Kansainvälisyyskurssi Ruotsissa keväällä 2010

Sunnuntai 2.5.2010

Lähtö lukion pihalta klo 9.00

  • Bussimatka Turkuun
  • klo 21 Viking Isabella Tukholmaan 

Aamulla yhdeksän aikaa lähdimme bussilla lukion pihasta kohti Turkua. Sää oli sateinen ja kylmä, mutta tunnelma bussissa leppoisa.

klo 15.00: Bussissa meno villiintyy ja kaikilla ainakin kuulostaa olevan hauskaa. Sääherra ei osaa päättää, mitä säätä meille soisi, joten vuorottelee sadetta ja auringonpaistetta. ABC tarjosi meille maukkaat murkinat ja vatsa tuli täyteen. Pojilla löytyy myös intoa TYTTÖJEN Cosmoja lukiessa. Nyt jo odotellaan innolla laivaan pääsyä.Matka sujunut erilaisia korttipelejä läiskiessä: mm. tuppi, Chigago jne.  Ruoka oli hyvää, niin sämpylät kuin ABC:ltä saadut ruuat. Esitelmienkin pito meni siinä hauskanpidon ohella.

Maanantai 3.5.2010

Aamulla oli aikainen herätys. Piti ehtiä syödä kunnolla ennen laivasta lähtöä. Laiva oli satamassa puoli seitsemältä ja jo yhdeksältä meidän pitää olla Bromman lukiossa.Teimme lyhyen kiertoajelun, jonka aluksi pysähdyimme näköalapaikalla. Heti satamasta kaupunkiin päin lähdettäessä on vastassa jyrkästi merestä nousevat kalliot. Ylhäällä kallioiden päällä on kuuluisa Fjällgatan, josta on mahtava näköala yli meren ja koko kaupungin.

"Väsyttää ehkä Euroopan eniten." (Tomi). "Ohitettiin just Gröna Lund, ois ollut huippua päästä sinnekin. Ja voisko tosiaan väsyneempi ja ylipirteämpi olla." (Jossu). "Väsynyttä meininkiä 5 tunnin yöunien jälkeen. Jossu oli vähän kiroillut unissaan, mutta muuten yö meni rauhallisesti. Nyt stressataan mitä aiotaan puhua koululla! IIK " (Emmi ja Jenni) 

Klo 13.15: "Just lähdettiin Bromman lukiolta. Jännitti tosi paljon mennä sinne, mutta sitten ei jännittänyt yhtään, kun päästiin sinne tunnille. Ensin oltiin Marian kanssa yhteiskuntaopin tunnilla. ja hämmästyttiin, miten rennosti kaikki oli siellä. Oppilaat kunnteli musiikkia ja istui pöydillä. Opettajakin lähti aina välillä käymään jossain muualla. Toisella tunnilla oltiin Annin kanssa taloustiedon tunnilla, jossa oli vähän tiukempi kuri. Pojat lähetti meille lappuja ja me niille takas. Lopuksi me pidimme niille tietoiskun Suomesta. Jotkut tiesivät yllättävän paljon ja toiset ei sitten mitään." (Aila)

"Lukiovierailulla tuli ehkä vähän yliannostus ruotsin kieltä ja kielimuuri erotti näkyvästi meidät jopa opettajista. Meistä oli vaikeeta kuunnella, kun paikalliset puhuivat niin nopeasti ja omalla murteellaan. Englantiinkin he väänsivät ihan oman aksenttinsa. Drottningholmin linnavierailusta väsynyt porukka alkaa simahdella tänne linkkuun." (Karo). 

Ajettiin Upsalaan, jossa majoittumispaikka oli vaatimaton hostellityyppinen paikka. Opiskelijoilla neljä hengen huoneet ja jaettu kylpyhuone,opettajilla kahden hengen huone.

Väsynyt porukka virkistyi hetkessä, kun ruokarahat jaettiin. Porukka hajaantui syömään eri paikkoihin. 

Tiistai 4.5.

Uppsala

Heti aamulla vierailimme Gustavianumissa, Ruotsin ja Uppsalan vanhimmassa yliopistorakennuksessa. Siellä on näytteillä sekä yli


opiston että tieteenhistorian kokoelmia ja kalleuksia. Anatominen teatteri valmistui Gustavianumiin 1663. Se oli tarkoitettu ruumiinavauksien esittelyä varten lääkärien koulutuksessa. Huone rakennettiin jyrkäksi, jotta huoneeseen olisi mahtunut enemmän ihmisiä seuraamaan alhaalla tehtyä leikkelyesitystä. Nykyään tilassa kuulemma mm. pidetään häitä. "Gustavianum oli aluksi tylsä, mutta loppua kohto parani. Näimme kuolleen kissan, jolta maha oli avattu, kuolleen ihmisen käden ja sikiöitä. Anatominen teatteri oli hieno, mutta en omia häitä siellä pitäisi." (Jonna)

Upsalan tuomiokirkko oli seuraava kohde. Se on Skandinavian suurin kirkko, jonka tornit näkyvät kauas kaupunkia ympäröivälle maaseudulle saakka. Kirkkoon on haudattu monia Ruotsin hallitsijoita ja muita tunnettuja ruotsalaisia, esimerkiksi Kustaa Vaasa, Juhana III ja hänen puolisonsa Katarina Jagellonica, Carl von Linné ja Olof Rudbeck.

Kävimme syömä ssä ravintolassa (Ågatan 11), joka sijaitsi nätillä paikalla Upsalan halki kulkevan Fyriså-joen varrella.

Seuraavana vuorossa oli Upsalan yliopisto. Siihen tutustuimme päärakennuksen pihalla suomalaisten opiskelijoiden Annemarien ja Millan kertomusten pohjalta. Kävimme myös katsomassa yliopiston kirjaston ulkopuolelta. "Iltapäivä oli vapaata ja siten häsellettiin joka paikassa. Subissa meinas olla ongelmia, mutta saatiin kuitenkin leivät massuun. Milka sai Forexista liian vähän kruunuja mut onneks seki sitte lopulta käänty hyvin. Jennin kans käytiin MCflurrylla ja myyjä tunnisti heti ulkomaalaiseksi! Illalla tehtiin läksyjä reippaina ja opiskeltiin matikkaa". (Emmi, Jenni)

Päivä oli  ihan mukava, illalla vaan piti silmät ristissä laskea matikkaa." (Anni) 

 

 

Keskiviikko 5.5.

"Sigtuna oli tosi nätti paikka. Saipahan ostettua tuliaisia (suklaata)!" Katja

"Alkupäivästä oli tosi lämmin ja Sigtunassa oli mukava kierrellä, vaikka se ei nyt niin iso ollutkaan." Hanna

"Sigtunassa oli osittain tosi mielenkiintoisia paikkoja. Luppoaikaa oli melko paljon, joten tuli kierreltyä kaikkialla, mm. suklaapuodissa." Johanna 

"Seuraavaksi lähettiin linnaa katsomaan, mutta matkalla käytiin Sigtunan sisäoppilaitoksessa/yksityiskoulussa. Koulupuvut olivat aika räväkät suomalaiseen makuun: 20 cm "pitkä" minihame ja jotku paidat ja takit. Noh, ainakin jätkät tykkäs!" Katja

"Sigtunaskolan vaikutti aika siistiltä. Bromman vierailun olis voinut vaihtaa tuohon yksityiskouluun :)" Hanna

"Haluamme esittää julkisen kiitoksen ruotsalaisten kehittämälle koulupuvun minihameelle! Ja oliha se linnakin ihan hieno. " Pojat

"Linna oli tosi siisti, iso ja mielenkiintoinen. Opas oli kans huippu." Johanna.

"Se kierros linnassa oli tosi hyvä, opas oli mukava ja hauska. Nyt Upsalaan shoppailemaan ja illalla matikan tunnille." Annu 

"Vesisateesta huolimatta jaksettiin Katjan kans lähteä shoppaileen. Hostellille tulo kesti 10 min, kun puoleksi juostiin. Oli kiire _iloiselle_ matikantunnille." Karo.

Käytiin kolmistaa Granbyn ostoskeskuksessa, oli huippu. Kyllä muita harmittaa, kun eivät lähteneet. Ei edes kastuttu, kun oltiin mäkissä oottelemassa." Anni, Pia, Jonna 

Torstai 6.5.

  • klo 9.00 Lähtö Tukholmaan
  • klo 11 – 12 Vasamuseet
  • ruokailu
  • klo 13 – 14.30 Junibacken
  • iltapäivä vapaata
  • klo 18.00 Lähtö satamaan
  • klo 20.10 Viking Amorella Turkuun 

"Viimeinen päivä Ruotsissa, Upsala on jäänyt taakse. Ensivaikutelma hostellista oli aika huono. Huoneen lattiat oli likaiset, ei omaa vessaa tai suihkua yms. Mutta loppujen lopuksi hostelli olikin hyvä, sillä huone oli tilava ja meillä toimi TV. Aulakin oli tilava.

Hieman haikea mieli on, kun tänään mennään laivalle. Rahaa on säästetty Tukholmaa varten. Nyt ollaan menossa kohti Vasamuseota katsomaan laivaa. Junibackeniin on hieman varauksella suhtauduttu, toivottavasti meillä on hyvä opas.

Huomenna ollaankin Suomessa ja alkaa pitkä bussimatka takaisin. Laivalla luultavasti tulee valvottua, joten bussimatkalle rittää ainakin unta. Nopeasti on kulunut aika ja nähtävyydet ovat yleisesti ottaen olleet mielenkiintoisia. Paitsi se Pekka Töpöhäntä -kierros oli pettymys. Viikinkien hautakummut olivat upeita. Kannatti lähteä." Minttu 

"Vaikka aluksi kaikki oli vähän sillä mielellä, että jee, joku Ruotsi, muut lähtevät jenkkeihin ja Roomaan, niin täytyy myöntää reissun olleen tosi huippu. Vielä Tukholman shoppailut ja museokierrokset edessäpäin. Saas nähdä millaiset rähinät tulee illalla laivalla hyttien sängyistä. Ollut mahtava porukka ja hyvä ryhmähenki!" Karo

"Oli huippu reissu. Sain suurimman osan kruunuistakin käytettyä, laivashoppailen loput. Junibacken oli loppujenlopuksi tosi kiva, vaikka eka ehdittiinkin nälissään marista. Nyt pää kipee, mutta onnellinen. Oli tosi kivaa olla reissussa, mutta kotiin on aina mukava mennä." Anni

Sekä Vasamuseossa että Junibackenilla oli erinomainen opas. Vasamuseossa esitettiin Vasa-filmi, joka kertoi aluksen historiasta ja näytti paljon sellaista, jota ei voi olla museossa esillä. Vasa lähti neitsytmatkalleen 10. elokuuta 1628 Tukholman satamasta. Sää oli ollut tyyni, mutta kun Vasa oli ehtinyt matkata noin neljännestunnin ajan ja vajaat 1 300 metriä, äkillinen tuulenpuuska tarttui laivan purjeisiin ja kaatoi koko sota-aluksen kello neljän ja viiden välillä iltapäivällä. Merivesi syöksyi Vasan tykkiporteista sisään, ja alus alkoi nopeasti vajota kohti merenpohjaa. Vasan uppoamissyy oli liian ylhäällä ollut painopiste, minkä vuoksi pienikin kallistuminen riitti kaatamaan laivan. Vasa yksinkertaisesti oli liian painava ja kellui liian ylhäällä vedenpinnasta.

 

Junibackenilla oli paljon pieniä lapsia (Miksi me olemme täällä?), mutta ainakin satujuna oli ihastuttava! 

" Tänään mentiin Wanhaan kaupuniin ja käytiin ihanassa valokuvataiteen liikkeessä. Annu osti sieltä 2 mukia ja minä julisteen ja kortin. Sen jälkee mentiin kahvilaan ja huomattiin, että Annulla oli väärennetty 50 kr. No ei sille onneksi käynyt kuinkaan. NK:ssa seikkailtiin ja etsittiin vessaa, tosi vaikee löytää ja sit se oli vielä maksullinen! GALLERIAsta ostettiin jättimuffinseja ja käytiin lopuksi tsekkaan ne hienot kirsikkapuut kuninkaallisessa puutarhassa ja kyllä kannatti. Oli tosi kaunista ja siinä auringon paisteessa tuli hyvä mieli ja jalatkaan ei olleet tippaakaan kipeet!" Hanna, (Annu ja Minttu)

18.00 bussi lähti Tukholman keskustasta terminaaliin (bye bye) ja 20.00 laiva lähtee satamasta"