FabLab Vesala

FabLab Vesala on Suomen ensimmäinen virallisen statuksen saanut peruskouluFabLab. Se perustettiin vuonna 2017. Nykyään toimimme Ylikiimingin koulun molemmissa yksiköissä. Pääpaikkamme "Tuunaamo" toimii Vesalan yksikössä. Toinen kooltaan pienempi Tuunaamo sijaitsee Ylikiimingin yksikössä.

Oppilaat käyttävät FabLab-tilaa erilaisissa oppimistehtävissä, oppitunneilla sekä projekteissa päivittäin. Järjestämme myös erilaisia kerhoja, täydennyskoulutusta, työpajoja sekä avoimia tilaisuuksia eri teemoilla. Asiakkaitamme ovat lapset ja nuoret, ylikiiminkiläiset ja oululaiset asukkaat, yritykset sekä yhdistykset. Teemme monipuolista yhteistyötä Reki-Vesalan Asukkaat ry:n eli paikallisen kyläyhdistyksen kanssa.

Olemme aktiivisesti mukana kansallisessa FabLab-toiminnassa ja mahdollisuuksien mukaan myös esim. Pohjoismaisessa FabLab-verkostossa. Syksyllä 2023 olemme järjestämässä Oulussa toteutettavaa kansallista Bootcamp-tapahtumaa, jolloin saamme verkoston vieraaksi myös Tuunaamoon.

Yksi tärkeä yhteistyöverkostomme on STEAMinOulu-verkosto. Olemme olleet kehittämässä oululaista STEAM-toimintaa alusta saakka. Tänä päivänä STEAM-toiminta ja -pedagogiikka on levinnyt laajalti Oulussa ja ympäri Suomea. www.steaminoulu.fi

FabLab-tilamme varustus on hyvin monipuolinen. Varustus muodostuu kahden kouluyksikön käsityö- ja kuvataidetilojen  materiaaleista, varusteista ja välineistä. Molemmissa yksiköissä on myös digitaalisen valmistamisen välineet esim. 3D-mallintaminen ja -tulostus, vinyyli- ja laserleikkaus, sublimaatiotulostus. CNC-jyrsin on Ylikiimingin yksikön tiloissa. Lisäksi Tuunaamo-tilojen varusteluun kuuluu elektroniikan perusvälineet ja mikrokontrollerit, Legon Spike ja Minstorm-välineistöä , videokuvaus- ja editointivälineistö sekä viherseinät.

Lue lisää FabLab Vesalan verkkosivuilta.