Nuorten politiikkakoulu -hanke
Nuorten politiikkakoulu
Nuorten politiikkakoulu on kokonaisuus, joka sisältää erilaisia nuorten vaikuttamismahdollisuuksien ja yhteiskunnallisten tietojen ja taitojen vahvistamiseksi suunniteltuja toimintamalleja.
Tavoitteena on
- vahvistaa nuorten osallisuusvalmiuksia sekä yhteiskunnallisia tietoja ja taitoja
- löytää ja kokeilla uusia nuorille mielekkäitä osallistumisen ja vaikuttamisen tapoja
- rohkaista nuoria tuomaan epäkohtia esille ja mahdollistetaan löytämään niihin ratkaisuja
- lisätä nuorten tietoa, miten ottaa kantaa yhteiskunnallisiin asioihin
- edistää sukupolvien välistä oppimista
- lisätä ja syventää vuorovaikutusta päättäjien ja nuorten välillä
- vahvistaa lasten ja nuorten kanssa työskentelevien osallisuusvalmiuksia.
Nuorten politiikkakoulu käynnistyi Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran rahoittamana Demokratiakokeilut 2020 –hankkeena. Oulussa toteutettavan hankkeen toisena rahoittajana toimi Oulun kaupunki. Hanke toimi aktiivisesti helmikuusta 2020 maaliskuuhun 2021 ja siinä työskentelivät Marjut Lehtonen ja Noora Mäkinen.
Toiminta suunniteltiin ja kehitettiin nuorten, kaupungin ja hanketyöntekijöiden sekä luottamushenkilöiden yhteistyönä. Nuorten politiikkakoulu -hankkeen päättymisen jälkeen politiikkakoulun toimivia toimintamalleja otetaan osaksi Oulun kaupungin omaa toimintaa. Toimintamallien toivotaan leviävän ja otettavan käyttöön myös muissa kunnissa.
Hankkeen julkaisemat materiaalit on kaikkien vapaasti hyödynnettävissä.
Lue lisää Sitran Demokratiakokeilut 2020 -hankkeista (sitra.fi)
Nuorten politiikkakoulu -hankkeen julkaisut
Nuorten politiikkakoulu -hankkeen aikana on julkaistu materiaalia nuorille ja nuorten parissa työskenteleville. Materiaalit löytyvät sähköisenä tältä sivulta, painettuja versioita ei ole mahdollista tilata.
Nuorten politiikkakoulun opetusmateriaali
Nuorten politiikkakoulu -hankkeen aikana on tehty opetusmateriaalipaketti, johon on koottu kaikki hankkeen keskeiset toimintamallit. Opetusmateriaalia voi vapaasti hyödyntää opettajat, nuorisotyöntekijät, ohjaajat sekä muut nuorten parissa työskenetelvät. Toimintamalleja voidaan käyttää myös soveltaen omaan ryhmään tai kuntaan sopivaksi. Tutustu materiaaliin ja ota toimintamallit rohkeasti käyttöön!
Opetusmateriaali sisältää:
- kerrotaan lyhyesti Nuorten politiikkakoulu -hankkeesta
- teoriaa osallisuudesta ja vaikuttamisesta
- mitä nuorten politiikkakoulu on käytännössä
- ohjeet politiikkakoulun työpajojen vetämiseen
- ohjeet päättäjävierailujen järjestämiseen
- liitteet
Lue Nuorten politiikkakoulun opetusmateriaali (pdf)
Tulosta Näin voi vaikuttaa -sanakortit käyttöösi (pdf).
Koulutus Nuorten politiikkakoulun opetusmateriaalista
Nuorten politiikkakoulu on kokonaisuus, joka sisältää erilaisia nuorten vaikuttamismahdollisuuksien ja yhteiskunnallisten tietojen ja taitojen vahvistamiseksi suunniteltuja toimintamalleja. Niitä voi hyödyntää kaikki nuorten parissa työskentelevät. Koulutus antaa työkaluja Nuorten politiikkakoulun toteuttamiseen omassa työssä.
Voitte tiedustella koulutuksista tai pyytää koulutusta tai esittelyä sähköpostilla noora.makinen@ouka.fi.
Näin voi vaikuttaa -opas
Nuorten politiikkakoulu on julkaissut Näin voi vaikuttaa -oppaan, johon on koottu erilaisia vaikuttamistapoja. Opas on suunnattu nuorille, nuorten ryhmille, sekä muille vaikuttamisesta kiinnostuneille ikään katsomatta. Opasta voi hyödyntää nuorten lisäksi myös kaikki nuorten parissa työskentelevät sekä muut vaikuttamisesta kiinnostuneet.
Näin voi vaikuttaa -opas (pdf)
Nuorten politiikkakoulu -hankkeen loppuraportti
Loppuraportissa on kerrottu hankkeen etenemisestä, mitä hankkeessa tehtiin ja mistä tuotoksia löytyy. Raportissa on kerrottu hankkeen toteuttajista ja osallistujista, pilottikouluista ja päättäjävierailuista kouluilla. Työpajat vaikuttamisesta, joita järjestettiin nuorille, on avattu raportissa. Nuorten politiikkakoulu -hankkeen nettisivut ja Instagram-tili @nuortenpolitiikkakoulu sekä julkaisut on käsitelty tekstissä.
Pysyttiinkö aikataulussa, millaisista osista tai vaiheista tekeminen koostui, miten korona vaikutti hankkeen toteutukseen sekä arvioidaan tavoitteita, jotka asetettiin hankkeelle ennen aloittamista sekä miten ne edistyivät hankkeen aikana. Raportissa avataan, miten toiminnan jatkuvuus varmistetaan rahoituksen kohteena olevan hankkeen jälkeen sekä pohditaan, miten viestinnälliset tavoitteet toteutuivat. Loppuraportissa avataan hanketta, mikä siinä toimi ja mitä opittiin.
Nuorten politiikkakoulu -hankkeen loppuraportti (pdf)
Tutkimus
Nuorten politiikkakoulu -hankkeesta on tehty tutkimusta. Tutkija Anna Suorsan tekemän tutkimuksen taustalla on osallisuuden, demokraattisen kansalaisuuden, vaikuttavan vuorovaikutuksen ja uusia toimintatapoja tarkastelevan tiedon luomisen tutkimusperinteet. Osallisuutta ja uuden luomista tarkastellaan demokratiakokeilujen vaikuttavuuden näkökulmasta demokraattisen kansalaisuuden toteutumisen tekijöiden avulla (Smith, 2009; Geissel, 2012).
Nuorten politiikkakoulun vaikuttavuutta ja yhteyttä paikallisen päätöksenteon rakenteisiin tarkastellaan kontekstin, sisäisten ja ulkoisten vaikutusten kautta. Kontekstia käsitellään a) hankkeen tavoitteiden ja toiminnan, ja b) hankkeen inklusiivisuuden ja osallistumisen kulttuurin, kuten osallistujien demokratia-asenteiden kautta. Sisäisten vaikutusten tarkastelussa esillä ovat a) toiminnan deliberatiivisuus eli keskustelevuus, kuten keskustelun tasapuolisuus, mielipiteiden ja tiedon tuotanto ja b) demokraattinen kansalaisuus, kuten osallistujien tietotaso ja demokratiataidot. Ulkoisten vaikutuksen tarkastelussa keskitytään a) hankkeen kytköksiin päätöksentekojärjestelmään sekä b) hankkeen kokemuksiin päättäjien ja opettajien näkökulmasta. (Ote tutkimusraportista)
Syväsukellus Demokratiakokeilut 2020 -hankkeisiin:
Nuorten politiikkakoulun yhteenvetoseminaari
Seminaari järjestetttiin webinaarina 16.3.2021.
Ohjelma
- Nuorten politiikkakoulu - mikä se on, projektityöntekijä Noora Mäkinen
- Oulun kaupungin puheenvuoro, kaupunginhallituksen pj. Mirja Vehkaperä
- Uusia keinoja osallisuuteen – Sitran Demokratiakokeilut 2020, asiantuntija Elina Eerola, Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra
- Oikeusministeriön puheenvuoro, Demokratia- ja julkisoikeusosasto -yksikön päällikkö Niklas Wilhelmsson
- Nuorten politiikkakoulusta tehdyn tutkimuksen esittely, tutkija Anna Suorsa Oulun yliopisto
- Nuorten politiikkakoulu nuoren silmin, Milla Pekkala
- Hankkeen pilottikoulun opettajan puheenvuoro, Anna Kalliokoski ja Outi Kukkonen, Kiimingin lukio
- Keskustelua
Nuorten politiikkakoulu
Nuorten politiikkakoulun tarkoituksena on saada nuoret innostumaan vaikuttamisesta sekä saamaan niitä olennaisia tietoja ja taitoja, joita tarvitaan vaikuttamiseen ja yhteiskunnassa toimimiseen.
Hankkeessa kolme painopistealuetta
- Sukupolvien välinen oppiminen
- Nuorten yhteiskunnallisten tietojen ja taitojen vahvistaminen
- (Koulussa tapahtuvan) demokratiakasvatuksen tukeminen ja syventäminen
Tavoitteena on vahvistaa nuorten osallisuusvalmiuksia sekä yhteiskunnallisia tietoja ja taitoja sekä löytää ja kokeilla uusia nuorille mielekkäitä osallistumisen ja vaikuttamisen tapoja. Tavoitteena on myös edistää sukupolvien välistä oppimista parantamalla lasten ja nuorten kanssa työskentelevien osallisuusvalmiuksia sekä lisätä ja syventää vuorovaikutusta päättäjien ja nuorten välillä. Toiminta suunnitellaan ja toteutetaan nuorten, kunnan työntekijöiden ja luottamushenkilöiden yhteistyönä.
Sukupolvien välinen oppiminen tärkeää
Oulun kaupungissa toimii nuorisovaltuusto ja kullakin nuorisovaltuutetulla on nimetty kummivaltuutettu kaupungin valtuustosta. Oulussa toimii nuorisovaltuuston lisäksi 15 alueellista lasten ja nuorten osallisuusryhmää. Osallisuusryhmien kummeina toimivat puolestaan nuorisovaltuuston jäsenet.
Sukupolvien välinen oppiminen syventyy kaupunginvaltuutetun (aikuinen) ja nuorisovaltuutetun (nuori) välisessä vuoropuhelussa ja säännöllisissä tapaamisissa. Nuorten politiikkakoulun myötä tällaista toimintamallia jalkautetaan oppilaitoksiin, jolloin kohdataan suurempi määrä nuoria. Näin voidaan lisätä nuorten ymmärrystä yhteiskunnallisesta päätöksenteosta.
Oppilaille kerrotaan vuorovaikutteisesti yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta, vaikuttamismahdollisuuksista, nuorisovaltuuston toiminnasta ja kaupungin päätöksenteosta. Nuoret haastetaan ottamaan kantaa ajankohtaisiin päätettävänä oleviin asioihin.
Nuorten yhteiskunnalliset tiedot ja taidot vahvistuvat
Nuorille jaetaan tietoa vaikuttamisesta ja yhteiskunnallisista asioista eri tavoilla ja eri toimijoiden myötä. Nuorten kanssa käydään vuoropuhelua tiedon jakamisen lisäksi. Nuorisovaltuutetut, alueelliset lasten ja nuorten osallisuusryhmät ja nuoriso-ohjaajat voivat puolestaan jakaa tietoa eri alueille järjestämällä vaikuttamiseen ja osallisuuteen liittyviä tapahtumia kouluilla, nuorisotiloilla tai osallisuusryhmissä. Nuoria rohkaistaan tuomaan epäkohtia esille ja yhdessä löytämään ratkaisuja niihin. Lisäksi tavoitteena on mahdollistaa ja luoda puitteita nuorten itsensä järjestämään toimintaan.
Koulujen demokratiakasvatusta tuetaan ja syvennetään
Oulun peruskouluja, lukioita sekä ammatillisia oppilaitoksia informoitiin mahdollisuudesta osallistua mukaan hankkeeseen alkuvuodesta 2020. Hankkeeseen valittiin 5 pilottikoulua, jotka ovat osallistuneet hankkeen järjestämiin työpajoihin. Hankkeen yhtenä tavoitteena on ollut tehdä materiaalia, jolla tuetaan myös opettajien ja muiden nuorten parissa työskentelevien osaamista ja valmiuksia luoda edellytyksiä nuorille aktiiviseen kansalaisuuteen. Pilottikoulujen opettajien ja oppilaiden kanssa käydyistä työpajoista ja päättäjävierailuista saatujen kokemusten perusteella on rakennettu oppimiskokonaisuus, joka sisältää tietoa demokratiakasvatuksesta ja menetelmiä toteuttaa sitä.
Nuorten politiikkakoulun pilottikoulut
Kaakkurin koulu (yläkoulu)
Kiimingin lukio
Laanilan yläaste
OSAO
Rajakylän koulu (yläkoulu)
Osa Demokratiakokeilut 2020 -hanketta
Nuorten politiikkakoulu on yksi Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran Demokratiakokeilut 2020 valituista hankkeista. Demokratiakokeilut 2020 -hankkeella tavoitellaan demokratiaa vahvistavia innovatiivisia yhteishankkeita, joilla edistetään demokraattista osallisuutta, osallistumista ja vuoropuhelua.
Nuorten politiikkakoulu -hankkeen loppuraportti
Nuorten politiikkakoulu -hankkeen loppuraportissa kerrotaan hankkeen etenemisestä, tavoitteiden saavuttamisesta sekä siitä, mitä hankkeen aikana on opittu. Loppuraportin voit lukea tästä: Nuorten politiikkakoulu -hankkeen loppuraportti (pdf).
Tutkimus tukena
Nuorten politiikkakoulun aikana tehdään tutkimusta, jonka tuloksena saadaan uutta tieteellistä tietoa nuorten osallisuudesta ja osallistumisen mahdollisuuksista erilaisten vuorovaikutukseen ja ihmisten välisiin kohtaamisiin perustuvien tapaamisten ja tapahtumien yhteydessä. Lisäksi tutkimuksella saadaan tietoa siitä, miten nuoret itse luovat osallistumisen paikkoja ja miten aktiivisella vaikuttamisella nuorten osallistumista ja osallisuutta voidaan lisätä.
Tutkimuksessa kerättävää aineistoa käytetään tutkimushankkeen raportoinnissa, hankkeen lopputuloksena koottavan työkalupakin ja oppimateriaalin laatimisessa ja SITRAn yhteisessä loppuraportissa sekä aiheesta tehtävässä tieteellisessä tutkimuksessa Oulun yliopistossa. Aineisto tulee ainoastaan tutkimuskäyttöön eikä sitä esitetä sellaisenaan tutkimusryhmien tapaamisten ulkopuolella. Aineistoissa esille tulleet asiat raportoidaan tutkimusjulkaisuissa tavalla, jossa tutkittavia tai muita haastattelussa mainittuja yksittäisiä henkilöitä ei voi välittömästi tunnistaa.
Tutkija Anna Suorsan tutkimusraportti Nuorten politiikkakoulu -hankkeesta: Nuorten politiikkakoulu nuorten vaikuttamisen tapoja ja mahdollisuuksia kehittämässä (pdf).
Täältä löydät tietoa tutkimusdatan tietosuojasta
Tähän on koottu erilaisia vaikuttamistapoja ja –paikkoja, joista jokainen voi löytää itselleen sopivan ja luontevan tavan vaikuttaa.
Nuoret voivat vaikuttaa monilla eri tavoilla ja eri paikoissa.
- Voit kirjoittaa mielipidekirjoituksen lehteen. Lehti voi olla esim. valtakunnallinen tai paikallislehti tai myös oman koulusi tai asuinalueesi oma julkaisu. Voit kirjoittaa mielipidekirjoituksen myös some- tai muuhun digijulkaisuun.
- Somessa: Tykkää, jaa tai kommentoi. Sosiaalisessa mediassa helpoin tapa osallistua on tykätä jonkun toisen julkaisusta. Jos haluaa asialle enemmän näkyvyyttä, voi jakaa sen kavereille tai jollekin ryhmälle omien kommenttien saattelemana. Jakamisella voi pyrkiä lisäämään muiden tietoisuutta asiasta tai siksi, että se herätti itsessä tunteita. Muistathan kuitenkin aina perustella näkökantasi ja tarkistaa faktat.
- Kirjoita kantaaottava laulu tai runo. Jos haluat, voit julkaista sen myös somessa tai muussa mediassa.
- Voit osallistua koulusi oppilas- tai opiskelijakuntatoimintaan. Kysy opettajaltasi, miten sinä voisit liittyä oman koulusi toimintaan.
- Alueelliset lasten ja nuorten osallisuusryhmät toimivat ympäri Oulua. Näihin ryhmiin voi tulla mukaan koulun tai nuorisotilan kautta.
- Voit hakea mukaan nuorisovaltuuston toimintaan. Oulussa nuorisovaltuuston toimintakausi on kaksivuotinen.
- Voit äänestää nuorisovaaleissa, joilla valitaan kuntasi nuorisovaltuusto.
- Monissa seurakunnissa toimii nuorten vaikuttajaryhmä, joka esimerkiksi kehittää seurakunnan toimintaa.
- Vaikuttamista on myös kansalaistoiminta sinua kiinnostavissa ja arvojasi vastaavissa järjestöissä ja yhdistyksissä.
- Voit vaikuttaa myös oman harrastuksesi kautta. Tuo mielipiteesi esille ja osallistu harrastuksesi toimintaan myös esim. talkoissa tai kokouksissa.
- Osallistuminen alueelliseen toimintaan, esimerkiksi oman asuinalueesi tai kaupunginosan alueella järjestettävään asukasiltaan tai muuhun toimintaan.
- Sinun omat valintasi kuluttajana sekä ostoboikotit ovat vaikuttamista. Mitä, millaisia, ja mistä ostat tavaroita, vaatteita tai palveluja. Ostoboikotti tarkoittaa sitä, että kieltäydyt ostamasta tiettyä tuotetta tai käyttämästä jotakin tiettyä palvelua esimerkiksi eettisistä syistä.
- Mielenosoitukseen osallistuminen tai sen järjestäminen on vaikuttamista.
- Nosta epäkohtia esiin sosiaalisen median kautta. Mieti etukäteen, miten asian saa kerrottua rakentavasti.
- Voit pyrkiä vaikuttamaan päättäjiin joko suoraan tapaamalla heitä tai lähettämällä heille sähköpostia. Voit seurata heidän some-tilejään ja olla myös niiden kautta yhteydessä.
- Vetoomus on asiakirja, jolla pyritään vetoamaan johonkuhun tai joihinkin.
- Äänestäminen eri vaaleissa. Usein äänestämiseen vaaditaan täysi-ikäisyys, kuten esimerkiksi kuntavaalit tai presidentinvaalit. Esimerkiksi nuorisovaaleissa kuitenkin myös nuoret alle 18-v. voivat äänestää.
- Voit tehdä aloitteen. Tavallisen kuntalaisaloitteen tehdäksesi sinun tulee olla jäsen kunnassa, jolle teet aloitteen. Myös alle 18-vuotiaat voivat tehdä kuntalaisaloitteen. Lisäksi muut kunnan jäsenet kuin asukkaat voivat tehdä kunnalle aloitteita. Kunnan jäseniä ovat asukkaiden lisäksi ne, jotka hallitsevat tai omistavat kunnassa sijaitsevaa kiinteää omaisuutta. Kunnan jäseniä ovat myös yhteisöt, laitokset ja säätiöt, joiden kotipaikka sijaitsee kunnassa.
- Tässä listassa on varmasti vain osa tavoista vaikuttaa. Mitä muuta tähän voisi lisätä? Voit vinkata niistä meille Nuorten politiikkakouluun sähköpostilla, WhatsApilla, soittamalla tai instagramin kautta. Yhteystiedot löydät tältä sivustolta.
Seuraa Nuorten politiikkakoulun Instagramtiliä. Siellä julkaistaan vinkkejä erilaisista nuorten osallistumis- ja vaikuttamistavoista sekä nostetaan esille eri toimijoiden ajankohtaisia osallistumisen mahdollisuuksia.
Tästä pääset Nuorten politiikkakoulun Instagramtilille @nuortenpolitiikkakoulu
Nuorten politiikkakoulu
Oulussa
Alueelliset lasten ja nuorten osallisuusryhmät
Oulun kaikilla suuralueilla toimii lasten ja nuorten osallisuusryhmä, joka tuo heidän äänensä kuuluville alueen asioissa. Osallisuusryhmässä on edustus alueen kouluista sekä nuorisotilalta. Lue lisää alueellisista osallisuusryhmistä.
Oulun nuorisovaltuusto ONE
ONE on nuorista koostuva Oulun nuorisovaltuusto, joka toiminnallaan pyrkii ajamaan jokaisen oululaisen ja Oulussa opiskelevan nuoren hyvinvointia kaupungin päätöksenteossa. Nuorisovaltuusto edistää ja kehittää nuorison (alle 29-vuotiaiden) asemaa kunnassa ilman puoluepoliittisia tai uskonnollisia sidonnaisuuksia. Nuorisovaltuuston jäsenet valitaan nuorisovaaleilla joka toinen vuosi.
Oulun nuorisovaalit
Oulun nuorisovaltuusto ONEn jäsenet valitaan nuorisovaaleilla joka toinen vuosi. Seuraavat nuorisovaalit järjestetään syksyllä 2022. Lue lisää nuorisovaaleista.
Lasten ja nuorten kaupunkikokous
Kaupunkikokouksessa lapset ja nuoret kokoontuvat päättämään yhdessä kouluilla, oppilaskunnan hallituksissa ja osallisuusryhmissä mietittyjä parannus- ja kehittämisehdotuksia. Kaupunkikokouksella on jaettavana määräraha parhaimmille ideoille.
Nuorten foorumi
Nuorille suunnatun vaikuttamisteemaisen tapahtuman kohderyhmänä ovat yläkoululaiset ja sitä vanhemmat opiskelijat. Tapahtuman tavoitteena on saada nuoria ja nuorten parissa toimivia toimijoita, kuten järjestöjä, puolueita, kaupungin eri toimialoja tai nuorten mielipiteestä kiinnostuneita tahoja kohtamaan, verkostoitumaan ja vaihtamaan ajatuksia. Lue lisää Nuorten foorumista.
Oppilaskunta- ja opiskelijakuntafoorumit
Oppilaskuntafoorumeissa oppilaskunnan hallituksen ohjaavat opettajat ja oppilaat kokoontuvat kuulemaan asiantuntijoilta, mitä Oulussa parhaillaan tapahtuu lasten ja nuorten osallisuuden saralla.
Osallistu ja vaikuta Oulun kaupungissa
Oulussa tavoitteena on, että kaikki kokevat tulevansa kuulluiksi ja ymmärretyiksi ja kaikilla on samat mahdollisuudet toimia, osallistua ja vaikuttaa asuinalueellaan sekä koko kaupungissa. Täysi-ikäisenä voi vaikuttaa kaupungin asioihin äänestämällä joka neljäs vuosi järjestettävissä kunnallisvaaleissa. Lisäksi on monia muita osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia, sekä täysi-ikäisille että alle 18-vuotiaille nuorille. Lue lisää osallistumisen ja vaikuttaminen mahdollisuuksista!
Vaikuta alueellasi
Oletko kiinnostunut oman kaupunginosasi asioista? Alueilla järjestettäviin asukasiltoihin voi mennä keskustelemaan ja vaikuttamaan omaa kaupunginosaa ja koko kaupunkia koskeviin ajankohtaisiin asioihin. Avoimiin asukasiltoihin ovat tervetulleita kaikki alueen asioista kiinnostuneet asukkaat, yhdistykset, luottamushenkilöt sekä julkisten ja yksityisten palveluiden järjestäjät. Tutustu toimintaan ja asukasiltoihin oman alueesi sivulla!
Ev.-lut. seurakuntien nuorten vaikuttajaryhmät
Eri seurakunnissa on nuorille erilaisia vaikuttamisen mahdollisuuksia. Esimerkiksi Tuiran seurakunnassa toimii nuorten VAIKKU-ryhmä. VAIKKU on koottu seurakunnan toiminnassa mukana olevista nuorista, jotka haluavat olla vaikuttamassa seurakunnan toimintaan. Tällä hetkellä joukko edustaa isosia ja kerhonohjaajia sekä avari- ja yökahvilakävijöitä, tarkoituksena on laajentaa ryhmää eri-ikäisiin nuoriin, joista jokainen edustaisi omaa ryhmää. Ryhmän on tarkoitus olla nuorisotyön kokemusasiantuntijoiden ryhmä, jonka kautta isommat nuorisoa koskevat päätökset käytetään läpi. Esimerkiksi ryhmä on ottanut jo kantaa yökahviloiden aukioloaikoihin ja tarjottaviin. Toivottavasti tulevaisuudessa joku ryhmästä olisi mukana myös seurakuntaneuvostossa vähintään kuuntelemassa ja kommentoimassa nuoria koskevia päätöksiä. Ole yhteydessä oman seurakuntasi nuorisotyönohjaajiin ja kysy toiminnasta.
Valtakunnallisesti
Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry.
Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto ry. on nuorten osallisuuden puolestapuhuja. Järjestö toimii Suomen nuorisovaltuustojen ja muiden vastaavien nuorten vaikuttajaryhmien edunvalvonta-, palvelu- ja yhteistyöjärjestönä. Nuva ry. edistää nuorisovaltuustojen asemaa ja parantaa nuorten mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa.
Nuorten parlamentti
Nuorten parlamentti on tarkoitettu kaikille peruskoulun yläluokkien oppilaille. Toimintaan osallistutaan ensisijaisesti koulun kerhona, oppilaskuntana tai muuna aikuisen ohjaamana ryhmänä.
Nuortenideat.fi - vaikuttamispalvelu päättyy. Oikeusministeriö sekä opetus- ja kulttuuriministeriö kehittävät yhteistyössä järjestötoimijoiden kanssa uudenlaista digitaalisen osallistumisen alustaa sekä toimintamallia lasten ja nuorten osallistumisen tueksi. Huhtikuussa 2022 oikeusministeriön demokratiaverkkopalveluihin on avattu digitaalinen osallistumisen alusta, Digiraati.
Digiraati on verkkopalvelu, jossa voit osallistua keskusteluun erilaisista ajankohtaisista aiheista. Palvelun tarkoituksena on tarjota kaikille alle 29-vuotiaille nuorille yhdenvertainen mahdollisuus saada äänensä kuuluviin yhteiskunnallisissa kysymyksissä. Digiraadissa osallistujat keskustelevat ennalta sovitusta aiheesta 2-3 viikon ajan. Keskustelu käydään kirjallisesti nimimerkeillä palvelun omalla, suljetulla keskustelupalstalla.
Demokratia.fi-sivustolta saat ajankohtaista tietoa asioiden valmistelusta paikallisesti, Suomessa ja Euroopan unionissa. Seuraa valmistelua ja vaikuta! Löydä omat vaikuttamisen kanavasi. Demokratia.fi on oikeusministeriön verkkopalvelu.
Kuntalaisaloite.fi-verkkopalvelussa voit tehdä palvelussa mukana oleville kunnille kuntalaisaloitteita sekä kannattaa ja seurata muiden tekemiä aloitteita. Oulu on mukana. Tavallisen kuntalaisaloitteen tehdäksesi sinun tulee olla jäsen kunnassa, jolle teet aloitteen. Aloiteoikeus ei ole sidottu äänioikeuteen kunnallisvaaleissa. Myös alle 18-vuotiaat voivat tehdä kuntalaisaloitteen.
kuntalaisaloite.fi
Äänioikeutettu Suomen kansalainen voi tehdä kansalaisaloitteen. Kansalaisaloite on Suomen kansalaisille suora tapa vaikuttaa lainsäädäntöön. Kansalaisilla on oikeus vaikuttaa lainvalmisteluun ja tulla kuulluiksi. Kansalaisaloitteella voit ehdottaa uutta lakia, muutosta olemassa olevaan lakiin tai olemassa olevan lain kumoamista. Kansalaisaloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi, jos se on kerännyt vähintään 50 000 kannatusilmoitusta puolen vuoden kuluessa siitä, kun aloite on rekisteröity kansalaisaloite.fi-palveluun.
kansalaisaloite.fi
Otakantaa.fi on kansalaisten, järjestöjen ja viranomaisten keskinäistä vuoropuhelua ja osallistumista tehostava verkkopalvelu. Palvelu helpottaa kansalaisvaikuttamista ja tiedonsaantia sekä lisää päätösten valmistelun ja päätöksenteon läpinäkyvyyttä ja parantaa niiden laatua.
otakantaa.fi
Lausuntopalvelu.fi tarjoaa mahdollisuuden pyytää ja antaa lausuntoja sähköisesti. Kaikki julkishallinnon viranomaiset voivat julkaista lausuntopyyntöjä palvelussa. Lausuntoja saavat antaa kaikki organisaatiot ja kansalaiset.
lausuntopalvelu.fi
Vaalit.fi-sivustolta löytyy laajasti yleistietoa vaaleista, äänestämisestä ja puolueista.
Vaalit.fi
Eurooppalaisen kansalaisaloitteen avulla tavalliset ihmiset voivat pyytää Euroopan komissiota tekemään lakiehdotuksia heille tärkeistä aiheista. Se on mahdollisuus vaikuttaa suoraan EU:n toimiin ja politiikkaan. Kun aloitteelle on kerätty vähintään miljoona allekirjoitusta, komissio ottaa sen käsiteltäväkseen.
Eurooppalainen kansalaisaloite
Vetoomus Euroopan parlamentille on Euroopan unionin kansalaisen perusoikeus. Jokaisella kansalaisella on Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 227 artiklan nojalla oikeus esittää yksin tai yhdessä muiden kanssa vetoomus Euroopan parlamentille.
Vetoomukset Euroopan parlamentille
Demokratiakasvatus
Demokratiakasvatus.fi:ssä on materiaalia ja tietoa demokratia- ja ihmisoikeuskasvatuksesta. Sivuston suunnittelu ja toteutus on osa opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa Demokratia- ja ihmisoikeuskasvatus opettajankoulutuksessa -projektia. Täältä pääset sivulle demokratiakasvatus.fi.
Sinä olet demokratiakasvattaja! -opas (2016)
Sinä olet demokratiakasvattaja! -oppaassa on tietoa nuorten osallisuudesta ja vaikuttamisesta, työkaluja nuorten osallisuuden edistämiseen, vinkkejä ideoiden tuottamiseen sekä keinoja vaikuttamistaitojen monipuoliseen kehittämiseen. Materiaali on tarkoitettu opettajille, ohjaajille ja kaikille nuorten kanssa toimiville. Oppaan pdf-version voi ladata Koordinaatin sivuilta suomeksi ja ruotsiksi.
Ihmisoikeus- ja demokratiakasvatus
Tältä sivustolta saat tietoa ja tukea ihmisoikeus- ja demokratiakysymysten käsittelyyn oppitunneilla ja koulun muissa tilanteissa. Sivulta löytyy esimerkiksi oppaita ja materiaalia mediakasvatukseen, monikulttuurisuuteen,sukupuolten väliseen tasa-arvoon ja kestävään kehitykseen liittyen.
Nuorten eduskunta
Nuorten eduskunta -sivustolle kootaan eduskuntaan liittyvää opetusaineistoa kouluja varten.
Sivustolta löydät tietoa demokratiasta ja kansanvallan historiasta sekä lainsäädännön kulkua avaavan Näin lakeja tehdään Suomessa -osion.
Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi
Allianssi tukee demokratia- ja ihmisoikeuskasvatusta opetuksessa, nuorisotyössä ja harrastustoiminnassa. Tunnetuimpia konseptejamme ovat valtakunnallinen äänestystapahtuma Nuorisovaalit ja nuorten yhteiskunnallisen vaikuttamisen teemaviikko Politiikkaviikko. Tarjoamme myös vaalien aikaan äänestyspäätöksen tueksi nuorten vaalikoneen ja paljon muuta kiinnostavaa materiaalia vaikuttamisesta.
Osallisuuden vahvistajat –verkosto: Allianssi ylläpitää yhdessä Opinkirjon kanssa Osallisuuden vahvistajat -verkostoa, joka on osallisuuden parissa työskentelevien ja aiheesta kiinnostuneiden avoin ammattilaisverkosto. Verkosto tapaa kasvotusten neljä kertaa vuodessa ja pitää tiiviisti yhteyttä Facebook-ryhmässä.
Osallisuuden vahvistajat -ryhmä Facebookissa
Verkosto nuorten kanssa työskenteleville ja toimiville aikuisille, jotka haluavat vahvistaa nuorten osallisuutta. Ryhmässä saa jakaa tietoa osallisuudesta sekä ideoida, kommentoida ja kysyä. Ryhmä on suljettu, jotta keskustelu voisi olla avoimempaa. Pyydä saada liittyä ryhmään! Ryhmän löydät hakusanalla "Osallisuuden vahvistajat".
Osallisuuden osaamiskeskus
Osallisuuden osaamiskeskuksen muodostuu yhdessä Nuorten Akatemian, Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton, Kehittämiskeskus Opinkirjon sekä Koordinaatin kanssa opetus- ja kulttuuriministeriön vuosille 2020-2023 asettaman nuorisoalan osaamiskeskuksen.
Osallisuuden osaamiskeskuksen tavoitteet ovat:
1) Edistää nuorten yhteiskunnallista osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia valtakunnallisesti, erityisesti ottaen huomioon muita heikommassa asemassa olevat nuoret (Nuorten Akatemia ja Nuva ry),
2) Uudistaa ja tehdä tunnetuksi digitaalisia välineitä, kuten esim. Nuortenideat.fi-palvelua, nuorten vaikuttamisen väylinä (Koordinaatti),
3) Edelleen kehittää ja tehdä tunnetuksi nuorten osallisuuden laatukriteereitä, ja huolehtia tarvittavasta käyttöönoton tuesta (Opinkirjo) ja
4) Tutkia nuorten ekstremismiä ja osallisuutta ääriliikkeisiin (Opinkirjo).
Nuoret ja osallisuus
Kuulla vai kuunnella? Osallistaa vai osallistua? Miten tehdä nuorten osallisuudesta vaikuttavaa? Nuorten osallisuuden vahvistamiseksi on laadittu laatukriteerit, jotka auttavat arvioimaan ja kehittämään osallisuutta kunnissa. Laatukriteerit on tarkoitettu kuntien viranhaltijoiden ja työntekijöiden käyttöön keskustelun käynnistäjäksi. Ne tarjoavat lisäksi mahdollisuuden kehittää nuorten osallisuutta johtamisen lähtökohdista ja toimialarajat ylittäen. Vinkkejä ja linkkejä nuorten osallisuuden kehittämisen tueksi löytyy nuortejaosallisuus.fi-sivustolta runsaasti.
Kehittämiskeskus Opinkirjo
Kehittämiskeskus Opinkirjo on lapsi- ja nuorisotyön palvelujärjestö, jonka perustehtävä on tukea kouluja niiden kehittymisessä jäsentensä oppimista ja hyvinvointia synnyttäviksi oppimiskeskuksiksi. Luomme tutkimustietoon pohjautuvia käytännöllisiä ratkaisuja opettajille ja ohjaajille.
Työkaluja osallisuuden ja yhteisöllisyyden kehittämiseen
Toimintamme lähtökohta on lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja oppimisen tukeminen pedagogisissa oppimisympäristöissä, etenkin yhteisöllisiksi oppimiskeskuksiksi rakentuvissa peruskouluissa.