Urheilulukion esittely

Kastellissa toimii urheilulukio

Kastellin lukio on ollut vuodesta 1986 lähtien erityislukio, jossa voi yhdistää joustavasti opiskelun ja urheilun. Koulu on tietoisesti keskittynyt huipputason urheilulupausten valmennukseen ja kouluttamiseen.

Liikunnan osuus urheilulukiolaisten kurssimäärissä on laaja. Yleensä he opiskelevat lajivalmennusta 12 - 20 soveltavan kurssin verran. Urheilulukiolaiset suorittavat vähintään yhden kurssin jokaisesta oppiaineesta paitsi kirjoitettavista aineista, joissa he opiskelevat samat kurssit kuin tavallisetkin lukiolaiset. Tavoitteena on saavuttaa vähintään 75 kurssia ja ylioppilastutkinto.

Urheilijat tekevät henkilökohtaisen opintosuunnitelman, jossa otetaan huomioon lukuvuoden aikainen valmennus, leirit, kilpailumatkat, maajoukkue-edustukset ja muut edustustehtävät. Erittäin tärkeää on pitää henkilökohtainen opintosuunnitelma ajan tasalla, kun opinnoissa, valmennuksessa sekä leiri- ja kilpailutoiminnassa tapahtuu muutoksia.

Kastellin keskeiset valmennuslajit ovat jalkapallo, jääkiekko, lentopallo ja salibandy. Näiden lajien lisäksi myös muiden lajien urheilijat voivat hakeutua Kastellin urheilulukioon. Heille tarjotaan valmennusta muut lajit -ryhmässä.

Käytänteitä kehitetään

Urheilulukio kehittää käytänteitään paitsi valtakunnallisesti myös kansainvälisesti. Se on ollut ykkösnyrkkinä luomassa ja kehittämässä yhtenäistä Ouluseutu Urheiluakatemiaa (OSUA), joka kokoaa eri oppilaitoksissa opiskelevat nuoret lupaukset ammattimaisen valmennuksen piiriin.

Ouluseutu Urheiluakatemia on kehittänyt toimintaansa erityisessä Huippu-urheilija ammattiin –hankkeessa (HUA). Sen tarkoituksena oli luoda Oulun oppilaitoksissa opiskeleville huippu-urheilijoille yksilöllisiä, joustavia tapoja suunnitella ja suorittaa opintojaan ja päästä kiinni työelämään.

Kastellin lukio on mukana eurooppalaisessa The European Athlete as Student -projektissa, joka toteutetaan Euroopan komission tuella. EAS-hankkeen tavoitteena on luoda yhteistyöverkostoa urheilun ja opiskelun yhdistävien toimijoiden välille ja kehittää toimintamalleja, joilla opiskelu ja urheilu voidaan sovittaa jouhevasti yhteen eri maissa Euroopassa.
 

Yhteystiedot

Valmennusvastaava
Markku Ojala

etunimi.sukunimi(a)eduouka.fi