Lapsen oikeuksien viikko 2022


Kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää vietetään vuosittain 20. marraskuuta. Lapsen oikeuksien viikko on Lapsen oikeuksien päivän yhteydessä vietettävä teemaviikko, jonka tavoitteena on lisätä lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta ja lapsen oikeuksien toteutumista. Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään myös lapsiystävällisessä Oulussa.

Valtakunnallista Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään jälleen 14.–20.11.2022. 

 

Teemana lapsen oikeus turvallisuuteen 

Vuoden 2022 Lapsen oikeuksien viestinnän teema on lapsen oikeus turvallisuuteen. Lapsen oikeuksien sopimus sekä kansallinen lainsäädäntö velvoittavat huolehtimaan siitä, että lasten on turvallista elää ja kasvaa. Turvallinen elämä on lapsen oikeus ja lapsia on kaikissa olosuhteissa suojeltava ensisijaisesti. Lasten ja nuorten turvallisuus muodostuu turvallisesta ympäristöstä, turvallisista ihmissuhteista ja omasta turvallisuuden kokemuksesta. Kaikkiin näihin voidaan vaikuttaa: turvallisuutta voidaan edistää esimerkiksi lainsäädännöllä, liikennesuunnittelulla, perheitä tukemalla ja syrjinnän vastaisella työllä.

Teema näkyy järjestöjen, valtion, kuntien, seurakuntien ja vapaa-ajan toimijoiden toiminnassa ja viestinnässä pitkin vuotta.

Lue lisää vuoden 2022 teemasta.

 

 

Ilon päivä -tapahtuma on lapsen oikeuksien viikon päätapahtuma Oulussa

Lapsen oikeuksia juhlistetaan jälleen koko perheen Oulun Ilon päivä -tapahtumassa keskiviikkona 16.11.2022 klo 15-19 Ouluhallissa. Tapahtuma järjestetään osana Lapsen oikeuksien viikkoa.

Koko perheen maksuttomassa tapahtumassa tuodaan esille lapsen oikeuksia iloisten, toiminnallisten ja lapsiystävällisten toimintapisteiden muodossa. Tapahtumassa paljon mukavaa yhdessä tekemistä ja mukaansa tempaavia lavaesityksiä kaikenikäisille! 

Tapahtumassa lavalla esiintyvät mm: Tempo Orkesteri, Barbara Klovni, Teuvo Pakkalan kuoro, Taikatahti koulun tanssikerho ja Hissu Hiiren lasten jooga.

Toimintapisteillä lapsille ja perheille on toiminnallista yhdessä tekemistä, kuten: Pomppulinnat ja Aconin trampoliini, poliisiauto ja polkuautorata, Minecraft-seikkailuja, jumppa- ja rentoutumistuokioita, onnenpyöriä ja arvontoja, askertelua ja värittämistä, tutkimista ja rakentelua, kirjastoauto Onneli, naamiaiset sekä paljon muuta mahtavaa yhdessä tehtävää ja kierrettävää!

Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Oulun kaupungin, seurakuntayhtymän ja useiden eri järjestöjen kanssa. Tervetuloa!

Lue tapahtuman tarkempi sisältö Mun Oulun tapahtumakalenterista.

Tapahtumasta ja sen eri toimijoista kerrotaan lisää myös Ilon päivän Facebook-sivulla.

Vuoden 2022 Lapsen oikeuksien viikon tapahtumia Oulussa

Lapsiys­tä­vällinen Oulu

Oulun kaupunki on yksi UNICEFin Lapsiystävällisistä kunnista. Suomen UNICEF on myöntänyt Oululle Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen kahdesti, vuosina 2017 ja 2020. Tunnustus on voimassa neljä vuotta. Lue lisää Oulun kaupungin lapsiystävällinen kunta -työstä.

Lapsiystävällinen kunta -toimintamalli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen. Toimintamalli auttaa kuntia edistämään lapsen oikeuksien toteutumista. Lapsen oikeuksien perustana on YK:n yleissopimus lapsen oikeuksista. Sopimus on hyväksytty YK:n yleiskokouksessa vuonna 1989. Suomi on saattanut sopimuksen voimaan lailla vuonna 1991. 

Katso alta Lapsiystävällinen Oulu -video. Videolla Oulun nuorisovaltuusto ONEn puheenjohtaja Siiri Ruokola kertoo, miten lapsiystävällisyys näkyy Oulussa. Oulu on asteen verran lapsellisempi!

 

 

Oulu liputtaa lapselle 20.11.


Lapsen oikeuksien päivä 20.11. on virallinen liputuspäivä.

Materiaaleja kouluille, varhaiskasvatukseen sekä vapaa-aikaan ja harrastuksiin

Lapsen oikeuksien viikon materiaalit kouluille

Lapsen oikeuksien viikon materiaalit varhaiskasvatukseen

Lapsen oikeuksien viikon materiaalit vapaa-aikaan ja harrastustoimintaan

 

Lue lisää

Lapsiasiavaltuutetun esite lapsen oikeuksista

Lapsen oikeudet

UNICEF - Lapsiystävällinen kunta

Lapsen oikeuksien viikko