Ajankohtaista

Ajankohtaista

Tiedote 21.11.2017

Vammaisneuvosto etsii vuoden 2017 vammaisystävällistä toimijaa

Oulun kaupungin vammaisneuvosto julistaa hakuun vuoden 2017 vammaisystävällisen liikkeen/toimijan Oulussa.

Vammaisneuvosto pyytää esittämään 31.12.2017 mennessä ehdokkaita, joista vammaisneuvosto valitsee palkittavan ja kunniamaininnan saajan.

Liittäkää mukaan hyvät perustelut. Missä palvelu pelaa, missä asenteet ja fyysiset esteet on raivattu kaikkien asiakkaiden tieltä?

Ehdotukset pyydetään toimittamaan Oulun kaupungin vammaisneuvoston postiosoitteeseen  PL 68, 90015 Oulun kaupunki  
tai vammaisneuvoston sihteerin sähköpostiin vammaisneuvosto(at)ouka.fi.

Palkinto ja kunniamaininta luovutetaan tammikuussa 2018 myöhemmin ilmoitettavassa
tilaisuudessa.
 

Tiedote 24.3.2017

Kaupunginhallitus hyväksyi Oulun vammaispoliittisen ohjelman

Oulun kaupunginhallitus on hyväksynyt Oulun vammaisneuvoston laatiman uuden vammaispoliittisen ohjelman (pdfword). Järjestyksessään kolmas vammaispoliittinen ohjelma tulee voimaan vuonna 2017.

Vammaispoliittisen ohjelman tavoitteena on edistää vammaisten oululaisten yhdenvertaisuutta ja tasavertaista osallisuutta yhteiskunnan toimintaan. Ohjelmalla pyritään vaikuttamaan vammaisen henkilön itsemääräämisoikeuden ja omaehtoisen elämän toteutumisen, esteettömän rakennetun ympäristön syntymiseen ja palvelujen saavutettavuuteen.

Vammaispoliittisessa ohjelmassa on kaksi osaa. Ensimmäinen on tekstiosa, jossa kuvataan Oulun kaupungin vammaispolitiikan perusteita ja toteutuksen nykytilaa. Toinen osa on liite (pdfword), johon on koottu konkreettisia toimenpide-ehdotuksia oululaisten vammaisten itsenäisen elämän ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi.

 

Tiedote 13.12.2016 / Oulun kaupungin vammaisneuvosto

Oulun keilahalli valittiin vuoden vammaisystävälliseksi toimijaksi

Oulun kaupungin vammaisneuvosto on valinnut vuoden 2016 vammaisystävälliseksi toimijaksi Oulun keilahallin.

Oulun keilahallissa on luotu erittäin hyvät mahdollisuudet vammaisille harrastaa keilailua. Keilahallin varusteluina ovat mm. kahvapallo, vierityskouru, ränniesteet ja suuntakaide näkövammaisille.

Keilailun aloittelija ja harrastuksessaan pidemmällekin edistyneet keilaajat ovat saaneet hyvää ja asiallista opastusta harrastukseensa.

Vammaiset ovat päässeet keilamaan keilahallin aukioloaikoina. Näin integraatio muiden keilailua harrastavien kanssa on toteutunut mitä parhaiten.

Oulun keilahallin henkilökunta on oivallisella tavalla palvellut kaikkia keilailun harrastajia mukaan luettuna erityisryhmäläiset.

Oulun kaupungin vammaisneuvosto myöntää vuosittain tunnustuksen oululaiselle toimijalle, joka ottaa vammaiset huomioon erityisen hyvin. Oulun keilahalli on ensimmäinen liikuntaan liittyvä toimija, jonka vammaisneuvosto palkitsee.

Tunnustus luovutetaan Oulun keilahallille osoitteessa Isokatu 97, 90120 Oulu, torstaina 15.12.2016 kello 12.

1.11.2016

Haussa vuoden 2016 vammaisystävällinen liike/toimija.

27.2.2016

Oulun kaupungin vammaisneuvoston asiantuntijasihteerinä aloittaa 1.3.2016 Riku Syrjälä, Katja Kuuselan siirtyessä toisen työnantajan palvelukseen.

18.2.2016

Lue hallituksen säästökaavailuista STM:n tiedotteesta.
STM:Yhdenvertaisuus otetaan huomioon kuntien tehtäviä vähennettäessä

15.1.2016

Seminaarikutsu - Vaikuta Oulun Vammaispoliittiseen ohjelmaan 08.02.2016 (pdf)

8.1.2016

Kumppanuuskeskuksen neuvontapalvelut uudessa osoitteessa.

20.11.2015

Oulun kaupungin taidemuseo palkittiin pitkäjänteisestä työstä
    
Oulun vammaisneuvoston vuosittain valitsema vammaisystävällinen liike/toimija on tänä vuonna Oulun kaupungin taidemuseo. Taidemuseo on ensimmäinen kaupungin omasta organisaatiosta palkittu toimija. Palkitsemistilaisuus pidettiin perjantaina 20.11. Oulu-hallissa. Palkintolaatan luovutti puheenjohtaja Lasse Jalonen ja sen vastaanottivat kulttuurijohtaja Risto Vuoria, Tuija Ontero asiakaspalvelusta ja Outi Dekker taidekasvatusyksiköstä.

Palkintoperusteluissa todetaan, että Oulun taidemuseo on kehittänyt pitkäjänteisesti palvelumuotoja, joissa vammainen asiakas otetaan huomioon. Mm. näkövammaisille järjestettävät Taiteesta kuvaillen -opaskierrokset järjestyvät joustavasti ja taidemuseo tuottaa moniaistista havainnemateriaalia, kuten kosketeltavia versioita maalauksista. Vuosien varrella on nähty Aistikaaos, moniaistinen taidenäyttely.
    
Taidemuseon vuosien varrella tekemä saavutettavuustyö on ollut hyvin tasokasta, joten Pohjois-Pohjanmaan Näkövammaiset ry suositteli Näkövammaisten Keskusliitolle taidemuseokäynnin Oulussa järjestettyjen Näkövammaisten valtakunnallisten kesäpäivien ohjelmaan vuonna 2014. Käynti oli onnistunut ja se sai hyvää palautetta.
    
Taidemuseon tekemä työ on mahdollistanut sen, että kuvataide on alkanut kiinnostaa myös sellaisia näkövammaisia, jotka ovat kuvitelleet, etteivät he saa kuvataiteesta mitään irti.
    
Oulun kaupungin vammaisneuvosto on jakanut tunnustuksia vammaisystävällisyydestä vuodesta 1993 alkaen. Palkinnon saaja valitaan vammaisjärjestöiltä tulleista ehdotuksista. Vammaisneuvosto haluaa palkinnolla kiinnittää huomiota niihin vaikeuksiin, joita rakennetun ympäristön esteet, asennevammaisuus ja ajattelemattomuus aiheuttavat vammaisten ihmisten arkeen. Vammaisneuvosto toivoo, että palkitut kannustavat esimerkillään muitakin toimijoita ottamaan huomioon kaikki kuntalaiset.  Siten luodaan mahdollisuuksia entistä yhdenvertaisempaan osallistumiseen.

Katja Kuusela
asiantuntijasihteeri
Oulun kaupunki/Vammaisneuvosto
www.ouka.fi/oulu/vammaisneuvosto

TIEDOTE 18.11.2015 - Lakitoimisto Kumpuvuori Oy

Yhdenvertaisuuslaki on mullistanut vammaisten oikeusturvan – nyt pitää päästä joka paikkaan – koulutus yhdenvertaisuuslaista Oulussa 20.11.2015

Uudistunut yhdenvertaisuuslaki tuli voimaan 1.1.2015. Aiemmin se on koskenut vammaisten henkilöiden osalta vain työ- ja opiskelumaailmaa. Nyt yhdenvertaisuuslaki velvoittaa kaikkia yksityisiä tahoja, esimerkiksi yhdistyksiä ja palveluntarjoajia.

Esimerkki: Apteekkiin on kaksi porrasta, eikä pyörätuolia käyttävä Jorma pääse sisään. Hän pyytää, että apteekki asentaisi luiskan. Apteekki kuitenkin kieltäytyy ja toteaa, että se olisi liian kallista. Tosiasiassa irtoluiska maksaa 200 euroa. Apteekki on mahdollisesti syyllistynyt syrjintään (kohtuullisten mukautusten laiminlyönti).

Esimerkki: Liisi, jolla on Asperger, viihtyy kirjastossa hyvin ja viettää siellä paljon aikaa. Muut asiakkaat kiinnittävät huomiota Liisin hieman poikkeavaan käyttäytymiseen (joka ei tosiasiassa vahingoita ketään) ja valittavat tästä kirjastohenkilökunnalle. Henkilökunta asettaa Liisille kuukauden porttikiellon kirjastoon. Kirjasto saattaa syyllistyä syrjintään (häirintä).

Yhdenvertaisuuslain syrjintäkiellon rikkominen voi johtaa hyvityksen maksamiseen. Aiemmassa yhdenvertaisuuslaissa asteikko oli 0-15.000 euroa, jota voidaan pitää mittapuuna myös uuden lain aikana. Kun syrjintä alkaa maksamaan, johtaa se varmasti syrjinnän vähenemiseen ja ympäristön sekä asenteiden muuttumiseen.

Yhdenvertaisuuslaki tulee mullistamaan vammaisten oikeusturvan. On tärkeää levittää tietoisuutta uudesta laista sekä vammaisten henkilöiden että muiden keskuudessa. On tärkeää, että vammaiset henkilöt eivät leimautuisi ”valittajiksi”, ja esimerkiksi yrittäjät alkaisivat oma-aloitteisesti tekemään sekä fyysisiä- että asennemuutoksia.

Lakitoimisto Kumpuvuori Oy on turkulainen, valtakunnallisesti toimiva vammaisoikeuksiin erikoistunut toimisto. Toimisto järjestää perjantaina 20.11.2015 yhdessä Oulun vammaisneuvoston kanssa koulutustilaisuuden yhdenvertaisuuslaista Samassa tilaisuudessa vammaisneuvosto julkistaa vuoden 2015 vammaisystävällisen liikkeen/toimijan. Ennen tilaisuutta vammaisneuvosto ja Kumpuvuori tapaavat kaupungin viranhaltijajohtoa.

Lisätiedot:
Yhdenvertaisuuslaki, vammaisoikeudet:
Jukka Kumpuvuori, 050 552 0024, laki@kumpuvuori.fi
ww.kumpuvuori.fi

Oulun vammaisneuvosto:
asiantuntijasihteeri Katja Kuusela, 050 592 8586, vammaisneuvosto@ouka.fi

16.10.2015

Vammaisneuvosto järjestää: Vammaisoikeuden ajokorttikoulutus uudesta yhdenvertaisuuslaista 20.11.2015 (pdf)

12.10.2015

Vuoden 2015 hissiavustusten määräraha loppui elokuussa. ARA on kuitenkin hissiavustuksen suuren kysynnän vuoksi  siirtänyt muista korjausavustuksista säästynyttä määrärahaa noin 5 miljoonaa euroa uusien hissien rakentamisen avustuksiin loppuvuodeksi 2015. Lisämäärärahasta ARA antaa avustuspäätöksiä hissiavustuksen edellytykset täyttäviin hankkeisiin niiden saapumisjärjestyksessä.

6.10.2015

HAUSSA VUODEN 2015 VAMMAISYSTÄVÄLLINEN TOIMIJA OULUSSA

Hakujulistus 2015 (pdf)

 

20.9.2015

Oulun kaupungissa selkeytetään omaishoidon tuen päätöstekstejä.

20.9.2015

Oululaiset pääsevät osallistumaan remonttiryhmän työhön.

10.8.2015

Turun vammaisneuvosto avaa ovia ja silmiä

9.8.2015

Koko kaupunki askeltaa – maailman ympäri -terveysliikuntakampanja starttaa jälleen 15.–31.8.2015

13.7.2015

Yle: Oulu karsii vammaisten maksuttomista palveluista

16.6.2015

KYSELY: Pitkäaikaissairaiden ja vammaisten henkilöiden yhdenvertaisesta palveluiden saatavuudesta.

16.6.2015

Elli Heinon pro gradu- tutkielma vammaisten maahanmuuttajien elämästä Suomessa on valmistunut.  "Vieraita kynnyksiä ylittämässä"   on osa Kynnys ry:n Vammaisten ihmisten elämä Suomessa- tutkimushanketta. Tutkimusmenetelmänä toimii elämäkerrallinen haastattelu.

31.5.2015

"Sipilän hallitus kurjistaa vammaisten asemaa", kirjoittaa Kynnys ry:n puheenjohtaja Amu Urhonen.

27.4.2015

STM tiedote 85/2015 Työryhmä ehdottaa: Vammaiset henkilöt saisivat palvelut toimintakyvyn haitan perusteella

10.4.2015

KUTSU välityömarkkinoiden kehittämistilaisuuteen 21.04.2015, Oulu

1.3.2015

Vuoden 2015 asuntojen korjausavustukset nyt haussa

21.2.2015

Katso Kumppanuuskeskuksen esittelyvideo You Tubesta

4.1.2015

"Kehitysvammaisten ihmisten osallisuus toteutuu vuorovaikutuksellisten prosessien kautta", kirjoittaa Ann-Marie Lindqvist THL:n Tiedosta terveyttä ja hyvinvointia -blogissa