Lisää sivun otsikko tähän

YLEISURHEILU

YLEISOHJEET OPETTAJILLE JA KILPAILIJOILLE

Päivitetty 1.9.2022

 

Oppilaiden kuljetus ja huolto

Koululiikunta vastaa oppilaiden yhteiskuljetuksesta (paitsi lähikoulut). Yhteiskuljetuksessa samassa bussissa on oppilaita useilta eri kouluilta. Kuljetusaikataulu laaditaan kuljetukseen ilmoittautuneiden koulujen mukaan ja se pyritään laatimaan n. viikkoa ennen kisoja. Kuljetusaikataulut julkaistaan Koululiikunnan kotisivuilla. Koululta tulee nimetä mukaan oppilaiden huoltajaksi opettaja tai rehtorin hyväksymä muu henkilö. Kuljetukset tulevat kisapaikalle kuljetusaikataulun mukaisesti, kuitenkin viimeistään 20 min ennen kilpailujen alkua. Lähtö kouluille tapahtuu, kun bussissa olleet oppilaat ovat suorituksensa suorittaneet tai viimeistään 600m/800m juoksujen päätyttyä. Opettajat vastaavat, että kaikki oman koulun oppilaat ovat ajallaan busseissa.

Bussit jättävät oppilaat Raatin porttien eteen. Haettaessa bussit tulevat paikalle n. klo 14.00-15.00. Muista tulobussin numero!
Bussit 1-5 hakevat kisailijansa Raatin uimahallin parkkipaikalta 
Bussit 6-10 hakevat kisailijansa NMKY:n parkkipaikalta, harjoituskentän takaa
Bussit 11 - eteenpäin hakevat kisailijansa Kuusisaaren parkkipaikalta (stadionin portista eteenpäin ja oikealle)

 

Polkupyöräparkki

Kuljetukset aiheuttavat liikennettä kentän ulkopuolella ennen ja jälkeen kisojen. Polkupyörien tulee olla parkkeerattuna polkupyörille osoitetuilla parkkipaikoilla uimahallin seinustalla ja Raatin kentälle vievän pääportin vastapäätä sijaitsevalla merkatulla pyörien parkkialueella.

 

Nimimuutokset

Kilpailijoiden nimimuutokset on tehtävä etukäteen ennen kisoja liikuntakoordinaattorille osoitteeseen tanja.ylisirnio@ouka.fi. Viimehetken poisjäännit tulee ilmoittaa ennen kilpailujen alkua lajin mukaiseen kokoontumistelttaan. Kokoontumisteltat sijaitsevat 100 m:n lähtöpaikan takana. Muutokset tulee tehdä kirjallisesti. Muuttuneet tiedot voi kirjoittaa selkeästi erilliselle lapulle valmiiksi ja luovuttaa kokoontumisteltan toimitsijoille. Uusia kilpailijoita ei oteta enää ilmoittautumisen päättymisen jälkeen. Vain nimimuutokset sallittuja. 

 

Kokoontuminen lajiin

Kisoissa käytetään kahta kokoontumistelttaa = calling-teltta (juoksucalling, kenttäcalling). Erityistukea tarvitseville on käytössä oma kolmas calling-teltta. Calling-teltalle kilpailijoiden tulee kokoontua ennen kentälle menoaan. Juoksuihin kokoonnutaan n. 20 min. ennen lajin alkua ja kenttälajeihin (pituus, korkeus, kuula, keihäs, pallo) n. 30 min. ennen lajin alkua. Kilpailijat saatetaan kokoontumispaikasta johdetusti suorituspaikoille toimitsijoiden johdolla. 

Kokoontumispaikoilla pidä etäisyyttä muihin ja kokoontumisalueelle vain kilpailijat ja välttämätön tiedotus toimitsijoille huoltajien toimesta.

Kokoontumispaikalla pikamatkojen juoksijat saavat oikeaan reiteen liimattavan ratanumeron ja pitkän matkan juoksijat kilpailukortin, joka kiinnitetään juoksupaidan rintaan hakaneulalla. Pojat käyttävät sinisiä ja tytöt keltaisia kortteja. Reisinumerot saa poistaa maaliintulon jälkeen, pitkän matkan juoksussa kilpailukortit kerää toimitsijat maalissa maaliintulojärjestyksessä. 

 

Suorituspaikat ja verryttelyalue

Kilpailuaikataulu on laadittu siten, että kenttälajeja suoritetaan Raatin stadionilla kahdella suorituspaikalla ja lisäksi kuulan osalta Raatin urheilukentän lisäalueella. Tämä sen vuoksi etteivät aikataulut venyisi liian pitkiksi suuren osallistujamäärän vuoksi. Stadionin ja lisäalueen välissä on autojen parkkipaikka. Siirtyminen kenttien välillä vaatii erityistä huolellisuutta. Kesken kisojen ei toivota siirtymisiä lisä-alueen ja stadionin välillä, jotta kulkeminen parkkialueella olisi mahdollisimman vähäistä. Lisäalueelle mennään kokoontumistelttojen kautta yhtenäisenä ryhmänä kisajärjestäjien johdattamana. Kisaohjelmassa lukee, missä suorituspaikassa kukin ryhmä kisailee ja kisatoimitsijat johdattavat oppilaat oikeaan suorituspaikkaan. Kenttäalue on varattu vain kisoilijoille, joten verryttelyt tulee tehdä kokoontumisalueiden päädyssä tai urheilukentän lisäalueella uimahallirakennusta vastapäätä.
 

Ensiapu

Kisojen aikana ensiapulaatikko sijaitsee sadan metrin lähtöalueen kohdalla katsomorakenteiden lähellä. Se on merkitty punaisella ristillä. Paikalla ei ole erillistä ensiapuryhmää, vaan opettajat/ kisatoimitsijat toimivat oppilaiden huoltajina ensiapua vaativissa tehtävissä. 

 

Terveysturvallisuus

Kisoissa noudatetaan kisojen aikana voimassaolevia terveysturvallisuusohjeita ja suosituksia.  Yleisenä ohjeistuksena pidetään etäisyyttä toisiin, huolehditaan hyvästä käsihygieniasta ja osallistutaan ehdottomasti vain terveenä. 

 

LAJIOHJEET

Yleistä

Voittaja

1. Voittajaksi tulee kilpailija, joka on hypännyt/ heittänyt/työntänyt kaikkein parhaan tuloksen kaikista sarjaan osallistuneista.

2. Mikäli kahdella kilpailijalla on sama tulos, verrataan toiseksi parasta tulosta keskenään jne.

3. Mikäli vertailunkaan jälkeen ei eroa kilpailijoiden kesken synny, voitto jaetaan.

 

Harjoituskierros ja suorituskerrat

Harjoituskierros mahdollisuus on VAIN jos aikataulut sen sallivat. Suorituskerrat on ilmoitettu jokaisen lajin yhteydessä. Ei lisäsuorituksia vaikka kilpailija ei olisi onnistunut saamaan hyväksyttyä tulosta.

 

Pituushyppy

Pituushypyssä on kaksi suorituspaikkaa: Pituushyppy 1, jolloin hypätään keskikaupungin suuntaan ja Pituushyppy 2, jossa hypätään Tuiran suuntaan. Pituushypyssä hypätään n.20-30 oppilaan ryhmissä. Kolme suorituskierrosta.

3. ja 4.luokan oppilailla on 1 metrin ponnistusalue, muut ponnistavat lankulta. Ponnistusalue pyritään sijoittamaan siten, että lankku olisi keskellä ponnistusaluetta, mutta kuitenkin siten, että kaikki kilpailijat pääsevät turvallisesti hiekalle. Ponnistusalue merkitään teipein. Hiekkakasan puoleinen teippi toimii samalla yliastumisen rajana. Teipin päältä ponnistaminen on yliastuttu hyppy. Aliastuttu hyppy mitataan alastulojäljestä hyppyalueen etureunaan (etureuna=vauhtiradan ensimmäinen teippi).

 

Pallonheitto

Palloa heitetään keihäänheittopaikalla Tuiran suunnasta keskialueen nurmikolle (Pallonheitto 1) ja moukariringin kohdalta Tuiran suunnasta keskialueen nurmikolle (Pallonheitto 2). Pallonheitossa heitetään normaalisti 20-30 oppilaan ryhmissä. Heitetään kaksi kierrosta. Kummallakin kierroksella heitetään peräkkäin kaksi heittoa, joista parempi heitto mitataan. Kilpailijat heittävät tenava pesäpalloa.

 

Korkeushyppy

Korkeutta hypätään stadionin korkeushyppypaikoilla (Korkeushyppy 1 ja Korkeushyppy 2). Kolme yritystä samasta korkeudesta. 

Ennen kilpailun alkua hyppääjät ilmoittavat toimitsijoille (kirjurille) aloituskorkeutensa mikäli se on korkeampi kuin määritelty aloituskorkeus. Nostot kisaohjeiden mukaisesti.

Aloituskorkeus on alakoululaisilla 95 cm ja riman nostot alussa 5 cm:n välein.
5. ja 6.lk tytöissä 115 cm:n jälkeen korotus kolme senttiä (ei pienempiä korotuksia).
5. ja 6.lk pojissa 125 cm:n jälkeen korotus kolme senttiä (ei pienempiä korotuksia).

Aloituskorkeus on yläkoululaisilla 110 cm ja riman nostot alussa 5 cm:n välein.
8lk:n tytöillä 135 cm:n jälkeen korotus kolme senttiä (ei pienempiä korotuksia).
8lk:n pojilla 145 cm:n jälkeen korotus kolme senttiä (ei pienempiä korotuksia).

Kolmen peräkkäisen epäonnistuneen yrityksen jälkeen kilpailija putoaa pois kisasta (saa poistua kilpailupaikalta katsomoon).

Mikäli kilpailija keskeyttää vauhdinjuoksun kolme kertaa/hyppysuoritus lasketaan se yhdeksi yritykseksi.

 

Kuulantyöntö

Kuulaa työnnetään stadionin kuulantyöntöpaikalla (Kuula 1) ja lisäalueen hiekkakentällä (Kuula 2). Normaalisti kuulaa työnnetään 15-25 oppilaan ryhmissä. Kolme suorituskierrosta.

Kuulan painot ovat seuraavat:
tytöt 5.lk 2kg ja pojat 5.lk 2,5kg
tytöt 6.lk 2kg ja pojat 6.lk 2,5kg
tytöt 7.lk 2,5 kg ja pojat 7.lk 3kg
tytöt 9-10.lk 3kg ja pojat 9-10.lk 4kg 

 

Keihäänheitto

Keihästä heitetään kentän keihäänheittopaikasta Tuiran suunnasta keskialueen nurmikolle. Keihäänheitossa on kolme suorituskierrosta. Suorituspaikalla ja ympäristössä on noudatettava erityistä huolellisuutta.

Keihään painot: tytöt 8.lk 400g ja pojat 8.lk 600g.

 

Juoksut

60 m/100m
Pikamatkalla juostaan ensin alkuerät ja sen jälkeen finaalit. 8 oppilasta juoksee yhdessä erässä. Alkuerien aikojen perusteella kahdeksan nopeinta juoksijaa juoksevat finaalissa. Ennen juoksua kokoonnutaan kokoontumistelttaan, jossa tehdään eräjaot ja jaetaan pikamatkalla käytettävät ratanumerot. Juoksijalle liimataan ratanumero (tarra) oikean reiden sivuun. Sähköaika lukee juoksijan numeron sivusta päin katsottuna. Numeron hyvä näkyvyys mahdollistaa sähköajanluvun. Kokoontumisteltalta erä kerrallaan saatellaan starttiin ja kilpailijat oikeille radoille. Juostaan omaa rataa. Seuraavat erät valmistautuvat lähtöön, kun edellinen on starttaamassa. Lähtöpaikalla avustavat lähdön järjestelijät. Lähtö tapahtuu komennoilla PAIKOILLENNE, VALMIIT (liikkumatta), PAM (starttipistooli). Opettajan ja oppilaan tulee seurata tulostaulun tuloksia josta selviää finaalissa juoksevat kilpailijat. Finaalissa juoksevat kokoontuvat uudelleen kokoontumisteltalle 20 minuuttia ennen aikatauluun merkittyä finaalin starttia.

--> lyhyiden matkojen juoksua voi kannustaa katsomosta, pidetään juoksusuoran ja katsomon alaosan välitila vapaana ja maalikameralinja tyhjänä jotta saadaan varmistettua ajanoton toimivuus.

 

600 m/800m
600 m/800m juostaan normaalisti muutamassa noin 20-30 juoksijan erässä. Juoksijoille jaetaan kokoontumispaikalla kilpailukortti, joka kiinnitetään hakaneulalla juoksupaitaan. Jokaisella juoksijalla tulee olla kortti rinnassaan. Korit kerätään maalissa pois (toimitsija kerää) ja maaliintulojärjestys määräytyy korttien mukaan. Startti tapahtuu pystylähtönä komennoilla PAIKOILLENNE, PAM (starttipistooli). Juoksun aikana kilpailija saa hakeutua sisäradalle juoksemaan, mutta tahallisesti ei saa estää toisen kilpailijan eenemistä tönien, mutkitellen tai tielle astuen. Maaliin saavutaan maalikujaan (toimitsijoiden muodostama kuja). Kujaan tultua ei saa enää ohittaa/vaihtaa paikkaa jonossa eli juoksijan tulee pitää maaliintulojärjestys maaliintulokujassa. Mikäli juoksijan kortti tippuu matkan varrella, ei sitä tarvitse pysähtyä hakemaan vaan juoksija ilmoittaa maalissa nimensä kortteja keräävälle toimitsijalle.

 

Kilpailuaikataulu

Kilpailuaikataulut julkaistaan Koululiikunnan kotisivuilla ennen kilpailuja kohdassa Aikataulut ja ohjelmat. Aikataulu on ohjeellinen. Kolmen päivän aikana käytäviin koululaiskilpailuihin osallistuu vuosittain n. 2500 oppilasta. Hyvällä yhteistyöllä ja iloisella kannustuksella saadaan jokaiselle oppilaalle mukava kisakokemus.

 

Käsiohjelma ja eräjaot

Osallistuvien koulujen liikunnanyhdysopettajille lähetetään ennen kisoja käsiohjelmat joista näkyvät eräjaot, suorituspaikat ja aikataulut. Päivitetyt eräjaot on nähtävillä kisapäivänä tulostaululla.

 

Tulokset ja kirjalliset protestit

Virallinen tulostaulu sijaitsee Raatin sisääntulon jälkeen olevalla tulostaululla. Protestiaika on 20 min. siitä, kun tulokset on julkaistu ilmoitustaululla. Protesti jätetään kirjallisena sähköajanottoon, joka sijaitsee katsomon ylärivin toimistossa. Tuomarineuvosto käsittelee protestit välittömästi kilpailupaikalla. Tulokset lähetetään kisojen jälkeen mukana olleiden koulujen liikunnan yhdysopettajille sähköpostilla. 

 

Kisajärjestäjien toiveita opettajille

Kisajärjestäjät toivovat, että opettajat käyvät osallistujien kanssa lajiohjeet läpi ennen kisoja ja huolehtivat oppilaat kisapäivänä oppilaat ajoissa kokoontumisteltoille. Tulostakaa lähetetyt eräjaot ennen kisoja, tarkistakaa ne kisapaikalla jotta tiedätte neuvoa oppilaitanne. Jokaiselle oppilaalle tulee antaa oman kilpailutapahtumansa aikataulutiedot sekä kisaohjeet.  Yleisestä siisteydestä ja roskien viemisestä roskakoriin on ehdottomasti huolehdittava. Oppilaiden kanssa on hyvä käydä läpi myös reilun ja redin toiminnan tavat niin kilpailusuorituksissa kuin katsomon puolella. 

 

Palkinnot

Yksilölajeissa palkitaan alakoulujen sarjoissa kuusi parasta ja yläkoulujen sarjoissa kolme parasta henkilökohtaisella mitalilla. Palkintojenjaoista ilmoitetaan kuulutuksin. Erityistä tukea tarvitsevilla oppilailla on oma palkintojenjako.

 

Katsojat

Vuonna 2022 kisoihin odotetaan kisapaikalle ensisijaisesti saapuvaksi kilpailijat, kilpailijoiden mukana olevat huoltajat (esim. opettajat) ja toimitsijat. Vanhemmat, sukulaiset, ystävät ovat halutessaan tervetulleita seuraamaan kisoja katsomon puolelta. Toivomme myös katsojilta terveysturvallisuuden huomioimista. Suorituspuorituspaikoilla saavat olla vain suoritustaan tekemässä olevat kilpailijat ja toimitsijat, omaa suoritusvuoroon odottavat kilpailijat odottavat katsomossa tai calling-telttojen lähettyvillä vuoroaan.

 

Kioski

Raatin stadionilla kisapäivinä palvelee Oulun Pyrinnön kioski sekä Raatin kahvio. Muista terveysturvallisuus myös asioidessasi!

 

Yhteistyökumppanit ja toimitsijat

Oulun koulujen yleisurheilukisat järjestetään yhteistyössä Oulun kaupungin koululiikunnan ja liikuntapalveluiden, Kuivasjärven Auran, Oulun Pyrinnön, ONMKY:n Julmasten, Oulunsuun Heiton, Haukiputaan Veikkojen sekä Oulun yliopiston luokanopettajaopiskelijoiden kanssa. Mukana myös oppilastoimistsijoita Oulun yläkouluilta.

 

Lisätietoja

Liikuntakoordinaattori Tanja Ylisirniö, tanja.ylisirnio@ouka.fi, 050 574 7048