Ajankohtaista

< Takaisin

Oulun konservatorion Don Giovanni naurattaa ja moralisoi

Reijo Alatalon (Don Giovanni) haastattelu

Heta Haanperän (ohjaaja) haastattelu

Oulun konservatorion oopperastudio esittää Wolfgang Amadeus Mozartin kokoillan oopperaa Don Giovanni toukokuussa Oulussa. Haasteellista hanketta on valmisteltu pari vuotta. Ensi-ilta on perjantaina 10. toukokuuta Tulindbergin salissa Oulun Musiikkikeskuksessa.


Yhtä Oulun konservatorion opettajaa lukuun ottamatta kaikki oopperassa esiintyvät laulajat ovat Oulun konservatorion oopperastudion opiskelijoita. Esityksen ohjaa Heta Haanperä, pianosäestyksestä vastaa Markus Vaara.

'Me tehdään Don Giovanni tällä porukalla niin hyvin kuin pystytään', sanoo sanoo oopperastudion korrepetiittori, pianisti Markus Vaara.

'Don Giovanni voisi olla joku Euroopan yritysjohtaja tai poliittinen johtaja, joka porsastaa ja päätyy lopulta helvettiin', sanoo oopperastudion johtaja, yliopettaja Ritva Lehtiniemi-Anundi.
'Esineellistämisestä ja ihmisarvosta tässä on kysymys. Mutta ohjaus vilisee farssia ja komediaa. Tämä herättää ihmisiä näkemään, mitä oikeasti voi olla, mutta ei liian vakavasti.'

'Puskafarssihan tämä on, hienosti sanottuna commedia dell'arte', toteaa Markus Vaara.
Mozartin Don Giovanni on yksi suosituimmista oopperoista kautta aikojen. Se kertoo Don Juan –tarinoihin pohjautuen Don Giovannista, aatelismiehestä, joka huikentelee ja ahnehtii härskisti naisseuraa aina ja kaikkialla. Lopulta Don Giovanni murhaa viettelemänsä neidon isän. Isä palaa kuolleista hakemaan Don Giovannin helvettiin.

Maailman kuuluisimpia aarioita

Don Giovanni sisältää useita maailman kuuluisimpia ooppera-aarioita. Leporellon juoruaarian ja Don Giovannin shamppanja-aarian lisäksi teokseen kuuluvat tenoriaariat Il mio tesoro ja Dalla sua pace sekä klassisen musiikin suurimpiin hitteihin lukeutuva Don Giovannin ja Zerlinan duetto Là ci darem la mano.

Oulun konservatoriolla Don Giovannin roolia laulavat Reijo Alatalo ja Markku Koskela ja hänen palvelijaansa Leporelloa esittää Antti Zelenski. Kirkasotsaisen Don Ottavion tenoriroolin tulkitsee Arto Wikström ja rehtiä talonpoikaa Masettoa laulaa Tuomas Pyykönen. Don Giovannin kiusaamia naisia ovat Mari Klemettilä, Päivi Järvenpää, Outi Aine-Junttila ja Heinituuli Holopainen. Manalasta saapuva mystinen kivinen vieras on Heikki Sassi.

Esitykset ovat 10.5., 11.5., 12.5., 17.5., 18.5. ja 19.5 Tulindbergin salissa Oulun Musiikkikeskuksessa. 10 euroa maksavien lippujen ennakkomyynti on Stockmannin palvelupisteessä (3.krs).


Oulun konservatorion oopperastudio harjoittelee Mozartin Don Giovanni –oopperaa Madetojan salissa. Henkilöt vasemmalta:Arto Wikström, Outi Aine-Junttila, Tuomas Pyykönen, Heinituuli Holopainen, Päivi Järvenpää. Edessä Heta Haanperä.
(kuva Ritva Lehtiniemi-Anundi)

 

 

Teksti: Kimmo Pihlajamaa

Jakolinkki