Suurin osa tapaturmista tapahtuu kotona. Kodin tapaturmia ja onnettomuuksia on kuitenkin mahdollista ennaltaehkäistä puuttumalla kodin vaaratekijöihin.
Kiinnitä huomiota ohjeistuksiin erityisesti, jos vastauksesi painike on punainen.
1. Ovatko johdot ja muut irtotavarat pois kulkuväyliltä?
Kävely on turvallista, kun kulkureiteillä ei ole turhia tavaroita. Irtojohdot on suositeltavaa kiinnittää seinän vieruksiin pois jaloista. Pidä erityisesti eteinen ja käytävät vapaina irtotavaroista.
2. Onko asunnossa kynnyksiä tai portaita, jotka vaikeuttavat liikkumista?
Korkeat kynnykset ja asunnossa olevat pintojen korkeuserot ovat usein syynä kompastumiselle. Kynnykset kannattaa poistaa, madaltaa tai asentaa niihin luiskat. Kynnysten tai portaiden viereen voi tarvittaessa asentaa tukiripoja tai tukikaiteita
Mikäli oma kotisi kaipaa muutostöitä asumisen helpottamiseksi, asunnon muutosarviotyöt tehdään ikääntyneiden kohdalla alueellisessa apuvälinekeskuksessa. Ohjautuminen apuvälinekeskuksen ajanvarausyksikköön tapahtuu lähetteellä oman terveysaseman tai muun terveydenhuollon yksikön kautta.
Kiinnitä mattoa valitessasi huomiota pohjamateriaaliin liukumattomuuteen. Mikäli maton pohja ei ole valmiiksi liukumatonta materiaalia, niin vaihtoehtoisesti maton alle voidaan hankkia erillinen liukueste.
Kodin kulkuväylien tulisi olla sopivat rollaattorilla ja pyörätuolilla liikkumiseen. Apuvälineen kanssa liikkumista helpottaa myös kynnysten poistaminen.
Apuvälineitä on mahdollista saada apuvälinekeskuksesta, mikäli sairaus, vamma tai toimintavajaus aiheuttaa tarpeen apuvälineisiin. Apuvälinekeskukseen ohjaudutaan omasta terveyskeskuksesta/tai muusta terveydenhuollon yksiköstä lähetteellä. Apuvälineitä myös myyvät apuvälineiden erikoisliikkeet ja verkkokaupat.
5. Voitteko säilyttää tarvitsemanne apuvälineet siten, että ne ovat aina helposti saatavilla?
Turvallisuuden kannalta on tärkeää säilyttää apuvälineet helposti saatavilla.
6. Ovatko lattiapinnat liukkaat?
Liukas lattiapinta lisää kaatumisriskiä. Lattiapinnan pitävyys on parempi, jos sitä ei vahata liukkaaksi. Liukuestesukat auttavat pysymään pystyssä lattiamateriaalin liukkaudesta huolimatta.
7. Ovatko kylpyhuoneen laattapinnat liukkaat?
Kylpyhuoneen laatta- tai muovilattian turvallisuutta voidaan parantaa liukuestematoilla, joita on hyvä sijoittaa suihkutilaan, kylpyammeeseen sekä saunassa siihen kohtaan, johon astutaan lauteilta poistuessa.
8. Onko WC- ja pesutiloissa tukikahvat?
Tukikahvat wc- ja pesutiloissa parantavat turvallisuutta. Suurin hyöty tukikaiteista on suihkutilan seinissä sekä vessanpöntön ja pesualtaan vieressä.
Mikäli oma kotisi kaipaa muutostöitä asumisen helpottamiseksi, asunnon muutosarviotyöt tehdään ikääntyneiden kohdalla alueellisessa apuvälinekeskuksessa. Ohjautuminen apuvälinekeskuksen ajanvarausyksikköön tapahtuu lähetteellä oman terveysaseman tai muun terveydenhuollon yksikön kautta. Asiakas voi hakea apuvälinekeskuksen lainaamosta tarveharkintaisesti myös liikkumisen apuvälineitä ja wc- ja hygienian apuvälineitä ilman ajanvarausta.
Yöllisiä vessakäyntejä varten olisi hyvä käyttää yövalaistusta. Pimeässä liikkuminen on turvallisuusriski. Yövalaistuksen tulisi valaista koko matka käveltävään kohteeseen.
11. Onko palovaroitin asennettu ja onko siinä toimivat paristot?
Asunnon jokaisessa kerroksessa on oltava vähintään yksi palovaroitin. Palovaroittimia tulee olla yksi 60 neliömetriä kohti. Palovaroittimen paristot on hyvä tarkistaa kerran kuukaudessa. Uudet paristot on vaihdettava vähintään kerran vuodessa.
12. Löytyykö kotoasi sammutusvälineitä, esimerkiksi sammutuspeitettä?
Kodin turvallisuuteen kuuluu, että sieltä löytyy niin sanottuja alkusammutusvälineitä. Kodista tulisi löytyä vähintäänkin sammutuspeite. Kannattaa myös perehtyä sammutusvälineiden käyttöön, jotta osaa toimia tositilanteen tullessa.
13. Onko sänky turvallisella korkeudella (jalat ylettyvät tukevasti lattiaan)?
Myös kodin kalusteet voivat aiheuttaa vaaratilanteita kotona. Esimerkiksi liian matala tai korkea sänky voi olla riskitekijä kodin tapaturmissa. Oikeanlaiset kalusteet lisäävät kodin turvallisuutta. Jos sänky on liian matala, voidaan korkeutta nostaa joko patjoilla tai sängyn jalkojen alle laitettavilla korotuksilla. Korotuspalikat lainataan alueellisesta apuvälinelainaamosta asiakkaalle, kun ne helpottavat sänkyyn menoa tai sängystä siirtymistä. Myös vuoteeseen asennettava nousutuki helpottaa siirtymisiä vuoteeseen ja sieltä pois.