Lukuvuosi 2008 - 2009

Lukiolla juhlittiin Tansanian itsenäisyyspäivää

Rantapohja 17.12.2008

Elikana O. Ngogolla oli unelma. Hän etsi suomalaista koulua, jolla olisi yhteyksiä Tansaniaan ja halua olla johdattamassa tansanialaisia kouluja tietoyhteiskuntaan. Keväällä 2008 hän löysi Haukiputaan lukion nettisivustoja, otti lukiolle yhteyttä ja liittyi mukaan lukion yhteistyöverkostoon.

Tansanian kansallispäivänä 9. joulukuuta Haukiputaan lukiossa vietettiin Tansania-päivää monin eri tavoin. Kiistaton kohokohta olivat vieraat: Joensuussa asuva tansanialainen IT-alan asiantuntija Elikana O. Ngogo sekä Haapajärven lukiosta 13 opiskelijaa opettajansa Marja Iskaniuksen kanssa.

Vieraat tekivät päivän aikana Tansaniaa ja Afrikkaa laajemminkin monin tavoin tutuksi oppituntivierailuin, luennoin, videoin ja kuvin. Haapajärveläiset opiskelijat ja Marja Iskanius olivat vasta tehneet matkan Tansaniaan, ja he kertoivat kiinnostavista kokemuksistaan. Lukiolla kuultiin Tansanian kansallislaulukin opiskelijoiden esittämänä, swahilin kielellä!

Yhteistyö ei lopu tähän. Molemmat lukiot ovat UNESCO-kouluja ja täten sitoutuneita edistämään UNESCOn tavoitteita liittyen muun muassa kansojen väliseen yhteistyöhön, maailmanrauhan edistämiseen sekä ympäristön huomioonottamiseen. Haukiputaan lukion ystävyyskoulu Dar es Salaamissa, Tansaniassa, saa piakkoin lähetyksenä opiskelijoiden tekemiä englanninkielisiä esityksiä koskien muun muassa Suomen luontoa ja maailmanperintökohteita.

Käynnissä on myös kampanja koulun varustamiseksi tietokonein ja Internet-yhteyksin. Tämän syksyn koulumme taksvärkkituottokin käytetään kokonaisuudessaan Benjamin William Mkapa Secondary Schoolin hyväksi.

Anja Moilanen