Säästä energiaa ja ympäristöä polttamalla puuta oikein

07.11.2023

Oulun seudun ympäristötoimi muistuttaa, että tulisijassa tulee polttaa vain kuivaa käsittelemätöntä puuta. Oikealla polttotavalla voi säästää rahaa ja vähentää terveyteen kohdistuvia haittoja.

Puunpolton päästöt ja niiden terveys­vai­ku­tukset

Puunpolton päästöt syntyvät asuinalueilla ja vapautuvat lähialueen hengitysilmaan. Puunpoltossa syntyy muun muassa runsaasti terveydelle haitallisia pienhiukkasia ja PAH-yhdisteitä. Oikeaoppisella puunpoltolla voi vähentää huomattavasti haitallisten päästöjen määrää ja lisätä tulisijasta saatavaa lämmön määrää.

Päästöihin voi vaikuttaa myös sytyttämistavoilla. Syttymisessä ja palon alkuvaiheessa syntyy eniten päästöjä. Piipun savu vaalenee kuitenkin minuuteissa, jos paloilmaa on sopivasti ja puut kuivia. Tumma savu kertoo epäpuhtaasta palamisesta, joka aiheuttaa haitallisia päästöjä.

Liian kostean puun tai roskien poltto tuottaa runsaasti päästöjä ja on myös energiatehotonta.

Oikean poltto­tek­niikan hyödyt: musta savu on hukkaan heitettyä energiaa ja rahaa

Useimmissa tulisijoissa päältä sytyttäminen, eli sytykkeiden asettaminen polttopuiden päälle, on osoittautunut parhaaksi sytyttämistavaksi. Tällöin puun ainesosat leimahtavat sytykkeiden lämmöstä, ja kaikki mikä kaasuuntuu myös palaa. Jos kylmiä puupilkkeitä kuumennetaan alhaaltapäin ne kaasuuntuvat, mutta eivät pala kokonaan. Tällöin muodostuu runsaasti päästöjä.

On tärkeää säilyttää puut oikein, jotta polttopuut kuivuvat ja pysyvät hyvänä. Tuulettuva puuvaja suojaa puita sateelta ja pitää ne kuivina. Säännöllinen nuohous varmistaa tulisijan turvallisuuden ja toiminnan. Nuohooja näkee, miten juuri sinun tulisijasi toimivat.

Huomioi naapurisi

Puunpolton tuottamat ilmansaasteet voivat aiheuttaa merkittävää terveyshaittaa, jos savu jää pyörimään naapurustoon. Siten kannattaa seurata savun käyttäytymistä ja tuulen suuntia, jotta pystyisi estämään savun kulkeutumisen naapurin tontille.

Näin vältät puunpolton haitat

  • Käytä kuivaa ja puhdasta puuta.
  • Säilytä puut kuivassa ja suojattuina.
  • Sytytä päältä.
  • Opettele tulisijasi oikea käyttö sekä huolto.
  • Älä polta pintakäsiteltyä puuta (kyllästetty tai maalattu). Käsitelty puu tulee viedä jäteasemalle.
  • Älä polta muitakaan jätteitä.

Lisää ohjeita löytyy esimerkiksi Helsingin Seudun Ympäristöpalvelujen Polta puhtaasti -sivulta

Varaudu talveen hyvän sään aikana

Oulun kaupungin verkkosivuille on koottu vinkkejä sähkön säästämiseen ja sähkökatkoihin varautumiseen.