Tietoa viljelystä Viherkujalla

Tämän sivun sisältö:

Kesä 2024

Viherkujan palstaviljelyalue on perustettu kesällä 2022. Viherkuja on jaettu neljään alueeseen: Yksivuotinen, yksivuotinen luomu, monivuotinen ja laatikkoviljely. Laatikkoviljelyalue tulossa myöhemmin. Viherkujan palstaviljelyaluetta hallinnoi Oulun kaupunki yhteistyössä Yritetään yhdessä ry:n Kestävän Kehityksen Keskuksen kanssa.

KEKE ShowCase – Viljely­palstat

Yritetään yhdessä ry on varannut monivuotisten viljelypalstojen reunalta KEKE ShowCase - viljelypalstoja. KEKE ShowCase -viljelypalstoilta voi käydä katsomassa neuvoja ja inspiraatiota kasvien viljelyyn. Viljelypalstat toimivat esimerkkinä toimivasta viljelystä ja niiltä voi hakea hyviä vinkkejä viljelyn onnistumiseen palstaviljelyssä!

Yleiset käyttöehdot

Palstan koko on noin 10 m x 10 m (1 aari) ja koko voi hieman vaihdella. Palstan koko on n. 100 m2 ja ne paalutetaan eli merkitään keväisin kaupungin toimesta.

Kulkuväylät sijaitsevat viljelypalstojen välissä. Kartassa kulkuväylät merkitty punaisella rajaten viljelypalstat. Viljelypalstalta jätetään reunasta viljelemättä 30cm, jolloin muodostuu palstojen välille 60cm levyinen kulkuväylä. Kulkuväylät sijoittuvat palstaviljelyalueella puisesta paalumerkistä paalumerkkiin. Kulkuväylille ei saa sijoittaa tavaraa.

Muutoksia kulkuväyliin vuonna 2024! Vuonna 2024 kulkuväylien koko muutetaan leveämmäksi vuokraajilta saadun palautteen perusteella. Aitausten runsas määrä viljelypalstoilla hankaloittaa liikkumista palstaviljelyalueella. Kulkuväylien uusi koko 35cm + 35cm = 70 cm. Muutos otetaan käyttöön viljelykaudella 2024. Aitaukset tulee olla siirretty pois kulkuväylien päältä viljelykauden 2023 loppuun mennessä. Päivitetty 10.7.2023. (Ohje kuva sivun alareunassa)

Multakasasta saa käydä hakemassa multaa viljelypalstalle, jos mullan määrä on selkeästi vajaana vuokratulla viljelypalstalla. Multakasa sijaitsee palstaviljelyalueen pohjoispäädyssä.

Vesipisteet ovat kaikkien viljelypalstojen vuokraajien käytössä. Vettä tulee käyttää maltillisesti huomioiden muutkin viljelypalstojen vuokraajat. Viljelypalstojen käyttäjille suositellaan viljelyssä käytettäväksi kateviljelyä. Orgaanisen katteen käyttö viljelyssä vähentää veden käytön tarvetta ja estää veden haihtumista maaperästä. Veden loppuessa vuokraaja toimittaa kasteluveden itse palstalleen.

Hietasaaren vesipostit: Viherkujan palstaviljelyalueen lähistöllä sijaitsee vesiposteja, joihin palstan vuokraajat voivat lunastaa avaimen Oulu10-palvelun asiointipisteestä, Torikatu 10. Vesipostit käytössä viljelypalstojen vuokraajille kesän 2024.

Sallittuja rakennelmia: Lavakaulukset koko 1 m x 1,20 m, harsotunnelit ja aitarakennelmat, joiden korkeus max 120 cm aita. Aitoja ei saa sijoittaa kulkuväylän päälle.

Puutarhajätekompostin saa sijoittaa omalle viljelypalstalle. Kompostin tulee olla pieni ja siitä ei saa olla viereisille viljelypalsta naapureille haittaa.

Palstalle ei saa pystyttää muita rakennuksia taikka rakennelmia.

Vuokrapalstalta ei saa kaataa puita eikä kuljettaa pois maa-aineksia. 

Perunan viljelyssä tulee käyttää ainoastaan sertifioitua siemenperunaa. Palstaviljelyalueella tulee käyttää vain vakuustodistuksella varustettua eli virallisesti tarkastettua siemenperunaa. Virallisesti tarkastetun siemenperunan tunnistaa vakuustodistuksesta. Sertifioitua siemenperunaa on myytävänä useimmissa puutarhamyymälöissä, rautakauppojen puutarhaosastoilla sekä puutarhoilla. Tavallinen ruokaperuna ei ole tarkastettua ja näin ollen ei sovellu siemenperunaksi.

Kasvijätteet huolehditaan palstan omaan kompostilaatikkoon tai Viherkujan yhteiseen komposti-astiaan. Vuokraajan on pidettävä viljelypalstansa kunnossa. Kaikki muut roskat tulee viedä viljelypalstan vuokraajan toimesta pois, mikäli alueelle ei ole järjestetty sekajätteen keruuta.

Rikkakasvit kitketään ennen kukintaa. Vieraskasvilajien kasvattaminen on kiellettyä.

Palsta on käytettävissä keväällä palstaviljelyalueen muokkauksen ja palstojen numeroinnin jälkeen 30.9 saakka. Vuokraamisen päättyessä kasvit ja kasvijätteet on poistettava viljelypalstalta seuraavaa vuokraajaa varten.

Autolla ajaminen palstaviljelyalueilla on kielletty. Viherkujan palstaviljelyalueella autot tulee jättää Viherkujan puoleiselle parkkipaikalle.

Viljely­palstojen erityi­sehdot

Yksivuotinen

Yksivuotinen viljelypalsta muokataan syksyllä ja keväällä. Yksivuotinen viljelypalsta on käytettävissä keväästä palstanmuokkauksen ja paalutuksen jälkeen syyskuun 30. päivään saakka. Sato on korjattava vuokra-ajan kuluessa ja vuokraajalle kuuluvat viljelyvälineet ym. on vietävä pois palstaviljelyalueelta. Vuokra-ajan päätyttyä palsta palaa kaupungin hallintaan ilman erityistä irtisanomista.

Yksivuotinen LUOMU

Yksivuotinen LUOMU viljelypalsta muokataan syksyllä ja keväällä. Alueella viljellään ainoastaan luonnonmukaisin menetelmin. Kemiallisten torjunta-aineiden ja synteettisten lannoitteiden käyttö on kielletty.

Monivuotinen

Kaupunki ei muokkaa palstaa, sillä kyseessä on monivuotinen viljelypalsta. Palstaa saa käyttää vain viljelytarkoitukseen; perunan, juuresten, vihannesten, yrttien, kukkien, marjojen ym. vastaavien viljelyyn.

Pienten kääpiöivien omenapuiden ja rungollisten marjapensaiden kasvattaminen on sallittu ja maksimi korkeus on 2 metriä. Korkeus pidetään leikkaamalla max. 2 metriä. Puun etäisyys rajasta ja kulkuväylästä minimissään 4 m. Puiden ei tule haitata viereisten viljelypalstojen vuokraajien viljelyä. Kääpiöivät omenapuut ovat pienijuurisia eivätkä siten haittaa viereisen palstan viljelyä. Palstan keskelle saa sijoittaa 4 kääpiöivää omenapuuta tai rungollista marjapensasta 2 metrin välein neliön muotoon. Vuokraamisen päättyessä kasvit ja kasvijätteet on poistettava viljelypalstalta seuraavaa vuokraajaa varten.

Viherkujan kulkuväylät ohjekuva
Viherkujan palstaviljelyalueen kulkuväylät vuonna 2024