Vanhat yhteistyöryhmien aikaiset muistiot

< Takaisin

2014 -05 Keskustan suuralueen yhteistyöryhmän muistio

Keskustan suuralueen yhteistyöryhmän kokous


Aika: ma 17.11. klo 17.30

Paikka: Oulu10, nvh 142, Torikatu 10

Osallistujat:

Helena Veijola             asukas
Kaisu Keskikallio          asukas
Jaana Toska-Tervola     hyvinvointipalvelut
Jere Klami                  yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut
Ritva Kuusisto             yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut
Tuomo Riekki              asukas
Kalevi Hiltunen            asukas
Heidi Svala                 asukas
Olavi Eelis Kokko         asukas
Esko Louhelainen         asukas
Raimo Ritola               asukas
Esko Saarela               asukas
Kyösti Kekkonen          asukas
Seija Martti                 asukas
Marja-Leena Huoviala   Meritulli-Heinäpään asukasyhdistys ry
Kaisu Rundelin             asukas
Jukka Lappalainen        Meritulli-Heinäpään asukasyhdistys ry
Iikka Paajala               Porukka-toiminta
Solja Peltovuori           Hyvän mielen talo ry
Hannele Laaksonen       kuntalaisvaikuttaminen ja yhteisötoiminta
Merja Niemelä sihteeri, kuntalaisvaikuttamisen koordinaattori


1. Kokouksen avaus
Puheenjohtaja Tytti Tuppurainen avasi kokouksen klo 17.30.

2. Esityslistan hyväksyminen kokouksen työjärjestykseksi
Esityslista hyväksyttiin kokouksen työjärjestykseksi. Käsiteltiin esityslistan kohta 5: Keskustan suuralueen yhteistyöryhmän puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan valinta vuodelle 2015 kohdassa 4.

3. Edellisen yhteistyöryhmän kokouksen pöytäkirjan tarkistaminen
Edellisen kokouksen pöytäkirja tarkistettiin ja hyväksyttiin.

4. Keskustan suuralueen yhteistyöryhmän puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan valinta vuodelle 2015

Esitettiin ja kannatettiin Tytti Tuppuraista Keskustan suuralueen yhteistyöryhmän puheenjohtajaksi vuodelle 2015.

Esitettiin ja kannatettiin Jukka Lappalaista Keskustan suuralueen yhteistyöryhmän varapuheenjohtajaksi vuodelle 2015.

Keskusteltiin yhteisötoiminnan jatkosta, tarvitaan asukastoimintaa ja yhdistysten avustamista jatkossakin.

5. Ratapiha-alueen suunnittelu, asemakaava-arkkitehti Ritva Kuusisto ja kaavoitusarkkitehti Jere Klami
Kaavoitusarkkitehti Jere Klami kertoi, että 13.-15.5.2014 järjestettiin Valveella osallistava arkkitehtuurityöpaja. Uusi Oulu! -suunnittelutyöpaja toi uusia ajatuksia ja näkökulmia kaupunkikeskustan kehittämiseen. Uusi Kaupunki Kollektiivi järjesti tapahtuman yhteistyössä Oulun kaupungin kanssa. Yle jatkoi työpajan kuvaamista kaupunkisuunnitteluaiheiseen tv-sarjaan Yle Teemalle. Oulun työpajan teemana oli Oulu pohjoisena metropolina sekä sen itäisen keskustan ja Ratapiha-alueen kehittäminen. Uusi Kaupunki -ryhmän toimistot työskentelivät tiistaista 13.5. torstaihin 15.5. kulttuurikeskus Valveessa. Mukaan työpajaan osallistui sankka joukko kaupunkilaisia kertomaan ideoistaan ratapihan ja muiden alueiden kehittämisestä!

Työpajassa tehdyt suunnitelmat löytyvät sivuilta: http://uusi-kaupunki.fi/tyopajat/uusi-oulu-13-15-5-2014/ Ja Linkki Kaupunki uusiksi -ohjelman Oulun jaksoon YLE Areenassa: http://areena.yle.fi/tv/2171163

Työpajassa on ollut kaksi suunnittelualuetta: toinen ratapiha-alue lähellä keskustaa ja toinen Limingantullin päässä ratapiha-aluetta. Tarkoitus on ollut tuoda työpajoissa uudenlaisia ajatuksia vapaan ideoinnin keinoin.

Työpajassa ensimmäinen teema on ollut nimeltään: asumme ratapihalla. Tulevaisuuden asuntoilmoituksia on jaettu ryhmässä ja teemoja määritelty alueelle, kuten esimerkiksi korkea rakentaminen. Paikallisraiteen varressa on neljä nimettyä asumisen etappia: Harjapää, Joutsensilta, Ratamestari ja Veturitallit.

Ratapiha liikuttaa oli toinen teema, jossa on lähdetty liikkumisen ja kevyen liikenteen yhdistämisen kautta liikkeelle. Vanhusten ja lasten yhteiset paikat sisältyvät suunnitelmiin, ideana radan nostaminen ylös ja toimintaa sen alle. Tanssi- ja liikuntakeskus, Kärppäareena, rantalentopalloa, hiihtoputkea, kotieläinpihaa ym.

Ratapihan kulttuurikorttelit oli seuraava ryhmä. Vaihtoehdossa korostuvat erityisesti lapset, nuoret, tapahtumat ja kulttuuri. Valveen lapsiryhmä on osallistunut suunnitteluun omilla piirroksillaan. Pasilan veturitallit on samankaltainen malli. Länsipuoli Limingantulliin asti olisi työpaikka-alueena, johon suunniteltu täydennysrakentamista, huvipuisto, maauimala, Kärppäareena ym.

Matkakeskuksen ympäristön alue neljännessä esitetyssä vaihtoehdossa, sijoittuisi pikaratikka ja pyöräbaanat. Uudenmuotoinen korttelirakenne. Kongressikeskus, uusi matkakeskus ym.

Rohkea ratapiha on viides esitetty vaihtoehto, tehtäisiin Oulunlahden yli uusi raideyhteys keskustaan. Juna menisi lahden yli. Kongressikeskus, jossa olisi hotelli yhdessä siivessä, asumisrakentamista toisessa ym.

Raksilan alueelle arkkitehtikilpailun käynnistämistä on esittänyt apulaiskaupunginjohtaja Matti Matinheikki. Veturitalli eli asemarakennus on asemakaavassa suojeltu rakennus, se täytyy huomioida alueen suunnittelussa.

Puheenjohtajana jatkoi klo 18:15 Jukka Lappalainen.

Ritva Kuusisto esitteli Vaara –korttelin eli matkakeskuksen havainnekuvia kokouksessa. Suunnitelmista tiedotetaan kaikille ihmisille vaikutusalueella. Voimassaoleva asemakaava alueella, on suunniteltu kauppakeskusta aikaisemmin, tällä hetkellä rakennuksiin tulossa 20% asumista ja 80% liiketiloja. Asuntotorni 11 kerrosta, kolmea-neljää kerrosta muutoin suunnitteilla.

Suunnittelussa ollaan tällä hetkellä menossa matkakeskuksen aseman suhteen: Rakentamisen painopistettä muutetaan kohti asumista. Asemakaavaluonnos tulee 25.11. yhdyskuntalautakunnan käsittelyyn.

12-kerroksisia asuinrakennuksia kolme kappaletta suunnitteilla, yhteensä 260 asuntoa. Omistusasuntoja, ei vuokra-asuntoja. Resiina-korttelin tapaisia rakennuksia, jotka rakentuvat Lyötyllä. Asemalaiturin katos on piirretty junamatkustajille, toteuttaja pitäisi löytyä. Hallituskadulta näkyy matkakeskuksen sisäänkäynti. Alikäytävä on jatkossakin asematunnelina. Kolmikerroksisen asemarakennuksen alta menisi jatkossakin alikulkutunneli. Paviljonki on suunnitteilla asemarakennuksen päähän. Liiketiloja on suunnitteilla ensimmäiseen tornitaloon ja pysäköintitiloja ensimmäiseen kerrokseen. Jyväskylän matkakeskukseen viitataan, rakennusten esteettisyyteen ja monimuotoisuuteen. Alikäytävään on suunniteltu hissi, lisäksi kadulta pääsee hissillä kulkemaan myös. Linja-autoasema pysyy Raksilan puolella, yhteys tulee matkakeskukseen.

Asemakaavoitus tekee viitesuunnitelmat, keskustelua käydään julkisivusta ja värityksestä rakennuttajan kanssa, rakennuttajana toimii Lemminkäinen. Julkisivu olisi valkoinen betonirakennus. Materiaaliksi on määritelty korkeatasoinen, vaalea materiaali. Rakennuslupaa haettaessa hyväksytään julkisivumateriaali kaupunkikuvatyöryhmässä.

Asemakaavaluonnos menee nähtäville, jolloin kaupunkilaiset, osalliset ym. tahot antavat palautteensa ja ehdotuksena laitetaan uudelleen nähtäville. Matkakeskus kiinnostaa, kaupunkikuvasta kiinnostuneita on paljon. Luonnoksen nähtävillä oloaika on 30 päivää. Kaupunginvaltuuston hyväksyttävänä matkakeskuksen suunnitelmat ovat todennäköisesti syksyllä 2015. Valitusaika alkaa kaupunginvaltuuston käsittelyn jälkeen.

6. Toimikuntien ajankohtaiset asiat

Pe 5.12 Porinapiirissä pidetään Pikkujoulu (porinapiiri jää joulutauolle)
Ke 17.12 Ytr:n Joululounas
To 18.12 Katoppatuvan Jouluruokailu asiakkaille hintaan 5,50 €, kaksi erillistä kattausta (arvio n. 60 ruokailijaa)
Pe 19.12 Joululounas kutsuvieraille
La 20.12 perinteinen Kuusijuhula Heinätorin koululla klo 11.00- juhlapuhujana kansanedustaja, Ytr:n puheejohtaja Tytti Tuppurainen, -Tuomiokirkkoseurakunnan tervehdys pastori Juha-Pekka Metso, -Avoimen päiväkodin lapset esiintyy Minna Kuusiston ohjaamana, - Puistolan tädit esiintyvät ja laulavat kauneimpia Joululauluja,- yhteislaulua, - torttukahvit vanhalla koululla ( koulutoimikunta tarjoilee). Tilaisuuden juontaa Jukka Lappalainen.

Asukastupatoimikunta
Asukastupatoimikunnan puolesta Heidi Svala kertoi, että toimikuntaan kaivataan lisää jäseniä, saa tulla mukaan halutessaan ja ilmoittautua Heidille.

Lapsi- ja nuorisotoimikunta
Iikka Paajala kertoi, että toimikunta on kokoontunut muutaman kerran. Porukka-toiminta ja pelikerho ovat jatkaneet toimintaansa myös tänä vuonna. Lisäksi on toteutettu talvirieha.

Tiedotustoimikunta
Jukka Lappalainen kertoi, että uusia esitteitä on tehty Katoppa-asukastuvalla. Lehtiin laitetaan myös tapahtumista ilmoituksia.

Ympäristö- ja turvallisuustoimikunta
Kaisu Rundelin kertoi, että Ympäristö- ja turvallisuustoimikunta ei ole kokoontunut syksyllä. Toimikunnan jäsenet on kutsuttu yhteistyöryhmän kokoukseen, koska ratapiha-alueen suunnittelua voitaisiin toimikunnan kokouksessa ennen joulua käydä lävitse.

Hyvän mielen talolta Solja Peltovuori tiedusteli, miten muut yhdistykset ovat osallistuneet yhteistyöryhmien kokouksiin. Tulevaisuudessa hyvinvointikeskusten ja –pisteiden ympärille tavoitteena saada kolmas sektori mukaan suunnitteluun. Myllytullissa toimii ensi- ja turvakodin toimintaa mm. Hyvän mielen talon toimintojen lisäksi.

Aikaisempina vuosina on nimetty osallistujat kaupungin puolelta viranhaltijaedustajiksi yhteistyöryhmään. Olisi hyvä velvoittaa viranhaltijaedustajat jatkossakin osallistumaan alueellisten yhteistyöryhmien kokouksiin. Hyvinvointipalveluista Jaana Toska-Tervola kertoi, että kolmannen sektorin tuottamat palvelut ovat monipuolisia ja tärkeitä, kaupungin palveluita täydentäviä toimintoja. Keskustan suuralueen yhteistyöryhmässä on mukana useita tahoja edustettuina.

7. Muut asiat

Alueellisen toimintarahan hakeminen vuodelle 2015 käynnistyy joulukuussa. Päivitetyt avustussäännöt on hyväksytty Kaupunginhallituksen kokouksessa 17.11.2014. Yksityishenkilö ilman yhteisöä, tai yritys eivät voi hakea alueellista toimintarahaa. Aikataulu on hakuajan suhteen 10.-31.12.2014, se vahvistetaan vielä Lähidemokratiatoimikunnan kokouksessa 3.12. Hakulomakkeet tulevat saataville myös sähköisesti. Oulun kaupungin talousarvio, jossa on mukana myös yhteisötoiminta osana konsernipalveluja, vahvistuu 1.12. Vuodelta 2014 myönnetystä toimintarahasta tulee raportoida 31.12.2014 mennessä. Toimintaraha, josta ei ole raportoitu, peritään takaisin. Yhteistyöryhmän kokouksessa oli jaossa toimintarahan haku- ja raportointilomakkeita vuodelle 2015.

Heidi Svala esitti, että toimintarahaa hakevat tahot voisivat esittäytyä yhteistyöryhmälle tammikuun kokouksessa, niin tiedetään mitä tahoja olisi hakemassa toimintarahaa ja millaiseen toimintaan.

8. Seuraava kokous
Keskustan suuralueen yhteistyöryhmän seuraava kokous on tammikuussa. Kokouspäivä sovitaan lähempänä ajankohtaa.

Yhteistyöryhmän suunnitteluiltapäivä voisi olla la 24.1. klo 11-15 välillä, Kirkkotori paikkana. Sovitaan lähempänä ajankohtaa.

9. Kokouksen päättäminen
Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 19:15.
  

Jakolinkki