Lukuvuosi 2007 - 2008

Viestejä kolmen maanosan välillä

Messages Across Three Continents on kansainvälisyyskasvatuksen blogi Haukiputaan, Medinan ja Forodhanin lukioiden oppilaille. Tämän blogin välityksellä kannustamme opiskelijoitamme Suomessa, USA:ssa ja Tansaniassa käymään keskustelua globaaleista aiheista. Uskomme, että suorat yhteydet ja ajatusten vaihto on paras tapa oppia toistensa kulttuureita ja lisätä globaalia ymmärrystä.

http://medinahaukipudas.blogspot.com/

Rantapohja 6.3.2008:

Yhteistyötä yli rajojen

Tansanian opetusministeriön UNESCO-koordinaattori Modester Mwinulan viimesyksyinen vierailu Haukiputaan lukiossa käynnisti yhteistoiminnan aallon. Mwinula nimesi lukiolle ystävyyskoulun Tansanian pääkaupungista Dar es Salaamista ja sai heti mukaansa Haukiputaalta ensiluokkaisia laskimia Tansaniaan viemisiksi.

Haukiputaan lukio tekee nyt yhteistyötä Benjamin Mikapa Secondary School -nimisen valtion koulun kanssa. Koulu on UNESCO-koulu kuten Haukiputaan lukiokin, ja molemmat oppilaitokset noudattavat toiminnassaan yleisiä UNESCOn periaatteita, joita ovat muun muassa kulttuuriperinnön tuntemuksen lisääminen, ihmisten tasa-arvoisuuden korostaminen ja suvaitsevaisuuden lisääminen.

Tansanialaisessa sekä tytöille että pojille tarkoitetussa koulussa on suomalaisittain huikeat 3000 opiskelijaa ja 100 opettajaa. Haukiputaan lukio päätti auttaa ystävyyskouluaan ja järjesti alkajaisiksi koulutarvikekeräyksen. Opiskelijat ja opettajat hankkivat sekä käytettyjä että uusia tarvikkeita, joista on hyötyä koululaisen arjessa. Keräyksen tuloksena Tansaniaan lähtee kaksi laatikollista täynnä reppuja ja peruskoulutarvikkeita sekä myös muutama matkapuhelin.

Yhteistyötä SPR:n kanssa

Haukiputaan lukio on tehnyt jo aikaisemminkin yhteistyötä SPR:n Haukiputaan osaston kanssa.Tällä kertaa SPR osallistuu postikuluihin. Se on käytännön osoitus siitä, kuinka aktiivinen kansalaistoiminta ja koulu eivät ole erillisiä saarekkeita yhteiskunnassa vaan voivat tukea toistensa toimintaa.

Haukiputaan lukion opiskelijat ja opettajat ovat jo kymmeniä vuosia tukeneet kummilapsiaan kehitysmaissa Pelastaa Lapset ry:n kautta. Parhaillaan kartoitetaan mahdollisuutta siirtää tuki tulevaisuudessa suoraan ystävyyskoulun opiskelijoille.

Kevään mittaan Haukiputaan lukiossa käynnistyy toinen laajempi projekti, jonka puitteissa kerätään Tansaniaan laitteistoa, muuan muassa käytettyjä faxeja ja tietokoneita sekä tietysti varoja tietoliikenneyhteyksien luomiseen. Näin opiskelijoiden yhteydenpito ikätovereidensa kanssa Tansaniassa helpottuu huomattavasti. Lukiolaiset koettavat hankkia lahjoituksia sekä yksityishenkilöiltä että yrityksiltä. (AM)

Lukuvuonna 2007 - 2008 oman koulumme ja amerikkalaisen Medina High Schoolin opiskelijat ovat osallistuneet netissä keskusteluun YK:n vuosituhattavoitteiden innoittamina. Ajatuksia herätti erityisesti koulutuksen saatavuus, tasa-arvo, AIDS ja malaria sekä varallisuuden epätasainen jakautuminen. Opiskelijat ovat myös kirjoittaneet aiheisiin liittyviä runoja englanniksi ja tehneet taidepostikortteja. Jatkossa toiveemme on saada afrikkalaiset nuoret ja opettajat ystävyyskoulustamme mukaan keskusteluun. Blogi on luettavissa osoitteessahttp://medinahaukipudas.blogspot.com.

Opettajat panivat ilahtuneena merkille tämän kevään penkkarijuhlissa, kuinka hyvin opiskelijamme olivat sisäistäneet koulun kansainvälisyyskasvatuksen. Abiturientit lahjoittivat kehitysmaihin mm. vuohia, rokotteita ja vesiputkia perinteisten opettajien hupilahjojen sijasta. Työ jatkuu.