Ajankohtaista

< Takaisin

Robottirollaattoria kehittänyt hanke sai tunnustusta – Oulu mukana kehittämässä

LEA-robottirollaattoria kehittänyt SILVER-hanke on valittu EU:n komission listauksessa niiden hankkeiden joukkoon, joilla on vaikutettu eniten ikäihmisten aktiiviseen ja hyvään ikääntymiseen Euroopassa. Oulun kaupungin hyvinvointipalvelut oli mukana LEA-robottirollaattorin kehittämisessä ja testaamisessa. Listalle valittiin 25 EU-rahoitteista teknologiaan keskittyvää hanketta, jotka on toteutettu viimeisen 11 vuoden aikana. 

Listauksessa huomioitiin, millä tavalla hankkeet ovat vaikuttaneet muun muassa ikäihmisten elämänlaadun parantamiseen sekä terveyden ja pitkäaikaishoidon tehokkuuden kehittämiseen. Uudet teknologiset ratkaisut nähdään erityisen tärkeinä, sillä ikääntyneen väestön osuus kasvaa Euroopassa. Vuoteen 2060 mennessä joka kolmas eurooppalainen on yli 65-vuotias. 

Näihin tavoitteisiin vastattiin myös kansainvälisessä SILVER-hankkeessa. Sen tavoitteena oli löytää uusia teknologioita, joiden avulla voidaan tukea ikäihmisten arkea ja omassa kodissa asumista. Tähän tarkoitukseen kehitetty LEA-robottirollaattori ohjaa käyttäjäänsä muun muassa liikkumisessa, opastaa jumppaharjoitteissa ja muistuttaa menoista. Sillä voi soittaa myös kuvapuheluita. Oulussa laitetta testattiin päivätoiminnassa ja kahdessa ikäihmisen kodissa yhdessä hoitajien kanssa. Kotona asumista tukevan robotiikan lisäksi SILVER-hankkeessa kehitettiin Euroopan ensimmäinen ylikansallinen, kolmivaiheinen, esikaupallinen hankintojen prosessi ja toteutettiin sen mukaista hankintaa.

Robottirollaattorin testaus oli osa Oulun kaupungin hyvinvointipalveluiden tunnustusta saanutta laajaa testaustoimintaa. OuluHealth Labs palkittiin viime kuussa ansiokkaasta toiminnasta eHealthin ja telelääketieteen saralla. Puolestaan vuonna 2016 Euroopan komissio myönsi Oulun kaupungin hyvinvointipalveluille kolmen tähden EIP-AHA referenssikaupunkistatuksen, jonka saamiseen vaikutti erityisesti OuluHealth Labsin testaustoiminta. Status tarkoittaa eurooppalaista innovaattorikaupunkitunnustusta aktiivisessa ja terveessä ikääntymisessä sekä verkostossa toimimista muun muassa yhteisissä kehittämishankkeissa.

OuluHealth Labs on Oulun kaupungin hyvinvointipalvelujen Oulu WelfareLabin, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin OYS TestLabin ja Oulun ammattikorkeakoulun Oamk SimLabin  yhteinen innovaatio-, kehitys- ja testausympäristö. OuluHealth Labs toteuttaa testauksia yhteistyössä yritysten kanssa. Kuntalaisia pyydetään tulevaisuudessakin mukaan uusien kehittävien teknologioiden testaamiseen aiheesta riippuen. 

Jakolinkki