Terveydenhuolto

Lukiolaisen terveyden parhaaksi

Lukiolaiset voivat hakeutua koulun terveydenhoitajan puheille vastaanottoaikoina ja päivystystunnilla. Jos terveydenhoitajaa ei tavoita kiireellisessä tilanteessa, yhteys otetaan Kontinkankaan terveysasemaan.

Terveydenhoitaja ja lääkäri

Kastellin koululla työskentelee kolme terveydenhoitajaa, joista Laura Pikkarainen päätoimisesti lukiolaisten parissa.

Terveydenhuollon tilat ovat 2.kerroksesta, peruskoulun puoleisesta päädystä.

Terveydenhoitajaan voi ottaa yhteyttä luottamuksellisesti ja matalalla kynnyksellä kaikissa terveyteen liittyvissä asioissa. Myös raskaudenehkäisyyn liittyvät asiat hoidetaan kouluterveydenhuollossa.

 

Terveydenhoitajan päivystystunti on ma, ti, to, pe klo 12-13, jolloin vastaanotolle voi tulla ilman ajanvarausta. Muina aikoina terveydenhoitajat tekevät terveystarkastuksia tai muuta vastaanottotyötä. Koulutapaturmat ja muut vastaavat akuutit tilanteet hoidetaan terveysasemalla.

Kaikille 1. lukuvuoden opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus terveystarkastukseen. Ajanvarauslistat toimitetaan ryhmänohjaajan tuokioon luokittain. Terveydenhoitajaan voi olla yhteydessä myös puhelimitse tai wilma-viestillä ajan varaamiseksi. Terveystarkastuksiin osallistuminen on vapaa-ehtoista.  Myös muiden vuosikurssien opiskelijat voivat halutessaan pyytää aikaa terveystarkastukseen.

Lukion 2.vuosikurssin tytöt kutsutaan lääkärin tarkastukseen henkilökohtaisesti wilma-viestillä. Pojilla lääkärintarkastus tehdään kutsuntojen yhteydessä.

Puhelintunti on päivittäin klo 11.30-12.00.  p. 044 7034571.

Mikäli oppilaalla on jokin jatkuva lääkitys tai sairaus, joka on hyvä huomioida koulussa, ilmoittakaa siitä ryhmänohjaajalle ja terveydenhoitajalle. Oppilaan/huoltajan on itse huolehdittava omaan perussairauteensa (esim. migreeni, päänsärky, kuukautiskivut yms.) liittyvästä lääkehoidosta: omat särkylääkkeet mukaan kouluun!

Ulkopaikkakuntalaisia oppilaita pyydetään käymään terveydenhoitajan luona, jotta terveyskertomukset voidaan tilata etukäteen omalta paikkakunnalta.

Yhteisesti Oulun kaupungissa on sovittu:

* Oppilaan sairastuessa tai tapaturmissa tilanteen arvioi ensisijaisesti ensimmäisenä paikalle sattunut henkilö. Henkilö siirtää hoitovastuun arviointinsa perusteella oppilaan vanhemmille, tarvittaessa terveydenhoitajalle tai toimittaa oppilaan suoraan Kontinkankaan hyvinvointikeskukseen (ei tarvitse soittaa etukäteen).
* Selvissä sairastapauksissa koulupäivän aikana (esim. kuume, vatsatauti) opettaja ohjaa oppilaan kotiin.

Muita terveyspalveluita

Nuorten Naisten Gynekossa hoidetaan alle 20-vuotiaiden naisten seksuaaliterveyteen, erityisesti raskauden ehkäisyyn liittyviä asioita. NNG:n naistentautien erikoislääkärit ja hoitajat kohtaavat nuoret luottamuksellisesti – nuorten tarpeita kunnioittaen ja kuunnellen. Hoito on maksullista.

Tapaturmat

Kun opiskelijalle sattuu tapaturma koulussa, opettaja huolehtii ensiavun antamisesta ja hankkii tarvittaessa terveydenhoitajan tai lääkärin apua. Mikäli opiskelijat tarvitsevat sairaalahoitoa tapaturman vuoksi, huolehditaan hoitoon lähettämisestä ja tapaturmailmoituksesta. Tapauksesta ilmoitetaan vanhemmille mahdollisimman pian.

Koulutapaturmat korvaa Oulun kaupunki, joka on vakuuttanut tapaturman varalta kaikki lukio-opiskelijat. Vakuutuksen piiriin kuuluvat opiskelijat koulussa ja opetusohjelman mukaisilla matkoilla kotimaassa ja ulkomailla sekä myös silloin, kun opiskelija on pois koulun alueelta koulun luvalla väli- ja ns.hyppytunnin aikana.

Vakuutuksesta voidaan korvata tapaturman aiheuttamat hoitokulut (ilman omavastuuta).

Opiskelijat, jotka käyvät yksityisellä lääkärillä, maksavat laskut itse, hakevat korvauksen KELA:lta ja liittävät Kelalta tulleet kuitit tapaturmailmoituksen liitteeksi.

Lisätietoa Oulun kaupungin sivuilta: Koulutapaturmat

Lukion terveydenhoitaja

Lukion terveydenhoitaja Laura Pikkarainen
p. 044 7034571

Päivystystunti ma, ti, ke, to ja pe klo 12-13.

Kontinkankaan terveysasema
puh. 08 5584 4333 
Kajaanintie 48 A 90220 Oulu

Kaupungin terveyspalvelut