Haukiputaan lukion tapahtumia

VAELLUSKURSSI SYKSYLLÄ 2018

26.8 Haukiputaalta Kevolle

Tänään matkamme kohti Kevon luonnonpuistoa alkoi. Kurssilaisia oli 32 innokasta opiskelijaa ja 2 opettajaa. Matkan aikana pysähdyimme tekemään ruokaa Sodankylässä sekä tutustuimme geokohteisiin. Ensimmäisenä olivat vuorossa Suomen suurimpiin kuuluvat hiidenkirnut Rovaniemellä ja Ivalossa tutustuimme maailmaan suurimpiin kuuluvaan onttoon siirtolohkareeseen.

Olimme jakautuneet ryhmiin jo aiemmin, koska reissun aikana oli tarkoituksena kuvata ”Selviytyjät HaLu”. Matkan aikana meille jaettiin tietyn väriset tiimihuivit, joita oli tarkoituksena käyttää reissun ajan. Jokaiselle ryhmälle myös jaettiin omat tehtävät. Näitä olivat: videoryhmä, päiväkirjaryhmä, viihderyhmä, letturyhmä, ensiapuryhmä ja nakkiryhmä. Illaksi saavuimme lähelle Karigasniemeä, Sulaojalle, johon pystytimme leirin. Ilta jatkui kokkaamalla koulun eväitä. Tämäkään ei tietysti onnistunut kaikilta ilman kommelluksia. Kömpelö vaeltaja onnistui taitavasti kaatamaan koulun antamat ruuat ja heti ensimmäisenä yönä olimme yksin erämaassa peloissamme ja nälissämme.

27.8 Sulaoja - Ruktajärvi, 12km.

Tänään aamulla heräsimme suuren jännityksen vallassa pienestä vesisateesta. Tänään olisi ensimmäinen vaelluspäivämme! Luvassa oli 12km taivaltamista ja kukaan ei tiennyt kuinka matka tulisi kulumaan. Kartasta näimme, että reitti kulkisi kahden järven välissä kaistaleella melkein koko matkan ja tänään se ei vielä menisi korkealla.  Aamulla opettajat näyttivät kartasta ensimmäisen taukopaikkamme, joka oli muutaman kilometrin päässä sijaitseva laavu. Ruokapaikka oli järjestetty pois polulta alemmas, järven rantaan, joten erään ryhmän onnistu kävellä paikan ohi! Lopulta kaikki pääsivät perille, jossa pystytimme teltat ja sytytimme tulet kotaan. Ensimmäisen päivän vaellus ja vesisade saivat joidenkin mielen matalaksi, mutta kun lettuja alettiin paistaa ”heimonuotion” yhteydessä, hymy nousi kaikkien huulille.

28.8 Ruktajärvi – Suohppasaja - Fiellun putous 18km

Aamu saapui tänään luoksemme aurinkoisena, mutta kylmänä ja kosteana. Kun osa vaeltajista eivät olleet varautuneet vallitseviin sääoloihin, olivat he palelleet yön kylmissään lämpötilan laskiessa lähelle nollaa. Tiesimme että päivästä olisi tulossa rankka mutta lähdimme silti reippaina matkaan. Matkan varrella näimme Lapin upeita maisemia kuten tuntureita, puroja ja vesiputouksia. Reitti kulki suurimman osan ajasta puuttomalla tunturiylängöllä. Polku vain siinsi kaukana edessäpäin. Päivän kohokohtana voisi pitää Kevon seinää. Kevon seinä on osa Kevon kanjonia, joka on noin 40km pitkä ja jopa 80m syvä. Kevon luonnonpuisto onkin perustettu suojelemaan kanjoni ja sitä ympäröivää herkkää tunturiluontoa.  Nähtyämme upean seinän väsyneet ja uupuneet ajatukset kaikkosivat ja toivo tuli esiin. Eikä vähiten siitä syystä, että korkealla jylhien maisemien ääressä nettikin alkoi toimia. “Eipähän tarvinnut mennä Amerikkaan katsomaan Grand Canyon:ia kun se löytyi täältä”, totesimme useaan kertaan.

Lähestyessämme Fiellun putouksia olivat monet jo alkaneet väsyä matkalla. Matka Suohppasajalta Fiellun putouksille oli reitin vaativimpia pätkiä. Koko ajan oli laskeuduttava alas ja noustava ylös. Portaiden kiipeäminen tuli tutuksi. Juuri ennen määränpäätä piti laskeutua maailman järkyttävin mäki tunturin päältä alas kanjonin pohjalle sekä ylittää kahlaamalla kylmä Kevojoki. Vaikka virtaus oli yllättävän voimakas selvisivät kaikki siitä ilman suurempia kommelluksia.  Raskas, mutta ikimuistoinen päivä kuitenkin päättyi rauhallisin sekä väsynein merkein nuotion äärellä.

29.8 Fiellun putous – Suohppasaja - Ruktajärvi 18km

Lähes heti herättyämme otimme hienon ryhmäkuvan massiivisen Fiellun putouksen edessä, joka oli jopa huikeat 26m korkea. Sen jälkeen lähdimme taas reippaina matkaan.

Matka takaisin kulki mukavasti vaativasta reitistä huolimatta. Kaikki selvisivät kahlaamosta kuivina ja raskaat ylämäetkään eivät enää tuntuneet kovin vaikealta, koska tiesimme valmiiksi millainen matka tulisi olemaan. Taukopaikalle saavuttuamme huomasimme, että osalle tämä reissu alkoi tuntua jo hieman rankalta. Hetken odotettuamme kaikki kuitenkin saapuivat ensimmäiselle taukopaikalle. Lähes jokaisen olo kuitenkin hieman parantui, kun saimme syötyä eväitä lämpimän nuotion äärellä. Matkaa oli kuitenkin vielä paljon, joten lähdimme jatkamaan kohti Ruktajärveä. Perille päästyämme alkoivat lättytiimi paistamaan lättyjä väsyneille vaeltajille. Lättyjen teko ei kuitenkaan välttämättä onnistunut täysin sillä suurin osa taikinasta kaatui jo heti alussa maahan ja ensimmäiset lätyt olivat pelkkää kokkelia. Lättyjä silti riitti illan myötä kaikille ja osa niitä odotellessa rohkeni jopa käymään uimassa. Loppu ilta sujui kuitenkin rauhallisesti raskaan päivän jälkeen rentoutuen.

30.8 Ruktajärvi - Sulaoja 12km

Tänään oli viimeinen vaelluspäivämme. Lähdimme aamulla innokkaina kävellen, tietäen että matka ei ollut pitkä.  Kun aamulla opettajat kokosivat porukan kasaan ennen lähtöä, huomasimme että yksi ryhmä puuttui. Jotkut tiesivät sanoa, että ryhmä oli lähtenyt liikkeelle jo tunti sitten. Ihmettelimme hetken karkureita, mutta sitten lähdimme liikkeelle. Ensimmäinen ja ainoa taukopaikka oli 10 km päässä. Kaikki halusivat päästä metsästä pois, joten suurimmalla osalla matka sujui joutuisasti. Taukopaikalle tultaessa mietimme hetken aikaa, olisiko tarkoitus tehdä ruokaa vai ei. Eräs karkureista oli odottamassa taukopaikalla. Opettajien tullessa paikalle, saimme kuulla, että karkurit olivat opettajien toimesta lähteneet edeltä hakemaan meille evästä. Eväiden saavuttua paikalle, pidimme lounastauon, jonka jälkeen jäljellä oli enää 2 kilometrin matka bussille. Selvittyämme bussille, iloisia ilmeitä ja naurua ei voinut olla huomaamatta. 

Matkamme jatkui bussilla Ivaloon viimeiseksi yöksi leirintäalueelle. Koko viikon joidenkin mielessä oli ollut menomatkalla näkynyt Lauran Grilli. Pysähdyimme Ivalon keskustaan ja kävimme syömässä, kukin haluamassaan paikassa. Pussiruoan jälkeen melkein kaikki maistui hyvälle. Ruokatauon jälkeen menimme leirintäalueelle, jossa meitä odotti suihkut! Illan vietimme rennosti.

31.8 Ivalosta Haukiputaalla

Tänään alkoi kotimatka. Viikko vierähti nopeasti ohi, päivät vain kuluivat. Bussi lähti Ivalosta klo. 7.45. Rovaniemellä pidimme lounastauon, ruoka maistui mahtavalle! Matkan aikana opettajat haastattelivat oppilaita, sekä järjestivät muuta ohjelmaa. Esimerkiksi viihderyhmä piti vaellusaiheisen visan. Matka sujui mukavasti ja kotona olimme kolmen aikoihin. Kiitos kaikille mukana olleille mahtavasta reissusta!

Päiväkirjaryhmä