Osukki

Osukki opastaa toimittajan työhön

Kastellin lukion Osukki-lehti ilmestyy kaksi kertaa lukuvuodessa. Kirjoittamisesta kiinnostuneet opiskelijat pääsevät lehteä tehdessään perehtymään toimittajan työhön ja kehittämään kriittistä median lukutaitoaan. Toimittajan peruskurssi I ja II kuuluvat äidinkielen ja kirjallisuuden soveltaviin kursseihin, joista toinen on hajautettu syyslukukaudelle ja toinen kevätlukukaudelle.

Opiskelijoiden asialla jo vuodesta 1970

Osukki-lehden ensimmäinen numero saatiin painosta ulos vuoden 1970 alussa silloisessa Kastellin lukiossa. Edellisenä syksynä perustettu kouluneuvosto katsoi oppilaiden tarvitsevan oman tiedotuskanavansa. Siitä saakka Osukki on ollut heidän uskollinen äänitorvensa, joka on ilmestynyt vähintäänkin kaksi kertaa vuodessa. Historia on tallessa: Osukit on sidottu kirjoiksi. Muutamista toimittajista on kasvanut alan ammattilaisiakin.

Osukin toimittajat ovat nostattaneet koulun henkeä, politikoineet ja puhuttaneet. Heittäneet herjaa, runoilleet ja sepittäneet seikkailuja. Yhteistä näille sadoille nuorille on ollut kiinnostus kirjoittamiseen ja vaikuttamiseen.

"Lehteä ei koskaan olisi saatu aikaiseksi ilman niitä ihmisiä, jotka olivat valmiit lehden alkuvuosina uhraamaan kaksoispyhien lauantaipäivät lehden tekemiseen. Ei meitä koskaan paljon ollut, vain riittävästi. Jälkeenpäin olen usein miettinyt, että juuri niissä päivissä, oppilaissa ja opettajissa kulminoitui koulun henki, ja suhteellisen pian Osukki itse muodostui osaksi koulun henkeä", muisteli vuoden 1973 ylioppilas Matti Heikura, joka suunnisti koulun jälkeen toimittajan ammattiin. (Osukki 1/1994).

Osukin nimi on aikoinaan johdettu Oulunsuun yhteiskoulun nimestä. Lehti on aina elänyt ajan hermoilla, ja jo nimellään se kannustaa kirjoittamaan osuvasti!

LUE lukion lehti:

Osukki syksy 2018 pdf

Osukki kevät 2018 pdf

Osukki kevät 2016 pdf

Osukki syksy 2015 pdf

Osukki kevät 2015 pdf

Osukki syksy 2014 pdf