Haukiputaan lukio

KATSAUS LUKUVUOTEEN 2012 - 2013

Vaikka Haukiputaan lukion lukuvuosi 2012 – 2013 oli sisällöllisesti pitkälti edellisten kaltainen, ulkoisesti vuosi sisälsi suuria muutoksia. Alkukesällä 2012 lukio muutti kovalla tohinalla Haukiputaan yläkoulun ja viipalekoulun tiloihin. Kansliat ja opinto-ohjaaja sijoittuivat yläkouluun ja opettajainhuone viipalekouluun. Abi-ikäluokka opiskeli pääosin viipalekoulussa, sillä sen työtä pyrittiin rauhoittamaan ylimääräisiltä siirtymisiltä. Muut työskentelivät yläkoulun luokissa. Kun ottaa huomioon haasteellisen lähtötilanteen, syyslukukausi sujui ihmeen hyvin. Siitä esitän parhaat kiitokseni, paitsi tietysti omalle väelle, myös ja aivan erityisesti Haukiputaan yläkoulun henkilökunnalle. Silmissä näkyy vieläkin rehtorin työhuoneesta yläkoulun pihalle avautuva näkymä, kun vanha lukio purettiin ja tilalle alettiin rakentaa saman tien uutta koulua. Samalla melkoinen kappale haukiputaalaista kouluhistoriaa mureni uuden tieltä. Onneksi muistot, valokuvat ja koulun arkistot tallentavat jälkipolville vuosien 1969 – 2012 välistä ajanjaksoa.

Joulun alla pääsimme viimein muuttamaan uudelta tuoksuviin upeisiin tiloihin. Muutto sujui kuin elokuvissa: koko koulun väki rehtorista viimeiseen opiskelijaan kantoi tavaraa kuormaan, ja perillä lukion kansainvälisyysryhmä Tomi Jokivirran ja Juha-Matti Laakon johdolla kantoi tavarat yhdessä vahtimestarien kanssa oikeisiin paikkoihin. Kun lähdettiin joulunviettoon, kaikki tavarat olivat suurin piirtein oikeilla paikoillaan. Kiitän henkilökuntaa suuresta venymisestä ja kaikkia opiskelijoista avusta muuton aikana!

Erityiskiitoksen ansaitsevat fysiikan ja kemian opettajat, Esko Immonen, Tuula Raappana ja Heidi Savikuja, suuresta sitoutumisesta ja pitkiä iltoja vaatineesta urakasta fysiikan ja kemian opetustilojen saattamisessa käyttökuntoon. Lopputulos kestää vertailun luultavasti minkä tahansa suomalaisen opinahjon fysiikka-kemian oppimisympäristön kanssa. Erityiskiitoksen ansaitsevat myös AV-asioista vastaavat opettajat, loputtomasta aherruksesta haastavien ongelmien ratkaisemiseksi. Päällimmäisenä ajatuksena menneestä lukuvuodesta onkin, että olemme saaneet käyttöömme upean ja modernisti varustellun koulun, jossa on tilaa, ilmaa ja valoa riittämiin. Rakennus vaikuttaa rakennetun erittäin hyvin, vaikka jotkin käytännön ongelmat, kuten liikuntasalin akustiikka, edellyttävät vielä viimeistelyä.

Kuten toisaalta tästä vuosikertomuksesta käy ilmi, lukio on myös muutosten keskellä pyrkinyt toimimaan mahdollisimman täysipainoisesti. On opiskeltu lukuisia kursseja, on järjestetty kaksi kertaa ylioppilastutkinto, on vaellettu Kuusamossa, on vierailtu ulkomailla ja otettu vieraita vastaan sekä on osallistuttu edellisvuosien tapaan aktiivisesti Unesco-koulujen toimintaan. Syksyn yo-kirjoitusten erikoisuus oli, että ne järjestettiin myös historiaan siirtyneen Haukiputaan kunnan valtuustosalissa. Lukuvuoden 2012 - 2013 "saldo" on, että Haukiputaan lukiosta valmistui syksyn ja talven aikana kuusi ja keväällä 68 eli yhteensä 74 ylioppilasta. Tulosten analysointi on vielä hieman kesken, mutta jo nyt voi sanoa, että käytännössä kaikki yo-tutkintoon osallistuneet suoriutuivat ylioppilaiksi. Tätä on lukiossamme aina pidetty ykköstavoitteena. Lisäksi on syytä mainita, että kaikille pakollisessa äidinkielessä ylitettiin taas selvästi maan keskitaso.

Samalla kun kiitämme koko työyhteisöä ja erinomaisia yhteistyökumppaneita, Länsituulen päiväkotia sekä keittiöväkeä, siistijöitä ja NCC:n toimijoita, menneestä vuodesta, kiitämme eläkkeelle siirtyvää historian ja yhteiskuntaopin pitkäaikaista lehtoria, Juhani Kerästä, laadukkaasta työstä lukion ja sen opiskelijoiden hyväksi. 

Kullervo Leinonen           Sonja Ruuskanen

rehtori                                apulaisrehtori