Jokaisella on velvollisuus auttaa
Luonnonsuojelulaki ja eläinsuojelulaki edellyttävät auttamaan apua tarvitsevia luonnoneläimiä. Selkeästi loukkaantunut eläin tai yksinäinen, huonokuntoinen poikanen tarvitsee apua, mutta on hyvä seurata hetki eläintä ja kartoittaa tilanne ennen kiinniottamista. Esimerkiksi yksinäiseltä näyttävän linnun- tai jäniksenpoikasen emo saattaa olla lähellä ja ihmisen haju poikasessa voi aiheuttaa poikasen hylätyksi tulemisen. Täyskasvuiset linnut voivat myös esittää loukkaantunutta, jos tarkoituksena on saada mahdollinen uhka pois pesän tai poikasten läheltä.
Luo eläimelle turvallinen ympäristö
Jos otat luonnonvaraisen eläimen hoitoon, muista käyttäytyä rauhallisesti ja luoda eläimelle turvallinen, hiljainen, hämärä ja lämmin ympäristö. Yleensä sopiva pieneläimen väliaikainen pitopaikka on pahvilaatikko, jonka pohjalle on asetettu pyyheliina, jossa ilma vaihtuu (esimerkiksi ilmareikien kautta). Tarjoa eläimelle vettä sekä mahdollisesti jotain lajin ruokavalioon kuuluvaa ravintoa. Jos eläin ei muutaman tunnin sisällä tokene, on syytä miettiä jatkotoimenpiteitä. Loukkaantunut eläin todennäköisesti yrittää paeta sekä puolustautua puremalla (/nokkimalla) ja kynsimällä. Siksi eläimen käsittelijällä on hyvä olla esimerkiksi hanskat tai pyyhe suojana. Linnuilla on ontot luut, joten ne loukkaantuvat rajusta käsittelystä helpommin kuin muut pieneläimet.
Luonnonvaraisten eläinten hoito eläinlääkärivastaanotolla
Jos luonnonvarainen eläin tarvitsee eläinlääkinnällistä apua, ota yhteyttä kunnaneläinlääkäriin ja sovi milloin eläimen voi tuoda vastaanotolle. Eläimen noutoa vastaanotolle ei pystytä tarjoamaan, mutta vastaanotolle tuodun loukkaantuneen yksilön eläinlääkinnällinen hoito on maksutonta.
Villieläimet pyrkivät peittämään sairauksien oireita ja siksi silminnähden sairas yksilö, joka antaa ottaa itsensä kiinni on yleensä hyvin vakavasti sairas. Monet villieläimet kokevat vangitsemisen ja hoitotoimenpiteet äärimmäisen stressaavina: luonnonlinnut voivat jopa menehtyä käsittelyn aiheuttamaan stressiin.
Yleisesti esiintyvien luonnoneläinlajien eläinlääkinnällinen hoito perustuu kysymykseen tuleeko se selviytymään luonnossa vai ei. Kaikille eläimille tehdään hoitoarvio ja uhanalaisille sekä harvinaisille lajeille pyritään aina löytämään jatkohoitopaikka. Valitettavan usein järkevin ratkaisu on kuitenkin eläimen lopettaminen, mikäli todetaan että eläin ei pysty selviytymään luonnossa.
Luonnoneläinten hoito on maksutonta
Eläimen noutoa vastaanotolle ei pystytä tarjoamaan, mutta vastaanotolle tuodun loukkaantuneen eläimen hoito on maksutonta.
Miten toimin, jos löydän kuolleen eläimen?
Mikäli löydät pihastasi tai muualta lähistöltäsi yksittäisen kuolleen luonnonvaraisen eläimen, voit haudata raadon itse. Pienet kuolleet luonnoneläimet voit laittaa polttokelpoiseen jätteeseen tai toimittaa Ruokaviraston tutkittavaksi Oulun toimipisteeseen.
Maailmalla on lintuinfluenssaa, joten jos havaitset pihapiirissäsi useita kuolleita luonnoneläimiä, ole yhteydessä kunnaneläinlääkäriin.
Luonnonvaraisista eläimistä voit lukea lisää Ruokaviraston sivuilta.