Läpällä-kampanja


Nuorisopalveluissa on 1.2. - 31.5.2020 käynnissä Läpällä-kampanja. Kampanjaa toteutetaan kevään 2020 ajan välituntitoiminnassa, jopo-luokissa, nuorisotaloilla, työpajoilla, Seiskalle-illoissa ja somessa.
 

Läpällä-kampanja pureutuu ajankohtaiseen ja tärkeään asiaan, nuorten usein ikävään tyyliin kommentoida ja puhua toisille nuorille. Tätä tapahtuu arkipäivän tilanteissa ohi kulkiessa, kasvotusten, somessa, muiden edessä, tutuille ja tuntemattomille. Nämä ikävät tilanteet ohitetaan sanomalla, että se oli vaan läppää: ikävät ja satuttavat sanat kuitataan vitsillä. 

Ikävä läppä on kiusaamista. Sen vaikutukset voivat olla isot yhden ihmisen elämässä. Mitä tahansa ei voi sanoa läpän varjolla.

Kampanjalla halutaan lisätä nuorten ymmärrystä siitä, että läppä voi olla hauskaa ja toisia kunnioittavaa. Hyvä läppä voi rentouttaa eri tilanteita ja saa ihmiset hyvälle tuulelle. Hyvä läppä on hauskaa kaikkien mielestä.
 

Valmiita materiaaleja ja vinkkejä

Nuorten kanssa toimiville on ideoitu valmiita toiminnallisia harjoituksia, joiden avulla teemaa on helppo käsitellä. Tällaisia ovat esimerkiksi Kehukortit, Nurkkakeskustelu,  Milloin läppä satuttaa? -harjoitus ja Turvallinen tila -harjoitus. 

Läpällä-kampanjan ilmeen suunnitteli ja toteutti Nuorten pajakeskuksessa harjoittelussa ollut nuori Artturi Kivelä nuorisopalveluiden globaalikasvatuksen tiimin ja nuorten toiveiden perusteella. Kampanjassa seikkailee nuori poika, joka on kokenut läpän heittoa, hyvää ja huonoa. Kampanjassa on käytettävissä hyvä läppä- ja huono läppä -kuvat sekä tunne-emojeja.

Nuorisotiloilla ideoidaan yhdessä nuorten kanssa, miten kampanja näkyy somessa. Somessa voidaan esimerkiksi julkaista haastatteluja, videoita ja tarinoita sekä hauskoja vitsejä, jotka tekevät kaikkien olon hyväksi.  

Kampanjan kantava teema on: Kanna vastuu siitä, mitä sanot toisille ihmisille. Älä sano: Se oli vaan läppää! Sano mieluummin: puhuin/käyttäydyin huonosti, anteeksi. 

Seuraa kampanjaa somessa:
#läpällä_kampanja

 

Läpällä-juliste A3 (pdf)
Läpällä - Instagram-kuva (png)

Kysy lisää

Koordinaattori Sari Lahdenperä
p. 044 703 8245
sari.lahdenpera[at]ouka.fi