Lukuhaasteet

Lukuhaasteet ovat mukava ja helppo lukemaan innostamisen väline. Ota käyttöön koko luokan kanssa tai vaihtoehdoksi kirjallisuusdiplomille. Tulosta tältä sivulta haastelomakkeet. Lukuhaasteet löytyvät myös Oulun koulujen käytössä olevalta Qridi-oppimisalustalta. 300 minuutin lukuhaasteen materiaalit löytyvät myös englanniksi ja ruotsiksi.

300 minuutin lukuhaasteet on tehty yhdessä lasten ja nuorten kanssa. Ensimmäinen haaste on oululaisen Jäälin koulun oppilaskunnan ideoima ja se on julkaistu Oulun kaupunginkirjaston kanssa. Kakkoshaaste on tehty Pohjankartanon yläkoulun oppilaiden kanssa. Kolmoshaaste Oulun Suomalaisen yhteiskoulun lukion opiskelijoiden kanssa.

Videon kesto 1:19 min. Hyvinkään kaupunginkirjasto.

100 minuutin lukuhaaste

100 minuutin lukuhaaste on 300 minuutin lukuhaasteen pikkusisarus. Tässä haasteessa luetaan 10 minuuttia kerrallaan 10 eri lukutavalla. Lukuhaaste sopii hyvin perheiden yhteiseen lukemiseen, erityiskouluille ja vähemmän lukeneille lapsille.

Tulostettavat materiaalit - 100 minuutin lukuhaaste

Selkis-passi

Tutustu myös Selkis-passiin Kirjastoreitin Selkokirjat, Selkis ja Celia -sivulla. Selkis-passin avulla oppilas voi ottaa lukumatkan ensiaskeleita. Passi sopii hyvin lukutaitojen harjoitteluun.

Selkis-passi ja -diplomi sopivat vaihtoehdoiksi oppilaalle, jolla on lukemisen haasteita. Ne auttavat lukuinnon löytämisessä ja valintojen tekemisessä. Passi täyttyy jo neljällä kirjalla. Neljä kirjaa täyttää myös yhden luokkatason diplomitavoitteen. Samalla oppilas tutustuu erilaisiin kirjoihin ja kirjallisuusdiplomin ideaan. 

300 minuutin lukuhaaste

300 minuutin lukuhaasteessa luetaan 10 minuuttia kerrallaan erilaisilla tyyleillä. Lukutyylejä on 30 erilaista. Lukutyylejä ei voi yhdistellä yhdellä lukukerralla. Haasteeseen voi myös keksiä omat lukutavat. Kolmoshaasteessa luetaan kerrallaan 30 minuuttia, kymmenellä eri tyylillä.

Kirjakasvio mainoskuva

Kirjakasvio

Oletko innokas kasvibongari tai eikö oikean kasvion kerääminen kiinnosta lainkaan? Kerää oma kirjakasvio. Kuinka suuren kasvion sinä saat koottua? 

Kirjakasvioon luetaan kirjoja, joiden nimessä tai kansikuvassa on jokin kasvi. Kasvi voi olla esimerkiksi puu tai pensas, kukkiva kukka, heinä-tai viljakasvi, sammal tai jäkälä, marja, hedelmä tai vihannes, vedessä tai vesialueen lähellä kasvava kasvi. Kirjakasvion rakentamisessa voit käyttää apuna lomakkeen bingoruudukkoa. Kirjakasvion graafisen suunnittelun on tehnyt Sonja Lompolojärvi.