Lukuvuosi 2008 - 2009

Stipendimatka Tukholmaan

Pääsin Pohjola Nordenin järjestämälle stipendimatkalle Tukholmaan 2. - 5.9.2008 Istuessani Turkuun menevässä junassa jännitys oli äärimmäisen korkea, paikalle kun oli saapumassa n. 30 muuta ruotsin kielestä innostunutta lukiolaista eri puolilta Suomea.

Matkamme eteni Turusta Tukholmaan ja takaisin Viking Linen M/S Isabellalla. Tukholmassa vierailimme kuuluisassa Nobel-museossa, jossa meille pidettiin esittelykierros ruotsiksi.  Kävimme myös vierailulla eräässä Tukholman koulussa, jossa esitimme kysymyksiä ruotsalaisesta koulujärjestelmästä kyseisen koulun vararehtorille.  Aikaa riitti lisäksi vanhassa kaupungissa kiertelyyn sekä ostoksiin, ja tuntui erittäin miellyttävältä huomata, että tukholmalaiset olivat ystävällisiä ja puhuivat kieltään selkeästi.

Illalla kävimme elokuvissa katsastamassa ruotsalaisen Arn-elokuvan jatko-osan.  Se olikin ensimmäinen elokuvakäyntini Ruotsissa, eikä filmikään hassumpi ollut. Majoittauduimme viihtyisään hotelliin Tukholman keskustan tuntumassa.

Matkamme osana oli päivä kotoisassa Uppsalassa. Tutustuimme ruotsalaisen merkkihenkilön, luonto- ja kasvitutkijan Carl von Linnén (1707 - 1778) kotimuseoon. Ruokailimme Uppsalan yliopiston kahviossa ja pääsimme käymään Uppsalan keskiaikaisessa tuomiokirkossa. Uusgoottinen kirkko maalauksineen ja patsaineen oli upea näky.

Saimme viettää useita tunteja kaupungissa myös itsenäisesti, ympäristöön tutustuen ja kauppoja kierrellen. Värikkäät talot ja kuuluisan Uppsalan yliopiston opiskelijat toivat kaupunkiin omanlaista säväystään. Tunnelma oli erityisen viihtyisä.

Ennen lähtöämme Turkuun meillä oli vielä aikaa viime hetken kaupunkikierrokselle Tukholmassa. Useimmat kuluttivat aikaansa shoppaillen, jotkut kaupunkinäkymää ihaillen.

Matka kokonaisuudessaan oli mahtava kokemus, sillä kuullunymmärtämisen taitoni ja motivaatio kieltä kohtaan kasvoi, kun sitä pääsi oikeassa elämässä hyödyntämään.  Tunnelma nuorten kesken oli positiivinen, sillä kaikki olivat omasta halustaan mukana ja aidosti kiinnostuneita. Hytti- ja huoneseuralaisista löytyi myös hauskoja kavereita, joihin pidän yhteyttä edelleen.

Matkastani haluaisin kiittää Leena Ahokasta, joka auttoi ja kannusti minua pyrkimään mukaan!

Marja Kangas