Koronatilanne Oulussa 27.12.2021

27.12.2021

Oulu on edelleen epidemian leviämisaluetta. Sairaalahoidon tarve on säilynyt korkealla erikoisairaanhoidossa ja vaatii järjestelyjä, jotka häiritsevät tai lykkäävät normaalitoimintaa.

Uusien tartuntojen määrä jäi viime viikolla 16 prosenttia alhaisemmaksi edelliseen viikkoon verrattuna. Tartuntojen jäljityksessä on edelleen noin 7–10 vuorokauden viive, jota kurotaan pienemmäksi.

Viikolla 51 tuli ilmi asukkaiden ja työntekijöiden koronatapauksia seuraavissa hoitoyksiköissä:

Attendo Sammalpolku 1 työntekijä, Onnenrinne Ainola, 1 asukas ja 1 työntekijä, Mainiokoti Sulka (eri yksiköissä) 5 työntekijää ja 1 asukas, Caritas Sonetti 1 työntekijä, Intiön hoivakoti, Viola 1 työntekijä.

Tartuntatautiviranomaiset muistuttavat, että jos asumisyksikössä on todettu koronatapauksia, on vierailuja yksikössä syytä välttää asukkaiden karanteenin ajan.

Viime viikolla (vko 51) kaupunginsairaalassa tapahtui yksi koronakuolema.

Positiivisten näytteiden osuus on noussut viime viikolla, ollen nyt 18,2 prosenttia.

Rokotukset

Viikolla 51 rokotettiin 4140 henkilöä. 5-11-vuotiaiden lasten rokotukset alkoivat riskiryhmiin kuuluvien lasten osalta 21.12.  Viime viikolla rokotetuista oli 476 ykkösrokotetta, 405 kakkosrokotetta ja 3259 kolmosrokotetta. Oulun yli 12-vuotiaasta väestöstä 88,8 prosenttia on saanut ykkösrokotuksen ja 83,6 prosenttia kakkosrokotuksen.

Rokotekattavuus nousee kaikissa ikäryhmissä. Valtioneuvoston asettama 80 prosentin rokotuskattavuuden taso kakkosrokotteiden osalta saavutettiin Oulussa kaikkien yli 35-vuotiaiden osalta. Oulun kaupungin asettamassa 85 prosentin rokotuskattavuuden taso on kakkosrokotteen osalta saavutettu kaikilla yli 40-vuotiailla. 90 prosentin rokotuskattavuuden ovat kakkosrokotteen osalta saavuttaneet Oulussa kaikki yli 50-vuotiaat.

THL:n 17.12. linjauksen mukaan kolmansissa rokoteannoksissa tulee edetä nopeasti kansallisen koronarokotusstrategian ja valtioneuvoston asetuksessa määritellyn rokotusjärjestyksen mukaisesti eli vanhimmasta ikäryhmästä nuorimpiin.

Mehiläinen, Pihlajalinna ja Terveystalo aloittavat koronarokotukset työterveysasiakkailleen 28.12. alkaen. Lisäksi Aava aloittaa koronarokotukset työterveysasiakkailleen viikolla 2. Koronarokotukseen ovat oikeutettuja Mehiläisen, Pihlajalinnan, Terveystalon ja Aavan työterveysasiakkaat, joiden työterveyshuollon sopimukseen (tarkemmat tiedustelut työterveyshuolloista) kuuluvat koronarokotukset. 

Mehiläinen, Pihlajalinna, Terveystalo ja Aava tiedottavat tarkemmista ajanvarausohjeista asiakkailleen. Työterveyshuolloissakin tarjotaan koronarokotteita vain Oulun kaupungin rokotelinjausten mukaisesti.

Tällä hetkellä kolmansia rokoteannoksia annetaan 50 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille, riskiryhmiin kuuluville henkilöille, voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille, alle 6 viikon annosvälillä rokotuksen saaneille sekä koronapotilaita hoitavalle terveydenhuollon henkilöstölle, ympärivuorokautisen hoivan henkilöstölle sekä muuta kiireellistä hoitoa antavalle sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle.

Tiedotamme, kun riskiryhmiin kuulumattomat alle 50-vuotiaat voivat varata ajan kolmanteen rokotukseen.

Rajoitukset

Kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty ja tiloja suljettu Pohjois-Pohjanmaalla AVIn päätöksellä. Lue Aluehallintoviraston tiedote 22.12.2021.

Katso voimassa olevat rajoitukset.

Viime viikon 51 tiedot

 • Tartunnat viime viikolla 534, edellisellä 635, laskussa
 • Karanteeniin asetettujen määrä ei julkaista jäljityksessä olevien viiveiden vuoksi
 • Joukkoaltistumiset viime viikolla 0, edellisellä viikolla 0. Oulun kaupunki ei enää tiedota yleisiä altistumisen mahdollisuuksia.
 • Ilmaantuvuus Oulu 27.12.2021 edelliset 14 vrk / 100 000 asukasta: 626 laskussa
 • Sairaalahoidossa OKS 8 potilasta, OYS 26 potilasta, laskussa
 • Testatut viime viikolla 2094, määrä laskenut juhlapyhän vuoksi  
 • Positiivisten osuus oululaisten näytteistä viime viikolla 18,2 %, nousussa (mukana kaikki oululaisten näytteet)
 • Rokotettuja  88,8 % kaikista 12+ ikäisistä oululaisista (1. rokote), 83,6 % 12+ ikäisistä (2. rokote)

Tällä viikolla (vko 52) rokotetaan

Limingan­tullin rokotuspisteellä (Nuottasaarentie 5). Ilman ajanvarausta toimivat walk in -linjat antavat vain 1. ja 2. rokotteita, ja ne ovat avoinna tällä viikolla ma-ti klo 8.30-15.30 ja ke-to klo 10.30-17.30. Limingantullin rokotuspiste on suljettu 31.12., ja 6.1., muina päivinä avoinna normaalisti ma-pe. Kolmosrokotteita annetaan rokotuspisteellä toistaiseksi vain ajanvarauksella. Katso lisätiedot koronarokotuksista.

Oulussa kolmannen rokoteannoksen saavat tällä hetkellä

Oulussa kolmannen rokoteannoksen saavat ajanvarauksen kautta tällä hetkellä 

 • 60 vuotta täyttäneet sekä muut aiemmin määritellyt riskiryhmät (18 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat, jotka kuuluvat riskiryhmään 1  tai riskiryhmään 2), kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta. 
 • 50-59-vuotiaat, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 4–6 kuukautta. 
 • voimakkaasti immuunipuutteiset (12-vuotiaat ja sitä vanhemmat), kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta. Katso lisätietoa: Immuunivastetta voimakkaasti heikentävät sairaudet ja tilat
 • lyhyellä, alle 6 viikon annosvälillä rokotetut 18 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat henkilöt
 • koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö, ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö sekä muuta kiireellistä hoitoa antava sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö (Oulun kaupunginsairaalan, kotisairaanhoidon, akuuttivastaanottojen ja päivystävän lastensuojelun henkilökunta sekä päivystävät hammaslääkärit ja -hoitajat).
 • Kolmannet rokotukset ovat käynnissä omassa ja yksityisessä kotihoidossa.

Uusien ikäryhmien ajanvarauksen avaamisesta kolmansia rokotteita varten tiedotetaan erikseen. Rokotusväli on Oulussa vähintään kuusi viikkoa ensimmäisen ja toisen koronarokotuksen välillä.

Katso tiedot influenssarokotuksista sivulta Influenssarokotukset.

Rokottamattomat ja yhden rokotteen saaneet testiin lievissäkin oireissa

Rokottamattomien ja kertaalleen rokotettujen on edelleen syytä hakeutua koronatestiin lievissäkin flunssa-, vatsa- ja yleisoireissa. 

Kahdesti rokotettuja lieväoireisia henkilöitä kehotetaan tekemään apteekista saatava antigeenitesti. Jos testi on positiivinen, kehotetaan hakeutumaan kaupungin koronatestiin. Kaupungin testi tehdään kahdesti rokotetuillekin heti, jos kyse on sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijästä, koronalle viimeisen kahden viikon aikana altistuneesta henkilöstä, immuunipuutteesta sairauden tai hoidon (elinsiirtopotilas tai aktiivinen syöpähoito) vuoksi kärsivästä henkilöstä tai henkilöstä, jolla on vakavalle koronavirustaudille altistavia tekijöitä, tällaiseksi lasketaan myös raskaus.

Pihlajalinnan koronatestauspiste oululaisille on siirtynyt osoitteeseen Pakkahuoneenkatu 29, 4. kerros. Lue erillinen tiedote. Oulun kaupungin omat näytteenottopisteet sijaitsevat Limingantullin näytteenottopisteellä (Alasintie 10) ja koronavastaanotoilla. Lisätiedot: www.ouka.fi/korona

Omasta terveysturvallisuudesta tulee huolehtia

Koska koronaepidemia on Oulussa vaikeutunut, jokaisen tulee huolehtia omasta terveysturvallisuudesta. Katso Oulussa voimassa olevat suositukset ja rajoitukset sivulta www.ouka.fi/korona.

Karanteeniohjeet löytyvät sivulta ouka.fi/karanteeni.

Katso tartuntatilannetta Oulussa kuvaavat kaaviot.

Tiedotetetta muokattu 7.1.2022 ja muutettu aikaa, milloin Aava aloittaa koronarokotteiden antamisen.