In English | På svenska | Tekstin koko A- A+

Lisää sivun otsikko tähän Lisää sivun otsikko tähän

YLEISURHEILU

OHJEITA HUOLTAJILLE JA URHEILIJOILLE 2016:

Oppilaiden kuljetus ja huolto
Koululiikunta vastaa oppilaiden kuljetuksesta (paitsi lähikoulut). Kuljetusaikataulu laaditaan kuljetukseen ilmoittautuneiden koulujen mukaan ja se pyritään laatimaan n. viikkoa ennen kisoja. Koululta tulee nimetä mukaan oppilaiden huoltajaksi opettaja tai rehtorin hyväksymä muu henkilö. Kuljetukset tulevat kisapaikalle kuljetusaikataulun mukaisesti, kuitenkin viimeistään 20 min ennen kilpailujen alkua. Lähtö kouluille tapahtuu, kun bussissa olleet oppilaat ovat suorituksensa suorittaneet tai viimeistään 600 m juoksujen päätyttyä. Opettajat vastaavat, että kaikki oman koulun oppilaat ovat ajallaan busseissa.

Polkupyöräparkki
Kuljetukset aiheuttavat liikennettä kentän ulkopuolella ennen ja jälkeen kisojen. Polkupyörien tulee olla parkkeerattuna polkupyörille osoitetuilla parkkipaikoilla uimahallin seinustalla ja Raatin kentälle vievän pääportin vastapäätä sijaitsevalla merkatulla pyörien parkkialueella.

Nimimuutokset
Kilpailijoiden sairastumisista johtuvat nimimuutokset on tehtävä ennen kilpailujen alkua kokoontumistelttaan. Kokoontumisteltta sijaitsee 100 m:n lähtöpaikan takana. Muutokset tulee tehdä kirjallisesti. Muutoslappuja saa koululiikunnan nettisivuilta tai kokoontumisteltoilta. Uusia kilpailijoita emme ota enää kisapaikalla.

Kokoontuminen
Kisoissa käytetään kokoontumispaikaa, jonne kaikki kilpailijat kokoontuvat ennen kentälle menoaan. Juoksuihin kokoonnutaan 20 min. ennen lajin alkua ja kenttälajeihin (pituus, korkeus, kuula, keihäs, pallo) 30 min. ennen lajin alkua. Urheilijat saatetaan kokoontumispaikasta johdetusti suorituspaikoille toimitsijoiden johdolla. Kokoontumispaikka sijaitsee teltassa 100m:n lähtöpaikan takana aidan vieressä.

Kokoontumispaikalla pikamatkojen juoksijat saavat reiteen liimattavan ratanumeron ja pitkän matkan juoksijat nimikortin. Ratanumero liimataan oikean reiden ulkosivulle ja kortti kiinnitetään juoksupadan rintaan hakaneulalla. Pojat käyttävät sinisiä ja tytöt keltaisia kortteja. Reisinumerot saa poistaa maaliintulon jälkeen, kilpailukortit kerätään maalissa maaliintulojärjestyksessä.

Suorituspaikat ja verryttelyalue
Kilpailuaikataulu on laadittu siten, että kenttälajeja suoritetaan Raatin stadionilla kahdella suorituspaikalla ja lisäksi kuulan osalta Raatin urheilukentän lisäalueella. Tämä sen vuoksi etteivät aikataulut venyisi liian pitkiksi suuren osallistujamäärän vuoksi. Stadionin ja lisäalueen välissä on autojen parkkipaikka. Siirtyminen kenttien välillä vaatii erityistä huolellisuutta. Kesken kisojen ei toivota siirtymisiä lisä-alueen ja stadionin välillä, jotta kulkeminen parkkialueella olisi mahdollisimman vähäistä. Lisäalueelle mennään kokoontumistelttojen kautta yhtenäisenä ryhmänä kisajärjestäjien johdattamana. Kisaohjelmassa lukee, missä suorituspaikassa kukin ryhmä kisailee ja kisaorganisaatio johdattaa oppilaat oikeaan suorituspaikkaan. Kenttäalue on varattu vain kisoilijoille, joten verryttelyt tulee tehdä kokoontumisalueen päädyssä tai urhelukentän lisäalueella uimahallirakennusta vastapäätä.

Ensiapu
Kisojen ensiapulaatikko sijaitsee sadan metrin lähtöalueen kohdalla katsomorakenteiden lähellä. Se on merkitty punaisella ristillä. Paikalla ei ole erillistä ensiapuryhmää, vaan opettajat/ kenttähenkilökunta toimivat oppilaiden huoltajina ensiapua vaativissa tehtävissä. 

Lajiohjeet

Pituushyppy: Pituushypyssä on kaksi suorituspaikkaa: pituushyppy 1, jolloin hypätään keskikaupungin suuntaan ja pituushyppy 2, jossa hypätään Tuiran suuntaan. Pituushypyssä hypätään n.20-30 oppilaan ryhmissä. 3. ja 4.luokan oppilailla on 1 metrin ponnistusalue, muut ponnistavat lankulta. Kolme suorituskierrosta.

Pallonheitto: Palloa heitetään keihäänheittopaikalla Tuiran suunnasta keskialueen nurmikolle (pallonheitto 1) ja moukariringin kohdalta Tuiran suunnasta keskialueen nurmikolle. (pallonheitto 2). Pallonheitossa heitetään 20-30 oppilaan ryhmissä. Heitetään kaksi kierrosta. Kummallakin kierroksella heitetään kaksi heittoa, joista aina parempi heitto mitataan. Oppilaat heittävät miesten pesäpalloa.

Korkeushyppy: Korkeutta hypätään stadionin korkeushyppypaikoilla (korkeushyppy 1) ja (korkeushyppy 2). Korkeus hypätään normaalisti, kolme yritystä samasta korkeudesta.

Aloituskorkeus on alakoululaisilla 95 cm ja riman nostot alussa 5 cm:n välein.
5. ja 6.lk tytöissä 115 cm:n jälkeen korotus kolme senttiä. (ei pienempiä korotuksia)
5. ja 6.lk pojissa 125 cm:n jälkeen korotus kolme senttiä. (ei pienempiä korotuksia)

Yläkoululaisten sarjoissa aloituskorkeus 110 cm ja riman nostot alussa 5 cm:n välein.
8lk:n tytöillä 135 cm:n jälkeen korotus kolme senttiä. (ei pienempiä korotuksia)
8lk:n pojilla 145 cm:n jälkeen korotus kolme senttiä. (ei pienempiä korotuksia)

Kuulantyöntö: Kuulaa työnnetään stadionin kuulantyöntöpaikalla (kuula 1) ja lisäalueen hiekkakentällä (kuula 2) Kuula työnnetään 15-25 oppilaan ryhmissä. Kolme suorituskierrosta.

Kuulan painot ovat seuraavat:
tytöt 5.lk 2kg ja pojat 5.lk 2,5kg
tytöt 6.lk 2kg ja pojat 6.lk 2,5kg
tytöt 7.lk 2,5 kg ja pojat 7.lk 3kg
tytöt 9-10.lk 3kg ja pojat 9-10.lk 4kg 

Keihäänheitto
Keihästä heitetään kentän keihäänheittopaikasta Tuiran suunnasta keskialueen nurmikolle. Keihäänheitossa on kolme suorituskierrosta. Suorituspaikalla ja ympäristössä on noudatettava erityistä huolellisuutta. Keihään painot: tytöt 8.lk 400g ja pojat 8.lk 600g

60 m/100m
Pikamatkalla juostaan ensin alkuerät ja sen jälkeen finaalit. 8 oppilasta juoksee aina yhdessä erässä. Alkuerien kahdeksan nopeinta juoksijaa juoksevat finaalissa. Ennen juoksua kokoonnutaan kokoontumistelttaan, jossa tehdään eräjaot ja jaetaan pikamatkalla käytettävät ratanumerot. Juoksija liimaa ratanumeron (tarra) oikean reiden sivuun. Sähköaika lukee juoksijan numeron sivusta päin katsottuna. Numeron hyvä näkyvyys mahdollistaa sähköajanluvun.Tavoitteena on, että seuraava erä on jo valmiina lähtöön, kun edellinen on starttaamassa. Lähtöpaikalla avustavat lähdön järjestelijät.

600 m/800m
600 m/800m juostaan muutamassa erässä, noin 20-30 juoksijan erässä. Juoksijalle jaetaan kokoontumispaikalla kilpailukortti, joka kiinnitetään hakaneulalla juoksupaitaan. Jokaisella juoksijalla tulee olla kortti rinnassaan. Korit kerätään maalissa pois ja maaliintulojärjestys määräytyy korttien mukaan. Juoksijan tulee pitää maaliintulojärjestys jonossa. Mikäli kortti tippuu matkan varrella, ilmoita nimesi kortteja keräävälle toimitsijalle.

Kilpailuaikataulu
Julkaistaan www.ouka.fi/oulu/koululiikunta sivuilla ennen kilpailuja. Aikataulu on ohjeellinen. Kolmen päivän aikana käytäviin koululaiskilpailuihin osallistuu vuosittain yli 2000 oppilasta. Hyvällä yhteistyöllä ja iloisella kannustuksella saadaan jokaiselle oppilaalle mukava kisakokemus.

Tulokset ja kirjalliset protestit
Virallinen tulostaulu sijaitsee Raatin sisääntulon jälkeen olevalla tulostaululla. Protestiaika on 20 min. siitä, kun tulokset on julkaistu ilmoitustaululla. Protesti jätetään kirjallisena sähköajanottoon, joka sijaitsee katsomon ylärivin toimistossa. Tuomarineuvosto käsittelee protestit välittömästi kilpailupaikalla. Tulokset lähetetään kisojen jälkeen opettajille. Ne voi laittaa koulun ilmoitustaululle tai monistaa oppilaalle/vanhemmille.

Kisajärjestäjien toiveita opettajille
Kisajärjestäjät toivovat, että opettajat huolehtivat oppilaat ajoissa kokoontumisalueelle. Tulostakaa eräjaot ennen kisoja, jotta tiedätte neuvoa oppilaitanne. Jokaiselle oppilaalle tulee antaa oman kilpailutapahtumansa aikataulutiedot sekä kisaohjeet.  Yleisestä siisteydestä ja roskien vimisestä roskakoriin on ehjdottomasti huolehdittava. 

Palkinnot:
Yksilölajeissa palkitaan alakoulujen sarjoissa kuusi parasta ja yläkoulujen sarjoissa kolme parasta henkilökohtaisella mitalilla.

Palkintojen jaosta on oma aikataulu, minkä mukaan palkinnot jaetaan. Kyseisten lajien palkittavat kokoontuvat kokoontumispaikkaan, joka sijaitsee katsomon kaupungin puoleisessa päädyssä. ( 100m maaliintulon jälkeen nurmialueella)

Katsojat
Vanhemmat ja sukulaiset/ystävät ovat tervetulleita seuraamaan kisoja.