Luonnoneläimet

Jos luonnonvarainen eläin tarvitsee eläinlääkinnällistä apua, ota yhteyttä kunnaneläinlääkäriin ja sovi milloin eläimen voi tuoda vastaanotolle. Eläimen noutoa vastaanotolle ei pystytä tarjoamaan, mutta vastaanotolle tuodun loukkaantuneen yksilön eläinlääkinnällinen hoito on maksutonta.

Lue lisää luonnoneläinten hoidosta

Siilien ja luonnonvaraisten pieneläinten hoito Oulun seudun ympäristötoimen eläinlääkärivastaanotolla

Luonnonsuojelulaki ja eläinsuojelulaki edellyttävät auttamaan apua tarvitsevia luonnoneläimiä. Selkeästi loukkaantunut eläin tai yksinäinen, huonokuntoinen poikanen tarvitsee apua, mutta on hyvä seurata hetki eläintä ja kartoittaa tilanne ennen kiinniottamista. Esimerkiksi yksinäiseltä näyttävän linnun- tai jäniksenpoikasen emo saattaa olla lähellä ja ihmisen haju poikasessa voi aiheuttaa poikasen hylätyksi tulemisen. Täyskasvuiset linnut voivat myös esittää loukkaantunutta jos tarkoituksena on saada mahdollinen uhka pois pesän tai poikasten läheltä.

Jos ottaa luonnonvaraisen eläimen hoitoon, on syytä muistaa rauhallinen käyttäytyminen ja eläimelle turvallinen ympäristö. Turhan stressin välttämiseksi eläimelle pitäisi järjestää hiljainen ja hämärä (tai pimeä) tila jossa se ei joudu muiden eläinten tai ihmisten kanssa tekemisiin. Paikan tilavuus tulee mitoittaa eläimen kunnon mukaan, eikä lajikohtaista lämmöntarvetta kannata unohtaa. Yleensä sopiva pieneläimen väliaikainen pitopaikka on pahvilaatikko, jonka pohjalle on asetettu pyyheliina, ja jossa ilma vaihtuu (esimerkiksi ilmareikien kautta) ja tarjolla on vettä sekä mahdollisesti jotain lajin ruokavalioon kuuluvaa ravintoa. Jos eläin ei muutaman tunnin sisällä tokene, on syytä miettiä jatkotoimenpiteitä. Loukkaantunut eläin todennäköisesti yrittää paeta sekä puolustautua puremalla (/nokkimalla) ja kynsimällä. Siksi eläimen käsittelijällä on hyvä olla esimerkiksi hanskat tai pyyhe suojana. Linnuilla on ontot luut, joten ne loukkaantuvat rajusta käsittelystä helpommin kuin muut pieneläimet.

Jos luonnonvarainen eläin tarvitsee eläinlääkinnällistä apua, ota yhteyttä kunnaneläinlääkäriin ja sovi milloin eläimen voi tuoda vastaanotolle. Eläimen noutoa vastaanotolle ei pystytä tarjoamaan, mutta vastaanotolle tuodun loukkaantuneen yksilön eläinlääkinnällinen hoito on maksutonta.

Villieläimet pyrkivät peittämään sairauksien oireita ja siksi silminnähden sairas yksilö, joka antaa ottaa itsensä kiinni on yleensä hyvin vakavasti sairas. Monet villieläimet kokevat vangitsemisen ja hoitotoimenpiteet äärimmäisen stressaavina: luonnonlinnut voivat jopa menehtyä käsittelyn aiheuttamaan stressiin.

Yleisesti esiintyvien luonnoneläinlajien eläinlääkinnällinen hoito perustuu kysymykseen tuleeko se selviytymään luonnossa vai ei. Kaikille eläimille tehdään hoitoarvio ja uhanalaisille sekä harvinaisille lajeille pyritään aina löytämään jatkohoitopaikka. Valitettavan usein järkevin ratkaisu on kuitenkin eläimen lopettaminen, mikäli todetaan että eläin ei pysty selviytymään luonnossa.
 

Luonnoneläinten loishäätö ja antibiootit

Luonnoneläimillä on hyvin paljon ulko- ja sisäloisia. Terveet ja hyväkuntoiset eläimet pystyvät elämään loisten kanssa, mutta valmiiksi sairaat/aliravitut yksilöt voivat sairastua vakavasti.

Luonnoneläimille ei yleensä käytetä loislääkkeitä eikä antibiootteja, koska loiset ja bakteerit (mm. luonnonvaraisilla eläimillä yleisesti esiintyvät Salmonella-bakteerit) kehittävät näille lääkkeille helposti vastustuskykyä, mikä saattaa heikentää populaation elinvoimaa. Vastustuskykyiset bakteerit ovat jo nyt merkittävä ongelma myös ihmisten terveydelle.

Eläinlääkäripalveluiden yhteystiedot

 • Käyntiosoite work Poratie 7, 90140 Oulu
 • Postiosoite postal Poratie 7, 90140 Oulu

  Vainiotie 28, 91500 Muhos
 • Puhelin - cell work Lemmikkieläimet klo 8–16
  cell p. 044 703 6780

  - work
  Tuotantoeläinpäivystys (myös hevoset) cell p. 044 703 6781
  - cell
  Lemmikkieläinpäivystys
  work p. 0600 393 960
  work
 • Sähköposti
 • Hailuoto, Kempele, Liminka, Lumijoki, Muhos, Oulu, Tyrnävä

  Anna palautetta
Tiedot esitetään hCard-muodossa.