Palstaviljely

Palstaviljely Oulussa

Oulun kaupunki vuokraa viljelypalstoja eri puolilta kaupunkia. Palstan koko on noin 10 m x 10 m. Vuonna 2023 palstaviljelyalueita on 9 kappaletta. Viljelypalstat ovat pääosin yksivuotisia, mutta myös monivuotisia palstoja löytyy

Palstaviljely on virkistävä, hauska, edullinen, ekologinen ja hyvinvointia edistävä harrastus – vuokraa oma palstasi!

Kesällä 2022 palstaa viljelleiden uudelleenvarausjakso alkaa 27.3.2023 ja päättyy 2.5.2023 klo 8:00.

Uudelleenvarausjakson jälkeen vapaana olevia palstoja voi vuokrata 2.5.2023 klo 8.00 lähtien 30.9.2023 saakka Varauspalvelusta tai Torikadun Oulu10-palvelusta aukioloaikoina. 

Viherkujan varaukset tehdään Oulu 10-asiointipisteellä osoitteessa Torikatu 10.

Mikäli valtuutat jonkun toisen henkilön vuokraamaan palstan puolestasi OULU10:ssä, tee valtakirja, josta käy ilmi nimesi, henkilötunnus, sähköpostiosoite ja puhelinnumero.

Palstan hinta vuonna 2023 on 21,19 € (alv. 0%, 27 § verottomuus). eVarauspalvelu avataan maaliskuun aikana niille palstanviljelijöille, joilla on ollut varaus v. 2022. Mikäli palstaa ei ole varattu ja maksettu määräaikaan mennessä, vapautuu palsta automaattisesti vuokrattavaksi. Ennen viljelypalstan varaamista lue Oulun kaupungin viljelypalstojen käyttöehdot ja ohjeita palstaviljelijälle.

Viljelypalstat ovat käytettävissä muokkauksen ja palstojen numeroinnin jälkeen 30.9 saakka. Yksivuotiset viljelypalstat muokataan keväällä ja syksyllä. Monivuotisia palstoja ei muokata. Ilmoitamme nettisivuillamme palstaviljelyalueiden valmistumisen vuokraajien käyttöön sekä kasvukauden päättymisen.

Huomioithan, että viljelypalstan vuokraajan tulee noudattaa Oulun kaupungin laatimia viljelypalstan käyttöehtoja ja ohjeita palstaviljelijälle. Viherkujan palstaviljelyalueella on lisäksi muutamia erityisehtoja.

Palstaviljelyalueet 2023.
Jos haluat suurentaa kuvaa, avaa se hiiren kakkospainikkeella uuteen välilehteen..

Palstaviljelyalueet

Ellinsuo - Monivuotinen

Hiironen - Yksi- ja monivuotinen

Juurus - Yksivuotinen

Kaakkuri - Yksivuotinen

Karinkanta - Yksi- ja monivuotinen

Kuivasjärvi - Yksi- ja monivuotinen

Mustasuo - Yksi- ja monivuotinen

Saarelansaari - Yksivuotinen

Viherkuja - Luomu, Yksi- ja monivuotinen

Palstaviljelyalueet 2023 - Ajankohtaista

Päivitetty 4.10.2023

• Viljelykausi on päättynyt 30.9. Huolehdithan palstaltasi kaikki tavarat pois, jotta palstojen kyntäminen onnistuu

• Mustasuon palstaviljelyalueen vuokraajille on lähetetty sähköpostiin mielipidekysely monivuotisen viljelyalueen laajentamisesta. Edellisvuoden vuokraajien uudelleenvarausjakso säilyy ennallaan vuokraamaansa palstaan jos mahdollisesti monivuotista viljelyaluetta laajennetaan Mustasuolla.

• Viherkujan palstaviljelyalueen kulkuväylien koko muutetaan leveämmäksi vuokraajilta saadun palautteen perusteella. Aitausten runsas määrä viljelypalstoilla hankaloittaa liikkumista palstaviljelyalueella. Kulkuväylien uusi koko 35cm + 35cm = 70 cm. Muutos otetaan käyttöön viljelykaudella 2024. Aitaukset tulee olla siirretty pois kulkuväylien päältä viljelykauden 2023 loppuun mennessä. Tarkemmat ohjeet Tietoa viljelystä Viherkujalla -sivulla.

• Hietasaaren ja Viherkujan lähialueen vesipostien avaimen lunastamisohjeet päivitetty sivustolle. Vesipostit ovat käytössä kesän 2023.

• Autolla ajaminen palstaviljelyalueilla on kielletty. Viherkujan palstaviljelyalueella autot saa jättää Viherkujan puoleiselle parkkipaikalle.

 

 

Muutoksia palstaviljelyalueilla kesällä 2023. Muutokset päivitetty palstaviljelyalueiden karttoihin.

Hiironen: Lisätty monivuotinen viljelyalue Hiironen 1 (pururadan puoleinen).

  • Hiironen 2 -viljelyalue pois käytöstä kesällä 2023 (pellon puoleinen). Viljelyalueelle tehdään rikkakasvien torjuntasuunnitelma ja alue kunnostetaan. Rikkakasvien määrä viljelyalueella haittaa viljelyä sekä maanmuokkausta.
  • Hiironen 2 -alueella palstaa vuonna 2022 vuokranneet voivat varata palstan Hiironen 1 -alueelta uudelleenvarausjakson aikana 27.3–2.5. Varaukset tehdään ainoastaan Oulu 10-palvelusta aukioloaikana osoitteesta Torikatu 10. Varauksen voi tehdä myös 2.5. alkaen e-varauspalvelussa.

Karinkanta: Lisätty monivuotisia viljelypalstoja.

Kuivasjärvi: Lisätty monivuotinen viljelyalue viimeiselle viljelyalueelle. Monivuotiset viljelypalstat nro 44–58 ja yksivuotiset nro 1–43.

Hietasaari II poistuu käytöstä vuonna 2023.

 

 

• Viherkujan varaus ei tapahdu e-varauspalvelun kautta. Viherkujan varaukset tehdään Oulu 10-palvelusta aukioloaikana osoitteesta Torikatu 10.

Hietasaaressa ( Hietasaari II ) palstaa vuonna 2021 ja 2022 vuokranneet ovat etusijalla Viherkujan varauksiin.

• Viherkujalle tulee uusia monivuotisia palstoja vuodelle 2023. Viherkuja otettiin käyttöön kesäkuussa 2022.

• Palstaviljelyalueiden uudet kartat päivitetty. Palstaviljelyalueista uusimmat syksyllä 2021 otetut viljavuustutkimusten näytteet on merkitty alueittain palstaviljelyalueiden karttoihin. Viljavuustutkimusten tulokset löytyvät kohdasta Viljavuustutkimus 2021.

• Pääsääntö vedentoimittamisessa on, että viljelijä toimittaa veden paikalle itse, koska alueilla ei ole vesipisteitä.

 

Palsta­vil­je­ly­alueiden valmis­tu­mis­tilanne ja viljely­palstat:

 Alue:

 Tilanne: 

 Päivitetty 4.10.2023  

 Viljelyalueet: Viljelypalstat: 
 Ellinsuo  Monivuotinen 22 kpl 
 Hiironen  Yksi- ja monivuotinen 158 kpl 
 Juurus  Yksivuotinen 37 kpl
 Kaakkuri   Yksivuotinen  47 kpl
 Karinkanta  Yksi- ja monivuotinen  33 kpl
 Kuivasjärvi  Yksi- ja monivuotinen 56 kpl
 Mustasuo  Yksi- ja monivuotinen 101 kpl
 Saarelansaari     Yksivuotinen 56 kpl
 Viherkuja  Luomu, yksi- ja monivuotinen 196 kpl

Hyödyllisiä linkkejä palstaviljelyyn

Vihannesten kasvinterveysoppaat - Luonnonvarakeskus

Porkkana, peruna, herne, purjo, punajuuri, lanttu, palsternakka ja mukulaselleri. Luonnonvarakeskuksen Vihannesten kasvinterveysoppaat ammattiviljelyyn

 

Kateviljely - Kotipuutarha.fi - Somepuutarhuri

Mitä on kateviljely ja mitä hyötyä kateviljelystä on? Kaikkein paras kateviljely (kotipuutarha.fi)

Kompostointi - Martat.fi - Martat

Puutarhan kasvijätteiden kompostointi. Kompostointi (Martat.fi)