Haku ja valinta

Hakeminen urheilulukioon

Urheilulukioiden opiskelijat valitaan toisen asteen sähköisessä yhteishaussa. Lisäksi hakijan on täytettävä erilliset urheilijan lisäkysymykset Opintopolku-ympäristössä.

Lisäohjeita hakuun 

Urheilulukion valintaperusteet poikkeavat muista lukioista. Opiskelijaksi valittavan ylin mahdollinen pistemäärä on 20, joka muodostuu peruskoulutodistuksen keskiarvosta (max. 10) sekä urheilu- ja soveltuvuuspisteistä (max. 10). Hakijan keskiarvopisteiksi lasketaan hakijan peruskoulun päättötodistuksen lukuaineiden ja liikunnan arvosanoista muodostuva keskiarvo sadasosan tarkkuudella. Oppilaitos tai koulutuksen järjestäjä voi lisäksi edellyttää lukuaineiden minimikeskiarvon ylittämistä.​

 

Urheilu- ja soveltuvuuspisteet määräytyvät oppilaitoksen ja hakijan urheilulajin valtakunnallisen lajijärjestön yhteistyönä. Lajiliitto antaa pistesuosituksen, jonka pohjalta oppilaitos päättää lajiliittopisteet 1- 5 pistettä (urheilulliset ansiot ja urheilulahjakkuus). Hakija saa myös oppilaitoksen harkinnan mukaan 0 - 5 soveltuvuuspistettä (oppilaitospisteet). Nämä pisteet muodostuvat fyysisestä testistä (max 2p) ja haastattelusta (max 3p). Lajiliittopisteiden pohjaksi huomioitavat urheilusuoritukset tulee olla tehtynä 30.4. mennessä.​ Valinnan tulokset ilmoitetaan yhteisvalinnan aikataulun mukaisesti. Urheilulukioon otetaan vuosittain 40 opiskelijaa.

Lajiliittopisteytyksen periaatteet.

 

Lisätietoa lajeista ja valmentajista saa myös Ouluseutu Urheiluakatemian sivuilta.

 

Urheilulukion valintakokeet

Kastellin urheilulukion valintakokeet järjestetään 3.5.2023 Kastellin monitoimitalossa (Sairaalanrinne 5 90220 Oulu). Rästivalintakoe järjestetään 15.5.2023. Kaikki hakijat osallistuvat valintakokeeseen. Hakija tuo tullessaan noin A4-pituisen urasuunnitelman, josta käy ilmi aikaisempi harjoittelu sekä urheiluun ja opintoihin liittyvät tavoitteet. Pääsykokeet alkavat klo 8, ja jatkuvat iltapäivään saakka.

Valintakokeeseen on otettava mukaan sisäliikuntavarusteet. Osallistuja vastaa itse ruokailustaan päivän aikana, joten eväät on hyvä varata mukaan. Valintakokeet sisältävät haastattelun ja fyysis-motoriset testit, joissa mitataan seuraavia asioita:

nopeus: 30 m paikaltaan

räjähtävä voima: kuntopallon (tytöt 2kg / pojat 3kg) heitto alhaalta eteen

kimmoisuus: vauhditon 5-loikka, jalat rinnakkain aloittaen

liikkuvuus: eteentaivutus haaraistunnassa ja silta

voima: penkkipunnerrus (0.8 x kehon paino pojat / 0.6 x kehon paino tytöt),

leuanveto myötäotteella sekä

istumaannousu painotanko niskassa (tytöt 2 kg / pojat 3 kg) maksimitoistomäärä

kestävyys: piip-testi

 

Haku toiselle ja kolmannelle vuosikurssille

Urheilijalla on mahdollisuus hakea urheilulukiopaikkaa myös toiselle ja kolmannelle vuosikurssille. Hakemus tehdään sähköisellä lomakkeella. Hakemuksia vastaanotetaan kevään yhteishaun aikataulun mukaisesti. Hakijat eivät osallistu valintakokeeseen vaan heidät kutsutaan erikseen etähaastatteluun.

Hakuaika

Urheilulukioon haetaan kevään yhteishaussa. Yhteishaku alkaa 21.2.2023 ja päättyy 21.3.2023. 

Ohjeita urheilulukioon hakemiseen.

Valintakoe 2023

Valintakokeet urheilulukioon pidetään 3.5.2023 Kastellin monitoimitalossa (Sairaalanrinne 5, 90220 Oulu).

Kaikille hakijoille lähetetään sähköpostitse kutsu ja ohjeet.

Rästivalintakoe järjestetään 15.5.2023.