Opettajaesittelyt
Opettajaesittelyt
Kimmo Pihlajamaa, piano
Teen pianonsoitonopettajan ja tapahtumajärjestäjän töitä Oulussa 25 vuoden kokemuksella ja laajalti verkostoituneena. Olen koulutukseltani musiikkioppilaitoksen opettaja ja olen työskennellyt pianonsoiton päätoimisena tuntiopettajana ensin Oulunsalon taidekoulussa ja sittemmin Oulun konservatoriossa. Aiemmin toimin pitkään freelance äänilevytuottajana klassisen musiikin alalla sekä Oulunsalo Soi -musiikkijuhlien markkinointisihteerinä ja Oulun Vanha Musiikki -festivaalin tuottajana. Nykyään työskentelen Oulu Sinfonian konsertti-isäntänä sekä Uuden Musiikin Lokakuun ja Villa Salmenrannan Kesäkonserttien tuottajana.
Tuottajan tehtäviä varten olen hankkinut koulutusta markkinoinnin ja yrityshallinnon aloilta sekä osallistunut laajalti kulttuurituotannon alan koulutuksiin ja seminaareihin. Olen tehnyt lisäksi valo- ja videokuvauksen, studiotekniikan sekä kielenkäännös- ja kirjoittamistaidon opintoja.
Tiina Puolitaival, rytmimusiikin laulu
Olen valmistunut Oulun konservatorion rytmimusiikin osastolta (ent. pop&jazz-osasto) ammattimuusikoksi 2014. Jatkoin opintoja konservatorion ammatillisessa lisäkoulutuksessa keskittyen keikkojen markkinointiin ja myyntiin. 2015 aloitin musiikkipedagogin opinnot OAMK:ssa ja kahden vuoden jälkeen siirryin Metropolialle opiskelemaan, josta valmistuin musiikkipedagogiksi vuonna 2019. Tämän jälkeen olen vielä suorittanut nuoriso- ja yhteisöohjaajan ammattitutkinnon.
Ennen konservatorion työpaikkaa olen työskennellyt yläkouluissa haastavan erityistuen puolella ohjaajana, tehnyt monipuolisesti keikkoja, opettanut yksityisesti laulua ja työskennellyt ravintola-alalla. Opettajan työssä tärkeintä on oppilaan oman oppimisprosessin tukeminen ja musiikin ilon jakaminen. Oulun konservatoriossa on parasta huikeat opettajat, mukava ja salliva ilmapiiri sekä kattavat puitteet opiskeluun.
Sauli Orbinski, käyrätorvi
Sauli Orbinski (s. 1974) on monipuolinen ja kokenut muusikko sekä opettaja. Hän valmistui sotilassoittajaksi Lahden sotilasmusiikkikoulusta vuonna 1995 pääinstrumenttinaan käyrätorvi ja jatkoi opintojaan Oulun konservatoriossa, josta valmistui soitonopettajaksi vuonna 2002. Sauli aloitti uransa Kainuun sotilassoittokunnassa ja siirtyi vuonna 2000 Pohjan Sotilassoittokuntaan, jossa hän työskenteli useita vuosia.
Vuodesta 2013 lähtien Sauli on toiminut Oulun konservatorion käyrätorvensoiton lehtorina sekä toiminut kapellimestarina Konservatorion, Seurakuntien ja Oulu-Opiston yhteisissä puhallinorkestereissa. Aikaisemmin hän on johtanut puhallinorkestereita mm. Kajaanissa ja Oulaisissa. Lisäksi Sauli avustaa tarvittaessa Oulu Sinfonian käyrätorvisektiossa, mikä entisestään korostaa hänen ammattitaitoaan ja sitoutumistaan musiikin alaan.
Sauli Orbinski on vakiinnuttanut asemansa arvostettuna käyrätorvensoittajana, opettajana ja kapellimestarina, jonka työtä leimaa intohimo ja omistautuminen musiikille.
Maarit Karppelin, viulu
Maarit Karppelin on toiminut viulunsoiton lehtorina Oulun konservatoriossa vuodesta 2020, ensin sijaisena ja vuodesta 2021 virassa. Aiemmin vuosina 2008-2020 hän toimi 1. viulun äänenjohtajana Oulu Sinfoniassa. Maarit Karppelin opiskeli musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiassa Kaija Saariketun viululuokalla ja valmistui sieltä vuonna 2006. Ennen ammattiopintoja Maarit opiskeli ensin Raahen ja sitten Länsi-Helsingin musiikkiopistoissa. Kilpailukokemusta Maaritille karttui nuorempana Kajaanin jousisoitinkilpailun 1. sijalla omassa sarjassaan vuonna 1996, sekä semifinaalipaikoilla Juhani Heinosen viulukilpailussa 2000 sekä Kuopion viulukilpailussa 2005. Sibelius-Akatemiasta valmistumisen jälkeen Maarit sai paikan Oulun seudun ammattikorkeakoulusta, jossa toimi viulumusiikin ja viuludidaktiikan osa-aikaisena lehtorina vuosina 2006-2008, sekä sen jälkeen vielä tuntiopettajana vuoteen 2012. Maarit Karppelinin sydäntä lähellä on aina ollut viulunsoitto ja opetus. Omat viisi lasta ovat kaikki soittaneet viulua jossain vaiheessa, mutta löytäneet sitten omat lempisoittimensa, yksi alttoviulun, yksi kitaran, yksi sellon, yksi viulun ja yksi pianon. Elämä on ollut varsin musiikkipitoista ja kodin lemmikkieläimetkin ovat tottuneet siihen, että kotona soi lähes aina.
Vuosina 2013-2021 Maarit Karppelin opiskeli työn ohessa myös Suzuki-opettajaksi Hannele Lehdon ohjauksessa Helsingin Käpylässä. Suzuki-menetelmän filosofia, erityiset opetusmenetelmät ja ohjelmiston monet kappaleet ovat Maaritin työssä läsnä jatkuvasti, vaikka tällä hetkellä virallisia suzuki-oppilaita hänellä ei olekaan. Suzuki-menetelmän lapsilähtöisyys ja positiivisen palautteen anto, sekä vanhempien mukanaolo soittotunnilla on erityisesti pienten oppilaiden kohdalla Maaritille mieluinen tapa työskennellä. Tällä hetkellä Maaritin oppilaat ovat iältään 4-19-vuotiaita, joten työ on vaihtelevaa ja monipuolista. Kun peräkkäisilllä soittotunneilla voi olla viulumuskari-ikäisiä pikkutyttöjä tai -poikia ja lukioikäinen ammattiuraa kohti harjoitteleva nuori soittamassa Mendelssohnin viulukonserttoa, on siinä hienosti nähtävissä musiikkiharrastuksen molempia päitä ja jatkumoa.
Opetustyön lisäksi esiintyminen ja kamarimusiikki on Maaritin sydäntä lähellä ja oma Madetoja-jousikvartetti sekä pianotrio kollegojen kanssa pitävät hyvin yllä soittotaitoa.
Saara Puolitaival, klassinen laulu
Olen Saara, oululainen laulaja ja laulunopettaja. Juureni ovat vahvasti Pohjois-Pohjanmaalla ja Oulussa. Valmistuin musiikkipedagogiksi Oulun ammattikorkeakoulusta Soile Isokosken johdolla vuonna 2019, pääaineena klassinen laulu ja sivuaineena piano. Aikaisempia opintojani ovat piano-opinnot Raahen musiikkiopistossa, ylioppilastutkinto Madetojan musiikkilukiosta, laulun ammattitutkinto Oulun Konservatoriosta sekä luonto- ja eräoppaan tutkinto Saamelaisalueen koulutuskeskuksesta. Olen vuosien aikana opiskellut useiden opettajien kanssa. Heitä ovat mm. Mari Klemettilä, Maija Lauri, Sirkku Wahlroos-Kaitila ja Outi Kähkönen. Lisäksi olen hakenut oppia useilta eri lied- ja mestarikursseilta, sekä osallistunut laulun kesäkursseille.
Muusikkona olen esiintynyt mm. Uuden Musiikin Lokakuun -juhlilla, Oulun musiikkijuhlilla, sekä toiminut solistina kirkkomusiikkiteoksissa, joista viimeisin on G. Rossinin La petite messe solennelle (Pieni messu). Urani aikana olen pyrkinyt aktiivisesti konsertoimaan. Viimeisin lied-konsertti taltioitiin Lauluhuoneella, jossa kanssamuusikkona toimi pianisti Aaron Ahola.
Vuosien aikana olen tehnyt muusikkona yhteistyötä Oulun seurakuntien kanssa sekä toiminut Aava-kuoron solistina ja äänenmuodostajana. Kesällä 2022 osallistuin Merikanto-laulukilpailuun, jossa etenin välierään saakka. Toimin päätoimisena tuntiopettajana Madetojan musiikkilukiossa vuosina 2022-2024. Oulun Konservatoriossa olen opettanut syksystä 2023.
Vahvuuksiani opettajana ovat innokkuus, tiedonjano ja oman äänen pitkäjänteinen kehittäminen. Taustalla on asioiden kyltymätön tutkiminen, oma esiintymishalu ja laaja tunnetyöskentely. Lisäksi koen vahvuudeksi lukuisat eri opettajat ja heidän näkökulmat. Niiden avulla olen luonut vakaan pohjan omalle laulunopetukselle. Opettajana olen innostava, intuitiivinen ja energeettinen. Olemalla aito oma itseni annan tilan myös oppilaalle löytää äänensä ja vahvistaa sitä.
Käytän paljon erilaisia matkan varrelta poimittuja tekniikoita. Olen tiedonjanoinen ja etsin lähes lakkaamatta uusia tapoja vapauttaa kehoa ja löytää tie soivalle äänelle. Pyrin kuitenkin pitkäjänteiseen työskentelyyn ja asetamme tavoitteita yhdessä opiskelijan kanssa.
Laulaminen on matka ja sitä tukemassa voi olla täysin erilaisia harrastuksia. Itse viihdyn vapaa-ajalla hyvin ulkona, niin puutarhassa kuin metsässäkin. Kirjoitan runoja sekä ompelen ja neulon vaatteita. Olen kiinnostunut taiteesta ja uppoudun helposti keskusteluun siitä ja elämästä yleensä.
Mielestäni laulu voi tarjota suuria oppimisen tunteita, elämyksiä ja elämisen tunnetta. Haluaisin, että oppilaani voisivat kokea vapautta laulaessaan ja pystyä välittämään tunteita jossain kohtaa.
Tervetuloa matkalle.
Markus Vaara, kamaripianisti
Markus Vaara on pianisti, urkuri ja korrepetiittori eli harjoituspianisti, jonka painopistealue säestäjän virassa ja esiintyvänä muusikkona on vokaalimusiikissa, kuten Lied- ja oopperaohjelmistossa. Konservatorion säestäjänä Vaara toimii valmentavana pianistina, keskeisenä pyrkimyksenään auttaa oppilaita ymmärtämään kunkin käsillä olevan teoksen rakenteita.
Vaara on tehnyt neljä musiikkialan ammattitutkintoa: pianonsoitonopettajan perustutkinnon, sekä jatkotutkinnon Oulun konservatoriossa, kirkkomuusikon AMK- tutkinnon Oulunseudun ammattikorkeakoulussa ja korrepetiittorin maisteritutkinnon Sibelius-Akatemiassa. Näiden koulutusten yhteydessä Vaara on opiskellut muun muassa pianoa, urkuja, cembaloa, laulua, yhtyejohtamista ja sovittamista.
Tärkeimpinä opettajinaan vuosien varrella ovat olleet Jouko Tötterström ja Jaakko Untamala (piano), Markku Liukkonen ja Rabbe Österholmin (laulu), Miklós Spányi ja Elina Mustonen (cembalo), Maija Lehtonen ja Gary Verkade (urut), Olli Vartiainen ja Markus Lehtinen (orkesterin johto), Kristian Attila ja Martin Katz (korrepetointi), Vladimir Agopov (partituurianalyysi), sekä Udo Reineman ja Konrad Richer (Lied-musiikki).
Vaara on toiminut harjoituspianistina erilaisissa musiikkiteatteriproduktioissa Oulun kaupunginteatterissa, Oulun konservatorion oopperastudiossa ja Sibelius-Akatemiassa, sekä toiminut pianistina laulun mestari- ja kesäkursseilla, kuten Soile Isokosken mestariluokalla Savonlinnan musiikkiakatemiassa.
Uransa aikana hän on konsertoinut useiden maamme eturivin laulajien kanssa pianistina, urkurina ja kapellimestarina ja levyttänyt Lied-musiikkia, kuten Otto Donnerin (1939–2013)Tyst musik -laulusarjan (1992).
Liina Subida, viulu
Aloitin oman polkuni viulistina 3-vuotiaana Sibelius-Akatemian pedagogiikkaoppilaana, sitten Espoon Musiikkiopistossa. Ammattiopintoni tein Turun Taideakatemiassa ja Malmön Musiikkikorkeakoulussa, josta valmistuin musiikin maisteriksi v. 2010.
Ihan pienenä minusta oli viulutunnilla hauskinta opetella seisomaan yhdellä jalalla. Toisinaan saatoin myös piileskellä lipaston alla ja värittää suuria nuottipalleroita vaaleanpunaisiksi. Onneksi opettajat olivat kärsivällisiä ja osaavia. Mukaan tarttui tärkein eli soittamisen ilo.
Työurani viulistina aloitin Oulu Sinfoniassa, jossa ehdin nauttia orkesterimuusikkoudesta monen vuoden ajan. Freelancerina keikkailin samalla useissa muissakin kaupunginorkestereissa, kamarimuusikkona ja toisinaan kimaltavassa iltapuvussa tangobändin taustallakin. Viime vuosina olen modernin viulun rinnalla päässyt perehtymään myös vanhan musiikin maailmaan lähinnä Oulun Barokkiorkesterin riveissä.
Nykyään toimin päätyökseni psykologina. Olen kokenut tämän koulutuksen ja työkokemuksen valtavan rikastuttavana oman muusikkouden ja opettamisen rinnalla. Erityisesti oppimiseen, harjoitteluun, esiintymiseen ja muusikoiden kokonaisvaltaiseen psyykkiseen valmentamiseen liittyvät teemat ovat lähellä sydäntäni.
Oulun konservatoriolla olen toiminut tuntiopettajana vuodesta 2021 alkaen. Työssäni muistelen lämmöllä omia opettajiani, jotka ovat kulkeneet rinnallani elämän ja viulismin eri vaiheissa. On kunniatehtävä saada toimia siinä roolissa nyt itse.