Nuorten foorumi

Nuorten vaikuttajapäivät ovat saaneet uuden nimen: Nuorten foorumi. Oulun kaupungin perusopetus- ja nuorisopalveluiden järjestämät osallisuustapahtumat ovat nykyään yhdessä nimeltään nuorten vaikuttajapäivät, joista yksi alatapahtuma on Nuorten foorumi. Nimenvaihdoksesta huolimatta itse tapahtuma säilyy samana kuin ennenkin. Tapahtuma järjestetään nyt jo kuudetta kertaa Oulun kaupungintalolla tiistaina 15.10.2019 klo 10–14.

Nuorille tarkoitettujen avoimien ovien kohderyhmänä ovat yläkoululaiset ja sitä vanhemmat opiskelijat. Tapahtuman tavoitteena on saada nuoria ja nuorten parissa toimivia toimijoita, kuten järjestöjä, puolueita, kaupungin eri toimialoja tai nuorten mielipiteestä kiinnostuneita tahoja kohtamaan, verkostoitumaan ja vaihtamaan ajatuksia.

Tapahtumaan ilmoittaudutaan opiskelijaryhmien opettajien/ryhmänohjaajien johdolla. Tapahtumaan voi ilmoittautua porrastetusti joko klo 10 alkaen tai klo 11.45 alkaen. Porrastamisella pyrimme välttämään ruuhkaa. Ilmoittautuminen avataan tällä sivulla viikolla 39.

Ohjelma kaupungintalolla

klo 10.00 Avoimet ovet avataan

Kaupungintalon 2. kerroksen juhlasalissa on eri toimijoiden ständit koko  avoimien ovien ajan.
1. kerroksen neuvotteluhuoneissa voi vierailla non-stop työpajoissa,  vaikuttavuushuvipuistossa.

10.10–10.55                     
Paneelikeskustelu valtuustosalissa

11.00–11.25                     
Valtuustoinfo valtuustosalissa, kaupunginvaltuuston/KH:n pj./jäsen

11.30–11.45                     
Lasten ja nuorten alueellisten osallisuusryhmien lausuntotyöpajojen tuotoksia esitellään valtuustosalissa

11.55–12.35                     
Oulu oivaltaa- tilaisuuden streamaus Valkeasta (palkintojenjako), valtuustosalissa

11.55–13.30                     
Oulu oivaltaa -tilaisuuden streamaus Valkeasta (koko tilaisuus), yläkerran juhlasalin lämpiössä

12.40–13.25                     
Paneelikeskustelu valtuustosalissa

13.30–13.55                     
Valtuustoinfo valtuustosalissa, kaupunginvaltuuston/KH:n pj./jäsen

14.00   Tapahtuma päättyy           


Paneelikeskustelu

Keskustelut järjestetään valtuustosalissa. Tapahtumassa järjestetään kaksi eri aiheista paneelikeskustelua (eri panelistit). Tarkoituksena on, että nuoret ja päättäjät kohtaavat saman pöydän ääressä, jossa keskustelun aiheena on joku ajankohtainen ilmiö. Keskustelun emäntinä toimivat Sikun suunnittelija Susanna Hellstén ja Sikun/nuorisopalveluiden palvelupäällikkö Riitta Veijola. Myös yleisössä olevat nuoret osallistetaan keskusteluun.

 

Valtuustoinfot

Valtuustoinfot pidetään valtuustosalissa. Kaupunginvaltuuston tai -hallituksen pj./jäsen kertoo infoissa, mitä valtuustossa tehdään ja mitä jäsenten toimenkuvaan kuuluu. Nuorilla on myös mahdollisuus esittää kysymyksiä. Jokaisessa infossa on esittelemässä 1-2 kaupunginvaltuuston tai -hallituksen jäsentä.

 

Järjestöjen/eri toimijoiden aktiiviständit yläkerrassa

Nuorten foorumiin osallistuu nuorten parissa toimivia järjestöjä, puolueita sekä muita toimijoita, jotka ovat kiinnostuneita nuorten mielipiteistä. Avoimien ovien esittelypisteiden, ”aktiiviständien”, tarkoituksena on olla mahdollisimman osallistavia, toiminnallisia ja vuorovaikutteisia. Toimijat kertovat omilla pisteillään, miten nuoret pääsevät vaikuttamaan heidän toimintansa kautta.

 

Vaikuttavuushuvipuisto, työpajoja

Avoimien ovien aikana järjestetään viisi työpajaa ensimmäisen kerroksen neuvotteluhuoneissa. Työpajat ovat saaneet nimen ”Vaikuttavuushuvipuisto”, koska aiheet niissä käsittelevät vaikuttamista ja päätöksentekoa. Työpajojen sisällöt on suunniteltu yhteiskuntaopin lehtorin ja osallisuuden kehittäjäopettajan yhteistyönä. Työpajat toteutetaan nuorten kanssa ja heidän suunnittelemallaan tavalla.

 

Oulu oivaltaa Valkean kesäkadulla

Oulu oivaltaa -tilaisuus kauppakeskus Valkeassa kesäkadun esiintymislavalla klo 12–13.30

Oulu oivaltaa -tilaisuus järjestään osana Nuorten foorumia. Tilaisuudessa palkitaan parhaat lasten ja nuorten oivallukset sekä kuullaan oululaisten ryhmien esityksiä. Ohjelma tarkentuu. Tilaisuuteen on vapaa pääsy!

 
Kooste Nuorten vaikuttajapäivästä Oulun kaupungintalolla 16.10.2018
 

Nuorten vaikuttajapäivä 2018

Nuorten vaikuttajapäivä järjestettiin Oulun kaupungintalolla tiistaina 16.10.2018. Viidettä kertaa järjestetty tapahtumapäivä koostui kahdesta osasta, kutsuvieraille tarkoitetusta kaupunginjohtajan aamukahvitilaisuudesta ja lausuntotyöpajoista sekä avoimista ovista, jonne olivat tervetulleita nuoret ympäri Oulua.

Avoimet ovet

Tapahtuman avoimien ovien kohderyhmänä olivat yläkoululaiset ja sitä vanhemmat opiskelijat.

Tapahtuman tavoitteena oli saada nuoria, nuorten parissa toimivia sekä järjestöjä kohtaamaan, verkostoitumaan ja vaihtamaan ajatuksia. Tapahtumaan sai tulla oppilaitosten kautta, mutta Nuorten vaikuttajapäivän avoimiin oviin oli vapaa pääsy kaikilla nuorilla.

Nuorten vaikuttajapäivätapahtumaan osallistui nuorten parissa toimivia järjestöjä, puolueita, kaupungin toimijoita, Oulun nuori lähettiläs (Young Ambassador of Oulu), lasten ja nuorten alueelliset osallisuusryhmät, nuorisovaltuusto ONE sekä muita toimijoita, jotka ovat kiinnostuneita nuorten mielipiteistä.

Tapahtumassa eri toimijat voivat esitellä toimintaansa. Avoimien ovien esittelypisteet, "aktiiviständit", olivat nuoria osallistavia, toiminnallisia ja vuorovaikutteisia. Tavoitteena pisteillä oli aktivoida nuoria vaikuttamaan tai ottamaan kantaa. Toimijat kertoivat omilla pisteillään, miten nuoret pääsevät vaikuttamaan eri asioihin juuri heidän toimintansa kautta tai nuoret pääsivät vaikuttamaan jo paikan päällä.

Valtuustosalissa pidettiin kaksi valtuustoinfoa, joissa kerrottiin työskentelystä kaupunginvaltuutettuna.

Aamukahvit ja työpajat

Nuorten Vaikuttajapäivät koostuu kahdesta osiosta, joka jakaa päivän kahteen eri tapahtumaan. Päivä alkaa kaupunginjohtajan ja osallisuusryhmien nuorten yhteisestä aamukahvitilaisuudesta, jossa nuoret keskustelevat kaupunginjohtajan kanssa ajankohtaisista asioista.

Aamupäivä on tarkoitettu kutsuvieraille, alueellisten osallisuusryhmien lapsille ja nuorille ohjaajineen.

Kahvitilaisuuden jälkeen siirryttiin työpajoihin, joissa käsiteltiin viime huhtikuussa Lasten ja nuorten kaupunkikokouksessa eteenpäin äänestettyjä lausuntoesityksiä:

Yli-Iin osallisuusryhmä YO:n esitys ”Linja-autoliikennettä lisää Yli-Iihin”,

Oulun keskustan alueen osallisuusryhmä OKeVa:n ”Katutaidekilpailu” sekä

osallisuusryhmän VeTo:n ”Yläkoululaisille enemmän seminaareja ja mahdollisuuksia tutustua työelämään”.

Työpajoissa nuoret ja virkamiehet/asiantuntijat saatiin saman pöydän ääreen keskustelemaan siitä, kuinka asiat (lausuntoehdotukset) voidaan viedä käytännössä eteenpäin ja jos niitä ei voida toteuttaa, mitkä ovat perustelut.

Työpajoissa käydyt keskustelut - muistio (pdf)

Lue lisää huhtikuussa 2018 järjestetystä lasten ja nuorten kaupunkikokouksesta

Paneelikeskustelu

Vaikuttajapäivän tapahtumassa nuoret ja päättäjät kävivät yhdessä keskustelua kiusaamisesta ja siitä, miten siihen suhtaudutaan ja miten siihen voisi puuttua. Paneelistit esittivät lupauksensa siihen, mitä kukin aikoo tehdä omalta osaltaan kiusaamisen vähentämiseksi. Aihe oli mielenkiintoinen ja yleisöä saapui paikalle runsaasti. Yleisössä olevilla nuorilla oli mahdollista esittää kysymyksiä keskustelijoille.

Vaikuttavuushuvipuisto, non-stop-työpajoja

Vaikuttajapäivillä järjestettiin viisi työpajaa. Työpajat olivat osa Vaikuttavuushuvipuistoa ja ne toimivat non-stop-periaatteella. Vaikuttavuushuvipuisto on suunniteltu yhdessä historian ja yhteiskuntaopin lehtorin kanssa.

Päivän aikataulu

Klo

10.00  Avoimet ovet avataan, Info-piste alakerrassa

Järjestöjen/eri toimijoiden aktiiviständit yläkerran juhlasalissa

10.30 Valtuustoinfo valtuustosalissa, kaupunginvaltuuston vpj. Eeva-Maria Parkkinen

11.00 Aamupäivän työpajojen tuotokset esitellään valtuustosalissa

11-14 Vaikuttavuushuvipuisto, non-stop työpajoja (nvh 101, 111, 113, 114 ja 120)

12-13 Paneelikeskustelu nuorten ja päättäjien kesken valtuustosalissa, aihe: kiusaaminen

13.30 Valtuustoinfo valtuustosalissa, kaupunginvaltuuston vpj. Jukka Kolmonen

14.00 Tapahtuma päättyy

 

Lasten ja nuorten osallisuus ja vaikuttaminen

 • Puhelin Osallisuusvalmentaja
  Noora Mäkinen
  cell 044 703 8314

  Osallisuuden kehittäjäopettaja
  Satu Kurvinen
  cell 044 703 9188

  Varhaiskasvatuksen osallisuus
  Tuula Herranen
  cell 044 7035336
 • Sähköposti
Tiedot esitetään hCard-muodossa.