Oulu 1870-1900

Vuosi 1870, asukasluku noin 6 900
Suurin Oulussa rakennettu purjelaiva "Toivo" valmistui. Oulusta vietiin puutavaraa tai tervaa. Lasti purettiin Englannin tai jonkun muun maan satamaan, ja sen jälkeen siirryttiin kuljettamaan tavaraa ulkomaitten satamien välillä. Yhdysvaltain rahtimarkkinat avautuivat 1870-luvulla, jolloin höyrylaivat eivät vielä horjuttaneet purjelaivojen valtaa. Amerikasta tuotiin Eurooppaan mm. maataloustuotteita. Laiva saattoi purjehtia valtamerillä 3-4 vuotta ennen paluuta kotisatamaan.

Vuosi 1874, asukasluku noin 6 980
Oulun kansakoulu aloitti toimintansa. Koulu jakaantui ala- ja yläkansakouluun. Syksyllä oppilaiksi kirjoitettiin 189 lasta, ja opetustyönsä aloitti neljä opettajaa. Uusi kansakoulurakennus, Heinätorin koulu, valmistui syksyllä 1876. Se oli tilava ja aikansa komeimpia kansakoulurakennuksia.

Vuosi 1875, asukasluku noin 6 950
Oulun ensimmäinen uuden kunnallisasetuksen mukainen kaupunginvaltuusto aloitti toimintansa. Valtuutettuja oli 24. Äänioikeus perustui veronmaksukykyyn. Lisäksi kaupungissa vuoden alusta toimi rahatoimikamari (sittemmin kaupunginhallitus) sekä kuusi lauta- ja johtokuntaa: vaivaishoitolautakunta, satama-, palo- ja majoitustoimikunnat ja kansakoulun- sekä teollisuuslaitosten johtokunnat. Heti ensimmäisten vaalien jälkeen alkoivat Oulussa kielipuolueiden väliset puolueriidat. Suomenmielisten toiminta oli alkanut maassa jo 1850-luvulla ja ruotsinmielisten 1870-luvulla.

Vuosi 1886, asukasluku noin 9 540
Rautatie Ouluun valmistui. Juhlalliset rautatien vihkiäiset pidettiin upouudessa hotelli-ravintola Seurahuoneen juhlasalissa. Vasta paljon myöhemmin Seurahuone muuttui kaupungintaloksi.

Vuosi 1887, asukasluku noin 10 260
Asukasluku ylitti ensimmäisen kerran 10 000 rajan henkikirjoittajan tilastoissa, joita tässä esityksessä pääasiallisesti on käytetty. Kirkonkirjoissa rajapyykki ylittyi jo vuonna 1883, jolloin luku oli 10 557.

Vuosi 1898, asukasluku noin 13 040
Sääntöjä muuttamalla Oulun työväenseurasta tuli Oulun työväenyhdistys, jonka tarkoituksena oli "olla yhdyssiteenä Oulun työväen ja ammattilaisten kesken edistääkseen heidän parastaan henkisessä, siveellisessä ja aineellisessa suhteessa." Työläiset pääsivät toiminnassa yhä enemman etualalle ja sivistyneistö vetäytyi pois. Se oli alku työväen puolue- ja monenlaiselle yhdistystoiminnalle. Vuosisadan lopulla työväenyhdistyksessä toimivat alaosastoina nais- ja ammattiosastot.