Koronatilanne Oulussa 29.11.2021 – sairaalahoidon ja perusterveydenhuollon kuormitus kasvussa

29.11.2021

Oulu on epidemian leviämisvaiheessa. Uusien tartuntojen määrä kasvoi jälleen selvästi viime viikolla edelliseen viikkoon verrattuna. Sairaalahoidon tarve nousi viikon lopulla sekä erikoissairaanhoidon että kaupunginsairaalan osalta. Ikäihmisten palveluihin joudutaan viikolla 48 tekemään muutoksia kasvaneen sairaalakuormituksen purkamiseksi. Tartuntojen jäljitykseen on syntynyt jopa 5 vrk viive, ja jäljitystä on jouduttu resursoimaan työntekijöillä muista avoterveydenhuollon toiminnoista. Rokotekattavuus nousee kaikissa ikäryhmissä edelleen. Alueellinen koordinaatioryhmä kokoontuu arvioimaan tilannetta tiistaina 30.11.2021.

Oulun kaupunginsairaalassa on viime viikolla menehtynyt yksi koronan vuoksi hoidossa ollut potilas. Iissä yksityisessä Kartanonväki-hoitokodissa on menehtynyt koronatartunnan saanut oululainen henkilö viime viikolla.  Kartanonväki-hoitokodissa on todettu marraskuun aikana koronatartuntoja asiakkailla ja henkilökunnalla.

Viikolla 47 rokotettiin 4505 henkilöä, mikä on noin 14% vähemmän kuin edellisellä viikolla. Viime viikolla rokotetuista oli 1199 ykkösrokotetta, 1223 kakkosrokotetta ja 2083 kolmosrokotetta. Väestötasolla yli 12-vuotiaasta väestöstä 87,5% on saanut ykkösrokotuksen ja 81,6% kakkosrokotuksen.

Viime viikon (vko 47) uusien tartuntojen määrä kasvoi 24% edelliseen viikkoon verrattuna. Altistuneiden määrä ei ole täysin selvillä jäljityksen viiveiden vuoksi.

Näytteenotto lisääntyi jälleen 32% edellisen viikon tasolta. Positiivisten näytteiden osuus nousi edelleen 16,1%:iin.

Varautumisena koronavirusmuunnos Omikronin uhkaan on Pohjois-Suomen aluehallintovirasto tehnyt 27.11.21 päätöksen pakollisista terveystarkastuksista Ouluun riskimaista saapuvien lentomatkailijoiden osalta.

Koronapassilla vapautus rajoituksista

Oulussa tulivat voimaan viime viikolla (46) aluehallintoviraston asettama yli 50 hengen yleisiä kokouksia ja yleisötilaisuuksia koskeva rajoitus (Lue AVIn tiedote) sekä valtioneuvoston asettama tiukempi ravintolarajoitus . Molemmista rajoituksista voidaan vapautua ottamalla käyttöön koronapassi. Oulun kaupunginhallitus teki periaatepäätöksen, että koronapassia on mahdollista vaatia kaupungin itsensä järjestämissä tilaisuuksissa ja tapahtumissa. Jos tila on annettu urheiluseuran tai muun ulkopuolisen käyttöön, passin käyttämisestä päättää kyseinen toiminnanharjoittaja.  Koronapassin saavat kahdesti rokotetut, taudin sairastaneet kerran rokotetut sekä tuoreen negatiivisen testituloksen omaavat. Lisätietoa koronapassista on esimerkiksi Sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilla.

Viime viikon 47 tiedot

 • Tartunnat viime viikolla 698 edellisellä 560 (huom! korjattu luku), kasvussa
 • Karanteeniin viime viikolla 405 edellisellä 629 laskussa, jäljityksessä on 2-3 vuorokauden viive
 • Joukkoaltistumiset viime viikolla 0, edellisellä viikolla 2

Oulun kaupunki ei enää tiedota yleisiä altistumisen mahdollisuuksia.

 • Ilmaantuvuus Oulu 29.11.2021 edelliset 14 vrk / 100 000 asukasta: 604 kasvussa
 • Sairaalahoidossa OKS 11 potilasta, OYS 25 potilasta, nousussa
 • Testatut viime viikolla 3438, nousussa
 • Positiivisten osuus oululaisten näytteistä viime viikolla 16,1%, nousussa (sisältää vain Nordlabissa analysoidut näytteet)
 • Rokotetut 159 815, 87,5% kaikista 12+ ikäisistä oululaisista (1. rokote), 81,6% 12+ ikäisistä (2. rokote)

Tällä viikolla (vko 48) rokotetaan

 • Limingan­tullin rokotuspisteellä (Nuottasaarentie 5), jonne voi varata ajan tai saapua aikaa varaamatta. Ilman ajanvarausta toimivat walk in -linjat ovat avoinna ma-ti klo 8.30-15.30, ke-to klo 10.30-17.30 ja pe klo 8.30-15.30. Limingantullissa annetaan Modernan ja Biontech-Pfizerin rokotteita.
 • Pop up -rokotuspisteellä Ideapark Oulussa. Ilman ajanvarausta toimiva pop up -rokotuspiste on avoinna keskiviikkona 1.12. klo 14-18 ja torstaina 2.12. klo 14-18. Ideapark Oulun Pop up -rokotuspisteellä annetaan Modernan ja Biontech-Pfizerin rokotteita.
 • Hyvinvointikeskuksissa jaetaan lauantaina 4.12. klo 9-16 koronarokotteita Haukiputaalla, Kiimingissä,  Kaakkurissa, Kontinkankaalla ja Tuirassa ilman ajanvarausta Katso lisää koronarokotuksista
 • Rokotuksia viedään myös viikolla 48 kutsuntoihin
 • Kolmansia rokotteita annetaan, kun toisesta rokotteesta on kulunut vähintään 6 kuukautta 60 vuotta täyttäneille, palvelukotien asukkaille, lääketieteellisille riskiryhmille 1 ja 2 sekä lyhyellä annosvälillä rokotetuille naisille ja 30 vuotta täyttäneille miehille. Kolmansia rokotteita annetaan lisäksi voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta. Uusien ikäryhmien ajanvarauksen avaamisesta kolmansia rokotteita varten tiedotetaan erikseen.
 • Influenssarokotukset ovat käynnissä. Katso lisätiedot sivulta Influenssarokotukset.

Rokotusväli on Oulussa kuusi viikkoa ensimmäisen ja toisen koronarokotuksen välillä.

Rokottamattomat ja yhden rokotteen saaneet testiin lievissäkin oireissa

Kahdesti rokotettuja lieväoireisia henkilöitä ei enää testata, paitsi jos on kyse sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijästä, koronalle viimeisen kahden viikon aikana altistuneesta henkilöstä, immuunipuutteesta sairauden tai hoidon (elinsiirtopotilas tai aktiivinen syöpähoito) vuoksi kärsivästä henkilöstä tai henkilöstä, jolla on vakavalle koronavirustaudille altistavia tekijöitä.

Rokottamattomien ja kertaalleen rokotettujen on edelleen syytä hakeutua koronatestiin lievissäkin flunssa-, vatsa- ja yleisoireissa. Oululaiset voivat varata ajan maksuttomaan koronanäytteenottoon Pihlajalinnan testauspisteelle, joka sijaitsee Rehapoliksessa. Pihlajalinnan drive-in-näytteenottopiste Oritkarissa on suljettu.

Oulun kaupungin omat näytteenottopisteet sijaitsevat Alasintien näytteenottopisteellä ja koronavastaanotoilla. Lisätiedot: www.ouka.fi/korona

Omasta terveysturvallisuudesta tulee huolehtia.

Koska koronaepidemia on edelleen aktiivinen, jokaisen tulee huolehtia omasta terveysturvallisuudesta. Katso Oulussa voimassa olevat suositukset ja rajoitukset sivulta www.ouka.fi/korona

Karanteeniohjeet löytyvät sivulta ouka.fi/karanteeni

Katso tartuntatilannetta Oulussa kuvaavat kaaviot