Lasten ja nuorten osallisuus ja vaikuttaminen
- Puhelin Osallisuuden kehittäjäopettaja
Satu Kurvinen
cell 044 703 9188
Varhaiskasvatuksen osallisuus
Tuula Herranen
cell 044 7035336 cell - Sähköposti etunimi.sukunimi@ouka.fi
Nuorten vaikuttajapäivät ovat saaneet uuden nimen: Nuorten foorumi. Oulun kaupungin perusopetus- ja nuorisopalveluiden järjestämät osallisuustapahtumat ovat nykyään yhdessä nimeltään nuorten vaikuttajapäivät, joista yksi alatapahtuma on Nuorten foorumi. Nimenvaihdoksesta huolimatta itse tapahtuma säilyy samana kuin ennenkin. Tapahtuma järjestetään jo seitsemättä kertaa syksyllä 2020.
Nuorille tarkoitettujen avoimien ovien kohderyhmänä ovat yläkoululaiset ja sitä vanhemmat opiskelijat. Tapahtuman tavoitteena on saada nuoria ja nuorten parissa toimivia toimijoita, kuten järjestöjä, puolueita, kaupungin eri toimialoja tai nuorten mielipiteestä kiinnostuneita tahoja kohtamaan, verkostoitumaan ja vaihtamaan ajatuksia.
Vuonna 2020 Nuorten foorumia ei voitu järjestää aikaisempien vuosien tapaan vallitsevan korona-tilanteen vuoksi.
Nuorten foorumin tilalla jäjestettiin kaupunkisuunnitustyyppinen peli Seppo io -mobiilisovelluksella. Peliä pelattiin 29.10.2020, ja se oli suunnattu yläkoululaisille. Pelin teemana oli nuorten osallisuus ja vaikuttaminen.
Pelissä oli erilaisia tehtäviä osallisuuteen ja vaikuttamiseen liittyen, joita suoritetiin joukkueina. Parhaiten pelissä suoriutunut joukkue palkittiin elokuvalipuilla. Lisäksi jaettiin tsemppipalkintoja.
Nuorten vaikuttajapäivät ovat saaneet uuden nimen: Nuorten foorumi. Tapahtuma järjestettiin kuudetta kertaa Oulun kaupungintalolla tiistaina 15.10.2019 klo 10–14.
Nuorille tarkoitettujen avoimien ovien kohderyhmänä ovat yläkoululaiset ja sitä vanhemmat opiskelijat. Tapahtuman tavoitteena on saada nuoria ja nuorten parissa toimivia toimijoita, kuten järjestöjä, puolueita, kaupungin eri toimialoja tai nuorten mielipiteestä kiinnostuneita tahoja kohtamaan, verkostoitumaan ja vaihtamaan ajatuksia.
10.00
Avoimet ovet avataan
Kaupungintalon 2. kerroksen juhlasalissa on eri toimijoiden ständit koko avoimien ovien ajan. 1. kerroksen neuvotteluhuoneissa voi vierailla non-stop työpajoissa, vaikuttavuushuvipuistossa
10.10 – 10.55
Paneelikeskustelu valtuustosalissa: Nuorten ja ikäihmisten kohtaaminen
10.30 – 11.00
Tubettaja naaG – fanitapaaminen juhlasalin lämpiössä
11.00 – 11.25
Valtuustoinfo 1 valtuustosalissa, kaupunginvaltuuston I varapuheenjohtaja Eeva-Maria Parkkinen
11.30 – 11.45
Lasten ja nuorten alueellisten osallisuusryhmien lausuntotyöpajojen tuotoksia esitellään valtuustosalissa
11.45 – 12.00
Puheenvuoro Janne Naakka ”naaG”, valtuustosalissa
12.00 – 12.30
Oulu oivaltaa - tilaisuuden streamaus Valkeasta (palkintojenjako), valtuustosalissa
11.55 – 13.30
Oulu oivaltaa -tilaisuuden streamaus Valkeasta (koko tilaisuus), yläkerran juhlasalin lämpiössä
12.35 – 13.20
Paneelikeskustelu valtuustosalissa: Yksinäisyys
13.00 – 13.30
Tubettaja naaG - fanitapaaminen juhlasalin lämpiössä
13.25 – 13.45
Valtuustoinfo valtuustosalissa, kaupunginvaltuuston pj. Juha Hänninen
14.00 Tapahtuma päättyy
Keskustelut järjestettiin valtuustosalissa. Tapahtumassa järjestettiin kaksi eri aiheista paneelikeskustelua (eri panelistit). Tarkoituksena on, että nuoret ja päättäjät kohtaavat saman pöydän ääressä, jossa keskustelun aiheena on joku ajankohtainen ilmiö. Keskustelun emäntinä toimivat sivistys- ja kultuuripalveluiden suunnittelija Susanna Hellstén ja nuorisopalveluiden palvelupäällikkö Riitta Veijola. Myös yleisössä olevat nuoret osallistettiin keskusteluun.
Valtuustoinfot pidettiin valtuustosalissa. Kaupunginvaltuuston tai -hallituksen pj./jäsen kertoi infoissa, mitä valtuustossa tehdään ja mitä jäsenten toimenkuvaan kuuluu. Nuorilla oli myös mahdollisuus esittää kysymyksiä. Jokaisessa infossa oli esittelemässä 1-2 kaupunginvaltuuston tai -hallituksen jäsentä.
Nuorten foorumiin osallistui nuorten parissa toimivia järjestöjä, puolueita sekä muita toimijoita, jotka ovat kiinnostuneita nuorten mielipiteistä. Avoimien ovien esittelypisteiden, ”aktiiviständien”, tarkoituksena on olla mahdollisimman osallistavia, toiminnallisia ja vuorovaikutteisia. Toimijat kertovat omilla pisteillään, miten nuoret pääsevät vaikuttamaan heidän toimintansa kautta.
Avoimien ovien aikana järjestetttiin viisi työpajaa ensimmäisen kerroksen neuvotteluhuoneissa. Työpajat ovat saaneet nimen ”Vaikuttavuushuvipuisto”, koska aiheet niissä käsittelevät vaikuttamista ja päätöksentekoa. Työpajojen sisällöt on suunniteltu yhteiskuntaopin lehtorin ja osallisuuden kehittäjäopettajan yhteistyönä. Työpajat toteutetaan nuorten kanssa ja heidän suunnittelemallaan tavalla.
Oulu oivaltaa -tilaisuus kauppakeskus Valkeassa kesäkadun esiintymislavalla klo 11.45–13.30.
Oulussa on sydäntä sivistykselle. Halusimme kertoa siitä lasten ja nuorten äänellä kaikille oululaisille. Siksi kutsuimme eri-ikäiset lapset ja nuoret mukaan Oulu oivaltaa -tutkimusmatkoille, joissa kotikaupunkimme on ollut mahdollista nähdä ja kokea uudesta näkökulmasta.
Tilaisuudessa jaettiin Oulu oivaltaa -palkinnot sekä kuultiin oululaisten ryhmien esityksiä. Tilaisuuden juonsi "Oulun suurlähettiläs" Ernest Lawson ja Tarja Rönkkö. Oulu oivaltaa -tilaisuus järjesttiin osana Nuorten foorumia.
klo
11.45
Videostriimaus kaupungintalon tilaisuudesta: Oulussa on sydäntä sivistykselle - tubettaja Janne Naakka "NaaG"
12.00
Oulu oivaltaa -tilaisuuden avaussanat, kulttuurijohtaja Samu Forsblom
12.05
Pohjankartanon 7. luokan esitys
n. 12.10
Oulu oivaltaa -tutkimusmatkojen palkintojen jako, kaupunginjohtaja Päivi Laajala ja Ernest ”Oulun suurlähettiläs” Lawson
Videokooste palkituista Oulu oivaltaa -töistä
Teuvo Pakkalan koulun neljän laulun laulukimara
Videotervehdys Child Friendly Cities Summitista Kölnistä
Oulun taidekoulun esitys
Rajakylän koulun musiikkiesitys
Improryhmä Oulu-opistolta
Nuorten vaikuttajapäivä järjestettiin Oulun kaupungintalolla tiistaina 16.10.2018. Viidettä kertaa järjestetty tapahtumapäivä koostui kahdesta osasta, kutsuvieraille tarkoitetusta kaupunginjohtajan aamukahvitilaisuudesta ja lausuntotyöpajoista sekä avoimista ovista, jonne olivat tervetulleita nuoret ympäri Oulua.
Tapahtuman avoimien ovien kohderyhmänä olivat yläkoululaiset ja sitä vanhemmat opiskelijat.
Tapahtuman tavoitteena oli saada nuoria, nuorten parissa toimivia sekä järjestöjä kohtaamaan, verkostoitumaan ja vaihtamaan ajatuksia. Tapahtumaan sai tulla oppilaitosten kautta, mutta Nuorten vaikuttajapäivän avoimiin oviin oli vapaa pääsy kaikilla nuorilla.
Nuorten vaikuttajapäivätapahtumaan osallistui nuorten parissa toimivia järjestöjä, puolueita, kaupungin toimijoita, Oulun nuori lähettiläs (Young Ambassador of Oulu), lasten ja nuorten alueelliset osallisuusryhmät, nuorisovaltuusto ONE sekä muita toimijoita, jotka ovat kiinnostuneita nuorten mielipiteistä.
Tapahtumassa eri toimijat voivat esitellä toimintaansa. Avoimien ovien esittelypisteet, "aktiiviständit", olivat nuoria osallistavia, toiminnallisia ja vuorovaikutteisia. Tavoitteena pisteillä oli aktivoida nuoria vaikuttamaan tai ottamaan kantaa. Toimijat kertoivat omilla pisteillään, miten nuoret pääsevät vaikuttamaan eri asioihin juuri heidän toimintansa kautta tai nuoret pääsivät vaikuttamaan jo paikan päällä.
Valtuustosalissa pidettiin kaksi valtuustoinfoa, joissa kerrottiin työskentelystä kaupunginvaltuutettuna.
Nuorten Vaikuttajapäivät koostuu kahdesta osiosta, joka jakaa päivän kahteen eri tapahtumaan. Päivä alkaa kaupunginjohtajan ja osallisuusryhmien nuorten yhteisestä aamukahvitilaisuudesta, jossa nuoret keskustelevat kaupunginjohtajan kanssa ajankohtaisista asioista.
Aamupäivä on tarkoitettu kutsuvieraille, alueellisten osallisuusryhmien lapsille ja nuorille ohjaajineen.
Kahvitilaisuuden jälkeen siirryttiin työpajoihin, joissa käsiteltiin viime huhtikuussa Lasten ja nuorten kaupunkikokouksessa eteenpäin äänestettyjä lausuntoesityksiä:
Yli-Iin osallisuusryhmä YO:n esitys ”Linja-autoliikennettä lisää Yli-Iihin”,
Oulun keskustan alueen osallisuusryhmä OKeVa:n ”Katutaidekilpailu” sekä
osallisuusryhmän VeTo:n ”Yläkoululaisille enemmän seminaareja ja mahdollisuuksia tutustua työelämään”.
Työpajoissa nuoret ja virkamiehet/asiantuntijat saatiin saman pöydän ääreen keskustelemaan siitä, kuinka asiat (lausuntoehdotukset) voidaan viedä käytännössä eteenpäin ja jos niitä ei voida toteuttaa, mitkä ovat perustelut.
Työpajoissa käydyt keskustelut - muistio (pdf)
Lue lisää huhtikuussa 2018 järjestetystä lasten ja nuorten kaupunkikokouksesta.
Vaikuttajapäivän tapahtumassa nuoret ja päättäjät kävivät yhdessä keskustelua kiusaamisesta ja siitä, miten siihen suhtaudutaan ja miten siihen voisi puuttua. Paneelistit esittivät lupauksensa siihen, mitä kukin aikoo tehdä omalta osaltaan kiusaamisen vähentämiseksi. Aihe oli mielenkiintoinen ja yleisöä saapui paikalle runsaasti. Yleisössä olevilla nuorilla oli mahdollista esittää kysymyksiä keskustelijoille.
Vaikuttajapäivillä järjestettiin viisi työpajaa. Työpajat olivat osa Vaikuttavuushuvipuistoa ja ne toimivat non-stop-periaatteella. Vaikuttavuushuvipuisto on suunniteltu yhdessä historian ja yhteiskuntaopin lehtorin kanssa.
Klo
10.00 Avoimet ovet avataan, Info-piste alakerrassa
Järjestöjen/eri toimijoiden aktiiviständit yläkerran juhlasalissa
10.30 Valtuustoinfo valtuustosalissa, kaupunginvaltuuston vpj. Eeva-Maria Parkkinen
11.00 Aamupäivän työpajojen tuotokset esitellään valtuustosalissa
11-14 Vaikuttavuushuvipuisto, non-stop työpajoja (nvh 101, 111, 113, 114 ja 120)
12-13 Paneelikeskustelu nuorten ja päättäjien kesken valtuustosalissa, aihe: kiusaaminen
13.30 Valtuustoinfo valtuustosalissa, kaupunginvaltuuston vpj. Jukka Kolmonen
14.00 Tapahtuma päättyy
Kooste Nuorten vaikuttajapäivästä Oulun kaupungintalolla 16.10.2018: