Ajankohtaista

< Takaisin

OULU-kirjaimet etsivät pysyvää kotia – kaupunkilaiset pääsevät valitsemaan paikan äänestämällä

Viime vuonna oululaisia kovasti puhuttaneille OULU-kirjaimille kävi vähän hassusti. Kaupunki ehti jo valaa niille Kaarlenväylälle torinrantaan perustukset syyskuista julkistusta varten, mutta paikka vilkasliikenteisen kevyenliikenteen väylän varressa osoittautui liian turvattomaksi. Niinpä oli otettava tuumaustauko ja selvitettävä ekobetonista valetuille parimetrisille katseenvangitsijoille parempia sijoituspaikkavaihtoehtoja.

Nyt kaupunkilaiset pääsevät äänestämään siitä, mihin kirjaimet pitäisi sijoittaa. Äänestys on avoinna 14.–28.2.2023 ja kirjaimet sijoitetaan eniten ääniä saaneeseen paikkaan tulevana kesänä.

OULU-kirjainten alkutaival oli hieman kuoppainen. Ensin niiden julkistaminen viivästyi valumuottien halkeamisen vuoksi. Sen jälkeen liikenneturvallisuuden näkökulmasta haasteellinen sijoituspaikka päätettiin hylätä viime metreillä. 

Onneksi aina voi parantaa, ja harjoituskierroksen jälkeen nyt on kirjainten uuden tulemisen aika! Oululaista tutkimusosaamista esittelevät OULU-kirjaimet ovat monella tavalla niin hieno juttu, että ne ansaitsevat päästä kaiken kansan ihailtaviksi. 

”Maailmalta tutuksi tulleet kaupunkikirjaimet rantautuvat nyt myös Ouluun. Emme kuitenkaan tee mitä tahansa kirjaimia vaan ekobetoniset OULU-kirjaimet, jotka tehdään asteen verran näyttävämmin ja vähähiilisesti kaupungin ilmastotavoitteen mukaisesti. Meille on kaupunkina tärkeää, että tässä näkyy uusi brändi-ilmeemme ja että kirjaimet ovat Oulussa kehitettyä vähähiilistä materiaalia. Nyt on vain jännä nähdä, mihin oululaiset haluavat kirjaimet sijoittaa!” sanoo Oulun kaupungin viestintäjohtaja Mikko Salmi.

 

Neljä vaihtoehtoista paikkaa

 

Vaihtoehtoja OULU-kirjainten sijoituspaikaksi on neljä: Kuusisaari, Hollihaan puisto, Hupisaaret ja Lohipadonniemi. Äänestyksen verkkosivulle on koottu havainnekuvia ja tarkempaa tietoa jokaisen sijainnin hyvistä sekä haastavammistakin puolista äänestäjien valintoja helpottamaan.

Oululaisten rakastama Kuusisaari toimii kesätapahtumien itseoikeutettuna näyttämönä, joten OULU-kirjaimet näkyisivät siellä upeasti, tosin hyvin usein vain tapahtumakävijöille. Myös Hollihaan puisto on hyvin suosittu vapaa-ajanviettopaikka, mutta jäävätkö kirjaimet siellä vain paikallisten ihailtaviksi, sillä turisteille alue on vielä hieman tuntemattomampi? 

Entäs ikisuosikki Hupisaaret? Oulun tunnetuin ja suosituin puisto ei esittelyjä kaipaa, ja OULU-kirjaimet saisivat rantaan sijoitettuina siellä taustakseen upean jokimaiseman ja patoaltaan komeat vesisuihkut. Sijoittelussa on kuitenkin otettava huomioon patoaltaan vedenjuoksutukset. 

Vesisuihkut näkyisivät hienosti kirjainten taustalla myös vastarannalla Lohipadonniemessä, joka sijaitsee Raatissa Merikosken siltojen kupeessa. Moni kulkee paikan ohi jopa päivittäin, mutta harvempi pysähtyy sinne pidemmäksi aikaa. Ehkä tähän tulisi muutos, mikäli kirjaimet komeilisivat siellä?

 

Oululaisilla on nyt valta päättää, mikä paikka olisi kirjaimille paras mahdollinen. Lisätietoa vaihtoehdoista löytyy tiistaina 14.2. klo 8 avautuvalta äänestyssivulta.

 

Mitä on ekobetoni?

 

OULU-kirjaimet on valettu Oulun yliopistossa tutkitusta ja kehitetystä geopolymeeristä, tuttavallisemmin ekobetonista. Tavallisen betonin sideaineena käytetään sementtiä, jonka valmistus on suurin yksittäinen ihmisen aiheuttama hiilidioksidipäästöjen lähde. Ekobetonin valmistukseen sementtiä ei tarvita lainkaan. Ekobetonin valmistamisessa hyödynnetään teollisuuden ylijäämämateriaaleja, jotka päätyvät näin kaatopaikan sijaan hyötykäyttöön.

Oulun yliopistossa on tutkittu ja kehitetty geopolymeerejä yli kymmenen vuotta. Parin ihmisen tiimi on kasvanut vuosien varrella 35 hengen tutkimusryhmäksi, jossa on tutkijoita yli kymmenestä maasta. Tutkimus on kirkasta kansainvälistä kärkeä, ja ryhmää johtava professori Mirja Illikainen on viime vuosien viitatuimpia geopolymeerialan tutkijoita koko maailmassa.

Tutkijoiden haaveena on ollut jo pitkään toteuttaa ekobetonista jonkinlainen teos tai monumentti Ouluun. Nyt tämä toive vihdoin toteutuu!

 

Lisätietoja:

Mikko Salmi

viestintäjohtaja, Oulun kaupunki

p. 040 482 3223, mikko.salmi(at)ouka.fi

 

Lisätietoa geopolymeeristä materiaalina:

Mirja Illikainen
professori, Oulun yliopisto

p. 029 448 2394, mirja.illikainen(at)oulu.fi 

Semanttiset sideaineet ja materiaalien kierrätys 

Kuitu- ja partikkelitekniikka 

 

Jakolinkki

Kokousasiakirjat