Digiverstas

 

Pääkirjaston lehtisalin yhteydestä löytyy Digiverstas, jossa asiakkaat pääsevät tutustumaan uuteen teknologiaan ja digitaaliseen pienvalmistamiseen kirjaston digitalkkareiden opastuksella.

Digiverstaan työpisteissä voit toteuttaa itseäsi erilaisilla laitteilla. Voit esimerkiksi luoda mediatyöasemalla digitaalisen kuvan, jonka saat painettua t-paitaasi vinyylileikkurin ja lämpöprässin avulla. Laitteet ovat varattavissa Oulun kaupungin tilavarauspalvelu Varaamossa. Käytössä sinua opastavat digitalkkarit. 

Jos käytät 3D-tulostinta, vinyylileikkuria tai lämpöprässiä ensimmäistä kertaa, varaathan erikseen myös puolen tunnin opastusajan digitalkkareilta. Varaa digitalkkarin aika alkamaan yhtä aikaa kuin laitevarauksesi. 

 

Digiverstaan aukioloajat:
Ma 12-19 
Ti-Pe 10-19

 

Saavuthan Digiverstaaseen ja opastuksiin vain terveenä. Muista pitää turvaväli ja huolehdi käsihygieniasta!

 

Kuva digiverstaasta.

 

3D-tulostin 

Kuva 3D-tulostimesta.

Ultimaker 3 Extended 3D-tulostin. 

3D-tulostin valmistaa fyysisiä esineitä digitaalisista mallitiedostoista.Tulostusmateriaalina käytetään myrkytöntä ja biohajoavaa PLA-muovia. 

Ultimaker 3 Extended -tulostimella voi valmistaa myös kaksivärisiä tai tukirakenteita vaativia tulosteita. PVA-tukimateriaali mahdollistaa myös monimutkaisempien
3D-tulosteiden valmistamisen. Kaksivärinen 3D-tuloste edellyttää, että malli on suunniteltu kaksiväriseksi.  

Tulostamiseen vaaditaan 3D-mallitiedosto STL-muodossa. Valmiita malleja löytyy
esimerkiksi osoitteesta www.thingiverse.com

3D-tulostimen materiaalimaksu / tuloste 1,00 €

3D-tulostimen käyttöohje.

Varaa aika 3D-tulostimen käyttöön.

Digiverstaan käyttösäännöt.

 

Vinyylileikkuri ja lämpöprässi 

Roland CAMM-1-GR-540  ja STAHLS' Hotronix Air Fusion. 

Vinyylileikkurilla voit luoda uniikkeja yksivärisiä tarroja ja kangaspainatuksia. Valittavanasi on useita värivaihtoehtoja.  
Tarramateriaali soveltuu tasaisille pinnoille sisä- ja ulkotiloihin, esim. ikkunoihin, polkupyörään, läppärin koristeeksi jne. 

Tarramateriaalin värivaihtoehdot ovat musta ja valkoinen. 

Kuva vinyylileikkurista ja lämpöprässistä.

Vinyylimateriaali painetaan lämpöprässin avulla kankaalle (esim. t-paitaan tai kangaskassiin).  Materiaalisuosituksena on puuvilla, polyesteri sekä niiden seos. Vinyylimateriaalissa on useita eri värivaihtoehtoja.  

Mallikuvaksi vaaditaan yksivärinen tai selkeäkontrastinen JPEG-kuvatiedosto, kuten logo tai siluettikuva. Myös EPS 7 ja 8 sekä Illustrator 7 ja 8 -muotoiset vektoritiedostot kelpaavat. 

Vinyylileikkurin tarramateriaali: 122 cm leveä tarrarulla / 10 cm 1,00 €
Vinyylileikkurin vinyylimateriaali: 50 cm leveä vinyylirulla / 10 cm 1,00 €

Vinyylileikkurin ja lämpöprässin käyttöohje.

Varaa aika vinyylileikkurin ja lämpöprässin käyttöön. 

Digiverstaan käyttösäännöt.

 

Mediatyöasema  

Kuva mediatyöasemasta.

 

Digiverstaan mediatyöasemalle on asennettu Adobe Creative Cloud -ohjelmistopaketti, jonka käyttöön tarvitset maksuttoman Adobe-tunnuksen (https://account.adobe.com/). Paketti sisältää esimerkiksi Photoshop, Illustrator, InDesign ja Premiere –ohjelmistot. 

Lisäksi työpisteeseen kuuluvat Wacom Cintiq Pro 24’’ -piirtonäyttö ja Epson Perfection V850 -tasoskanneri, jolla voi skannata dioja, negatiiveja ja valokuvia ammattilaistason laadulla.  

Mediatyöasema on tarkoitettu ainoastaan piirtämiseen, kuvankäsittelyyn, taittamiseen, videoeditointiin ja muuhun luovaan digitaaliseen työskentelyyn sekä vaativampaan skannaamiseen.
Varaa muita tietokoneasioita varten perustietokone. Asiakirjojen skannaamiseen voi käyttää myös lehtisalin ja musiikkiosaston monitoimilaitteita.

Mediatyöaseman käyttöohje.

Varaa aika mediatyöaseman käyttöön.