yhteyttä, joten voisin sanoa että kurssi poiki minulle uusia ystäviä. Suosittelen lämpimästi tätä tilaisuutta kaikille, tällaisia mahdollisuuksia ei elämässä tule usein eteen!
Euroopan Unioni ja Suomen opetusministeriö velvoittavat lähivuosina kouluja sisällyttämään opetussuunnitelmiinsa kansainvälisyyskasvatusta. Kevään ja syksyn 2011 aikana Haukiputaan lukio pilotoi opetushallituksen rahoittamaa Maailmankansalaisena Suomessa -hanketta yhdessä 15 muun suomalaiskoulun kanssa. Haukiputaan hankkeen tavoitteena on kehittää oma maailmankansalaisuudenmalli, jonka puitteissa Oulun yliopiston kansainvälisen opettajakoulutuksen kansainväliset vaihto-opiskelijat toteuttavat englanninkielisen "Global Citizen" -kurssin sekä vierailevat vieraiden kielten, psykologian, historian ja filosofian oppitunneilla keskustelemassa globaaleista teemoista.
Aiheesta lisää mm. koulumme blogissa: http://medinahaukipudas.blogspot.com.