Koronatilanne Oulussa 22.11.2021 – epidemia kiihtyy ja sairaalahoito uhkaa kuormittua

22.11.2021

Oulu on epidemian leviämisvaiheessa ja täyttää useimmat leviämisalueen kriteerit. Uusien tartuntojen määrä kasvoi selvästi viime viikolla edelliseen viikkoon verrattuna. Sairaalahoidon tarpeessa näkyy edelleen kasvua sekä erikoissairaanhoidon että kaupunginsairaalan osalta. Rokotekattavuuden nousu on vauhdittunut. Alueellinen koordinaatioryhmä kokoontuu arvioimaan tilannetta tiistaina 23.11.2021.

Viikolla 46 rokotettiin 5233 henkilöä, mikä on liki 2700 (108%) enemmän kuin edellisellä viikolla. Viime viikolla rokotetuista oli 1514 ykkösrokotetta, 1698 kakkosrokotetta ja 2021 kolmosrokotetta. Väestötasolla yli 12-vuotiaasta väestöstä 86,9% on saanut ykkösrokotuksen ja 80,7% kakkosrokotuksen.

Viime viikon (vko 46) uusien tartuntojen määrä kasvoi 36% edelliseen viikkoon verrattuna. Altistuneiden määrä kasvoi 31%. Joukkoaltistumisia tuli ilmi kaksi, joista toinen tapahtui palvelukoti Uittokodissa ja toinen yksityistilaisuudessa.

Näytteenotto lisääntyi 38% edellisen viikon tasolta. Positiivisten näytteiden osuus nousi 15,7%:iin.

Tartunnat palvelukodeissa

Rajakylän hoivan Sanninkodissa menehtyi viime viikolla koronatartunnan saanut asukas. Sanninkodissa on nyt kuollut yhteensä kaksi koronatartunnan saanutta asukasta. Sanninkodin koronatartunnoista tiedotettiin ensimmäisen kerran 29.10.

Yksityisessä Caritas sairaalassa tuli viime viikolla ilmi yksi koronatartunta. Lisäksi Caritas Alppilassa on tullut ilmi yksi koronatartunta viime viikolla. Yksiköissä on järjestetty koronatestausta ja tehty tartuntatautilääkärin ohjeistuksen mukaisia toimenpiteitä tartuntojen leviämisen estämiseksi.

Koronapassilla vapautus rajoituksista

Oulussa tulivat voimaan viime viikolla (46) ravintolatoimintaan liittyviä rajoituksia. Tällä viikolla perjantaina 26.11.2021 tulee voimaan aluehallintoviraston asettama yli 50 hengen yleisiä kokouksia ja yleisötilaisuuksia koskeva rajoitus. Lue AVIn tiedote. Molemmista rajoituksista voidaan vapautua ottamalla käyttöön koronapassi. Koronapassin saavat kahdesti rokotetut, taudin sairastaneet kerran rokotetut sekä tuoreen negatiivisen testituloksen omaavat. Lisätietoa koronapassista on esimerkiksi Sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilla.

Viime viikon 46 tiedot

 • Tartunnat viime viikolla 445 edellisellä 327, kasvussa
 • Karanteeniin viime viikolla 629, edellisellä 480, nousussa
 • Joukkoaltistumiset viime viikolla 2, edellisellä viikolla 1, nousussa
 • Ilmaantuvuus Oulu 22.11.2021 edelliset 14 vrk / 100 000 asukasta: 424, kasvussa
 • Sairaalahoidossa OKS 6 potilasta, OYS 18 potilasta, nousussa
 • Testatut viime viikolla 2603, nousussa
 • Positiivisten osuus oululaisten näytteistä viime viikolla 15,7%, nousussa (sisältää vain Nordlabissa analysoidut näytteet)
 • Rokotetut 158 759, 75,7% kaikista oululaisista (1. rokote), 70,2% (2. rokote), 2,4% (3. rokote).

Tällä viikolla (vko 47) rokotetaan

 • Limingan­tullin rokotuspisteellä (Nuottasaarentie 5), jonne voi varata ajan tai saapua aikaa varaamatta. Ilman ajanvarausta toimivat walk in -linjat ovat avoinna ma-ti klo 8.30-15.30, ke-to klo 10.30-17.30 ja pe klo 8.30-15.30. Limingantullissa annetaan Modernan ja Biontech-Pfizerin rokotteita.
 • Pop up -rokotuspisteellä Ideapark Oulussa. Ilman ajanvarausta toimiva pop up -rokotuspiste on avoinna keskiviikkona 24.11. klo 14-18 ja torstaina 25.11. klo 14-18. Ideapark Oulun Pop up -rokotuspisteellä annetaan Modernan ja Biontech-Pfizerin rokotteita.
 • Rokotuksia viedään viikolla 47 kutsuntoihin ja suurelle OYS tulevaisuuden sairaala työmaalle
 • Kolmansia rokotteita annetaan, kun toisesta rokotteesta on kulunut vähintään 6 kuukautta 70 vuotta täyttäneille, palvelukotien asukkaille, lääketieteellisille riskiryhmille 1 ja 2 sekä lyhyellä annosvälillä rokotetuille naisille ja 30 vuotta täyttäneille miehille. Kolmansia rokotteita annetaan lisäksi voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta. Uusien ikäryhmien ajanvarauksen avaamisesta kolmansia rokotteita varten tiedotetaan erikseen.
 • Influenssarokotukset ovat käynnissä. Katso lisätiedot sivulta Influenssarokotukset.

Rokotusväli on Oulussa kuusi viikkoa ensimmäisen ja toisen koronarokotuksen välillä.

Rokottamattomat ja yhden rokotteen saaneet testiin lievissäkin oireissa

Kahdesti rokotettuja lieväoireisia henkilöitä ei enää testata, paitsi jos on kyse sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijästä, koronalle viimeisen kahden viikon aikana altistuneesta henkilöstä, immuunipuutteesta sairauden tai hoidon (elinsiirtopotilas tai aktiivinen syöpähoito) vuoksi kärsivästä henkilöstä tai henkilöstä, jolla on vakavalle koronavirustaudille altistavia tekijöitä.

Rokottamattomien ja kertaalleen rokotettujen on edelleen syytä hakeutua koronatestiin lievissäkin flunssa-, vatsa- ja yleisoireissa. Oululaiset voivat varata ajan maksuttomaan koronanäytteenottoon Pihlajalinnan testauspisteelle, joka sijaitsee Rehapoliksessa. Pihlajalinnan drive-in-näytteenottopiste Oritkarissa on suljettu.

Oulun kaupungin omat näytteenottopisteet sijaitsevat Alasintien näytteenottopisteellä ja koronavastaanotoilla. Lisätiedot: www.ouka.fi/korona

Omasta terveysturvallisuudesta tulee huolehtia

Koska koronaepidemia on edelleen aktiivinen, jokaisen tulee huolehtia omasta terveysturvallisuudesta. Katso Oulussa voimassa olevat suositukset ja rajoitukset sivulta www.ouka.fi/korona

Karanteeniohjeet löytyvät sivulta ouka.fi/karanteeni

Katso tartuntatilannetta Oulussa kuvaavat kaaviot