Ajankohtaista

< Takaisin

Etsin: “Mitä minä oikeasti sisälläni haluan ja toivon”

Mitä tapahtuu kun erilaisissa muutoksissa nuoria tukevat ja ohjaavat ammattilaiset ovat itse yllättäen uuden äärellä? No, siitä seuraa valtavasti ideoita ja innostusta lähteä tekemään ja kokeilemaan etsivää nuorisotyötä toisin kuin aiemmin on totuttu.

Etsivän nuoristotyön tiimi on aloittanut oman blogin. Tiimin jäsenten vahvuudet pääsevät hyvin oikeuksiin kaikille uudessa tilanteessa. Etsin-blogissa pääset seuraamaan tätä matkaa poikkeusoloissa. Kirjoitukset julkaistaan Nuoret-sivuston uutispalstalla ja kaikki kootaan myös Etsivän nuorisotyön sivulle

Voit kommentoida tekstejä Oulun etsivän nuorisotyön Instagramissa @oulunetsivat tai olemalla yhteydessä suoraan työntekijöihin.  

***************************

Seuraava teksti on nuoren asiakkaamme kirjoitus kokemuksestaan Byströmin Ohjaamon palvelusta, jossa nuoren ohjausvastuu on ollut meillä etsivässä nuorisotyössä. Kirjoitus on toteutettu poikkeusolojen aikana kokonaan tehtävän antoa myöten Whatsapp-sovelluksen kautta. Tämä teksti kannustaa meitä aikuisia, olipa roolimme mikä tahansa suhteessamme nuoriin. 

“Ammattitaitoinen ohjaus yhdistettynä rehellisellä ja inhimillisellä kohtaamisella. Halu kuulla mitä nuori oikeasti ajattelee, mitä minä oikeasti sisälläni haluan ja toivon.”

Kukapa ei toivoisi... 
 

“Mitä minä oikeasti sisälläni haluan ja toivon” - Byströmin talo 

Muistan edelleen tammikuun 2018. Olin saapunut muutama kuukausi aiemmin lastensuojelun asiakkaaksi. Minua ohjattiin Byströmille käymään.

Saavuin lämpimään ja rakkauden täyteiseen rakennukseen. Puista lankkua oleva lattia kopisi ja narisi iloisen puheensorinan takana. Olin epäileväinen ja sulkeutunut 17-vuotias nuori. Erittäin hankalasti tavoitettava, kova kuori koristi minua.

Istuimme rennosti aseteltujen nojatuolien äärelle. Byströmin edustaja kohtasi minut avoimesti ja rehellisesti, minä ajattelin taas saavani lisää aikuisia, jotka kuvittelevat tietävänsä ja osaavansa mutta sisimmässäni haluan häipyä paikalta. Minun sisälläni paloi kova aggressiivisuus kuten useilla nuorilla.

Pian muutin isäni luota omaan kotiin. Tarvitsin paljon tukea, jonkun täytyi sanoi minulle että kaikki järjestyy. Joku joka tietää, neuvoo minua. Tarjoaa apua.

Olimme sopineet minun käyvän Byströmin talolla. Työntekijäni auttoi minua luomaan hakemuksia Kelalle, hoksautti koulutuksista, joiden hän kuvitteli sopivan minulle. Rohkea ilmapiiri ja innostus tarttui minuun viikko viikolta vahvemmin. Asiani Kelan suhteen olivat hienosti hoidossa, lisäksi olin osallisena lyhytkoulutuksissa. Arkeeni oltiin saatu paljon aktiivisuutta.

Tuki suhde alkoi syventyä vauhdilla. Byströmin työntekijästä oli tullut minulle luotettava aikuinen, ystävä. Kova kuoreni, ennakkoluuloni oli täysin rikottu vauhdilla. Tuekseni oli muodostunut psykiatrinen hoito, lastensuojelu sekä Byströmin ohjaus. Loistokas kolmikko, kaikki mitä tarvitsen. 

Saapuessani Buströmin talolle olin 17-vuotias, nyt olen 20-vuotias nuori aikuinen. Byströmin avun merkitys kehittymisessäni ja elämäni kulussa on sanoinkuvailematon. Ammattitaitoinen ohjaus yhdistettynä rehellisellä ja inhimillisellä kohtaamisella. Halu kuulla mitä nuori oikeasti ajattelee, mitä minä oikeasti sisälläni haluan ja toivon. Se Byströmillä halutaan kuulla.

Sen olen myös oppinut sanomaan! Byström on ehdottomasti käytännönläheisin talo, jossa olen vieraillut verrattuna muihin kontakteihin. Byströmiltä tuntuu löytyvän loputon verkko kontakteja, jonne heitetään jokaiselle nuorelle omat koukut. Työ- ja opiskelupaikat, harrastukset, mielenterveydellinen tuki — mitä ikinä tarvitsen, työntekijäni kertoo minulle mistä ja miten. Työntekijälläni on suuri valmius lähettää linkkejä, puhelinnumeroita ja nimiä. Byström on avoin ja rakastaa työskennellä nuorten kanssa.

Lähitulevaisuudessa tulen tarvitsemaan apua ja vastauksia kysymyksiini mm. opiskelujen aloituksen suhteen. Tiedän, että tulen myös ne saamaan. Olen onnellinen että minut ohjattiin Byströmille, siellä minua ymmärrettiin. Suuri osa tuestani vuosien varrella on tullut teiltä.

Jakolinkki